18 Οκτωβρίου, 2012

ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΓΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΠΕΙΝΑΝΕ ΑΝ ΔΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ

Σήμερα το απόγευμα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Έδεσσας, η πόλη τίμησε τον Μακαριώτατο, ανακηρύσσοντάς τον σε επίτιμο δημότη. "Σας δίνω το κλειδί της πόλης, με το οποίο δε θα μπορέσετε ν' ανοίξετε κάποια πόρτα, αλλά με την παρουσία σας, "ανοίξατε" τις καρδιές μας", είπε ο Δήμαρχος κ. Δημήτριος Γιάννου, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο για την παρουσία του στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της Έδεσσας.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος μεταξύ άλλων ανέφερε "Τα 100 αυτά χρόνια ήταν έντονα για την ιστορία της πόλης, που πέρασε από διάφορες φάσεις: τη βιομηχανική ανάπτυξη που στηρίχθηκε στη δύναμη του νερού, την κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής, τον 2ο Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο, τη μετανάστευση. Σήμερα ο τόπος και όλη η χώρα απειλούνται από την οικονομική κατάρρευση της χώρας και την απώλεια του βιοτικού επιπέδου που έχει κατακτήσει ο λαός μας" ενώ συμπλήρωσε "πάντα η Εκκλησία μας βοηθούσε τους έχοντες ανάγκη στο πλαίσιο του ποιμαντικού και κοινωνικού της έργου.

Σήμερα, όμως, η δραστηριότητα αυτή αποκτά σημαίνοντα ρόλο, καθώς είναι από τους λίγους θεσμούς που έχουν καταφέρει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να παράσχουν πραγματική βοήθεια", ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "Κάτω από την καθοδήγηση ενός φωτισμένου ηγέτη η Εκκλησία ασκεί αυτό το ρόλο με τη σεμνότητα που πρέπει και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα. Είναι εντυπωσιακό ότι όλοι μας γνωρίζουμε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, όλοι γνωρίζουμε τη σημαντική βοήθεια που παρέχει στο λαό, χωρίς να το αναφέρουν τα μεγάλα κανάλια και τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης. Ίσως αυτό να είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία που μας κάνουν να υποκλινόμαστε στο μεγαλείο αγάπης που δείχνει η Ελλαδική Εκκλησία για τον άνθρωπο και να τιμούμε διπλά τον προκαθήμενό της".

Ο Μακαριώτατος, ευχαριστώντας με τη σειρά του τον Δήμαρχο και το Δημοτικό συμβούλιο για την τιμή που του έγινε, επισήμανε με έμφαση πως ιδιαίτερα αυτήν την εποχή η διοικούσα Εκκλησία και οι τοπικές αρχές έχουν μια πορεία κοινή: να σταθούν στον άνθρωπο. "Η Εκκλησία πάντα πρόσφερε και πάντα θα προσφέρει όσο υπάρχει ανάγκη. Είμαστε σε μια εποχή συνεργασιών και είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με όποιον το ζητήσει". Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική προσπάθεια των πιστών να ενισχύσουν την Εκκλησία και το φιλανθρωπικό της έργο και υπογράμμισε: "Κύριο έργο της Εκκλησίας είναι να δώσει προορισμό, να καλλιεργήσει πνευματικά τον άνθρωπο. 

Ο Χριστιανισμός δεν είναι ιδεολογία, δεν είναι θεωρία, είναι βίωμα. Μέσα στην πορεία της ζωής, το κέντρο είναι το ανθρώπινο πρόσωπο κι όποιος το παραβιάζει, είναι έξω από τη διδασκαλία του Θεού", ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη συνεργασίας τόνισε "χρειάζεται να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, αυτή είναι και η σύστασή μου στα κόμματα, σταματήστε να τσακώνεστε, βρεθείτε όλοι σε ένα τραπέζι ενωμένοι και συζητήστε για το κοινό καλό, για το πως θα ξεπεράσουμε τη κρίση μας" κι ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "όσοι υποφέρουν και πεινάνε δε θα μας συγχωρήσουν αν δεν συνεργαστούμε για να τους βοηθήσουμε και αν δεν μας συγχωρήσουν αυτό θα έχει κι άλλες επιπτώσεις".

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ

Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Σκέπης Εδέσσης, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ναζαρέτ κ. Νεκτάριος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Ζιχνών κ. Ιερόθεος, Κοζάνης κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο οικείος Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ.

Ο Μητροπολίτης Εδέσσης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του στην Μητρόπολη και τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις. Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για την πρόσκληση και για την ευκαιρία που του δόθηκε να ζήσει συγκινητικές στιγμές στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 100ης επετείου των Ελευθερίων της Μακεδονίας.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα και τόνισε πως "τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αγώνων για την ελευθερία ήταν η αγωνιστικότητα, η ενότητα και η προσπάθεια" και συμπλήρωσε "άραγε αν συγκρίνουμε σήμερα τη ζωή μας, τις σκέψεις μας, τις αποφάσεις μας, με τη ζωή αυτών των ανθρώπων που αγωνίσθηκαν και προσφέρθηκαν, διακρίνουμε κάποια συγγένεια; Μπορούμε να ελπίζουμε πως από αυτούς θα πάρουμε δύναμη και θα ξαναρχίσουμε βλέποντας την κρίση ως αφετηρία για μια καινούργια ζωή;" και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "αν μιμηθούμε τις ζωές των προγόνων μας, αυτά τα λόγια και τα μνημόσυνα θα έχουν κάποια αξία και απόδοση που θα οφείλεται στην ιστορία του τόπου, αν όμως μείνουμε μόνο στην επιφάνεια τότε οι δυσκολίες θα γίνονται περισσότερες".

Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλης και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους.

ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Την Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας επισκέπτεται από χθες, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Έδεσσα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και έγινε δεκτός από τον Μητροπολίτη Εδέσσης κ. Ιωήλ, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Στέφανο Δερβελή και ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας θα προστεί στις ιερές ακολουθίες και τις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των πόλεων Εδέσσης και Γιαννιτσών, οι οποίες διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη, την Περιφερειακή ενότητα Πέλλας και τους Δήμους Έδεσσας και Γιαννιτσών.


ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ Η ΝΑΟΥΣΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΤΗΝ 100Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΤΗΣ

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου η Νάουσα εόρτασε με λαμπρότητα την 100η επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Τουρκικό ζυγό. Το πρωί στον μητροπολιτικό ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον όρθρο χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος και στη συνέχεια τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο κατά το οποίο προεξήρχε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ενώ έλαβαν μέρος οι σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Βασίλειος, Δράμας κ. Παύλος, Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Ιλίου κ. Αθηναγόρας και Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και το θείο λόγο αναφερόμενος στη σημασία της εορταζομένης επετείου.

Μετά την ολοκλήρωση της θείας λειτουργίας τελέστηκε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η επίσημη Δοξολογία με την παρουσία των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών. Στην έξοδο του ιερού ναού τοπικά χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς προς τιμήν του Μακαριωτάτου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο ηρώο της πόλεως και κατάθεση στεφάνων από τον Μακαριώτατο και εκπροσώπους των αρχών. 

Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια προ τιμήν του μακεδονομάχου Αντώνη Μίγγα στην πλατεία ηρώων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

 Σε θρίλερ έχει μετατραπεί η υπόθεση απαγωγής ενός 25χρονου από την Καλλιθέα, ο οποίος απήχθη στις αρχές Αυγούστου από σπείρα επτά ατόμων, τα οποία έχουν συλληφθεί, αλλά ο ο 25χρονος παραμένει άφαντος. Ο «εγκέφαλος» της σπείρας, που είναι ένας 72χρονος οικογενειακός φίλος, μαζί με τα υπόλοιπα έξι άτομα θα οδηγηθούν την Τετάρτη στον ανακριτή. Ωστόσο, δεν έχουν δώσει καμία πληροφορία για το που βρίσκεται το 25χρονος νεαρός.
  
 Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση και από τον «πιο αδύναμο κρίκο» θα μετατραπεί σε «ακρογωνιαίο λίθο» της Ευρώπης εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. «Στην Ελλάδα πετύχαμε κάποια... ρεκόρ Γκίνες τελευταία» ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά «έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας». Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τόνισε: «Όλοι είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις και μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε καλύτερα μαζί».
   
Mετ' εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σήμερα, Πέμπτη, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Διαβάστε αναλυτικά πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ, αλλά και τα ταξί στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
   
Πριν από ενάμιση χρόνο η Ξένια Παπασταύρου, ήδη εθελόντρια στο Ίδρυμα Τράπεζα Τροφίμων, έχοντας γευματίσει με την οικογένεια της σε μία συνηθισμένη ελληνική ταβέρνα, παρατήρησε τις μεγάλες ποσότητες φρέσκου φαγητού που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Κι έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Μπορούμε», μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση με κύριο στόχο την καταπολέμηση της σπατάλης φρέσκου φαγητού.

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Ελλάδας, «που έχει κάνει τόσες προσπάθειες», πρέπει να κλείσει οριστικά, για να συνεχίσει: «Δεν μπορούμε για το καλό όλων, να καταδικάσουμε σε ισόβια δεσμά λαούς που έχουν κάνει σημαντικές θυσίες, χωρίς κάποια στιγμή να έχουν δει κάποιο αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών τους. Σήμερα, η απειλή της ύφεσης είναι εξίσου σημαντική με την απειλή του χρέους».

Κόσμος

 Στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξε η ΕΕ για το ποιος θα παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης, μία εβδομάδα μετά την απονομή του βραβείο από τη νορβηγική επιτροπή.
   
Η ομιλία της Αυστραλής πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ από το βήμα του Κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα έδωσε το έναυσμα για να τροποποιηθεί ο ορισμός της λέξης «μισογύνης». Η Γκίλαρντ, μιλώντας σε έντονο ύφος κατά του σεξισμού, επιτέθηκε στους Συντηρητικούς της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τον ηγέτη τους Τόνι Άμποτ ως «μισογύνη». Από εκείνη την ημέρα, η ομιλία της κάνει θραύση στο Διαδίκτυο.
   
Μπορεί η Γερμανία να είναι μία από τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανάπτυξης και να μην την έχει αγγίξει η ύφεση που πλήττει πολλές χώρες της Ευρωζώνης, εντούτοις στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα για το βιωτικό επίπεδο των πολιτών κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι: 12,9 εκατ. άνθρωποι είναι φτωχοί ή αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ολισθήσουν στη φτώχεια, ενώ το 15,8% ζει με χαμηλούς μισθούς που σημαίνει ότι νοικιάζει φθηνά διαμερίσματα και επιβιώνει με στοιχειώδη τρόφιμα. Αύξηση της φτώχειας, με «θύματα» κυρίως συνταξιούχους και γυναίκες, δείχνουν τα στοιχεία και στην Ιταλία.
   
Την απασχόληση 14χρονων παιδιών στο εργοστάσιό της παραδέχτηκε ο όμιλος Foxconn στην Κίνα που παράγει τα i-phone και τα i-pad για την εταιρεία Apple. Η εταιρεία είπε ότι μερικοί μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης το καλοκαίρι ήταν κάτω από το ελάχιστο όριο ηλικίας που προβλέπει η εργατική νομοθεσία στην Κίνα, δηλαδή τα 16 έτη. Μάλιστα, η Foxconn ανακοίνωσε ότι διεξάγεται ήδη εσωτερική έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει πώς 14χρονα παιδιά κατέληξαν να δουλεύουν στο εργοστάσιο.
   
Συνελήφθη ένας 21χρονος, υπήκοος Μπαγκλαντές, που προσπάθησε να πυροδοτήσει -ψεύτικη, λόγω της παρέμβασης του FBI- βόμβα στο κτίριο της Fed στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές. Ο 21χρονος, όπως υποστηρίζουν οι αμερικανικές αρχές, επιδίωξε να έρθει σε επαφή με την Αλ Κάιντα αλλά εντοπίστηκε από το FBI, το οποίο και ήρθε σε επαφή μαζί δήθεν ως «συνεργάτης» και τον είχε συνεχώς υπό παρακολούθηση.

Οικονομία

 Την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέψει την επιστροφή φόρου για αγορές πετρελαίου θέρμανσης και στην οποία καταγράφονται οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών και τα χιλιοστά επιβάρυνσης του κάθε διαμερίσματος επί των κοινοχρήστων ενεργοποίησε χθες Τετάρτη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.
   
Δύο χρόνια παραπάνω στην Ελλάδα για την τήρηση των στόχων της θα ήταν «διαχειρίσιμη» επιλογή, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουτλς. Ο Σουλτς κάλεσε τη Σύνοδο Κορυφής να δώσει ένα θετικό μήνυμα προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
   
Ελέγχους σε φορείς του Δημοσίου που εμφανίζονται να έχουν απλήρωτες υποχρεώσεις θα διενεργήσουν κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα συγκροτήθηκαν κλιμάκια ελέγχου τα οποία θα ελέγξουν 51 δημόσιους φορείς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν ακολουθούνται οι οδηγίες που έχουν δοθεί για την τήρηση του Προϋπολογισμού και την έγκαιρη εξόφληση οφειλών.

Αθλητισμός

 Αισιοδοξία υπάρχει στον Ολυμπιακό σε ότι αφορά τον τραυματισμό του Σιόβα στον αγώνα της Εθνικής με τη Σλοβακία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι έχει υποστεί θλάση ελαφριάς μορφής, με τους γιατρούς των Ερυθρολεύκων να αποφεύγουν να πουν πόσες ημέρες θα απουσιάσει.
   
Ο αγώνας της Πολωνίας με την Αγγλία αναβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης λόγω ισχυρής βροχής και το ματς έγινε τελικά την Τετάρτη με τους Άγγλους να τη... γλιτώνουν με ισοπαλία χάρη σε γκολ του Ρούνι και στις πολύ καλή εμφάνιση του τερματοφύλακά τους, Χαρτ.
   
Χαρούμενος και περήφανος για τις 100 συμμετοχές του με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της UEFA ο Κώστας Κατσουράνης, ο οποίος μπήκε στο... κλαμπ των κατοστάρηδων στην εκτός έδρας νίκη της γαλανόλευκης απέναντι στην Σλοβακία. Εν τω μεταξύ, στην πτήση της επιστροφής, οι άνθρωποι της ΕΠΟ μαζί με το τεχνικό τιμ, εμφάνισαν μια τούρτα για τον αρχηγό της Εθνικής.