26 Νοεμβρίου, 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

Στον Ι. Ναό του Aγίου Ιωάννη του Κυνηγού, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση των προέδρων των Ενοριακών Φιλοπτώχων Ταμείων, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου. Ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Παπαγιάννης, απευθυνόμενος στους ιερείς αναφέρθηκε στην "πρωτόγνωρη εποχή που βιώνουμε", η οποία, όπως είπε, "απαιτεί να επιδειχθεί απ’ όλους αίσθημα αυξημένης ευθύνης, χρηστή διαχείριση και διαφάνεια".

Αναφερόμενος στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Αθήνα, ανέφερε ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών έλαβε από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού δύο λίστες με συνολικά 2.000 υποσιτιζόμενα παιδιά στα σχολεία της πρωτεύουσας. Προέτρεψε τους υπευθύνους ιερείς των φιλοπτώχων ταμείων να διακονούν με σύνεση και να δίνουν το μήνυμα της υπευθυνότητας, "ώστε η ενορία να καταστεί το αντίδοτο απέναντι στην οικονομική και την πνευματική κρίση". Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς για την ποιμαντική τους προσφορά, υπογραμμίζοντας ότι ο δρόμος που διανύουμε "θα είναι ακόμη ανηφορικός''.

Ζήτησε από τους κληρικούς «να είναι στρατιώτες τούτη την ώρα της κρίσης». Διαβεβαίωσε δε ότι η Ι. Αρχιεπισκοπή θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για το καθένα απ’ αυτά τα παιδιά, που αναφέρονται στις λίστες του Υπουργείου, «κάνοντάς τα δικά της παιδιά». Ο Μακαριώτατος ανέφερε ως πρότυπο τις γυναίκες που απασχολούνται εθελοντικά στις ενορίες και προσφέρουν, όπως τόνισε, πολύτιμη εργασία. Γι’ αυτό και προέτρεψε τους ιερείς να τις εμψυχώνουν και να τις επιβραβεύουν. Τους ζήτησε να δίνουν το παρών στα ιδρύματα της Εκκλησίας, "που δίνουν τιτάνιο αγώνα σε αντίξοες συνθήκες και να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στο πλευρό των εμπερίστατων συνανθρώπων μας".

"Η Εκκλησία θωρακίζει και στηρίζει τον άνθρωπο να σταθεί στα πόδια του τη δύσκολη ώρα, γι’ αυτό κι όλοι έχουμε υποχρέωση να επαγρυπνούμε και να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τ’ αφτιά μας" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Γενικός Διευθυντής του Γ.Φ.Τ. της Ι. Αρχιεπισκοπής, π. Βασίλειος Χαβάτζας και ο Διευθυντής Οικονομικών π. Χρυσόστομος Συμεωνίδης έδωσαν αναλυτικά στοιχεία για το έργο που επιτελείται καθημερινά από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Μεταξύ άλλων, τόνισαν, πως σε 74 ενορίες της Ι. Αρχιεπισκοπής βρίσκουν φαγητό 8.000 άνθρωποι σε καθημερινή βάση, ενώ την περασμένη χρονιά συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 μονάδες αίματος μέσα από τα προγράμματα ενοριακής αιμοδοσίας.

Στοιχεία για το έργο του φιλοπτώχου έδωσε ο Γενικός Διευθυντής του π. Βασίλειος Χαβάτζας και ο Διευθυντής επί των οικονομικών π. Χρυσόστομος Συμεωνίδης. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε ότι σε 74 ενορίες της Αρχιεπισκοπής βρίσκουν φαγητό 8.000 άνθρωποι καθημερινά, ενώ την περασμένη χρονιά συγκεντρώθηκαν κοντά στις 2.000 φιάλες αίματος.

EΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONALERT ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΟΥΚΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ


Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψε για το Onalert, ένας Ισραηλινός καθηγητής , ο οποίος είδε μια ρουκέτα της Χαμάς να “σκάει” είκοσι μέτρα από το σπίτι του. Η …λεπτομέρεια έχει τη σημασία της και θα καταλάβετε γιατί ,διαβάζοντας το κείμενό του που αποδεικνύει ότι ακόμη και υπό συνθήκες πίεσης που απειλούν ανθρώπινες ζωές, υπάρχουν φωνές που αναζητούν τη λύση μακρυά από τα όπλα.

Του Marcelo Svirsky

Προσοχή! Να μην υπερεκτιμηθεί η εκεχειρία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ καθώς η διεθνής αναγνώριση της Χαμάς ως πολιτικού εταιρου ειναι αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα του τελευταίου γύρου βίας. Η μεσολάβηση της Αιγύπτου και των Αμερικανών, οι σχεδόν άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ισραήλ και της Χαμάς στο Κάιρο, καθώς και η έγγραφη συμφωνία που ισχύει όχι μόνο για διατάξεις προς την αποφυγή της βίας, αλλά και στο ευρύτερο πλαίσιο ζητημάτων μεταξύ των κομμάτων, όλα φαινεται να προσθέτουν σε μια διαδικάσία που εχει ως μοναδικά σημεία την εκεχειρία που ακολούθησε την Επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (2009) και την εκεχειρία μετα τις διαπραγματεύσεις απελευθέρωσης του στρατιώτη Γκιλαντ Σαλίτ (2011).

Το ερώτημα ομως ειναι πως θα “παίξει” αυτη η πολιτική αναγνώριση στην αρενα των Φατάχ-Χαμάς-Ισραήλ. Στο εσωτερικό μέτωπο, παρά την αποφάση της κυβέρνησης Νετανιάχου -στρατιωτικής επί της ουσίας- να απόσχει από μια χερσαία επίθεση και να προσπαθήσει για κατάπαυση του πυρός - μια απόφαση σαφώς επηρεάσμένη από τις επερχόμενες εκλογές του Ιανουαρίου, πρέπει να σημειωθεί οτι η ρεαλιστική αυτη γραμμή εγκρίθηκε χωρίς τη βούληση του Ισραηλινού λαού. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης οι δημοσκοπήσεις έδειχναν οτι περίπου 80% του Ισραηλινού κοινού ηθελε οι αεροπορικές επιθέσεις κατα της Γάζας να συνεχίστουν, ενω κατα την διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών υπήρξαν διαδηλώσεις στον νότο όπου ο κόσμος απαιτουσε απο την κυβέρνηση να μην υπογράψει την εκεχειρία.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό ηταν το υψηλό επίπεδο εθισμού προς την εμπόλεμη κατάσταση που έδειξαν τα Ισραηλινά ΜΜΕ. Οι εφημερίδες, τα ραδιόφωνα και η τηλεόραση ενωμένοι υποστήριζαν τους βομβαρδισμούς στην Γάζα με ενα είδος εθνικιστικής δημοσιογραφίας που μπορεί να διακρίνει κανείς μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα.  Κρίσιμα ερωτήματα όπως το γιατί δεν έπρεπε να διαπραγματευτούν με την Χαμας και έπρεπε να συνεχίσουν με αλλο ενα γύρο βίας που δεν θα οδηγούσε πουθενά δεν συζητήθηκαν ποτέ στα ΜΜΕ.  Η Ισραηλινή πολιτική κουλτούρα ενός life-style που στερεί τη ζωή (life) ειναι ενα ιστορικό κατασκεύασμα που παλεύει να προσαρμοστεί με μια οποιαδήποτε πρόοδο με τους Παλαιστίνιους, ακομη και στα πλαίσια μιας ανακωχής.

Θεός φυλάξοι, δεν κατηγορώ την κυβέρνηση Νετανιάχου για την αναζήτηση της ειρήνης. Εκ των πραγματων ισχυει το αντιθετο.  Αυτη η κυβέρνηση έχει επιταχύνει την απαλλοτρίωση και την αποικιοκρατικοποίηση της γης στη Δυτική Όχθη, εχει σταματήσει όλες τις πολιτικές διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή, επέβαλε τον αποκλεισμό της Γάζας και επιδείνωσε τις εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η κυβέρνηση Νετανιάχου έχει νομιμοποιήσει, επίσης, μια πολιτική μίσους κατά των μεταναστών εργαζομένων και των αιτούντων ασυλου, όπως δεν εχει κάνει καμία άλλη κυβέρνηση στο παρελθόν.

Οι πρακτικές αυτές τροφοδοτούν τη διεστραμμένη στρατιωτική και διαχωριστική κουλτούρα που έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι Εβραίοι/Ισραηλινοί στηρίζουν σε σημείο που η απόφαση 3370 των Ηνωμένων Εθνών στη Γενική Συνέλευση του 1975 σύμφωνα με την οποία ο σιωνισμός ειναι ισοδύναμος με τον ρατσισμό δεν αναγνωρίζεται πλέον και αντιθέτως γιόρταζεται ώς εθνική αλήθεια για την οποία δεν πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή.

Οπότε δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσει οτι μια μέτρια πολιτική απόφαση, σε αυτη την περίπτωση με πολιτικό υποκείμενο την Χαμάς που εδω και καιρό παρουσιάζεται ως 'Σατανάς', δεν εχει καμία πολιτιστική υποδομή να την στήριζει.  Ο πόλεμος και το μίσος θέτουν τις βάσεις - εχουν γίνει τα 'τούβλα και το κονίαμα'  - της Εβραιο - Ισραηλινής πολιτικής κουλτούρας. Για να πάμε πέρα απο αυτη την κατάσταση δεν χρειαζόμαστε απλώς ορθολογιστές πολιτικούς αλλα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία πολιτιστικού μετασχηματισμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών περιλαμβάνει νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, για τις μεταθέσεις του 2013 οι ενδιαφερόμενοι δάσκαλοι και καθηγητές θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Όσον αφορά την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών το υπουργείο Παιδείας βάζει «φρένο» τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο, καθώς όπως έγινε γνωστό το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι έτοιμο ώς τις 10 Μαρτίου του 2013.
   
Μία νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης και στήριξης των πιο ευάλωτων ασθενών, των αποκλεισμένων από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο έχουν ξεκινήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Οι «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» είναι μια πλήρης εκστρατεία ανεύρεσης πόρων από την οργάνωση. Με τη συμβολική αγορά ενός κουτιού με έξι καραμέλες από μέλι και θυμάρι από τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα, κάθε αγοραστής συμβάλλει στην προσπάθεια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να βοηθήσουν «ξεχασμένους» ασθενείς.
  
 Φόρο στα ενοίκια που εισπράττουν φυσικά πρόσωπα από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο με αυτοτελή κλίμακα φορολόγησης προβλέπει το προτεινόμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Βάσει της προτεινόμενης κλίμακας από το 2013 εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ θα φορολογούνται με συντελεστή 10%, ενώ για υψηλότερα ποσά ενοικίων ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή 33%.
   
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση ότι στην καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί, τελικά, η εκταμίευση της δόσης. Μαραθώνιος τηλεφωνικών επαφών Σαμαρά με ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ, συνεχείς επικοινωνίες, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με τους κυβερνητικούς εταίρους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
   
Τη συνέχιση των καταλήψεων σε γραφεία προσωπικού, δημαρχεία και δημοτικά κτίρια έως και την Τρίτη αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί και νέα πορεία στο υπουργείο με στόχο να υπάρξει συνάντηση με τον Αντώνη Μανιτάκη.

Κόσμος

Οι Καταλανοί έδωσαν την ψήφο τους σε κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας αλλά τιμώρησαν τον κυβερνήτη της περιφέρειας Αρτούρ Μας, ο οποίος είχε προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές με «σημαία» τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία (που απαγορεύεται από το Σύνταγμα). Η δύναμη του κυβερνώντος CiU μειώθηκε σε επίπεδα κάτω από την αυτοδυναμία, μεγάλη νίκη κατάφερε το κόμμα της Ρεπουμπλικανής Αριστεράς, που έφτασε στη δεύτερη θέση και καλείται να παίξει ρόλο ρυθμιστή.
   
Στη συνάντηση του Αιγυπτίου προέδρου με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είναι στραμένο το βλέμμα της χώρας, μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στην Αίγυπτο μετά την οργή και τα επεισόδια -με έναν νεκρό- για το σαρωτικό «υπερ-διάταγμα» του Μοχάμεντ Μόρσι. Οι δικαστές είχαν κηρύξει αποχή από τα καθήκόντά τους ενώ η αντιπολίτευση έχει επιτεθεί με υψηλούς τόνους στον πρόεδρο, μιλώντας για «δικτατορικές» πρακτικές, την στιγμή που η κατάσταση στους δρόμους του Καΐρου το τελευταίο τριήμερο έχει αρχίσει να θυμίζει τις ημέρες της εξέγερσης κατά του Μουμπάρακ.
   
Δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 800 σπίτια πλημμύρισαν στη Βρετανία και την Ουαλία μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από την Πέμπτη. Οι περιφέρειες της Κορνουάλης και του Ντέβον έχουν κυρίως πληγεί από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών. Συγκλονισμένος δήλωσε σε μήνυμά του στο Twitter ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη.
   
Διευκρινίσεις για την ισχύ του πολιτικά επίμαχου διατάγματος Μόρσι με το οποίο έδινε στον εαυτό του συγκεντρωτικές εξουσίες έδωσε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο της Αιγύπτου σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα στην πολιτικό-δικαστική διαμάχη που αν μη τι άλλο ανακαλεί μνήμες του συγκεντρωτικού μουμπαρικού παρελθόντος. Το Συμβούλιο έκρινε ότι το διάταγμα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε αποφάσεις ή νόμους που συνδέονται με «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας», μερική αναδίπλωση και από την προεδρία αλλά η Αίγυπτος εξακολουθεί να βράζει: ένας νεκρός σε επεισόδια αργά την Κυριακή...
   
Τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι δείχνουν ως νικητή τα exit poll των εσωκομματικών εκλογών στο κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα στην Ιταλία για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους. Ο Μπερσάνι προηγείται με 44% έναντι 36% για τον Ματέο Ρέντσι, δημάρχου Φλωρεντίας. Στην τρίτη θέση ο Νίκι Βέντολα. Αν δεν υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, οι δύο επικρατέστεροι θα αναμετρηθούν εκ νέου την επόμενη Κυριακή, 2 Νοεμβρίου.

Οικονομία

Με τις αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στα τεκμήρια των ΙΧ ευνοούνται οι κάτοχοι επιβατικών σχετικά μικρού κυβισμού, με την καθιέρωση και ενός ενδιάμεσου κλιμακίου από τα 1.200 έως τα 1.600 κυβικά.
   
Στην αύξηση των επίτροπων διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφόρων που εξετάζουν υποθέσεις άνω των 300.000 ευρώ προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σε δεύτερη φάση ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης εξετάζει την θέσπιση διαφορετικής διαδικασίας για την επίλυση των διαφορών.
   
Περισσότεροι από 40.000 καταναλωτές έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μέσω της εφαρμογής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Εξ αυτών αποδεκτές έγιναν περίπου 32.800 αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις, ήτοι το 82% του συνόλου.

Αθλητισμός

 Μονπελιέ και Τουλούζ «δούλεψαν» για την Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επικράτησαν της Μπορντό (1-0) και της Λιόν (3-0), αντίστοιχα, στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Με γκολ του Αγιού στο 46' η Μαρσέιγ επικράτησε 1-0 της Λιλ και «έπιασε» και αυτή κορυφή.

Η Μίλαν νίκησε με 1-0 τη Γιουβέντους στο «Σαν Σιρό», χάρη σε εκτέλεση πέναλτι του Ρομπίνιο στο 31ο λεπτό στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία στο πρόγραμμα της Κυριακής για την 14η αγωνιστική του Campionato. Στο πέναλτι υπέπεσε ο Μαουρίσιο Ίσλα, καθώς η μπάλα χτύπησε στο σώμα του, αλλά και στο προτεταμένο χέρι του μετά από κεφαλιά του Νοτσερίνο. Έτσι μετά την Ίντερ, η «Γιούβε» έχασε και από την άλλη ομάδα του Μιλάνου.




ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΞΕΝΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ: «ΕΧΕΤΕ ΚΡΑΤΟΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2013»


Για θυματοποίηση της Ελλάδας βάσει δρομολογημένου σχεδίου έκανε λόγο η Ελληνίδα ακαδημαϊκός που ζει στο Παρίσι, μιλώντας για όλες τις εξαμβλωματικές πτυχές της ελληνικής κοινωνίας στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» της Πέμπτης 22 Νοεμβρίου. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα λεγόμενα ξένου αξιωματούχου προς εκείνη, όταν της ομολόγησε ότι, βάσει σχεδίου, η Ελλάδα θα πάψει να έχει κράτος το Σεπτέμβριο του 2013!

Μεταξύ άλλων, η κ. Αρβελέρ είπε:

«Πριν ας πούμε 10 χρόνια, δε θα βρίσκατε ούτε έναν Γάλλο να πει κάτι εναντίον της Ελλάδας. Τώρα θα βρεις πολλούς. Οι διανοούμενοι της Ευρώπης δε θα μας συγχωρέσουν ποτέ, που εξαιτίας μας έγιναν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αντιευρωπαϊστές. Λέμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έρχονται στην Σορβόννη για να μάθουν κάτι, πλην των Ελλήνων που έρχονται για να μάθουν όλα σε όλους.

Ο Μάης του '68 έγινε από τα πλουσιόπαιδα. Γιατί είχανε τα πάντα και δεν είχανε την ευτυχία. Διδάσκεται η ευτυχία; Λέω ναι. 'Οπως διδάσκεται και η αρετή. Αν υπάρχει ένα πρόβλημα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αυτό είναι η Χρυσή Αυγή. Το οικονομικό θα λυθεί, το ότι όμως υπάρχει ένα κόμμα μίσους... είναι η μεγάλη κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας.

Έχει γίνει ακριβώς η μέτρηση του τι θα κοστίσει η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό θα το πληρώσουν μία φορά. Έχετε κράτος (καιρό) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2013, τότε είναι η εκλογή της Μέρκελ.Η Ευρώπη είναι μια κοινή βιβλιοθήκη. Σε όποιον Ευρωπαίο κι αν πας, θα βρεις πάνω κάτω τα ίδια βιβλία. Θέλω να πω, θα βρεις τους Αισχύλους, τους Σοφοκλήδες, θα βρεις Σαίξπηρ, θα βρεις Γκαίτε, αυτά θα βρεις».