24 Σεπτεμβρίου, 2012

ΔΩΡΕΑΝ ΛΑΒΕΤΕ ΦΑΓΕΤΕ

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών 
διανέμει καθημερινά 10.000 συσσίτια

Ο οικουμενικός χαρακτήρας του χριστιανισμού πρεσβεύει τη βοήθεια προς όλους όσοι την έχουν ανάγκη και είναι διάχυτος, διδακτικός και προτρεπτικός στα εκκλησιαστικά κείμενα. Εφαρμόζοντας τον Λόγο του Ιησού στην πράξη, η Εκκλησία αναλαμβάνει πολλές «αποστολές αγάπης», ιδιαίτερα σε καιρούς όπως αυτοί που διανύει η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, χωρίς οι περισσότερες να γίνονται γνωστές - άλλωστε, δεν είναι αυτός ο σκοπός.

Αυτό που έχει κομβική σημασία για την Εκκλησία είναι ότι «ανεξαρτήτως θρησκείας, χρώματος, φύλου, γλώσσας, βοηθάμε όποιον μας χτυπά την πόρτα», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής της «Αποστολής» του φιλανθρωπικού οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, κ. Κωστής  Δήμτσας.

Το «μωσαϊκό»

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών που διανέμονται από τις 72 ενορίες της σε καθημερινή βάση όλον τον χρόνο, μοιράζονται 10.000 μερίδες σε 5.000 συνανθρώπους μας, άνδρες και γυναίκες (με την αναλογία να διαμορφώνεται περίπου στο 50% - 50%).

Το «μωσαϊκό» των ανθρώπων που προστρέχουν αποτελούν πρόσφυγες, μετανάστες και παλιννοστήσαντες, άστεγοι, άνεργοι, άποροι, αποφυλακισμένοι, ουσιοεξαρτημένοι, ψυχικά ασθενείς, ηλικιωμένοι, θύματα  trafficking  αλλά και  μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της «Αποστολής» για την περίοδο 2010 - 2011 σε ό,τι αφορά τη διανομή συσσιτίου, το 60% των σιτισθέντων είχε χώρα καταγωγής την Ελλάδα, το 16,6% χώρες της Αφρικής, το 13,8% προερχόταν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και το 9,6% καταγόταν από χώρες της Ασίας. Ενδιαφέρον στοιχείο; Το γεγονός ότι η σύνθεση του «μωσαϊκού» έχει εντυπωσιακά μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες, οπότε η οικονομική κρίση εντάθηκε ακόμα περισσότερο.

Οπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία, σήμερα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 70% αυτών που αποτείνονται στην Εκκλησία για ενίσχυση είναι Ελληνες και το υπόλοιπο 30% ξένοι.

Μέχρι το 2009, η αναλογία ήταν αντίστροφη. Οι ξένοι λιγοστεύουν, είτε εξαιτίας της κρίσης είτε λόγω του «Ξένιου Διός», όπως λένε από την Αρχιεπισκοπή. Σημειώνεται ότι από την αρχή των επιχειρήσεων έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 24.000 αλλοδαποί και έχουν συλληφθεί πάνω από 2.500. Πάντως, στα συσσίτια της Εκκλησίας, οι μετανάστες λένε ότι αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς, γιατί νιώθουν ότι βρίσκονται σε έναν προστατευμένο χώρο.

Εκτός από τη διανομή συσσιτίου, κάθε μήνα διανέμονται 3.000 πακέτα που περιλαμβάνουν φακές, φασόλια, ρεβίθια, ρύζι, μακαρόνια, γάλα, ζάχαρη, αλεύρι, ντοματοχυμός, μέσω των 94 ενοριακών κέντρων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ενώ ετησίως διατίθενται 612 τόνοι τροφίμων μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος.

Παράλληλα, σε αντίστοιχο πρόγραμμα για τους πολύτεκνους, κάθε μήνα διατίθενται σε 259 οικογένειες, 750 δέματα αγάπης με τρόφιμα, ενώ ετησίως απαιτούνται για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος 162 τόνοι τροφίμων.

Ενα ακόμα αξιοσημείωτο στοιχείο σε αυτή την προσφορά βοήθειας έγκειται στο ότι εκτός από τη σίτιση, προσφέρεται, επίσης, ιατρική εξέταση. Στο Κοινωνικό Ιατρείο που από κοινού με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών λειτουργεί η «Αποστολή», προσέρχονται Ελληνες και αλλοδαποί για ιατρικές εξετάσεις.

Εκτός από τους σχεδόν 3.600 συνανθρώπους μας που το έχουν επισκεφθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο και οι οποίοι (88%) έχουν χάσει την κοινωνική τους ασφάλιση από το 2010 έως σήμερα (44% ελεύθεροι επαγγελματίες πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και 46% πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ), πολλοί είναι και οι αλλοδαποί που προσέρχονται για εξέταση. Είναι αυτονόητο ότι οι γιατροί δεν αρνούνται τη βοήθεια σε κανέναν.

Τέλος, στην αγκαλιά της Εκκλησίας βρίσκουν στέγη και τροφή και 25 παιδιά, ηλικίας 9 -17 ετών, κυρίως προσφυγόπουλα, που έχουν εντοπισθεί στον Εβρο και τα οποία φιλοξενούνται στον ξενώνα ανηλίκων μεταναστών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΤΗΣ κ.ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 23/9/2012

Ο ''ΑΣΘΕΝΗΣ'' ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν πρόσφατα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, τα οποία αφήνουν αιχμές για την υγεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Η Romfea.gr βρέθηκε σήμερα σε βάπτιση την οποία τέλεσε ο "ασθενής" Αρχιεπίσκοπος, αφού όπως βλέπετε δεν μπορεί ούτε όρθιος να σηκωθεί.

Η βάπτιση τελέστηκε στις 12:30 στο Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, παρουσία και του Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. Παύλου.

Ο Αρχιεπίσκοπος πάντως στο τέλος του γεύματος αφού έκατσε μέχρι τις 16.00, απόλαυσε ένα μπωλ παγωτό στην υγεία τους...

Οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους.

 Πηγή: Romfea.gr

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ ΛΙΒΑΝΟΥ – ΙΣΡΑΗΛ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης, ο οποίος επέστρεψε από επίσκεψη στην Βηρυτό, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών για τη ρύθμιση της διαφοράς Λιβάνου -Ισραήλ για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και πρόσθεσε ότι ζητήθηκε και η μεσολάβηση της Κύπρου.

Ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την ετοιμότητα της Λευκωσίας να συμβάλει προς επίλυση του ζητήματος. Για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου ο κ. Ηλιάδης είπε ότι αυτή είναι οριοθετημένη και, όταν θα συγκροτηθεί το συνολικό πλέγμα, θα επικυρωθεί και από τη Βουλή του Λιβάνου. Αναφερόμενος στις επαφές του στο Λίβανο, ο κύριος Ηλιάδης είπε ότι, εκτός από το Κυπριακό συζητήθηκε και η κρίση στη Συρία, θέμα το οποίο, όπως ανέφερε, θα απασχολήσει το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών 'Άμυνας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη στη Λευκωσία.

Δημοσίευμα Sunday Times για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν

Η Αμερικανική εταιρεία Noble Energy και οι συνέταιροι της έχουν αναθέσει στη Τράπεζα HSBC τη πώληση μεριδίου 30% για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του οικοπέδου φυσικού αερίου Λεβιάθαν του Ισραήλ, η οποία θα στοιχίσει δισεκατομμύρια λίρες, γράφει την Κυριακή η εφημερίδα Sunday Times.

Η εταιρεία, αναφέρεται, χρειάζεται έναν ισχυρό εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου, καθώς επίσης και βοήθεια "στην πλοήγηση των δύσκολων πολιτικών υδάτων" που έχουν δημιουργηθεί μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στο συγκεκριμένο οικόπεδο που περιέχει αρκετό φυσικό αέριο για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Ισραήλ για 25 χρόνια αλλά και αρκετό για εξαγωγές στην Ευρώπη και αλλού.

Η ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Λεβιάθαν, προστίθεται, έχει δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των Αράβων γειτόνων του. Το Λεβιάθαν βρίσκεται, όπως γράφει η εφημερίδα, σε διαφιλονικούμενη περιοχή στα χωρικά ύδατα, μεταξύ  Ισραήλ και Λιβάνου, και η οργάνωση Χεζμπολλάχ έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για κλοπή φυσικού  αερίου που ανήκει στο Λίβανο.

H εφημερίδα, επικαλούμενη έγκυρες πηγές, γράφει ότι η Noble Energy θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να ελκύσει διεθνείς εταιρείες, όπως η ΒP και η Exxon Mobil επειδή δεν θα επιθυμούσαν να διακινδυνεύσουν τις σχέσεις τους με χώρες στη Μέση Ανατολή  όπου έχουν σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιδείξουν ενδιαφέρον ρωσικές και κινέζικες κρατικές εταιρείες, αναφέρεται.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ανησυχίες για την ασφάλεια έχουν οδηγήσει στη πιθανότητα για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού από το οικόπεδο Λεβιάθαν στην Κύπρο,  όπου θα γινόταν η ρευστοποιήση του και στη συνέχεια η φόρτωση του σε πετρελαιοφόρα για εξαγωγές. Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, καταλήγει το δημοσίευμα, επισκέφθηκε το Φεβρουάριο τη Κύπρο, όπου είχε συνομιλίες για την ανάπτυξη του εργου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου μουσουλμάνοι ξεσηκώθηκαν για την επίμαχη ταινία για τον Μωάμεθ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επεισόδια άρχισαν το απόγευμα από την πρώτη και την τρίτη πτέρυγα, όπου κρατούνται μουσουλμάνοι και επεκτάθηκαν και σε άλλες πτέρυγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ζητήθηκε η συνδρομή των ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών στον προαύλιο χώρο των φυλακών. Έως αργά το βράδυ της Κυριακής, οι κρατούμενοι της 5ης πτέρυγας αρνούνταν να μπουν στα κελιά τους.
   
Τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής δράσης του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής και την οργανωτική ανασυγκρότηση του, αποφάσισε η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού μετά από διήμερη συζήτηση η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής. Όπως αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί εντός κι εκτός Βουλής κατά των μέτρων, έχοντας ως εναρκτήριο λάκτισμα την απεργία της Τετάρτης.
  
 Παραλύει από τις κινητοποιήσεις η χώρα την Τετάρτη λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του νέου πακέτου οδυνηρών μέτρων. Τα συνδικάτα καλούν τους εργαζόμενους σε συλλαλητήριο στις 11:00 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια. Ποιοι απεργούν και πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς. Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
   
Σύσκεψη πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τη λίστα με τα ονόματα των 33 νυν και πρώην βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι εμφανίζουν «περίεργο πλουτισμό». Η λίστα διαβιβάστηκε από το ΣΔΟΕ στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, οι οποίοι ενημέρωσαν τον αρμόδιο για το οικονομικό έγκλημα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικ.Παντελή.
   
Σε 24ωρη απεργία, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας έως τις 6 το πρωί της Τρίτης, κατεβαίνουν οι Ενώσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατά του μνημονίου την Τετάρτη.

Κόσμος

Ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του ιρανικού καθεστώτος, δηλώνει πως μια επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν θα προκαλέσει «τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο», προειδοποιώντας ταυτόχρονα για μια πιθανό προληπτικό χτύπημα της Τεχεράνης εάν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι γίνονται προετοιμασίες για ισραηλινή επίθεση.
   
Τα αλλεπάλληλα στραβοπατήματα του Μιτ Ρόμνεϊ με αποκορύφωμα τις τελευταίες απαξιωτικές αναφορές στους ψηφοφόρους του Μπαράκ Ομπάμα που «δεν πληρώνουν φόρους και ζουν από τα επιδόματα», φαίνεται ότι δίνουν στον πρόεδρο ένα μικρό δημοσκοπικό και πολιτικό πλεονέκτημα, χρήσιμο σε κάθε περίπτωση στις έξι εβδομάδες εκστρατείας που απομένουν στις ΗΠΑ. Φυσικά ως τις 6 Νοεμβρίου απομένει πολύς πολιτικός χρόνος για να επαναπαυτεί ή να απογοητευτεί ένας διεκδικητής της προεδρίας. Κατά μία έννοια τώρα αρχίζει πραγματικά η προεκλογική εκστρατεία και οι ψηφοφόροι αρχίζουν να μπαίνουν στο κλίμα...
        
Δύτες στην Τουρκία ανέσυραν μία φουσκωτή κούκλα του σεξ από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας αφότου η αστυνομία έλαβε κλήση από πανικόβλητους κατοίκους που νόμιζαν ότι επέπλεε στα ανοιχτά το σώμα μιας γυναίκας. Η αστυνομία απέκλεισε μεγάλο κομμάτι της παραλίας στη βόρεια επαρχία Σαμσούντα και έστειλε ομάδα δυτών για τη διάσωση της γυναίκας που... πνιγόταν. Τελικά, οι δύτες βρέθηκαν μπροστά σε μία φουσκωτή κούκλα του σεξ, την οποία ξεφούσκωσαν πριν ρίξουν στον κάδο απορριμμάτων, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Milliyet και αναμεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
   
Με συνθήματα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας διαδήλωσαν την Κυριακή στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης περίπου 500 άτομα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανικής παραγωγής ταινία «Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων» και για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ από το γαλλικό εβδομαδιαίο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo.

Οικονομία

 Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Ελβετία, οι πολίτες στο καντόνι της Βασιλείας ψήφισαν να καταργηθεί το ευνοϊκό φορολογικό σύστημα για τους πλούσιους αλλοδαπούς, ωστόσο οι ψηφοφόροι στο καντόνι της Βέρνης είχαν διαφορετική γνώμη.
   
Το έλλειμμα στον ελληνικό προϋπολογισμό είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αναμενόταν μέχρι τώρα, επισημαίνει σε δημοσίευμα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και σημειώνει ότι σύμφωνα με προσωρινές διαπιστώσεις της τρόικας λείπουν περί τα 20 δισ. ευρώ, «σχεδόν τα διπλά απ’ ό,τι έγινε πρόσφατα παραδεκτό». Παράλληλα, κόντρα φαίνεται πως έχει ξεσπάσει μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Κομισιόν για το πότε θα αποφασισθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς το Βερολίνο λέει ότι «αξιόπιστα στοιχεία» θα υπάρχουν το Νοέμβριο.
   
Η Κύπρος βρίσκεται προ του κινδύνου να χάσει μέχρι και 470 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2014-2020 και ο Δ. Χριστόφιας έστειλε επιστολές προς τον πρόεδρο της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζητώντας να αναγνωριστούν οι ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησιωτικής χώρας, απομακρυσμένης από το κέντρο της Ευρώπης, επικαλούμενος μάλιστα το άρθρο 174 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Αθλητισμός

 Το «έξι στα έξι» πέτυχε η Μαρσέιγ στο γαλλικό πρωτάθλημα, καθώς με γκολ του Μόργκαν Αμαλφιτανό στο 33' επικράτησε 1-0 της Εβιάν στο προτελευταίο χρονικά ματς της 6ης αγωνιστικής του Championnat. Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν στις τελευταίες θέσεις έχοντας μόλις 4 βαθμούς στο ξεκίνημα της περιόδου. Με τον Λισάντρο Λόπες να σκοράρει στο 80ο λεπτό, η Λιόν ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Λιλ στο «Γκραντ Σταντ», στην αναμέτρηση που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα. Το μόνο… θετικό για τους «λιονέ» είναι η διατήρηση του αήττητου στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς με την απώλεια αυτή έμειναν στο -4 από την κορυφή και τη Μαρσέιγ.
  
 Για τον εαυτό της, αλλά και για τη... Γιουβέντους έπαιξε η Τζένοα στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 4ης αγωνιστικής του Campionato, αφού το μεγάλο «διπλό» που πέτυχε με 1-0 επί της Λάτσιο στο «Ολίμπικο», ήταν ένα πραγματικό δώρο και για την «Κυρία» που έμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή. «Μαύρα» τα έχουν βάψει όλοι στο Μιλάνο καθώς και οι δύο ομάδες, η Ίντερ και η Μίλαν, ηττήθηκαν στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Η Ίντερ έχασε από τη Σιένα, η οποία ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς, με 2-0 στο «Σαν Σίρο» και η Μίλαν ηττήθηκε 2-1 από την Ουντινέζε στο «Φρίουλι».
   
Η αναμέτρηση της Ράγιο Βαγεκάνο με τη Ρεάλ Μαδρίτης που ήταν προγραμματισμένη για το βράδυ της Κυριακής στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής της Primera Division, αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων με τους προβολείς του γηπέδου αν και ο πρόεδρος του σταδίου «Vallecas», τόνισε στο «Canal+», ότι έχει γίνει σαμποτάζ, καθώς τα καλώδια ήταν για ένα περίεργο λόγο… κομμένα. Μετά την απόφαση της αναβολής ο Μουρίνιο έβγαλε τους παίκτες τους στον αγωνιστικό χώρο για προπόνηση, ενώ το ματς θα διεξαχθεί την Δευτέρα στις 21:00.