11 Σεπτεμβρίου, 2012

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ: ''ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ ΑΓΑΘΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ''


Τον Αγιασμό των Σχολείων στην περιοχή της Πλάκας τέλεσε πριν από λίγο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Αρχιμ. Μάξιμο Παπαγιάννη και τον Διευθυντή του Ιδιαιτέρου γραφείου του, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παπαθανασίου.

Λίγο μετά τις 9 το πρωί πέρασε την πόρτα του 74ου Δημοτικού Σχολείου ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθηνών. Τα παιδιά του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή και στα δύο σχολεία ενώ αμέσως μετά την τέλεση του Αγιασμού ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είπε απευθυνόμενος στα νέα παιδιά τα εξής: «Το Ευαγγέλιο που διαβάσαμε σήμερα αναφέρεται σε δύο γνώσεις την ανθρώπινη σοφία που μας βοηθάει να μαθαίνουμε και να βάζουμε γερά θεμέλια και την άνωθεν σοφία. Και ο άνθρωπος που συνδυάζει και τα δύο είναι χαρισματικός.»

Στο τέλος ο Μακαριώτατος είπε ευχόμενος προς τα παιδιά που ξεκινούν την εκπαιδευτική χρονιά τους: «Να γίνετε αγαθοί άνθρωποι που θα τους φωτίζει το πνεύμα του Θεού». Λίγο πριν αποχωρήσει από τα σχολεία ο Μακαριώτατος, υποσχέθηκε στα παιδιά της γειτονιάς του, όπως είπε, ότι, θα τα επισκεφθεί μέσα στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς για να έχουν μαζί του περισσότερο χρόνο και να ανταλλάξουν απόψεις.


ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Τά κείμενα του ως άνω τόμου αναφέρονται στά όσα συνέβησαν κατά τήν εικοσαετία 1991-2010 στην Αλβανία. Κυρίως στήν ανασύσταση της Όρθοδόξου Αύτοκεφάλου Έκκλησίας της Αλβανίας από τήν πλήρη διάλυσή της. Συγχρόνως, θίγονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως:

• Χριστιανισμός καί άλλα θρησκεύματα.
• Ισλάμ. Θρησκευτικός φανατισμός.
• Σύγκρουση πολιτισμών.
• Σύγχρονη τρομοκρατία.
• Διαχριστιανικοί διάλογοι.
• Διαθρησκειακή προσέγγιση καί συνεργασία.
• Όρθοδοξία στήν τρίτη χιλιετία.
• Εκκλησία καί έθνος.
• Εκκλησία καί νέοι.
• Ξενοφοβία καί ρατσισμός.
• Βαλκάνια: ζυμώσεις, συνύπαρξη.
• Παγκοσμιοποίηση.
• Ειρήνη καί φτώχεια στόν σύγχρονο κόσμο.
• Οικονομική κρίση
Στίς συνεντεύξεις αυτές, ό Αρχιεπίσκοπος κ. Αναστάσιος, μέ τή βαθιά γνώση πού του προσφέρει ή μακροχρόνια θρησκειολογική σπουδή καί ή διεθνής πείρα του, σχολιάζει σύγχρονα κοινωνι-κο-πολιτικά γεγονότα καί μέ διεισδυτική, νηφάλια κρίση καί λόγο εκφραστικό τονίζει τήν ανθρώπινη διάσταση καί τήν ευρύτερη σημασία τους.
-----------------------------
Τον ως άνω Τόμο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από το βιβλιοπωλείο της ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ στην Πλατεία Κλαυθμώνος Δραγατσανίου 4. Αθήνα

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΘΗΒΩΝ ΚΑΙ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη χιλιάδες πιστοί συνέρρευσαν 7η και 8η Σεπτεμβρίου στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές που είναι αφιερωμένες στο Γενέσιον της Θεοτόκου. Καθώς και στην Ιερά Μονή Λυκούρεση Παναγίας του Μύρου, της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας. (το Γενέσιον της Θεοτόκου).

Στον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος με κληρικούς από την Λιβαδειά  και τα γύρω χωριά κα πλήθος πιστών.

Πλήθος πιστών από κάθε γωνιά της  Λεβαδείας και των γύρω χωριών συνέρρευσαν το απόγευμα της Παρασκευής  στην Ιερά Μονή Παναγίας του Μύρου Λυκούρεση, το (Γενέσιον της Υπεραγίας Θεοτόκου) προκειμένου να παρακολουθήσουν τον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό και να πάρουν την Ευλογία Της  Θεοτόκου.

Παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Νικόλαος  Παπαγγελής, ο βουλευτής της Ν.Δ. στην Βοιωτία Ανδρέας Κουτσούμπας κ.α. Τον Θείο Λόγο κήρυξε Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τανάγρας κ. Πολύκαρπος. Στο  τέλος του Εσπερινού όλοι οι πιστοί έλαβαν από τις Αδελφές τις Ιεράς Μονής εκτός από τον Άρτο και ένα Γλύκισμα για Ευλογία.

Ανήμερα της εορτής ετελέσθη Ιερατικό Πανηγυρικό Συλλείτουργο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα


Κρίσιμη για τη χώρα θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται όχι μόνο να εγκριθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις ευρύτερης στήριξης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα, προκειμένου να τονώσει το καλό κλίμα που έχει αρχίσει και διαμορφώνεται για τη χώρα, μέσω της υλοποίησης των δεσμεύσεων και σειράς επαφών. Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα, Τρίτη, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, ενώ την Πέμπτη στην Αθήνα φθάνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
   
Με πολλά προβλήματα και σε κλίμα αναβρασμού χτυπά το πρωί της Τρίτης το πρώτο κουδούνι στα σχολεία. Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές δυσκολίες λόγω των μειωμένων κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Μετά τον Αγιασμό της Τρίτης, την Τετάρτη οι μαθητές θα μείνουν στα σπίτια τους, καθώς δάσκαλοι και καθηγητές απεργούν. Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος επισήμανε στους εκπαιδευτικούς με τους οποίους συναντήθηκε ότι κατανοεί την κατάσταση, αλλά «αυτή τη στιγμή προέχει το εθνικό καθήκον, να σωθεί η χώρα και να θωρακιστεί το σχολείο».
   
Με αιχμηρό αντικείμενο τραυμάτισαν δύο άγνωστοι Έλληνα που είχε μπει να κουρευτεί σε κουρείο ιδιοκτησίας αλλοδαπού μετανάστη στη Μεταμόρφωση, οι οποίοι αργότερα έβαλαν φωτιά στα έπιπλα του κουρείου προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Οι δράστες διέφυγαν και αναζητούνται από την αστυνομία.
  
 Κρίσιμη συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη θα έχει το μεσημέρι της Τρίτης (16:00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, την περασμένης εβδομάδα, για απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα υπό όρους.
   
Αντιδρώντας σε δημοσίευμα για τα εισοδήματα που δήλωναν προ κρίσης γνωστά ονόματα της πίστας, αρκετοί καλλιτέχνες που είδαν το όνομά τους στη λίστα - Βίσση, Ρουβάς, Γαλάνη, Μαζωνάκης και άλλοι - έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις.

Κόσμος

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας για τις προσφυγές κατά της γερμανικής συμμετοχής στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης (ESM) επιβεβαίωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, επιμένοντας δηλαδή στο πρόγραμμα που θέλει το Δικαστήριο να ανακοινώνει την Τετάρτη την ετυμηγορία του -απορρίπτοντας δηλαδή το αίτημα βουλευτή να καθυστερήσει η απόφαση μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα νέα δεδομένα με το πρόγραμμα ΕΚΤ.
   
Τη χρυσή τομή μεταξύ της μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου και το πέρασμα στην «επόμενη σελίδα» αναζητά η Νέα Υόρκη έντεκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους: Μετά τις πάνδημες και πλήρους επισημότητας περυσινές εκδηλώσεις για τη δεκαετή επέτειο της επίθεσης, σχεδόν κάθε τελετή - ακόμη και στο σημείο των επιθέσεων- θα είναι φέτος μικρότερης κλίμακας.
  
 Το «μαρτύριο του Αμπου Γιαχία αλ Λίμπι», υψηλόβαθμου στελέχους της Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε «με υπερηφάνεια», όπως είπε, ο επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του. Ο αλ Λίμπι είχε σκοτωθεί σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Πακιστάν τον Ιούνιο.
   
Τάση ενίσχυσης καταγράφεται στη δυναμική του Μπαράκ Ομπάμα στις δημοσκοπήσεις για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές τις ημέρες μετά τα δύο συνέδρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, με το προβάδισμα να κυμαίνεται στο 5%. Η δημοσκοπική άνοδος του εκάστοτε προέδρου που διεκδικεί επανεκλογή είναι συνηθισμένη μετά τα κομματικά συνέδρια, αλλά αναλυτές εκτιμούν πως ο Ρόμνεϊ θα έχει ελάχιστο καιρό ακόμη εάν θέλει να κατακτήσει τους αναποφάσιστους - κάτι πάντως που δεν αποκλείεται.
  
 Ένας κρατούμενος στις φυλακές του Γκουαντάναμο βρέθηκε νεκρός, από αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός χωρίς να δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του νεκρού. Οι φρουροί τον βρήκαν αναίσθητο το Σάββατο κατά τον έλεγχο ρουτίνας που έκαναν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της βάσης όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Οικονομία

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την τραπεζική ενοποίηση θα παρουσιάσει την Τετάρτη ο Ζοζέ Μπαρόζο και στο επίκεντρο είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα μπορεί να ελέγχει 6.000 τράπεζες στην Ευρωζώνη, εκ των οποίων οι 2.000 περίπου είναι στη Γερμανία.
   
Σχέδιο «φορολογικής αμνηστίας» σε όσους πολίτες απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους φυγάδευσαν στο εξωτερικό κεφάλαια τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, καθώς και σε όσους απέκτησαν με «μαύρο» χρήμα ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στην αξία των περιουσιακών στοιχείων ή των κεφαλαίων που θα δηλωθούν, θα επιβληθεί ένας αυτοτελής φόρος με συντελεστή κοντά στο 5%.
  
 Κρίσιμη συνάντηση για τους κατώτατους μισθούς, τις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης και την περαιτέρω ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, θα έχει στη 1 το μεσημέρι με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που «κλειδώνει» τον καθορισμό διά νόμου, έπειτα από την υποβολή προτάσεων των κοινωνικών εταίρων, των κατώτατων ορίων των μισθών και των ημερομισθίων.

Αθλητισμός

Με τις αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής, συνεχίζονται την Τρίτη τα προκριματικά στην Ευρώπη εν όψει του Μουντιάλ 2014, που θα διεξαχθεί στην Βραζιλία. Στο πλαίσιο του 7ου ομίλου, η Εθνική Ελλάδας θα υποδεχθεί (21:45, ΜΕGA) τη Λιθουανία στο «Καραϊσκάκη», ενώ για τον ίδιο όμιλο, η Βοσνία θα υποδεχθεί τη Λετονία και η Σλοβακία θα φιλοξενήσει το Λιχτενστάιν. Από το υπόλοιπο πρόγραμμα, ξεχωρίζουν τα «ζευγάρια», Βέλγιο - Κροατία (1ος όμιλος), Αυστρία - Γερμανία (3ος) και Αγγλία - Ουκρανία (8ος).
   
Πολύ κοντά στη «μετακόμιση» του στο Βέλγιο και τη Σαρλερουά βρίσκεται ο Μιχάλης Σηφάκης, ο οποίος παραμένει χωρίς ομάδα μετά το «διαζύγιο» με τον Άρη και έχοντας προθεσμία μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου για να βρει συμβόλαιο, φαίνεται ότι θα λάβει άμεσα την απόφασή του. Η υπόθεση ενδέχεται να ξεκαθαρίσει ακόμα και την Τρίτη, αφού ο Σηφάκης βρίσκεται στο Βέλγιο μαζί με τον μάνατζέρ του και οι συζητήσεις βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο.
   
Στα... δικαστήρια θα λύσουν τις οικονομικές διαφορές τους η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο Σάββας Γκέντσογλου, αφού, μετά τους Βάργκας, Καφέ, ο μέσος της Σαμπντόρια δεν έλαβε απάντηση στο εξώδικο που έστειλε προ ημερών και φέρεται να υλοποίησε την πρόθεσή για προσφυγή. Η «Ένωση» δεν επικοινώνησε με την πλευρά του παίκτη για τις δυο ληξιπρόθεσμες δόσεις ύψους 46.000 ευρώ που έπρεπε να του έχουν καταβληθεί και εν όψει της τρίτης (ισόποσης) δόσης που έχει λαμβάνειν τον Οκτώβρη, αποφάσισε να κινηθεί δικαστικά για να εξασφαλίσει τα δεδουλευμένα του.

Για την Αντιγραφή
Voiotosp.blogspot.gr