22 Νοεμβρίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ


Στην πόλη της Πρέβεζας θα ευρίσκεται σήμερα Πέμπτη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος για την Ενθρόνιση του νέου εψηφισμένου Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου, που θα πραγματοποιηθεί στις 4 μ.μ.

-----------------------
Βιογραφικό του νέου Μητροπολίτου

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Τσιρίγκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Τυγχάνει πτυχιούχος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός την 20-11-1993 εις την Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη υπό του τότε καθηγουμένου αυτής Αρχιμ. κυρού Χριστοφόρου Παπαδοπούλου. Χειροτονήθηκε Διάκονος την 1-12- 1993 υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Σεργίου και Πρεσβύτερος την 28-5-1995 υπό του τότε Επισκόπου Διαυλείας και νυν Μητροπολίτου Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας κ. Δαμασκηνού.

Από το 1996 υπηρετεί ως εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων. Από το 1995 μέχρι το 2000 υπήρξε συνεργάτης στην Γραμματεία των Συνοδικών Δικαστηρίων και από το 2000 μέχρι σήμερα ως Γραμματέας αυτών.




ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε, περίπου στις 02:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε μονοκατοικία στην περιοχή του Χαλανδρίου, όπου διαμένει η πρόεδρος Εφετών Παρασκευή Καλαϊτζή. Από την έκρηξη σημειώθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές, αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τους δράστες της επίθεσης στρέφονται κυρίως σε υποθέσεις με τις οποίες έχει ασχοληθεί ως δικαστικός η κ. Καλαϊτζή, μεταξύ των οποίων είναι και η υπόθεση απαγωγής γνωστού επιχειρηματία.
   
Παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Μανιτάκη, οι δήμοι εμμένουν στην απόφασή τους να μην αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστες διαθεσιμότητας, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Ο κ. Ασκούνης ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση, προτείνοντας να υπάρξει αξιολόγηση των υπαλλήλων και μετατάξεις όπου υπάρχουν κενά. Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στους δήμους.
   
Τετράωρη στάση εργασίας, μεταξύ 11.00 και 15.00 για την πρωινή βάρδια και 15.00 με 19.00 για την απογευματινή βάρδια, έχει κηρύξει για σήμερα, Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Την Παρασκευή οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. «Προτείνουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δεν θα περάσει καμία απόλυση στους δήμους» είπε στον Βήμα 99,5 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Θ.Μπαλασόπουλος.
   
Κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει η Ιπποκράτους για την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας του κόμματος αλλά και των πολιτικών εξελίξεων. Το επόμενο δεκαήμερο θα κάνει την παρθενική της συνεδρίαση και η γραμματεία της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η σύνθεση της οποίας σχεδόν έχει κλειδώσει. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει αποφασίσει να κάνει... ανοίγματα και σε στελέχη που τους τελευταίους μήνες έχουν απομακρυνθεί.
   
Την ανάγκη η χώρα να έχει πολιτική σταθερότητα προκειμένου να εξασφαλιστεί η παραμονή της στο ευρώ επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση με γρήγορο και αποτελεσματικό βηματισμό, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για το Eurogroup της Δευτέρας και τόνισε ότι εφόσον η χώρα τήρησε τις δεσμεύσεις της, το ίδιο πρέπει να πράξει τώρα και η Ευρώπη.

Κόσμος

Με... πυροβολισμούς πανηγύρισαν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από οκτώ ημέρες ισραηλινών επιδρομών και απαντήσεων της Χαμάς με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ -ενώ επιφυλάξεις και δυσπιστία περισσεύουν και στις δύο πλευρές για το εάν τα πνεύματα θα μείνουν ήρεμα. Μέχρι στιγμής, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ το βράδυ της Τετάρτης έχει ως επί το πλείστον γίνει σεβαστή, με λίγες μόνο ρουκέτες να πέφτουν σε ανοικτές περιοχές στο νότιο Ισραήλ, και φαίνεται να απομακρύνει τον άμεσο κίνδυνο χερσαίας επέμβασης στη Λωρίδα της Γάζας. Έκκληση του ΟΗΕ να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός και εύσημα στο Κάιρο για την επιτυχή διαμεσολάβηση. Συλλήψεις Παλαιστίνιων «μαχητών» στη Δυτική Όχθη.
   
Περικοπές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως σχεδόν ανεξαιρέτως σε όλους τους εθνικούς, ή αύξηση των κονδυλίων -και εάν ναι, ποιων; Οι ηγέτες των «27» χωρών της ΕΕ καλούνται την Πέμπτη και την Παρασκευή να καταλήξουν σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και αρκετές χώρες -όχι μόνο η Βρετανία- δεν θα διστάσουν να μπλοκάρουν προτάσεις που αισθάνονται ότι παραβλέπουν τις δικές τους προτεραιότητες. Περιορισμένες ελπίδες πάντως για συμφωνία της Βρετανίας βλέπουν οι Financial Times, που θεωρούν ότι η τελευταία συμβιβαστική πρόταση του Ρομπάι δίνει στον Κάμερον προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε θα μπορούσε να παρουσίασει στο Λονδίνο χωρίς έντονες αντιδράσεις.
   
Επίθεση αυτοκτονίας κοντά στο Ισλαμαμπάντ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 23 άτομα. Η πακιστανική αστυνομία μιλά για τουλάχιστον έναν βομβιστή καμικάζι. Στόχος ήταν λιτανεία Σιιτών στην πόλη Ραουαλπιντί.
   
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας -έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών και μία βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ που επανέφερε μνήμες από το παρελθόν- ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου των επικεφαλής της διπλωματίας της Αιγύπτου και των ΗΠΑ στο Κάιρο. Η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) και το ζητούμενο είναι εάν θα αντέξει στο χρόνο. Το ρόλο της Αιγύπτου στη διπλωματική διέξοδο εξήρε η Χίλαρι Κλίντον, προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Νετανιάχου πριν συμφωνήσει το Ισραήλ σε κατάπυση του πυρός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα απονείμει «χάρη»σε δύο γαλοπούλες, την παραμονή της γιορτής των Ευχαριστιών στην οποία οι συμπατριώτες του αναμένεται να καταναλώσουν 45 εκατομμύρια γαλοπούλες. Οι γαλοπούλες «Κόμπλερ» και «Γκόμπλερ» όχι μόνο θα ζήσουν, αλλά με προεδρική απόφαση θα περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στους κήπους του Μάουντ Βέρνον, την ιστορική κατοικία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Οικονομία

 Μετά από πολυήμερες σκληρές διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι τα μεσάνυχτα, τρόικα και κυπριακή κυβέρνηση δεν κατέληξαν σε συμφωνία για μια δανειακή σύμβαση. Η τρόικα αναχωρεί σήμερα Πέμπτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η διαβούλευση θα συνεχιστεί με τηλεδιασκέψεις. Δεν αποκλείεται νέα κάθοδος στο νησί, ώστε να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Eurogroup του Δεκεμβρίου.
   
Στο Τελωνείο Κήπων βρέθηκε στις 06:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης. Στόχος της επίσκεψης είναι η επιτόπια αξιολόγηση της λειτουργίας του τελωνείου Κήπων, το οποίο είναι από τα τελωνεία με το μεγαλύτερο φόρτο εργασίας.
   
Με αυξήσεις - φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα τα νοικοκυριά και οι μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα γίνουν σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο.

Αθλητισμός

 Σε φιλικό αγώνα που έγινε στο Μπουένος Αϊρες, η εθνική Αργεντινής επικράτησε με 2-1 της Βραζιλίας. Στην αναμέτρηση έπαιξαν ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στα δύο εθνικά πρωταθλήματα και πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο Νάτσο Σκόκο.
   
Απογοητευμένος για τον τρόπο που ήρθε η ήττα από τη Σάλκε εμφανίστηκε ο Λεονάρντο Ζαρντίμ, ωστόσο κράτησε την εικόνα του Ολυμπιακού στο πρώτο μέρος. «Να πετύχουμε κάτι καλό στο Europa League», δήλωσε ο Μασάντο. Για μια δίκαιη νίκη (1-0) της Σάλκε επί του Ολυμπιακού έκανε λόγο ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε στην πρώην ομάδα του να έχει μια καλή πορεία στο Europa League.
   
Η Αρσεναλ επικράτησε 2-0 της Μονπελιέ στο «Εμιρεϊτς» και προκρίθηκε στους «16» του Champions League μαζί με τη Σάλκε. Οι Κανονιέρηδες εξασφάλισαν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του 2ου ομίλου, όπου μετέχει κι ο Ολυμπιακός, χάρη στα γκολ που πέτυχαν ο Τζακ Γουίλσιρ στο 49' και ο Λούκας Ποντόλσκι στο 63' . Από τον πρώτο όμιλο προκρίθηκαν η Πόρτο και η Παρί Σεν Ζερμέν, από τον 3ο η Μάλαγα και η Μίλαν, ενώ από τον 4ο, η Ντόρμτμουντ και η Ρεάλ Μαδρίτης.




ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΣ. ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Σκληρές και παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για να ευρεθούν τα 8-10 δισ. ευρώ που λείπουν για την χρηματοδότηση της Ελλάδας εξακολουθούν να γίνονται μεταξύ των δανειστών μας. Η απροθυμία της Γερμανίας να αναλάβει το κόστος που της αναλογεί για τη σωτηρία της Ελλάδας και της Ευρωζώνης είναι ο βασικός λόγος που οδήγησαν σε ναυάγιο το προχθεσινό Eurogroup και πυροδοτεί νέες εντάσεις για το προσεχές που θα γίνει τη Δευτέρα.

Τα 8-10 δισ. που αναζητώνται θα μειώσουν περαιτέρω το ελληνικό χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο και να πεισθεί το ΔΝΤ να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα σωτηρίας. Εχουν ήδη τεθεί στο τραπέζι περίπου 32 δισ. που μειώνουν το έλλειμα, σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

«Υπήρχε δυσκολία να δεχθούν οποιαδήποτε λύση επηρεάζει τους προϋπολογισμούς τους. Δεν δέχονται μια σημαντική νέα μεταβίβαση πόρων στην Ελλάδα» αποκάλυψε στα Νέα Ελληνας αξιωματούχος και επισήμανε ότι αυτό αφορά κυρίως τη Γερμανία αλλά και τις χώρες-δορυφόρους της, όπως είναι η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σλοβακία.

Δεν συμφωνούν οι εταίροι για τη μείωση επιτοκίων

Ακόμη και στην πρόταση που έπεσε στο τραπέζι να μειωθούν τα επιτόκια των διμερών δανείων στην Ελλάδα δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των εταίρων. Οι άλλες χώρες της ευρωζώνης που έχουν επίσης ενταχθεί σε πρόγραμμα σωτηρίας διαφώνησαν και διαμαρτυρήθηκαν για διακριτική μεταχείριση της Ελλάδας εις βάρος τους.

Αισιόδοξη η Ελλάδα

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι τελικά θα ευρεθεί το ποσό των 8 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να κλείσει η συμφωνία αφού θεωρείται μικρό σε σχέση με το όλο πακέτο και οι δανειστές θα διστάσουν να τινάξουν στον αέρα ολόκληρη τη συμφωνία.

Ποιός είναι τώρα ο στόχος του χρέους

Ο αρχικός στόχος που είχε θέσει το ΔΝΤ το ελληνικό χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 θεωρείται πλέον άπιαστος και ο στόχος έχει προς το παρόν τεθεί στο 124% του ΑΕΠ.

Αν ληφθούν όλα τα μέτρα λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί από τους εταίρους το χρέος φτάνει στο 128,2% του ΑΕΠ το 2020 και επομένως θα χρειαστούν νέα μέτρα ώστε το χρέος να πέσει στο 124%.

Ας σημειωθεί ότι η Τρόικα εκτιμά ότι το χρέος θα βρίσκεται στο 144% του ΑΕΠ το 2020 αν δεν ληφθεί κανένα μέτρο.

Αιφνιδιασμός και αγωνία στην κυβέρνηση

Το ναυάγιο του Eurogroup αιφνιδίασε την κυβέρνηση η οποία δεν ήταν προετοιμασμένη για το αρνητικό αυτό σενάριο. Οπως φάνηκε, ο Πρωθυπουργός είχε σχεδιάσει ταξίδι για το Κατάρ την άλλη Δευτέρα, πεπεισμένος ότι όλα θα πήγαιναν καλά στο Eurogroup και ο ίδιος θα μπορούσε να συνεχίσει απερίσπαστος το κυβερνητικό έργο.

Η κυβέρνηση δείχνει τώρα εμφανώς απογοητευμένη από τη στάση της Γερμανίας και της Ανγκελα Μέρκελ προσωπικά και δεν περίμενε, μετά την οικοδόμηση στενών σχέσεων που οικοδόμησε ο Πρωθυπουργός με την Γερμανίδα καγκελάριο, ότι τα πράγματα θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο και θα κινδύνευε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.

Η αγωνία παρατείνεται τώρα ως την επόμενη Δευτέρα που θα συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup. Στις ημέρες που μεσολαβούν ως τότε θα μεσολαβήσουν σκληρό παρασκήνιο και έντονη παρασκηνιακή μάχη με στόχο μια πολιτική συμφωνία ενώ η ελληνική πλευρά περιμένει ουσιαστικά μια μεγαλύτερη αναδίπλωση από την πλευρά του ΔΝΤ και της Κριστίν Λαγκάντ ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας στο 120% που απαιτεί η επικεφαλής του ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα σωτηρίας της χώρας.


ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ SPIEGEL ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΙΜΠΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!


Πρωτοφανή επίθεση στην γερμανική κυβέρνηση εξαπολύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel και προειδοποεί το Βερολίνο ότι όσο μπλοκάρει τη λύση για την Ελλάδα τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι χάνουν την υπομονή τους. «Καθ' οδόν προς τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013, το Βερολίνο μπλοκάρει μια βιώσιμη λύση για την Ελλάδα. Οι Γερμανοί ηγέτες δεν θέλουν να εξοργίσουν τους ψηφοφόρους τους δίνοντας περισσότερα χρήματα στην Αθήνα, αλλά οι Ευρωπαίοι εταίροι τους χάνουν την υπομονή τους», γράφει σε ανάλυσή του το διαδικτυακό Spiegel, με τίτλο «Η αυταπάτη του Βερολίνου εμποδίζει την στρατηγική για την Ελλάδα».

Το γερμανικό περιοδικό αποδίδει ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανφκ Σόιμπλε για το αδιέξοδο και τον καταγγέλει ότι παρουσιάζει το πολιτικό χάος σαν στρατηγική! «Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε είναι εξπέρ στο να παρουσιάζει σαν στρατηγική το πολιτικό χάος. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αποφασισμένος να μην υπάρξει συνολική λύση και για το ελληνικό πρόβλημα και για την ευρω-κρίση, κάτι που ενοχλεί σφόδρα του εταίρους της Γερμανίας», λέει το περιοδικό.

«Στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ γίνεται αντιληπτό ότι έφτασε η ώρα της ειλικρίνειας, ιδίως επειδή η γερμανική κυβέρνηση θέλει επίσης να παραμείνει η Ελλάδα στη νομισματική ένωση. Τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχιστούν έτσι, λέει ένας διπλωμάτης της ΕΕ. Το ΔΝΤ ζητάει ανοιχτά μια «πραγματική λύση», και όμως αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από όσα συμβαίνουν τώρα», τονίζει το Spiegel. Τις ευθύνες αποδίδει το Spiegel στη γερμανίδα καγκελάριο και ισχυρίζεται ότι μαζί με τον Σόιμπλε λένε ψέμματα στον γερμανικό λαό ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν σε έναν χρόνο.

«Η ελληνική διάσωση είναι μια ιστορία κυβερνητικής αυταπάτης του Βερολίνου. Τον Μάϊο του 2010, αξιωματούχοι έλεγαν ότι ένα πακέτο βοήθειας 110 δισ. ευρώ θα ήταν αρκετό. Τώρα είναι σαφές ότι ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. ευρώ είναι πολύ μικρό - και αυτό βασίζεται σε υπολογισμούς που έγιναν πριν από έξι μήνες. Είναι μια καταστροφή για τον Σόϊμπλε και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Εν όψει των γερμανικών βουλευτικών εκλογών, του χρόνου, οι δύο πολιτικοί είναι αποφασισμένοι να μην παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους έναν πραγματικό, και επομένως, ακριβό υπολογισμό του κόστους».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον οι πολιτικοί επιχειρούν να βρουν τρόπους για να κλείσουν το χρηματοδοτικό κενό με λογιστικά τρικ. Φέρονται σαν να ήταν η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας», τονίζει το περιοδικό. Το περιοδικό καταλήγει την πρωτοφανούς σκληρότητας ανάλυσή του λέγοντας ότι αν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας αυτό θα αποτελεί ομολογία αποτυχίας της Γερμανίας που θα εξαναγκαστεί να πληρώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται για άλλη μια φορά να παίξει τον ρόλο του σωτήρα, συνεισφέροντας άλλα 7 δισ. ευρώ. Επειτα είναι και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Για την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε, ενδεχόμενη απόσυρση του ΔΝΤ θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας. Θα σήμαινε επίσης απώλεια σχεδόν 20 δισ. ευρώ για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Και τότε η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει με άλλα 6 δισ. ευρώ», καταλήγει το Spiegel.

Επίθεση και απο Στάινμπρουκ

Την ίδια ώρα, ο κύριος αντίπαλος της Ανγκελα Μέρκελ στις προσεχείς εκλογές Πέτερ Στάινμπρουκ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην καγκελάριο λέγοντας ότι δεν λέει την αλήθεια για την Ελλάδα.

«Είναι η ώρα της αλήθειας. Χορέψατε για υπερβολικά πολύ καιρό το χορό των επτά πέπλων πάνω στη μελωδία «ούτε δεκάρα για τους Έλληνες». Μετά ο χορός ξανάρχισε με το «όχι επιπλέον χρήματα για την Αθήνα», δήλωσε ο Στάινμπρουκ σε μια πολύ επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ.

«Η δημοσιονομική τρύπα της Ελλάδας δεν μπορεί να καλυφθεί χωρίς εξωτερική βοήθεια. Βρισκόμαστε από καιρό σε μια Ενωση όπου καθένας είναι εγγυητής του άλλου, πείτε το επιτέλους στους γερμανούς φορολογούμενους», τόνισε απευθυνόμενος στην Μέρκελ.

«Χρειάζεται μια συγκεκριμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και όχι μια απλή αναβολή της εξυπηρέτησης του χρέους», συνέχισε.

Αμήχανη η Μέρκελ στη Γερμανική Βουλή - Αισιόδοξος ο Σόιμπλε

Η γερμανίδα καγκελάριος κατά την ομιλία της στην Μπούντεσταγκ απέφυγε να δώσε πλήρεις εξηγήσεις για την αποτυχία του Eurogroup και περιορίστηκε στον να συγχαρεί τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη βοήθειά του και να υποστηρίξει ότι τη Δευτέρα ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Από την πλευρά του Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι υπάρχει πρόοδος σε ότι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα προτιμούσαν την μείωση των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδας σε ποσοστό κοντά στο μηδέν.

Τόνισε ακόμη ότι μια πιθανή συμφωνία μπορεί να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να επιλέξουν ανάμεσα σε διαφορετικές λύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.