02 Οκτωβρίου, 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών της Ιεράς Συνόδου. 

Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνού, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου και Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου, οι οποίοι απουσίασαν ητιολογημένα.

Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τούς Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και Κορίνθου κ. Διονύσιο.

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ως Πρόεδρος του Σώματος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας προσεφώνησε τα Μέλη Αυτής.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Μακαριώτατος είπε τα εξής:

«Χάριτι Θεού συνέρχεται σήμερα η Τακτική Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας. Και τούτο γίνεται σε μια εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων και ακανθωδών προβλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέλεξε ως κεντρικό θέμα ενασχολήσεώς μας τις ημέρες αυτές: "Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως".

Μεγάλη η ευθύνη μας, μεγάλο το βάρος της διακονίας, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας.

Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική. Τό πρόβλημα της ταυτότητος του Νεοέλληνα, που συνθλίβεται στον μύλο της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου υλισμού, γίνεται τραγικό και έχουμε την εκκλησιαστική επαλήθευση ότι, όταν αρχίσουμε να προσκυνούμε το είδωλο, οι δοκιμασίες θα ενσκήψουν ταχύτατα και οι ψυχές θα σκοτεινιάσουν.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας.

Θά πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει. Νά η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. 

Δεν εξαντλείται σε καμμιά υλική βοήθεια αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητος, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα. ραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη Χώρα μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντεφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Η σύναξίς μας έχει μεγάλη σημασία και αξία. Δι αυτό οι οφθαλμοί πάντων εις ημάς ελπίζουν. Η προσοχή όλων είναι εστραμμένη εις ημάς και η προσδοκία αυτών είναι να ακούσουν λόγον παρακλήσεως, να γνωρίσουν οδόν σωτηρίας, να αποκτήσουν άγκυραν ελπίδος, να βεβαιωθούν ότι ο πατήρ ημών οίδε ότι χρήζομεν τούτων απάντων. 

Και η εκλογή του θέματος και η δομή των εισηγήσεων και η συζήτησις θα εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό, ώστε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, εν Αγίω Πνεύματι  συνδιασκεψαμένη, να εκθέσει και να εξαγγείλει όρον θεοδίδακτον, που θα δικαιώση την προσδοκίαν, θα στηρίξη στην ελπίδα και θα εξασφαλίση και διατηρήση την εμπιστοσύνη προς τον Θεόν και την Εκκλησίαν Αυτού»

Κατόπιν οι Σεβασμιώτατοι Πρόεδροι των Συνοδικών Επιτροπών ενημέρωσαν περί των πεπραγμένων της παρελθούσης Συνοδικής Περιόδου (Αύγουστος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012) και ακολούθησε συζήτηση.

Στην συνέχεια άρχισε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως».

Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος με θέμα: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας την εποχή των μνημονίων», προκαλέσας δια της εμπεριστατωμένης και εναγωνίου παρουσιάσεως του θέματός του, συζήτηση. 

Στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Ύδρας κ. Εφραίμ, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Λαγκαδά κ. Ιωάννης.

Την συζήτηση έκλεισε ο Μακαριώτατος με την επί του θέματος τοποθέτησή του, επισημαίνοντας τις απόψεις που ακούστηκαν στην γενομένη συζήτηση.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο το πρωί.
                                                  
                                                     Η Επιτροπή Τύπου
                                       της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Σεβασμιώτατοι άγιοι Αρχιερείς
και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Χάριτι Θεού συνέρχεται σήμερα η Τακτική Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας μας. Και τούτο γίνεται σε μια εποχή ποικίλων αγκυλώσεων, αμφισβητήσεων και ακανθωδών προβλημάτων. Αυτός είναι και ο λόγος που η παρελθούσα Διαρκής Ιερά Σύνοδος επέλεξε ως κεντρικό θέμα ενασχολήσεώς μας τις ημέρες αυτές: «Η ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας εις μίαν κοινωνίαν πτωχείας, ανεργίας και συγχρόνου πνευματικής συγχύσεως».

Μεγάλη η ευθύνη μας, μεγάλο το βάρος της διακονίας, σε μια εποχή που όλα αλλάζουν, όπου η κοινωνία μας σταδιακά αποϊεροποιείται. Ταυτόχρονα η οικονομική κρίση έχει εξαχρειώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχει δημιουργήσει άγχος, θλίψη, αγανάκτηση και ανασφάλεια στον λαό μας. Βεβαίως, όλοι ξέρουμε ότι στην πραγματικότητα η κρίση είναι πνευματική. Την περιμέναμε, αφού οι πνευματικοί μας πατέρες την διαπίστωσαν από την εποχή όπου η ευμάρεια είχε παρασύρει τον λαό στον καταναλωτισμό και παρακολουθούσαμε την κοινωνική και πολιτιστική αλλοτρίωση να προχωρεί, αργά και σταθερά, σε όλα τα επίπεδα.

Ζήσαμε τον ευτελισμό του ανθρωπίνου προσώπου, την αύξηση του ευδαιμονισμού και του αθεϊσμού, την σταδιακή εξαφάνιση των παραδοσιακών αξιών, την αδυσώπητη μοναξιά των μεγαλουπόλεων, την διάλυση της οικογένειας. Το πρόβλημα της ταυτότητος του Νεοέλληνα, που συνθλίβεται στον μύλο της παγκοσμιοποίησης και του άκρατου υλισμού, γίνεται τραγικό και έχουμε την εκκλησιαστική επαλήθευση ότι, όταν αρχίσουμε να προσκυνούμε το είδωλο, οι δοκιμασίες θα ενσκήψουν ταχύτατα και οι ψυχές θα σκοτεινιάσουν.  Το όλο θέμα θα αναπτυχθεί σε τρεις ενότητες: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος τιτλοφορεί το θέμα του: «Η ποιμαντική της Εκκλησίας την εποχή των μνημονίων».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος θα εισηγηθεί με θέμα: «Δυσκολίαι της Εκκλησίας κατά την άσκησιν της ποιμαντικής Της».

Και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος έχει ως θέμα: «Εκκλησία, νέες αντιλήψεις και νέες τεχνολογίες». Ακόμη, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ θα αναπτύξουν αντιστοίχως τις εξής εισηγήσεις:

α)«Επικαιροποίησις του Κανονισμού περί Εφημερίων και Διακόνων» και

β) «Κανονισμός περί διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Θέματα σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας μας και την εναρμόνισή της ως προς την διοίκηση με τις σύγχρονες νομοθετικές ρυθμίσεις των συναφών αντικειμένων. Τους αδελφούς αυτούς θερμά ευχαριστούμε. Την τελευταία ημέρα των συνεδριάσεων, θα προβούμε στην πλήρωση των χηρευουσών Ιερών Μητροπόλεων Νικοπόλεως και Πρεβέζης και Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

Ιδιαίτερα σήμερα, είναι ανάγκη να κοιτάξουμε στους πνευματικούς μας καθρέπτες και να παρακαλέσουμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος να μας δώσει αυτομεμψία. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα πρέπει πρώτα να ομολογήσουμε την δική μας κρίση και να πάρουμε τις ευθύνες μας. Η κρίση μας κρίνει, φέρνει στην επιφάνεια τα λάθη, τις παραλείψεις μας, τις αδυναμίες μας.

Και για να μιλήσουμε για ποιμαντική, θα πρέπει πρώτα να έχουμε την αυτογνωσία ποιοί πραγματικά είμαστε και πως μας βλέπει ο κόσμος, όχι μόνο ο στενός μας κύκλος, αλλά αυτοί στους οποίους απευθυνόμαστε, δηλαδή όχι μόνο όσοι δηλώνουν Ορθόδοξοι, αλλά και όλοι οι Έλληνες. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι πολλοί από εμάς, δεν έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, ζούμε σε μια εικονική πραγματικότητα, έχουμε κλειστεί στο παρελθόν, αρνούμαστε να δούμε την στενόχωρη αλήθεια που μας περιβάλλει. «Η χθες παρήλθε προ πολλού, ούτε καν την σήμερον ζώμεν, μας προέλαβεν η μεθαύριον», όπως επιτυχημένα έγραψε ο Γέρων Χαλκηδόνος Μελίτων.

Τα φοβερά προβλήματα που συσσωρεύθηκαν τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας - ανεξέλεγκτη μετανάστευση, εγκληματικότητα, ανεργία, κίνδυνοι από κάθε λογής γείτονές μας, κατάρρευση της πολιτικής σκηνής, μόνιμη κρίση στην παιδεία, ακραίος λαϊκισμός, ανεργία, φτώχεια και τόσα άλλα - έχουν τρομάξει τους ανθρώπους, που μέσα στον ορυμαγδό των ακραίων φωνών αναζητούν νόημα ζωής και ελπίδα.

Ωστόσο, όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις μας διαβεβαιώνουν «ότι όπου επλεόνασεν η αμαρτία, υπερεπερίσσευσεν η χάρις». Πολλοί επιστρέφουν στην Εκκλησία, αφού περιπλανήθηκαν στις ατραπούς της οδύνης και σαν τον άσωτο αναζητούν τον Πατέρα. Στους μετανοούντες ψηλαφούμε την Χάρη του Αγίου Πνεύματος, που κρυφά ενεργεί και πραγματοποιεί θαύματα μεταστροφών. Τα επόμενα χρόνια, πολλοί θα αναζητούν νόημα στη ζωή Της και εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τους υποδεχθούμε.

Να η αποστολή, η ποιμαντική της Εκκλησίας μας. Δεν εξαντλείται σε καμμιά υλική βοήθεια αλλά δυναμώνει τις λυγισμένες ψυχές, δίνει το νόημα της ενότητος, εμπνέει ελπίδα και αισιοδοξία, δημιουργεί πρότυπα, προβάλλει το Όραμα.
 
Όραμα που μας λείπει και το αναζητούμε όλοι στη Χώρα μας.

Ευχαριστώ.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ, ΤΕΛΕΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.


Τα εγκαίνια της νέας Αίθουσας και του Πνευματικού κέντρου του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Ζωγράφου του Δήμου Αθηναίων, τέλεσε εχθές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Πλήθος κόσμου αλλά και Αρχές από την περιοχή συγκεντρώθηκαν, για να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση της ενορίας τους. Αμέσως μετά την ακολουθία του αγιασμού, ο Μακαριώτατος με τους δυο Ιεράρχες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο, έκοψαν την κορδέλα των εγκαινίων της αίθουσας, που θα φιλοξενεί όλες τις εκδηλώσεις του ναού.

Μιλώντας ο προϊστάμενος του ναού Αρχιμ. Βενέδικτος Παπαδόπουλος, ευχαρίστησε το Μακαριώτατο ο οποίος με την παρουσία του λάμπρυνε το γεγονός ενώ τόνισε ότι, η νέα αυτή αίθουσα που φτιάχτηκε με πολύ κόπο είναι στη διάθεση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συνεδριακό κέντρο λόγω του μεγάλου χώρου. Από την μεριά του ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε για τα λόγια του τον ιερέα του ναού αλλά και τους άλλους ιερείς που παρέστησαν στην τελετή.

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για το έργο της εκάστοτε ενορίας είπε:«Σκοπός της Εκκλησίας είναι να φέρει τον άνθρωπο σε επικοινωνία και με τον Θεό να τον κάνει άνθρωπο πνευματικό και να αγαπήσει τον συνάνθρωπό του». «Αυτό το έργο είναι εκκλησιαστικότατο γιατί όλοι έχουν συμβάλει για να γίνει αυτό το έργο». Ο Μακαριώτατος υπογράμμισε τις δυσκολίες που περνάει ο λαός και είπε: «Όταν ο άνθρωπος γονατίζει έχει ανάγκη να δυναμώσει την ψυχή του και έτσι να μπορέσει να αντέξει στα δύσκολα». «Η Εκκλησία είναι ένα λιμάνι που περιμένει τον άνθρωπο που βρίσκεται στο πέλαγος για να αναπαυθεί» κατέληξε ο Μακαριώτατος.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ι.Α.Α κ. ΧΑΡΗ ΚΟΝΙΔΑΡΗ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ SPIEGEL


Ερωτηθείς ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Χ. Κονιδάρης για το θέμα του δημοσιεύματος στο περιοδικό Spiegel παρέπεμψε στην από 19 Ιουλίου επιστολή που είχε στείλει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, τον Γ.Γ. Θρησκευμάτων, τους πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. στην Ελλάδα, τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών οργάνων και σε όλους τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην επιστολή του ο Αρχιεπίσκοπος έδινε απαντήσεις για τη φορολόγηση της Εκκλησίας, τη μισθοδοσία των κληρικών, τα έσοδα και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Αναλυτικά η επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου:

Με αφορμή επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα μερίδας του ευρωπαϊκού Τύπου σχετικά με τα θέματα της φορολόγησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και της μισθοδοσίας των κληρικών Της, των οποίων οι συντάκτες, κατά παράβαση οιασδήποτε έννοιας δεοντολογίας, αποφεύγουν να απευθύνουν σχετικά ερωτήματα στο αρμόδιο Γραφείο Τύπου για τη σφαιρική ενημέρωσή τους, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε στις παρακάτω διευκρινήσεις προς αποκατάσταση της αλήθειας :

Α. Η φορολόγηση της Εκκλησίας. 

Οι τελευταίες φοροαπαλλαγές υπέρ της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως και υπέρ όλων ανεξαιρέτως των γνωστών θρησκειών στην Ελλάδα, καταργήθηκαν στις 23.4.2010 με τον Ν. 3842/2010.

Έκτοτε, τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος καταβάλλουν:

1) φόρο για τα ακίνητά τους και μάλιστα με τριπλάσιο συντελεστή από τον ισχύοντα για τους λοιπούς δημόσιους οργανισμούς της χώρας,

2) φόρο επί των κατ΄έτος μισθωμάτων που εισπράττουν από ακίνητα με συντελεστή ύψους 20% επί της αξίας τους, δηλαδή μεγαλύτερο από αυτόν που ισχύει για τους ιδιώτες,

3) συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%,

4) προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου,

5) φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους,

6) τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής των πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.  Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στο ελληνικό Δημόσιο όλους τους φόρους, που είναι υποχρεωμένοι να παρακρατούν και να αποδίδουν και όλοι οι ιδιώτες φορολογούμενοι κατά τις συναλλαγές τους με τρίτους (φόρο μισθωτών υπηρεσιών, ΦΠΑ κ.λπ.).

Από τον φόρο επί της ακίνητης περιουσίας απαλλάσσονται, κατά την φορολογική νομοθεσία, μόνο οι λατρευτικοί και κοινωφελούς χρήσεως χώροι όλων ανεξαιρέτως των θρησκειών και δογμάτων. Η Κεντρική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ενορίες, οι Ιερές Μονές και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα κατέβαλαν συνολικά κατά το έτος 2011 φόρους ύψους 12.584.139,92€. 

Β. Η μισθοδοσία των κληρικών.

Η μισθοδοσία των κληρικών καταβάλλεται από το Δημόσιο ως συμβατική υποχρέωσή του, την οποία ανέλαβε από το 1833 έναντι της Εκκλησίας, εφόσον το 65% (2/3) της τότε αγροτικής και αστικής ακίνητης περιουσίας Της περιήλθε σε αυτό. Έκτοτε και έως σήμερα, το 96% της εναπομείνασας ως άνω περιουσίας έχει - μονομερώς (με διάφορους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας) ή με δωρεές της Εκκλησίας - περιέλθει επίσης στο Δημόσιο.

Οι μεγαλύτερες μαζικές παραχωρήσεις αγροτικών ακινήτων της Εκκλησίας στο Κράτος έγιναν προς αρωγή των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), καθώς και των ακτημόνων καλλιεργητών μετά το 1945. Τα σημαντικότερα δε δημόσια κτίρια της πρωτεύουσας (ακαδημαϊκά ιδρύματα, νοσοκομεία κ.ά.) έχουν ανεγερθεί σε ακίνητα, που παραχωρήθηκαν δωρεάν από την Εκκλησία για τον σκοπό αυτό.

Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αποτελείται από δασικές εκτάσεις, στις οποίες δεν επιτρέπεται, κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, καμία μεταβολή του προορισμού και της χρήσης τους, και από λίγα αστικά ακίνητα, στα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επιβληθεί από το Κράτος ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις για να καταστούν κοινόχρηστοι χώροι, χωρίς όμως τα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας να έχουν αποζημιωθεί γι΄ αυτές,  ελλείψει χρηματικών πόρων των Δήμων. Σημειωτέον ότι ο μισθός του διακόνου και του πρεσβυτέρου της Ορθόδοξης Εκκλησίας καθορίζεται από τον ίδιο νόμο που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και υπόκειται στις ίδιες περικοπές και φορολογικές κρατήσεις.

Γ. Τα έσοδα της Εκκλησίας.

Τα έσοδα της Εκκλησίας προέρχονται από τα μισθώματα των εναπομεινάντων ακινήτων Της, τα μερίσματα από τραπεζικές μετοχές και τις εθελοντικές εισφορές των πιστών. Σημειωτέον ότι με νόμο, από το 2008, έχει διακοπεί η καταβολή μερισμάτων στους μετόχους των τραπεζών, ενώ και η κτηματαγορά διέρχεται μεγάλη κρίση.

Παρόλα αυτά τον Οκτώβριο 2010 η Εκκλησία της Ελλάδος στήριξε την ελληνική οικονομία συμμετέχοντας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος με το ποσό των 27 εκατομμυρίων ευρώ, που προήλθε από τραπεζικό δανεισμό. Οι μετοχές αυτές σήμερα, πέραν του ότι δεν αποδίδουν μέρισμα, έχουν σχεδόν μηδαμινή αξία μεταπώλησης. Ας υπογραμμιστεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν έχει εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή εν γένει επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Δ. Το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Οι Ι. Μητροπόλεις, οι Ι. Ναοί και τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, από συστάσεως του ελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα, χωρίς διακοπή, και φυσικά ιδιαιτέρως τώρα που ο λαός μας δοκιμάζεται, αναπτύσσουν πλήθος δράσεων και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών για την ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη. Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος λειτουργεί:

2.325 φιλόπτωχα ταμεία,

10 βρεφονηπιακούς σταθμούς,

10 παιδικούς σταθμούς,

19 στέγες γερόντων στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών και

66 στις Ι. Μητροπόλεις,

13 θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων,

8 ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες,

10 νοσοκομεία – ιατρεία,

7 ιδρύματα ψυχικής υγείας,

6 ξενώνες για αστέγους,

1 ξενώνα για φιλοξενία συνοδών ασθενών,

36 οικοτροφεία - ορφανοτροφεία, πολλά ιδρύματα παιδικής προστασίας, πάνω από 200 κέντρα δωρεάν σίτισης με συνεχή αύξηση των προσφερομένων μερίδων φαγητού, κοινωνικά παντοπωλεία, σημεία δωρεάν διανομής ειδών ένδυσης και υπόδησης και φοιτητικά οικοτροφεία.Οι φιλοξενούμενοι στις πάσης φύσεως κοινωνικές υποδομές της Εκκλησίας κατά το έτος 2011 (διαμονή,  σίτιση,  ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) ανήλθαν στον αριθμό των 5.862 ατόμων.

Λειτουργούν επίσης 54 κατασκηνώσεις, όπου φιλοξενούνται ετησίως περισσότερα από 15.000 παιδιά. Επιπλέον, λειτουργεί υπηρεσία της Ιεράς Συνόδου για την υποδοχή των μεταναστών και την παροχή νομικής τους υποστήριξης στην υποβολή αιτήματος ασύλου.

Ακόμη ας ληφθεί υπόψη ότι χορηγούνται καθημερινά χρηματικά βοηθήματα σε απόρους και υποτροφίες σε Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές. Συνολικά κατά το έτος 2010 όλοι οι φορείς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος δαπάνησαν για το φιλανθρωπικό και κοινωνικό τους έργο το ποσό των 96.234.510,47 ευρώ.

Ας ληφθεί υπόψη ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν αφορούν στην Μοναστική Κοινότητα του Αγίου Όρους, στην Εκκλησία της Κρήτης και στις Ι. Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, που αποτελούν διοικητικά ανεξάρτητες (και διαφορετικές της Εκκλησίας της Ελλάδος) εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες κατά το ελληνικό δίκαιο.

Θεωρούμε επιβεβλημένη την αποστολή του παρόντος, προκειμένου να τοποθετηθούν τα πράγματα στις ορθές τους διαστάσεις και να παύσει η ανεύθυνη αναπαραγωγή εσφαλμένης και στερεότυπης πληροφόρησης και η δημιουργία στρεβλών εντυπώσεων σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, προφανώς προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης ακατανόητων σκοπιμοτήτων.