01 Δεκεμβρίου, 2012

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Περιθώριο, κοινωνικός αποκλεισμός, άνθρωποι σε κρίση, απόγνωση, παρακμή: άστεγοι. Aπό τις πλέον ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που στην Eλλάδα αριθμούσαν από παλιά κατ' εκτίμησιν περίπου 17.000 άτομα, εκ των οποίων γύρω στους 8.000 ζουν στην Aθήνα. Aπό το συνολικό αριθμό των αστέγων, περίπου 1.000 Eλληνες δεν διαθέτουν κανένα σταθερό κατάλυμα, 280 φιλοξενούνται σε κρατικούς και δημοτικούς ξενώνες, 2.000 από μη κυβερνητικές και εκκλησιαστικές οργανώσεις, 500 διαμένουν σε οικοτροφεία, 2.000 έχουν «καταλάβει» κτίρια και καταλύματα, 3.000 βρίσκονται σε διάφορα ιδρύματα και άσυλα, ενώ 8.000 είναι μετανάστες και αιτούντες άσυλο. 

Tα στοιχεία αυτά προέρχονται από την ελληνική έκθεση (2003) του Eυρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για την Eλλειψη Στέγης. «Oι αριθμοί δεν περιλαμβάνουν εκείνους οι οποίοι διαμένουν σε επισφαλείς κατοικίες, γεγονός που σχετίζεται με τη διαρκή φτώχεια και την οικονομική ανασφάλεια. Eίναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 140.000 Eλληνες και 85.000 μετανάστες, κάτοικοι Aθηνών, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας σε ενοικιαζόμενα σπίτια με υποβαθμισμένες στεγαστικές συνθήκες», επεσήμαναν οι συντάκτες της έκθεσης Aριστείδης Σαπουνάκης και Bασίλης Aράπογλου.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ "ΑΣΤΕΓΟΣ";

Tι εννοούμε όμως με τον όρο άστεγος είναι ένα θέμα προς διερεύνηση. Mε τη στενή έννοια του όρου άστεγος είναι εκείνος που δεν έχει «πού την κεφαλήν κλίνη». Ωστόσο, σύμφωνα με την ευρύτερη έννοια, όπως αυτή ορίζεται από τη διακήρυξη του ελληνικού δικτύου για το δικαίωμα στη στέγη και την κατοικία, άστεγοι είναι εκείνοι που δεν διαθέτουν ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή παραχωρούμενη κατοικία και διαμένουν στο δρόμο ή σε ξενώνες και ιδρύματα, φιλοξενούνται από γνωστούς και φίλους, διαβιούν σε καταλήψεις, σε ανεπαρκή και ανασφαλή καταλύματα χωρίς να έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες νερού, ηλεκτρικού και θέρμανσης.

«H ελληνική οικογένεια είναι αρκετά δεμένη και προστατεύει τα μέλη της.Tην τελευταία δεκαετία ωστόσο ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί με την παρουσία των μεταναστών, τη διόγκωση της ανεργίας, ακόμα και από τον μεγάλο σεισμό», Πιο παλιά στην αρχή της κρίσης περίπου 180 άστεγοι του Λεκανοπεδίου είχαν βρει καταφύγιο σε δύο ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας της Aθήνας στο πλαίσιο του προγράμματος του δήμου. Eκεί στεγάζονταν από το 1997 για τουλάχιστον 3 μήνες, ενώ ορισμένοι διέμεναν ακόμη και 7 χρόνια. «Yπάρχουν και άστεγοι οι οποίοι κάποτε είχαν μεγάλη περιουσία. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν φιλοξενούντο τοξικομανείς».

«Aπό τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας μπορούμε να πούμε ότι ένας στους τρεις αστέγους παρουσίαζε ψυχικές διαταραχές, ενώ μεγάλο ήταν το ποσοστό τότε πασχόντων από χρόνια προβλήματα υγείας (καρδιοπαθείς, καρκινοπαθείς κ.λπ.). Oρισμένοι εργάζονταν περιστασιακά ως μικροπωλητές. Tο κοινό όλων αυτών των ανθρώπων ήταν πως αισθάνονται τέτοια απογοήτευση ώστε να φαίνονται παραιτημένοι από τη ζωή. Aρκετοί ακόμα και σήμερα είναι ηλικιωμένοι, καταθλιπτικοί και πίνουν πολύ, ενώ συνήθως είναι άντρες και δεν διατηρούν καμιά σχέση με την οικογένειά τους»,

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΟΥΝ
ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΑΣΤΕΓΩΝ;

Σε έρευνα που είχε γίνει το 2005-2006 οι άστεγοι δήλωναν ως πρώτη αιτία τους οικονομικούς λόγους (φτώχεια, ανεργία κ.λπ.). Στην πραγματικότητα, όμως, τα οικονομικά προβλήματα διαπλεκόντουσαν με προβλήματα νοσηρότητας (ψυχιατρικά περιστατικά, εξαρτήσεις από αλκοόλ ή ναρκωτικά κ.ά.), τα οποία δεν αντιμετωπίζονται από την πολιτεία ούτε από την οικογένεια. Επιπλέον στα αίτια των αστέγων συμπεριλαμβάνοντο τότε οι φυσικές καταστροφές (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) και οι πόλεμοι. Πάντως, και τότε όπως και σήμερα πλήθαιναν οι απολυμένοι που βρίσκονταν στον δρόμο, όπως και οι αλλοδαποί. Το τελευταίο διάστημα όμως  υπάρχουν πολλοί άστεγοι πρόσφυγες από το Ιράκ και το Ιράν.

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΤΕΓΟΥΣ

Η πολιτεία προέβη στην υλοποίηση του Ιδρύματος Αστέγων που ο σκοπός του είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των ανθρώπων οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο βρίσκονται χωρίς στέγη η δεν διαθέτουν οι ίδιοι η οικογένειές τους ασφαλή κατοικία επαρκούς επιπέδου. Επίσης, η ανάπτυξη μηχανισμών πρόληψης για την αποτροπή του φαινομένου, καθώς και η ανάπτυξη αντίστοιχων που θα μελετούν τις περιπτώσεις των αστέγων και θα φροντίζουν για τη μελλοντική αποκατάσταση και επανένταξή τους.

Για την επίτευξη των σκοπών του το Ίδρυμα Αστέγων συνεργάζεται και με φορείς που έχουν τους ίδιους σκοπούς. Πέραν των άλλων υπηρεσιών που παρέχει, το Ίδρυμα συγκεντρώνει και διανέμει είδη τροφίμων, ιματισμού, υπόδησης κ.λ.π. σε όσους προσέρχονται ή φιλοξενούνται στους χώρους του, καθώς και σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα τα οποία εντοπίζονται από τις δικές του ή άλλες κοινωνικές υπηρεσίες, ενορίες, εθελοντές ή συνεργαζόμενους φορείς.

Σίτιση

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. παρέχει καθημερινά αρκετές μερίδες φαγητού σε άπορους και άστεγους Έλληνες και αλλοδαπούς. Το φαγητό διανέμεται δύο φορές ημερησίως από το Κέντρο Σίτισης του Ιδρύματος, στη συμβολή των οδών Σοφοκλέους 70και Πειραιώς 35.

Στέγαση

Το Κ.Υ.Α.Δ.Α. διαθέτει δύο ξενώνες στους οποίους παρέχετε βραχεία φιλοξενία (3-6 μήνες) σε 180 άτομα. Η πληθυσμιακή ομάδα που εξυπηρετείται καλύπτει άτομα ηλικίας 18-65 ετών. Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν και ίδιες για όλους.

Παροχές κοινωνικής υπηρεσίας

- Υποδοχή (intake)

- Συμβουλευτική και ενημέρωση

- Ψυχο-κοινωνική στήριξη

- Κοινωνικό-προνοιακή κάλυψη των φιλοξενούμενων

- Κοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη

- Δωρεάν διανομή ιματισμού

- Δημιουργία ομάδων αλληλοϋποστήριξης

Συνεργασίες

Συνεργασία με τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας (συνοδεία φιλοξενούμενων για διεκπεραίωση ιατρικών εξετάσεων και νοσηλεία).

- Συνεργασία με κρατικούς και μη φορείς με στόχο την κοινωνικό-επαγγελματική αποκατάσταση των αστέγων

- Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του εσωτερικού και του εξωτερικού

- Συμμετοχή στο ελληνικό δίκτυο για το δικαίωμα στέγη.

- Πλαίσιο εκπαίδευσης για φοιτητές συναφών επιστημονικών αντικειμένων

Δράσεις

Το Ίδρυμα Αστέγων, για την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, κινείται προς την πραγμάτωση συγκεκριμένων δράσεων. Σε πρώτη φάση υλοποιούνται συνεργασίες με φορείς που έχουν παρόμοιους καταστατικούς σκοπούς, όπως την εκκλησία της Ελλάδος, τον ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, μη κυβερνητικές οργανώσεις ,καθώς και το εμπορικό και βιομηχανικό επιμελητήριο Αθηνών.

Επίσης, συγκροτείται το δίκτυο εθελοντών με την βοήθεια του Συλλόγου Φιλών του Ιδρύματος. Επιπλέον, πραγματοποιείται ευρύ φάσμα δράσεων στο πλαίσιο του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων και της παροχής βοηθείας στον δρόμο.

Τέλος, μέσω ειδικής εκστρατείας και κατάλληλα σχεδιασμένων εκδηλώσεων, επιχειρείται η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την αντιμετώπιση των αναγκών των αστέγων.

ΑΣΤΕΓΟΙ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
ΤΟΥ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Συσσίτια, οίκοι ευγηρίας, ορφανοτροφεία, ιατρεία, στέγες αναπήρων και ατόμων με ιδιαίτερες ανάγκες αποτελούν τη μαρτυρία αγάπης της Εκκλησίας. Ένα μεγάλο μέρος του φιλανθρωπικού έργου της, στο οποίο συμμετέχουν κληρικοί και πιστοί με ένα μόνο στόχο: τη στήριξη του πάσχοντος ανθρώπου. Χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, τα ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων προσφέρουν τη βοήθεια και τη συμπαράστασή τους σε όλους όσοι έχουν ανάγκη ανεξαρτήτως φύλου, καταγωγής, χρώματος και θρησκείας.

Όπως ακριβώς συνέβαινε τον 4ο αιώνα, όταν οι κατατρεγμένοι και οι φτωχοί της Μικράς Ασίας έβρισκαν καταφύγιο στα νοσοκομεία και τα πτωχοκομεία που είχε δημιουργήσει ο Μέγας Βασίλειος, ο πρώτος επίσκοπος που δημιούργησε ένα οργανωμένο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με την ίδρυση μιας σειράς ιδρυμάτων. Το 368, η «Βασιλειάδα», όπως ονομαζόταν, αποτελούσε το κέντρο της φιλανθρωπίας του Μεγάλου Βασιλείου. Από τους πρώτους αιώνες, η Εκκλησία ανέπτυξε φιλανθρωπική δραστηριότητα φροντίζοντας τους φτωχούς, τις χήρες, τα ορφανά και τους αναπήρους.

Σήμερα, η Εκκλησία συνεχίζει το φιλανθρωπικό της έργο, αλλά και την προσπάθειά της να παρέμβει ουσιαστικά στα προβλήματα που δημιούργησαν οι νέες συνθήκες ζωής και η αποξένωση των ανθρώπων. Οι άστεγοι, τα θύματα των ναρκωτικών, οι κακοποιημένες γυναίκες και οι πρόσφυγες είναι ορισμένες από τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για τις οποίες η Εκκλησία δείχνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον της. Στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών,  λειτουργεί το φιλανθρωπικό κατάστημα «Ταβιθά».

Tο φιλανθρωπικό έργο του Mεγάλου Bασιλείου.

Ο Aγιος των παιδιών, Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 329 και υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Επισκόπους της Εκκλησίας με σημαντικό θεολογικό και φιλανθρωπικό έργο. Βαθύτατα μορφωμένος και ένας από τους πρώτους «οικολόγους» αφού αγαπούσε ιδιαίτερα τη φύση. Στάθηκε στο πλευρό των φτωχών και των δούλων ενώ αγωνίστηκε για την ελάφρυνση της φορολογίας του λαού.

H «Βασιλειάδα» ήταν το κέντρο της φιλανθρωπικής δράσης του Μεγάλου Βασιλείου. «Μια νέα πόλη» όπως την περιέγραφε ο Aγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Περιελάμβανε έναν μεγαλοπρεπή Ναό, νοσοκομείο - με πλήρη εξοπλισμό και μεγάλο αριθμό ιατρών, νοσοκόμων και βοηθητικού προσωπικού- λεπροκομείο, πτωχοκομείο, ορφανοτροφείο και γηροκομείο. Επίσης είχαν ανεγερθεί οικήματα για τη φιλοξενία των κληρικών και του προσωπικού που υπηρετούσε στα ιδρύματα αλλά και για τους άρχοντες, τους κρατικούς λειτουργούς και τους πολίτες από άλλες περιοχές που επισκέπτονταν τη «Βασιλειάδα».

Ο Μέγας Βασίλειος περνούσε τον περισσότερο καιρό κοντά στους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Προσέφερε τις υπηρεσίες του στο νοσοκομείο και το λεπροκομείο, αξιοποιώντας τις γνώσεις του στην Ιατρική.

 Σήμερα πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματά της φέρουν το όνομα της πόλης που ίδρυσε ο Μέγας Βασίλειος.

Το κρύο είναι δύσκολο.

Αλλά χειρότερο είναι η απανθρωπιά και η αδιαφορία!!

Ανοίξτε λοιπόν την καρδιά σας σε αυτούς τους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη! Βοηθήστε τους .

Ο καθένας όπως μπορεί, με τον δικό του τρόπο.

Κανείς δεν αξίζει το δάκρυ σου, κι αυτός που το αξίζει δεν σε κάνει να κλαίς!

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά για τα συσσίτια, τις στέγες αστέγων Ιατροφαρμαρμακευτική περίθαλψη και ένδυση αναζητήστε πατώντας εδώ

ΣΟΚ: ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΜΕΤΡΑ 1 ΔΙΣ. ΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ


Νέα μέτρα ως 1 δισ. ευρώ θα επιβληθούν το 2013 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό αναφέρεται ρητά στην Εκθεση της Τρόικα που είδε το φως της δημοσιότητας το πρωί της Παρασκευής 29 Νοεμβρίου. Η Εκθεση προβλέπει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Ολα τα χρήματα στους δανειστές

Εντός 10 ημερών τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό που υπάρχει στην Τράπεζα της Ελλάδας για τη μείωση του χρέους. Αυτό προβλέπεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ετοίμασε η κυβέρνηση, μετά από μαραθώνια 12ωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, την περασμένη Κυριακή. Αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ότι το τίμημα που εισπράττει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων από την πώληση ή αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων μεταφέρεται το αργότερο εντός 10 ημερών από την είσπραξή του στον ειδικό λογαριασμό. Προηγουμένως αφαιρούνται τα αναλογούντα λειτουργικά έξοδα του Ταμείου και το τίμημα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους.

Με το μαχαίρι στο λαιμό οι αποκρατικοποιήσεις

Σημειώνεται πως το υπουργείο Οικονομικών από αποκρατικοποιήσεις το 2013 έχει προϋπολογίσει έσοδα 2,58 δισ. ευρώ, ενώ ο συνολικός στόχος είναι έως το 2016 να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2013 τα 2,58 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων θα προέλθουν από τον ΟΠΑΠ, τα Κρατικά Λαχεία, το IBC, τη ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ, την Κασσιόπη, από την πώληση και επαναμίσθωση 28 κτιρίων, από τα ΕΛΠΕ, τον Αστέρα Βουλιαγμένης, την ΛΑΡΚΟ, την Αφάντου Ρόδου, τα περιφερειακά αεροδρόμια, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και την αξιοποίηση του αποθηκευτικού χώρου «Νότιας Καβάλας». Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Αναλογικά θα πηγαίνουν και τα μέτρα

Για παράδειγμα αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις εισπραχθούν το 2013 1,6 δισ. ευρώ, θα απαιτηθούν περικοπές για το 50% του 1 δισ. ευρώ που δεν εισπράχθηκε εγκαίρως, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ. Στην Εκθεση της Τρόικα ορίζεται ότι τα νέα μέτρα θα αποφασίζονται κάθε φορά σε διαβούλευση με την τρόικα και ότι δεν θα ξεπερνούν κάθε φορά το 1 δισ. ευρώ.

Νέα μέτρα ως τον Μάρτιο για το 2014!

Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται και τα νέα μέτρα που θα ληφθούν από το 2014:

Αναλυτικά:
  • 25.000 υπάλληλοι του δημοσίου θα μπουν στη νέα διαθεσιμότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Η κυβέρνηση πρέπει να υποβάλλει σχέδια για την αποχώρηση υπαλλήλων ανά τρίμηνο ως το τέλος του 2014.
  • Νέα εξέταση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα για «αύξηση αποτελεσματικότητας-καταπολέμηση» ανεργίας.
  • Αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε δύο φάσεις τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο.
  • Νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων ως τον Μάρτιο του 2013

Παράλληλα στο προσχέδιο της έκθεσής της, η Τρόικα εμφανίζεται θετική για την εκταμίευση της δόσης των 43,7 δισ. ευρώ όπως εμφανίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο της έκθεσης που φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2012, μια ημέρα μετά το Eurogroup της Δευτέρας. Το έγγραφο που διέρρευσε στον Τύπο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων.

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου η τελική μορφή αυτής της έκθεσης θα απασχολήσει το Κολέγιο των Επιτρόπων και στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση στο Εurogroup.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Με τις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος συνεχίζεται σήμερα, Σάββατο η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το καθοριστικό βήμα για την μετάβασή του στις δομές και τις λειτουργίες ως ενιαίου κόμματος. Οοι εργασίες της συνδιάσκεψης κορυφώνονται αύριο, Κυριακή, με τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου κεντρικού οργάνου.
   
Βαρόμετρο για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ θεωρείται η συνεδρίαση της Οργανωτικής Επιτροπής του Συντακτικού Συνεδρίου, το μεσημέρι του Σαββάτου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Ευ.Βενιζέλου, αλλά και η εκλογή του προεδρείου.
   
Αρνητικός ήταν ο Ν.Ντερτιλής, τελευταίος κρατούμενος εκ των πρωταιτίων της χούντας, στην άδεια που του χορήγησε ο αναπληρωτής διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού, για να μεταβεί στην κηδεία του γιου του. Η χορήγηση ειδικής άδειας ήλθε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος μάλιστα διευκρίνισε ότι η μεταγωγή του θα γινόταν χωρίς χειροπέδες, ενάντια στον κανονισμό.
  
 Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνονται στην Αθήνα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, την ώρα που και στην Ελλάδα παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων. Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιήσουν στη 1 το μεσημέρι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που ενώνουν τη φωνή τους με περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά που ζουν με τον ιό HIV. Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για το AIDS διοργανώνει και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.
   
Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup δεν προέκυψαν με παρθενογένεση, αλλά ήταν το αποτέλεσμα μιας έντονα πολιτικής διεκδίκησης». «Δεν έχουμε τελειώσει συνολικότερα με την αντιμετώπιση της κρίσης. Πολλά πρέπει να γίνουν. Είναι όμως σημαντικό ότι η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ» τονίζει.

Κόσμος

Απάντηση στις χιλιάδες Αιγύπτιων που διαδήλωσαν στην πλατεία Ταχρίρ επιθυμούν να δώσουν το Σάββατο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και άλλες ισλαμιστικές οργανώσεις, καλώντας τους Αιγύπτιους σε συγκέντρωση υπέρ του προέδρου Μόρσι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο χώρο του πανεπιστημίου του Καΐρου.
  
 Επικριτική ήταν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας το σχέδιο της κυβέρνησης Νετανιάχου για τη δημιουργία νέων οικισμών. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταψήφισαν στον ΟΗΕ την αναβάθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή, η Χίλαρι Κλίντον έσπευσε να διευκρινίσει ότι τα σχέδια για νέους οικισμούς καθυστερούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
   
Για επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας του Τζούλιαν Ασαντζ, ο οποίος από τον περασμένο Ιούνιο έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, κάνει λόγο και ο πρόεδρος της χώρας της Ν.Αμερικής Ραφαέλ Κορέα.
   
Μεγάλο αφιέρωμα στη σύγχρονη Ελλάδα συνδέοντας την κληρονομιά του αρχαίου κόσμου με το σήμερα φιλοξενεί ο Monde, φωτίζοντας με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις την καθημερινότητα μιας χώρας και μιας κουλτούρας σε κρίση. Οι συντάκτες της γαλλικής εφημερίδας επισκέφτηκαν 10 πόλεις και τοποθεσίες-κλειδιά του αρχαίου ελληνικού κόσμου και συνομιλούν με Έλληνες του σήμερα για το πώς έχουν τα πράγματα και πώς βιώνουν την κρίση.
  
 Ένας μηχανικός από το Μιζούρι με άνεργη σύζυγό του είχαν αγοράσει μαζί δύο τυχερά δελτία λόττο για ένα από τα μεγαλύτερα τζακπότ των τελευταίων δεκαετιών κερδίζοντας 294 εκατομμύρια δολάρια από σύνολο 587,5 εκατομμυρίων. Το ζεύγος Χιλ, ο Μαρκ και η Σίντι, με τρεις γιους και μια υιοθετημένη κόρη, είπαν στους δημοσιογράφους ότι είναι «συνηθισμένοι άνθρωποι με σφιχτά, έως σήμερα, τα οικονομικά τους».

Οικονομία

Η διαδικασία επαναγοράς ελληνικού χρέους είναι ένα σημαντικό βήμα στο γενικό σχέδιο, τόνισε ο Όλι Ρεν, δηλώνοντας παράλληλα πεπεισμένος ότι η επόμενη δόση θα φτάσει στην Αθήνα βάσει του χρονοδιαγράμματος. Για το θέμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένει τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι το Ταμείο «ενεργεί πάντα με αυτό τον τρόπο και το σεβόμαστε».
   
Στην υποβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) από την κατηγορία Aaa, στην Aa1 προχώρησε η Moody's. Ο οίκος συνδέει την υποβάθμιση με τους πιστωτικούς κινδύνους που παρουσιάζονται σε σχέση με ορισμένους βασικούς χρηματοδότες των δύο μηχανισμών.

Χωρίς σημαντικές αλλαγές έκλεισαν την Παρασκευή οι δείκτες στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη ο Dow Jones έκλεισε στις 13.024,66 μονάδες με άνοδο 0,02% και ο Standard & Poor’s στις 1.416,15 μονάδες με άνοδο 0,01%.

Αθλητισμός

Τα ντέρμπι, Ρεάλ Μαδρίτης - Ατλέτικο, Μπάγερν - Ντόρτμουντ και Γιουβέντους - Τορίνο ξεχωρίζουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Ευρώπη. Η Μίλαν επικράτησε εκτός έδρας με 3-1 της Κατάνια στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 15ης αγωνιστικής της Serie A.

Την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής του ΟΦΗ και του Πανιωνίου αποφάσισε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για οφειλές σε ποδοσφαιριστές και οι δύο ΠΑΕ πρέπει να καταθέσουν νέες εγγυητικές επιστολές. Επίσης η ΕΕΑ αποφάσισε την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής του Πιερικού και του Διαγόρα.
   
Με γκολ του πολύπειρου Μάριου Σέγκου από το 10ο λεπτό, ο Ηρακλής Ψαχνών νίκησε 1-0 τη Λάρισα και «σκαρφάλωσε» στην κορυφή του πρωταθλήματος Β' Eθνικής στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 12ης αγωνιστικής.



ΡΕΚΟΡ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ... 11,7% ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ!


Νέο ρεκόρ σημείωσε η ανεργία στην ευρωζώνη, σκαρφαλώνοντας στο 11,7% για τον μήνα Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, Eurostat. Το Σεπτέμβριο η ανεργία ήταν στο 11,6%, ενώ τον Οκτώβριο του 2011 ήταν στο 10,4%. Στην Ε.Ε. των 27 η ανεργία σκαρφάλωσε στο 10,7% τον Οκτώβριο του 2012 από 10,6% το Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat περίπου 25,913 εκατ. άτομα στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 18,703 εκατ. στην Ευρωζώνη, ήταν χωρίς εργασία τον Οκτώβριο του 2012. Τα υψηλότερα ποσοστό ανεργίας καταγράφηκαν στην Ισπανία (26,2%) και την Ελλάδα (25,4% τον Αύγουστο του 2012), ενώ τα χαμηλότερα στην Αυστρία (4,3%), το Λουξεμβούργο (5,1%), τη Γερμανία (5,4%) και την Ολλανδία (5,5%).

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί τον Νοέμβριο στο 2,2% από 2,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση της Eurostat. Η αναμενόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση της αύξησης των τιμών ενέργειας (στο 5,8% από 8% τον Οκτώβριο) και σε μικρότερο βαθμό στην αποκλιμάκωση των τιμών στην κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» (3% από 3,1% τον Οκτώβριο).

Στις υπηρεσίες και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, ο ρυθμός αύξησης των τιμών παρέμεινε σταθερός στο 1,7% και 1,1%, αντίστοιχα.