18 Δεκεμβρίου, 2012

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΡΟΘΥΜΗ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ

Σε εκδήλωση μνήμης για την ευεργέτιδα του νοσοκομείου παίδων Αγλαϊα Κυριακού παραβρέθηκε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκαν ο ιερέας του νοσοκομείου π. Κυπριανός Κεκέογλου και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρης Τομπούλογλου.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής της ευεργέτιδας στον Ιερό Ναό Αγίου Στυλιανού που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου παρουσία του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παπαθανασίου, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, του κ. Αλέξανδρου Κατσιάρα, γενικού διευθυντή του ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας, του αναπληρωτή υπουργού υγείας Μάριου Σαλμά, βουλευτών, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος επισκέφθηκε σε κάποιους θαλάμους τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο κι αμέσως μετά οδηγήθηκε στο αμφιθέατρο για την εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 80 χρόνια από την κοίμηση της δωρήτριας. Παρουσιάστηκε η ιστορία του νοσοκομείου και η ζωή της Αγλαϊας Κυριακού. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της και στο γεγονός ότι δεν κράτησε τα χρήματα για τον εαυτό της, αλλά τα διέθεσε για το έργο αυτό. Μίλησε για την προσφορά της Εκκλησίας και συγκεκριμένα της Μονής Πετράκη για την ανέγερση νοσοκομείων.

Επισήμανε πως όσες φορές επισκέφθηκε το νοσοκομείο παίδων παρατήρησε την τάξη που δύσκολα βλέπεις σε άλλα νοσοκομεία. Ευχήθηκε δύναμη και υγεία στους γιατρούς και στο προσωπικό, κάλεσε τους πολιτικούς να μην ξεχνούν αυτούς τους χώρους, ενώ σημείωσε πως πριν από χρόνια, συγκεκριμένα το 1980 ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ τον είχε καλέσει και συμφώνησαν να παραχωρήσει η Εκκλησία 339 στρέμματα για τη δημιουργία ενός μεγάλου νοσοκομείου, στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το νοσοκομείο παίδων, με τους όρους το 5% των κρεβατιών να διατίθεται σε κληρικούς, μοναχούς και απόρους και να έχει ξεκινήσει το έργο μέσα σε μία δεκαετία. "

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτε" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε "αν ζητήσει η Μονή Πετράκη να της επιστραφεί η έκταση αυτή, αφού δεν έχουν τηρηθεί οι όροι, τι θα πουν; ότι η Εκκλησία είναι αχόρταγη; Είναι εύκολο, άλλωστε να παραποιούμε τα πράγματα στην εποχή μας", ενώ συμπλήρωσε πως "η Εκκλησία είναι πάντοτε πρόθυμη όταν χρειάζεται να δώσει τον εαυτό της. Αν συνεργαστούν Οικογένεια, Εκκλησία και Πολιτεία θα γίνονται συχνά τέτοια έργα και θα μνημονεύονται συνεχώς άνθρωποι, όπως η Αγλαϊα Κυριακού".

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων - "Παν. & Αγλαΐας Κυριακού" ιδρύθηκε το 1936 με δωρεά του Παναγιώτη και της Αγλαΐας Κυριακού. Το Νοσοκομείο παρέχει ολοκληρωμένη πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη καλύπτοντας τις ανάγκες του παιδικού πληθυσμού όχι μόνο της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Διαθέτει 395 κλίνες και νοσηλεύει ετησίως περίπου 25.000 παιδιά ηλικίας μέχρι 14 ετών.

Κάθε χρόνο, το νοσοκομείο, συμβάλλει στην εκπαίδευση περισσότερων από 100 ειδικευόμενων ιατρών στα διάφορα Τμήματα και Κλινικές του. Το 1979, μετά από μισό αιώνα συνεχούς λειτουργίας και κοινωνικής προσφοράς, η δύναμή του ενισχύθηκε με την δημιουργία δύο νέων Παραρτημάτων (Παράρτημα Καλλιθέας - Παράρτημα Λεωφ. Μεσογείων), η λειτουργία των οποίων συνάδει με τις σύγχρονες εξελίξεις της ιατρικής επιστήμης.

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ Α.Θ.Μ.ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.Σ.Ο

Έκτακτη διανομή τροφίμων σε περισσότερες από 600 οικογένειες πραγματοποίησε το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας (ΚΕΣΟ) της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο. Η διανομή έγινε το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου, κάτω από τα γραφεία του ΚΕΣΟ, στην οδό Ακαδημίας 95, κοντά στο ύψος της Πλατείας Κάνιγγος.

Συγκεκριμένα, μοιράστηκαν πέντε τόνοι φρέσκων φρούτων και λαχανικών από τον Σύνδεσμο Εμπόρων της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, αυγά από τα ορνιθοτροφεία Τσαούση, 1700 κιλά ρύζι και 2 ½ τόνοι κατεψυγμένου ψαριού από επιχειρηματία που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του. Όλος αυτός ο όγκος των τροφίμων διανεμήθηκε σε 300 οικογένειες, που ζήτησαν στήριξη από το ΚΕΣΟ, ενώ άλλες 300 οικογένειες σύστησε για τη διανομή το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο. Υπήρξαν και εκπρόσωποι 120 οικογενειών, που προσήλθαν εκτός λίστας.

Τον συντονισμό της όλης προσπάθειας ανέλαβε η διευθύντρια του ΚΕΣΟ κ. Μαίρη Πίνη, ενώ για την ταχεία εξυπηρέτηση των οικογενειών επιστρατεύθηκαν εθελοντές και εθελόντριες από το μεγάλο συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής που χορηγείται στο χώρο του ιδρύματος αστέγων του Δήμου Αθηναίων.

Το παρών έδωσε και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος Παπαγιάννης, που συνομίλησε με τον κόσμο, θέλοντας και ο ίδιος να δώσει κουράγιο και να εμψυχώσει τις οικογένειες που έχουν πληγεί από την κρίση.


ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Αριθμ. Πρωτ. 1124

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΔΕΙΞΙΣ ΕΠΙ ΤΟΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΟΙΣ
+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕ ΘΕΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ,
ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΧΑΡΙΝ, ΕΛΕΟΣ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΕΝ ΒΗΘΛΕΕΜ ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΟΣ
ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ
.
“Χριστός γεννάται˙ δοξάσατε. Χριστός επί γης υψώθητε.”

Ας πανηγυρίσωμεν χαρμοσύνως την άφατον Θεού συγκατάβασιν. Οι Άγγελοι προηγούνται ψάλλοντες “δόξα ν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία”.  Επί της γης όμως βλέπομεν και βιούμεν πολέμους και απειλάς πολέμων. Και όμως δεν αναιρείται εκ τούτου η χαρμόσυνος  αγγελία. Η  ειρήνη, πράγματι ήλθεν επί της γης δια της καταλλαγής, εν τω προσώπω Ιησού Χριστού, τού Θεού και των ανθρώπων. Αλλά, ατυχώς, δεν κατηλλάγημεν, παρά το άγιον θέλημά Του, οι άνθρωποι μεταξύ μας. Διακείμεθα εχθρικώς προς αλλήλους. Διακρινόμεθα δια φανατισμούς ως προς τας θρησκευτικάς και πολιτικάς μας πεποιθήσεις, δια πλεονεξίαν ως προς την απόκτησιν των αγαθών, δια επεκτατισμόν ως προς την άσκησιν της πολιτικής εξουσίας. Και ούτω συγκρουόμεθα προς τους συνανθρώπους μας.

Ο πεφωτισμένος αυτοκράτωρ των Ρωμαίων Άγιος Κωνσταντίνος ο  Μέγας, δια του Διατάγματος των Μεδιολάνων, του εκδοθέντος εν έτει 313 μετά Χριστόν, εθέσπισε την ελευθέραν άσκησιν της χριστιανικής πίστεως, παραλλήλως και την ελευθέραν άσκησιν πάσης άλλης θρησκείας. Δυστυχώς, μετά την πάροδον, έκτοτε, χιλίων επτακοσίων ακριβώς ετών, εξακολουθούν ασκούμενοι κατά τόπους θρησκευτικοί διωγμοί κατά χριστιανών η άλλων χριστιανικών μειονοτήτων. Παραλλήλως, οι οικονομικοί ανταγωνισμοί εντείνονται παγκοσμίως και η επιδίωξις του προσκαίρου κέρδους προωθείται ως κεφαλαιώδης σκοπός. Αι θλιβεραί συνέπειαι της υπερσυγκεντρώσεως του πλούτου εις χείρας ολίγων και της οικονομικής εξαθλιώσεως μεγάλων ανθρωπίνων μαζών παραβλέπονται. 

 Η δυσαναλογία αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται παγκοσμίως ως  οικονομική κρίσις, είναι κατ᾿ ουσίαν απότοκος της ηθικής  κρίσεως. Εις την ηθικήν ταύτην κρίσιν, ατυχώς η άνθρωπότης δεν δίδει τήν πρέπουσαν σημασίαν. Προς δικαιολόγησιν της στάσεώς της επικαλείται την ελευθερίαν των συναλλαγών. Η Ελευθερία όμως των συναλλαγών δέν επιτρέπει το έγκλημα. Και εγκληματική συμπεριφορά δεν είναι μόνον η περιγραφομένη εις τους ποινικούς κώδικας. Είναι και εκείνη η οποία, αν και δεν προβλέπεται υπό των επιταγών τν ποινικών νόμων, υφαρπάζει τον πλούτον των άλλων διά καταλλήλων μεθοδεύσεων. Εφ όσον ο νόμος δεν επιβάλλεται, αι αντιδράσεις των θιγομένων πολιτών εκδηλούνται πολλάκις ανεξελέγκτως και προκαλούν διασάλευσιν της κοινωνικής ειρήνης.

Παρακολουθούντες, λοιπόν, από του Οικουμενικού ημών Πατριαρχείου, τα “σημεία των καιρών”, κατά τα οποία “ακούονται” πανταχόθεν και βιούνται “πόλεμοι και ακαταστασίαι” και εγείρεται έθνος επί έθνος και βασιλεία επί βασιλείαν, σεισμοί τε μεγάλοι κατά τόπους και λιμοί και λοιμοί, φόβητρά τε και σημεία απ᾿ ουρανού μεγάλα παρουσιάζονται (πρβλ. Λουκ. κα΄, 10-12), βιούντες δέ εμπραγμάτως το Βασιλειανόν, ότι “της αγάπης εξαίρετα δύο ταύτα· το λυπείσθαι μεν και αγωνιάν εφ οίς βλάπτεται ο αγαπώμενος, χαίρειν δέ καί αγωνίζεσθαι υπέρ της ωφελείας αυτού·…ο δε μη ούτω συνδιατιθέμενος φανερός εστί μη αγαπών τον άδελφόν” (Μ. Βασιλείου, Όροι κατ᾿ επιτομήν, P.G. 31, 1200Α), κηρύττομεν από της Ιεράς ταύτης Καθέδρας του Κέντρου της Ορθοδοξίας  το επί θύραις νέον Έτος  ως Έτος  Πανανθρωπίνης  Αλληλεγγύης.

Ελπίζομεν ότι ούτω θα ευαισθητοποιήσωμεν αρκετάς καρδίας των μελών της ανθρωπότητος επί του προβλήματος της μεγάλης και εκτεταμένης πτωχείας και επί της ανάγκης λήψεως μέτρων, προς ανακούφισιν των πεινώντων και δυστυχούντων.    Ζητούμεν, ως πνευματικός εκκλησιαστικός ηγέτης, την σύμπραξιν όλων των καλής θελήσεως προσώπων και Κυβερνήσεων δια την πραγματοποίησιν επί της γης της του Κυρίου ειρήνης. Της ειρήνης, την οποίαν επηγγέλθησαν οι Άγγελοι και έφερε το βρέφος Ιησούς. Επιθυμούντες την αληθή ειρήνην ταύτην, την πάντα νουν υπερέχουσαν, οφείλομεν να την επιδιώκωμεν εμπράκτως, μη αδιαφορούντες δια τάς αδυναμίας, πνευματικάς και υλικάς, του συνανθρώπου, υπέρ του οποίου Χριστός κατήλθεν εις τον κόσμον.

Η αγάπη και η ειρήνη είναι γνωρίσματα των Μαθητών και Αποστόλων του Κυρίου και παντός Χριστιανού. Όθεν, προτρεπόμεθα εαυτούς και αλλήλους, όπως κατά το Έτος  τούτο της  Πανανθρωπίνης  Α λ λ η λ ε γ γ ύ η ς καταβάλλωμεν ως άτομα και ως λαοί, συνειδητάς προσπαθείας δια την άμβλυνσιν των απάνθρωπων συνεπειών των μεγάλων ανισοτήτων και δια την αναγνώρισιν υπό πάντων του δικαιώματος των ασθενέστερων προς απόλαυσιν των απαραιτήτων δια τήν ζωήν του ανθρώπου αγαθών. Τοιουτοτρόπως θα ίδωμεν πραγματοποιουμένην εν τω μέτρω του ανθρωπίνως εφικτού καί επί της γης την ειρήνη.

Προσκυνούντες μεθ᾿ απάσης της αισθητής και της νοητής κτίσεως τήν εκ Παρθένου επί γης ενδημίαν του Υιού και Λόγου του Θεού και κλίνοντες γόνυ ενώπιον του Βρέφους Ιησούς, του φωτισμού και σωτήρος μας, του υπερασπιστού της ζωής μας, διερωτώμεθα αληθώς μετά του Ψαλμδού τίνα φοβηθησόμεθα η από τίνος δειλιάσωμεν (πρβλ. Ψαλμ. 26) οι χριστιανοί, εφ όσον “ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ” (πρβλ. Λουκ. β΄ 11), “ο Κύριος των δυνάμεων και βασιλεύς της δόξης” (πρβλ. Ψαλμ. 23);

 Ευχόμεθα και προσευχόμεθα εκτενώς και ολοκαρδίως όπως το ανατέλλον έτος 2013 καταστή δια πάντας έτος πανανθρώπινης αλληλεγγύης, ελευθερίας, καταλλαγής, ευδοκίας, ειρήνης και ευφροσύνης και όπως ο εν Σπηλαί τεχθείς προαιώνιος Λόγος του Πατρός, ο ενώσας τους Αγγέλους και τους ανθρώπους εν ενί τάγματι καί ποιήσας ειρήνην επί της γης, χαρίζ εις πάντας υπομονήν, ελπίδα και δύναμιν και ευλογή τον κόσμον δια των θείων δωρεών της αγάπης Αυτού. Αμήν.

Φανάριον, Χριστούγεννα, βιβ´

+ Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος
διάπυρος προς Θεόν ευχέτης πάντων υμών