11 Οκτωβρίου, 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: ΓΚΑΦΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;


Σε μια… συμβολική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος στο Αιγαίο, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις, προχώρησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου κατά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Την αφορμή έλαβε από την εθιμοτυπική κίνηση του τελευταίου να του δωρίσει ένα αντίγραφο μικρού κυκλαδίτικου καραβιού «που μπορεί να κινείται με ελευθερία στο Αιγαίο μας», όπως του είπε. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία ο τούρκος ΥΠΕΞ του απάντησε: «Σας ευχαριστώ για το δώρο σας που έχει συμβολικό νόημα. Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας να είναι πάντοτε ελεύθερο».

Διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη

Σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού δόθηκαν διευκρινίσεις από το γραφείο του κ. Μεΐμαράκη.  Σύμφωνα με αυτές δεν αποδόθηκαν σωστά από τον τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο. Η ακριβής δήλωση του Τούρκου υπουργού είχε ως εξής: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία».

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

Εμπέδωση θετικού κλίματος

Νωρίτερα, ο κ. Μεϊμαράκης είχε θέσει ως προϋπόθεση για την εμπέδωση ενός θετικού κλίματος σε θεσμικό επίπεδο μεταξύ των κοινοβουλίων των δυο χωρών την άρση κάποιων εμποδίων όπως το casus belli που έχει κηρύξει η Τουρκία έναντι της Ελλάδος σε περίπτωση που εκείνη προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, δικαίωμα που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Κατά τη γνώμη μου απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλίων», δήλωσε ο κ. Μεϊμαράκης ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών, ενώ σύμφωνα με πηγές της Βουλής το θέμα του casus belli το έθεσε ευθέως και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον τούρκο αξιωματούχο.

Η αναφορά ωστόσο του κ. Νταβούτογλου προκάλεσε συζητήσεις, αλλά και σχόλια βουλευτών για τον όλο χειρισμό από την πλευρά του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με κύκλους του, άλλωστε, «ο Πρόεδρος της Βουλής δεν ανακατεύεται στις διπλωματικές και διακρατικές σχέσεις μεταξύ των χωρών» και ότι το μόνο που έπραξε ήταν να θέσει, βάσει της θεσμικής ιδιότητάς του, τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση ανάμεσα στα δυο κοινοβούλια. Και υπενθύμιζαν ότι εμπιστεύεται τους χειρισμούς του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Οι δηλώσεις

Οπως είπε, εξάλλου, ο κ. Μεϊμαράκης υποδεχόμενος τον κ. Νταβούτογλου, «η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα, που θέλει να έχει φιλικές, ειρηνικές και καλές σχέσεις γειτονίας με όλους τους γείτονές της και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε, με ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, να καλυτερεύσουμε τις σχέσεις μας».

«Απαιτείται η επικοινωνία μεταξύ μας ακριβώς για να μπορούμε να εμπεδώσουμε αυτό το κλίμα και στους λαούς μας, αλλά και για να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Ένα μήνυμα που θα λέει ότι παρ’ όλες τις διαφορές μας μπορούμε να συζητάμε και να προσπαθούμε να τις επιλύσουμε ειρηνικά και μέσα από τους Διεθνείς Οργανισμούς», πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε την χαρά του για την «νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».

«Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας– Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις». Βέβαια, σημείωσε ότι«έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες».

Οσον αφορά την διακοινοβουλευτική συνεργασία ανέφερε: «Πρέπει να σας πω ότι από όλα τα κόμματα υπάρχει η διάθεση για συνεργασία με την τουρκική εθνοσυνέλευση, ενώ υπάρχουν ατομικές επαφές των βουλευτών σε οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης καθώς και σε άλλους».

«Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση από τις δυο πλευρές αυτό να γίνει πιο συγκροτημένα, πιο θεσμικά», σημείωσε, Ωστόσο, υπογράμμισε ότι: «Ολα τα κόμματα, όλοι οι βουλευτές, παρ’ ότι θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια πιο θεσμική συνεννόηση μεταξύ των  δύο κοινοβουλίων, θέτουν μια προϋπόθεση που είναι γνωστή σε όλους μας και θα την αναλύσουμε στη συζήτησή μας, για να μπορέσουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι αντιπρόσωποι των κοινοβουλίων μας μπορούν να συνεννοούνται».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε: «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες, και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, όπως γνωρίζετε, έχει ανταπόκριση στα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Για μας έχουν μεγάλη σημασία οι σχέσεις ανάμεσα στα Κοινοβούλιά μας. Προσωπικά νιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο τέμενος της Δημοκρατίας, τη Βουλή των Ελλήνων».

Υπενθύμισε δε ότι «τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες θα περάσουν από τα κοινοβούλια, τα οποία επισφραγίζουν τη βούληση των λαών». Μάλιστα, μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της τουρκικής εθνοσυνέλευσης κ.Τζεμίλ Τσιτσέκ, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να αρχίσουν σύντομα οι επισκέψεις ανάμεσα στα δύο κοινοβούλια.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΑΣ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΣΑΙ ΜΟΝΙΜΟΣ ΘΑΜΩΝΑΣ!


Φίλοι μου,

Εκεί πήγε μια φορά και ο Γιωργάρας από το Αιγάλεω CITY και κόλλησε  γι’ αυτό  τον έχουμε χάσει και τον βλέπουμε μόνο που και που στο παρακαλετό πια.

Συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους φίλους του Ιστολογίου μας να  επισκεφθούν το μαγαζί  και θα μείνουν ικανοποιημένοι από την καθαριότητα και τα σπεσιαλιτέ του.

Ευχόμαστε καλές δουλειές να έχει το μαγαζί.
__________________

Επισήμανση:
Να γνωρίζουν οι φίλοι του Ιστολογίου πως οι κατά καιρούς αναρτήσεις Βιβλιοπαρουσιάσεων και κάποιων φιλικών διαφημίσεων παρέχονται δωρεάν.

FINANCIAL TIMES: ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

''Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτοτητας''. ''Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη και οι καθυστερήσεις στην εφαρμογή κρίσιμων δικαστικών μεταρρυθμίσεων υπονομεύουν τα δικαιώματα των πολιτών στα δικαστικά συστήματα όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το πόρισμα εκστρατείας υπερασπιστών των νομικών δικαιωμάτων.

Από την έρευνα που πραγματοποίησε η λονδρέζικη φιλανθρωπική οργάνωση Fair Trials International, προκύπτει ότι οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των υπόπτων «σε αστυνομικά τμήματα, δικαστικές αίθουσες και φυλακές» σε όλη την Ευρώπη, έχουν αυξηθεί πολύ τα τελευταία πέντε χρόνια. Από αναλύσεις των FT πάνω σε δικαστικά αρχεία, με βάση τις παραβιάσεις που κοινοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνεντεύξεις με νομικούς, προκύπτει μια αύξηση 250% στον αριθμό των υποθέσεων κατά τις οποίες παραβιάστηκε το προ-δίκης δικαίωμα του υπόπτου για ελευθερία, με 16 τέτοιες υποθέσεις το 2007 και 56 το 2011.

Οσον αφορά το δικαίωμα δίκαιης δίκης σε εγκληματικές υποθέσεις, οι παραβιάσεις υπερδιπλασιάστηκαν από τις 37 περιπτώσεις το 2007 στις 75 το 2011. Μεταξύ των χωρών με τις χειρότερες παρουσίες βρίσκονται πολλά από τα μέλη που έχουν πληγεί βαριά από την κρίση χρεών. Στην Ιταλία και την Ελλάδα παραβιάζεται επανειλημμένα το Άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που υπερασπίζεται το δικαίωμα στην ελευθερία.

Στην έκθεση επικρίνεται επίσης η Ισπανία για την χρήση ακραίων αντι-τρομοκρατικών μέτρων, με κράτηση υπόπτων έως 4 χρόνια, χωρίς πρόσβαση σε συνηγόρους ή πληροφορίες για την υπόθεσή τους. Ο Nils Muiznieks, επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε στους Financial Times ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιφέρεια έχει υποστεί πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των μέτρων λιτοτητας. «Επηρεάζει δυσανάλογα τους πλέον αδύναμους.»

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Κραυγή αγωνίας για την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα και για τον «πολύ δύσκολο χειμώνα που έρχεται» από τον πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτα Κανάκη. περιγράφει τις εικόνες που συναντά καθημερινά στα πολυϊατρεία της οργάνωσης, εξοργίζεται με την αμηχανία που το κράτος παρακολουθεί την Ελλάδα της φτώχειας και της εξαθλίωσης και δεν διστάζει να τα βάλει με όσους χρησιμοποιούν τους φτωχούς για πολιτικούς λόγους. «Εμείς δεν λέμε "βοήθεια μόνο για Έλληνες", λέμε "βοήθεια μόνο για ανθρώπους"» τονίζει.

Ξεκινά από τη Δευτέρα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε τιμές που εκτιμάται ότι θα κινούνται μεταξύ 1,35 και 1,40 ευρώ το λίτρο. Την ίδια ώρα έντονες είναι οι αντιδράσεις των βενζινοπωλών που απειλούν ότι δεν θα παραλαμβάνουν πετρέλαιο αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους να εγκατασταθούν συστήματα εισροών-εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης. Το υπουργείο Οικονομικών, από την πλευρά του, δεν έχει ακόμη εκδώσει απόφαση για το επίδομα θέρμανσης.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας, όταν συνεπλάκησαν ομάδες χρυσαυγιτών και αντιεξουσιαστών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις συμπλοκές προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα, μπαρ και εστιατόρια που υπάρχουν στην περιοχή. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αστυνομία δεν επενέβη για την αποκατάσταση της τάξης.

Πυρκαγιά ξέσπασε σε αποθήκη με πλαστικά στη συμβολή των οδών Χίου και Μεγαρίδος στον Ασπρόπυργο Αττικής. Μάχη με τις φλόγες έδωσαν 24 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, οι οποίοι και κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Συμπληρωματική δέσμη μέτρων ζητεί από το υπουργείο Υγείας η τρόικα για τα φάρμακα, λόγω του εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει σαν αποτέλεσμα «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ. Απαιτείται το «μάτι» της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης να αποτελέσει το εργαλείο ελέγχου των συνταγών που γράφουν οι γιατροί. Εκκρεμότητα αποτελεί η εισαγωγή επιπλέον ασφαλιστικών ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, ενώ στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται και η έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων που έχει καθυστερήσει τέσσερις μήνες.

Κόσμος

Με ένεση εκτελέστηκε στο Τέξας ο 44χρονος Τζόναθαν Γκριν, λίγες ώρες αφού το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την έφεση που είχαν υποβάλει οι δικηγόροι του υποστηρίζοντας πως η ποινή δεν μπορούσε να εκτελεστεί επειδή ο κατάδικος αντιμετώπιζε νευρολογικά προβλήματα. Ο Γκριν είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών πριν από μία δεκαετία για το βιασμό και τη δολοφονία 12χρονου κοριτσιού.

Μερικές ώρες κράτησαν καθηλωμένο στην Άγκυρα οι τουρκικές Αρχές το συριακό αεροσκάφος που είχε ξεκινήσει από τη Μόσχα με προορισμό τη Δαμασκό, με την υποψία πως μετέφερε ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό προς στήριξη του καθεστώτος Άσαντ. Το αεροπλάνο αναχώρησε τελικά τα ξημερώματα της Πέμπτης με όλους τους επιβάτες, αλλά μόνο αφού οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν μέρος του φορτίου του.

Σε νέα επιδρομή εναντίον «θέσης τρομοκρατικής δραστηριότητας» της Χαμάς στη Γάζα προχώρησε η ισραηλινή αεροπορία, σε απάντηση στις παλαιστινιακές επιθέσεις με δύο ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα για κανένα από τα δύο περιστατικά.

Αναγκαστική προσγείωση στην Άγκυρα μετά από απαίτηση των τουρκικών Αρχών πραγματοποίησε συριακό επιβατικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση από τη Μόσχα στη Δαμασκό, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα. Η έρευνα έδειξε ότι υπήρχαν 12 κιβώτια με επικοινωνιακό εξοπλισμό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα.

Μία μονάδα μπροστά από τον Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται ο Μιτ Ρόμνεϊ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, κεφαλαιοποιώντας ως φαίνεται την καλή εμφάνιση στο ντιμπέιτ της περασμένης εβδομάδας. Στην έρευνα των Reuters/Ipsos ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων συγκεντρώνει το 45% και ο νυν πρόεδρος το 44% των πιθανών ψηφοφόρων. Ο Ομπάμα όμως προσπαθεί να κερδίσει τα like των κοινωνικών δικτύων...

Οικονομία

Αντιπαραγωγικές χαρακτήρισε σήμερα Πέμπτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τις προτάσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους που διαθέτουν η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ, απαντώντας άμεσα στην Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία σε συνέντευξή της στο Τόκιο είχε τονίζει νωρίτερα πως χρειάζεται μείωση του ελληνικού χρέους προτού συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Άνοιγμα 550 εκατ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012 προέκυψε χθες στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με την τρόικα καθώς τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ ζήτησαν να μην καταβληθούν στο Δημόσιο από τις τράπεζες οι τόκοι επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το Κράτος. Για το θέμα είχε κληθεί προ μηνός να γνωμοδοτήσει και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο ξεκαθάρισε πως οι τόκοι θα πρέπει να αποδοθούν κανονικά στο Δημόσιο. Η γνωμοδότησή του έγινε μάλιστα δεκτή από την Κυβέρνηση. Ωστόσο, η τρόικα χθες το βράδυ ζήτησε να μην καταβληθούν από τις τράπεζες τα 550 εκατ. ευρώ που προβλέπονται ως απόδοση επί των προνομιούχων μετοχών και φέρονται να εισηγήθηκαν το δημοσιονομικό κενό να καλυφθεί με νέες φορολογικές παρεμβάσεις.

Τη θέση ότι κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατείται από τον επίσημο τομέα -δηλαδή, από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την ΕΚΤ- είναι «κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις» εξέφρασε ο Φιλελευθέρος Ράινερ Μπρούντερλε, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος. Από τις πιθανές επιλογές για την Ελλάδα, οι οποίες όπως τόνισε «κοστίζουν όλες», πρέπει να θεωρείται αποκλεισμένη η επιλογή τρίτου πακέτου για τη χώρα. Αξίζει πάντως να σημειώθεί ότι ο Β.Σόιμπλε απέρριψε παράλληλα ως «αντιπαραγωγικές» τις προτάσεις για κούρεμα από τον επίσημο τομέα.

Αθλητισμός

Την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους... πελάτες του είχε ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος το βράδυ της Τετάρτης συναντήθηκε με οργανωμένους οπαδούς της Θύρας 7 και συζήτησαν για τα παράπονα που υπάρχουν από τις μέτριες έως κακές εμφανίσεις του Ολυμπιακού παρά το 6x6 στις νίκες στη Σούπερ Λιγκ. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι ούτε στον ίδιο άρεσε η εικόνα του Ολυμπιακού με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά ζήτησε να μην υπάρξουν ξανά αποδοκιμασίες, προανήγγειλε επίσκεψη στου Ρέντη για να μιλήσει με παίκτες και προπονητή. Παράλληλα, δήλωσε αποφασισμένος να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή χρειαστεί προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της ομάδας.

Ο Έβαλντ Λίνεν ανακοινώθηκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ το μεσημέρι της Τετάρτης ως ο νέος τεχνικός της ομάδας και ο Γερμανός προπονητής φτάνει γύρω στις 01:30 τα ξημερώματα στην Αθήνα μέσω Φρανκφούρτης. Και ενώ έχει ήδη στείλει υπογεγραμμένο το προσύμφωνο, ο ίδιος ζήτησε να βρεθεί με τον πρόεδρο της ΠΑΕ, Ανδρέα Δημητρέλο αμέσως μόλις αφιχθή στο Ελευθέριος Βενιζέλος σε παραπλήσιο ξενοδοχείο. «Δεν είναι η καλύτερη κατάσταση, όμως είμαι λίγο... τρελός και πήρα την απόφαση να έρθω στην Ελλάδα», είπε ο 59χρονος τεχνικός.

Στην κορυφή της Football League «πάτησε» ο Εργοτέλης κερδίζοντας 1-0 τον Απόλλωνα στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής που άνοιξε την αυλαία της την Τετάρτη. Μεγάλες νίκες πέτυχαν και ο Παναιτωλικός που επικράτησε 1-0 του Φωκικού και η Νίκη Βόλου που κατάφερε στο 91' να κάμψει την αντίσταση του Ηρακλή (1-0), ενώ η Καβάλα έφυγε νικήτρια από την Πάτρα με την Παναχαϊκή να μένει ξανά χωρίς νίκη. Ωστόσο το πιο συναρπαστικό ματς έγινε στην Καλλιθέα, όπου η ομώνυμη ομάδα υποδέχθηκε την Αναγέννηση Γιαννιτσών και επιβλήθηκε 3-2. Τέλος, στα Μέγαρα, ο Βύζας υποδέχθηκε τον Εθνικό Γαζώρου με τις ομάδες να μένουν στο 0-0 και να συνεχίζουν να ψάχνουν την πρώτη τους νίκη.