30 Ιουλίου, 2012

ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ;

 
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος έδωσε το βράδυ της Κυριακής το έναυσμα για το ξεκίνημα του εορτασμού στην πόλη της Φλώρινας. Ο Μακαριώτατος, μιλώντας στους Φλωρινιώτες, αναρωτήθηκε αν η Ευρώπη σήμερα απηχεί αυτό που οραματίστηκαν οι πρώτοι ευρωπαϊστές ή έχει καταντήσει τραπεζική τοκογλυφία. "Θα πρέπει να ζητήσουμε "τεφτέρι", να δούμε τί ακριβώς χρωστάμε και με όρους ισοτιμίας να ξεπληρώσουμε ό,τι χρωστάμε. Αλλιώς, μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη και σεβασμό σε όλα της τα μέλη, τί είναι αλήθεια;"

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την επιτακτική ανάγκη να "ανασταλούν" οι ιδεολογίες, να πεσουν μια για πάντα οι πολιτικές ιδεοληψίες. "Μόνο αν στρατευθούμε μαζί, αν γίνουμε ένα, μόνο τότε θα ορθώσουμε ανάστημα και θα καταφέρουμε κάτι. Η μακραίωνη ιστορία μας αυτό έχει δείξει και τα πρότυπα που έχουμε είναι πολλά. Το ιστορικό παράδειγμα των Φλωρινιωτών και όλων των ηρώων Ελλήνων είναι δίπλα μας. Το ζούμε, το ψηλαφίζουμε μέσα από τα μνημεία μας, τον πολιτισμό μας. Αυτόν τον πολιτισμό δώσαμε στην Ευρώπη και γι' αυτόν αγωνιστήκαμε ανά τους αιώνες...για όλα αυτά που εκλάπησαν και είναι στα μεγάλα Μουσεία της Ευρώπης. Ας μας φέρουν πίσω τα κλεμμένα και ας κάνουμε τότε τους λογαριασμούς μας".

Υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου, με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον ουρανό της πόλης και τον κόσμο έξω από τον ιερό Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Παντελεήμονα, στο γραφικό ποταμό Σακουλέβα, η Φλώρινα γιόρτασε με μοναδικό τρόπο τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Για πρώτη φορά οι άνθρωποι της Μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας σε συνεργασία με όλα τα σωματεία της πόλης έστησαν ένα μοναδικό δρώμενο, με τη συμμετοχή διακοσίων και πλέον εθελοντών. Η ιστορία της περιοχής παρουσιάστηκε από τους χρόνους της Τουρκοκρατίας έως και τις μέρες μας από τους ίδιους τους Φλωρινιώτες, με κοστούμια εποχής, αλλά και την υποστήριξη σύγχρονων οπτικοακουστικών μέσων. Όλοι οι εθνομάρτυρες της Μακεδονίας πήραν σάρκα και οστά στην εκδήλωση με τίτλο "Με δάκρυ, με αίμα και με όραμα".

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο Μακαριώτατος και οι Αρχιερείς μαζί με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Δακή και τους τοπικούς άρχοντες της πόλης επισκέφθηκαν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ένα ίδρυμα με έντονη παρουσία στα πολιτιστικά μας δρώμενα. Αφού ξεναγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους χώρους του Μουσείου, του δόθηκε ως ανάμνηση της επίσκεψης ένα έργο του εικαστικού και καθηγητή στη σχολή Καλών Τεχνών Φλωρίνης, Χάρη Κοντοσφύρη.

Το πρωί της Κυριακής οι Αρχιερείς συμπροσευχήθηκαν με τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, που τέλεσε τη Θεία λειτουργία στον ιερό ναό του Αγίου Γερμανού, στο ομώνυμο χωριό των Πρεσπών. Παραπλεύρως του ιερού, ο Μακαριώτατος ξεναγήθηκε στον πρώτο ναό του Αγίου, που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και φέρει σπουδαία τοιχογραφική διακόσμηση. Η ξενάγηση συνεχίστηκε με βάρκες στα νερά των Πρεσπών, στα περίφημα ασκηταριά, όπου σώζονται μεσοβυζαντινές βραχογραφίες από μοναχούς που ασκήτεψαν στην περιοχή. Συγκινημένος ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως "στα νερά των Πρεσπών αντανακλάται όλη η ιστορία της Ελλάδας".

ΕΠΙΣΚΕΨΗ - ΑΣΤΡΑΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ.


Σήμερα το πρωί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, επιστρέφοντας στην Αθήνα από την Φλώρινα, επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα στο Επισκοπείο του.

Τον Μακαριώτατο υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Παντελεήμων, ο Πρωτοσύγκελλος  Αρχιμ. Γεώργιος Χρυσοστόμου και οι κληρικοί και λαϊκοί υπάλληλοι των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο για διάφορα θέματα εκκλησιαστικού ενδιαφέροντος, ενώ παρεκάθησε σε πρόγευμα που παρέθεσε ο Σεβασμιώτατος προς τιμήν του.




ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Η ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ! ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΡΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ, Κ.ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “REAL NEWS”, ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ: «ΝΕΟ ΓΟΥΔΙ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΜΕ»!!!

http://thenetwar.com/wp-content/uploads/2010/06/loverdos-andreas.jpg 
Ως βόμβα μεγατόνων – για τους αφελείς και τους αδαείς - μπορούν να χαρακτηρισθούν τα όσα δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην παγκόσμιου κύρους Αμερικάνικη εφημερίδα New York Times, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Ο κ. Ρουμελιώτης, λοιπόν, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ξέραμε στο Ταμείο από την αρχή ότι το πρόγραμμα αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί, επειδή δεν είχαμε κανένα, μα κανένα, επιτυχημένο παράδειγμα… η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακό της στην ελληνική οικονομία… το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας… το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα -και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη- είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Αυτές οι καθυστερημένες δηλώσεις του πρώην αξιωματούχου του ΔΝΤ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλους εκείνους – μεταξύ αυτών και τον έχοντα την τιμή να υπογράφει το παρόν άρθρο - που χρόνια τώρα καταγγέλλαμε τις προδοτικές μεθοδεύσεις της τότε κυβέρνησης Παπανδρέου, οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στις δαγκάνες του ΔΝΤ και τον Ελληνικό λαό στην οικονομική εξαθλίωση. Έτσι, στο σημείο αυτό, θεωρώ χρήσιμο να αναδημοσιεύσω ένα μέρος του άρθρου μου, της 28ης Αυγούστου 2011, που είχε τίτλο: “Είναι ή δεν είναι Εθνική προδοσία;”.«…Ο κ. Παπανδρέου, ως αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και λίγους μήνες πριν από τις Εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και συγκεκριμένα στις 3 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, σε διαδικτυακή τηλεόραση στον δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου καταθέτοντας τις απόψεις του για το ΔΝΤ, είπε μεταξύ άλλων επί λέξει τα ακόλουθα:

«Ιδιαίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν έχει την φήμη, ούτε για την κοινωνική του δικαιοσύνη, ούτε βεβαίως και για την αποτελεσματικότητά του. Το να πηγαίνει σε χώρες αναπτυσσόμενες και να τους λέει, επειδή έχετε πολλά δάνεια πρέπει να κόψετε, και το πρώτο που θα κόψετε είναι από την παιδεία π.χ., αυτές είναι επίσημες πράξεις, που ουσιαστικά κόβουν το μέλλον της χώρας. Μπορεί αυτή η χώρα να μαζέψει κάποια λίγα χρήματα για ένα-δύο χρόνια, αλλά ουσιαστικά καταδικάζει τη χώρα αυτή στην υπανάπτυξη σε μόνιμη βάση. Άρα, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να μπούμε σε μια τέτοια διαπραγμάτευση, η οποία πιθανώς να διολισθήσει σε όρους που θα είναι αρνητικοί για την πορεία της χώρας μας». Μετά τις εκλογές του 2009 και την εκλογή του ΠΑΣΟΚ στη διακυβέρνηση της χώρας, όλοι γνωρίζαμε πως η χώρα ήταν σε άθλια οικονομική κατάσταση την οποία δημιούργησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και απαιτείτο το νοικοκύρεμα της με δραστικά και άμεσα μέτρα αλλά όμως κανένα πρόβλημα δεν υπήρχε σε θέματα δανεισμού. Μπορούσε παρά το μεγάλο χρέος να δανείζεται από τις διεθνείς αγορές άνετα και με πολύ λογικό επιτόκιο.

Τα spreads, τα οποία προσδιορίζουν το ύψος του επιτοκίου ενός δανείου, ήταν τότε στις 134 μονάδες. Ο πρωθυπουργός που γνώριζε, όμως, την πραγματικά άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας, γιατί είχε ενημερωθεί επακριβώς από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, και από την στιγμή που τα spreads ήταν χαμηλά, αφού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2010, δεν θα έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε δανεισμό από τις αγορές προς κάλυψη των τρεχουσών αναγκών της χώρας; Ωστόσο, εκείνος απεμπόλησε δάνειο με πρώτη δόση 25 δις € και χαμηλό επιτόκιο που προτάθηκε από τη Ρωσία στη συνάντηση που έγινε στη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2010 μεταξύ Πούτιν και Παπανδρέου, το οποίο θα αποπληρωνόταν με κρατικές δεσμεύσεις και δια μέσω πώλησης γεωργικών προϊόντων που θα τόνωναν ιδιαίτερα τις εξαγωγές μας (συνεχείς δημόσιες δηλώσεις του ομογενή βουλευτή της Ρωσικής Κρατικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδη).

Ο κ. Παπανδρέου, λοιπόν, μη αποδεχόμενος τη Ρωσική βοήθεια, στη συνέχεια έχασε πολύτιμο χρόνο στην προσπάθειά του να πείσει τον λαό πως η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος τον κορόιδεψαν, δίδοντάς του προεκλογικά, ψεύτικά στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας και έτσι δεν μπορούσε να υλοποιήσει άμεσα τις προεκλογικές του εξαγγελίες. Το επιχείρημα αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και παιδαριώδες, όταν το επικαλείται πρώην αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που διετέλεσε παλαιότερα πολλές φορές υπουργός και εξελέγη βουλευτής, πολλές τετραετίες. Μα είναι δυνατόν να μην γνωρίζει την οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία υπηρετεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πολλές τετραετίες;

Αργότερα, ξεκίνησε η δυσφήμηση της χώρας με τις συνεχείς περιοδείες του Έλληνα Πρωθυπουργού που εξομολογείτο στους Ευρωπαίους ηγέτες πως «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα» και του κ. Παπακωνσταντίνου, υπουργού Οικονομικών, που διατυμπάνιζε δεξιά και αριστερά πως η οικονομία μας θυμίζει «τιτανικό». Με όλες τις παραπάνω ενέργειες, η Ευρωπαϊκή επιτροπή υποστήριξε ύστερα από έρευνά της, πως η συνεχής δυσφήμηση οδήγησε τους διεθνείς κερδοσκόπους και τοκογλύφους στην εκτίναξη των spreads στο απίθανο ύψος των 850 μονάδων και έτσι κατέστη απαγορευτικός ο δανεισμός της χώρας από τις διεθνείς αγορές. Διευκολύνθηκε δε το διαβρωτικό τους έργο με θύμα την Ελληνική οικονομία.

Έτσι, ο κ. Παπανδρέου αντί να έχει ως πλεονέκτημα την τοποθέτηση του πιστολιού στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αυτός το παρέδωσε αμαχητί στους δανειστές μας και εκείνοι με τη σειρά τους το τοποθέτησαν στον κρόταφο του Ελληνικού λαού. Και για να γίνει αντιληπτό και κατανοητό το πόσο κακό έκαναν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός οικονομικών στη χώρα και στον Ελληνικό λαό με αυτές τις ενέργειες τους, θα αναφέρω το εξής παράδειγμα: Σκεφτείτε ότι ένας τραπεζίτης που κατέχει μία πολύ αξιόπιστη και εύρωστη οικονομικά τράπεζα, χάνει τα λογικά του και δηλώνει δημοσίως ότι η τράπεζά είναι χρεοκοπημένη και ότι οι υπάλληλοί της την κλέβουν. Αυτή η τράπεζα μέσα σε μία μόνο εβδομάδα θα έχει χρεοκοπήσει πραγματικά, αφού όλοι μα όλοι οι καταθέτες της θα έχουν αποσύρει τις καταθέσεις τους και η τράπεζα θα μείνει «πανί με πανί».

Δυστυχώς αυτό ακριβώς έπραξε ο πρωθυπουργός μας και η χώρα βρέθηκε σε δεινή θέση μη μπορώντας να δανειοδοτηθεί από τις αγορές γιατί τα speads είχαν ήδη εκτιναχτεί. Έτσι, κατέφυγε στη σύναψη της δανειακής συμφωνίας με την τρόικα. Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση και ο κ. Παπανδρέου είπαν ψέματα στον Ελληνικό λαό, πως ψήφισαν την τερατώδη και μονομερή αυτή σύμβαση προκειμένου να πληρώσουν μισθούς και συντάξεις των πολιτών, ενώ απλά με τα 110 δις € που πήραν δάνειο, ούτε ένα ευρώ δεν πήγε για την πληρωμή μισθών και συντάξεων ή για την παραγωγική ανάπτυξη της χώρας.

Αντίθετα, πληρώθηκαν οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια προϋπαρχόντων δανείων και ομολόγων. Δηλαδή, με την εισαγωγή μας στο ΔΝΤ εξασφαλίσαμε τα χρήματα για να πληρωθούν τα πανωτόκια των οι διεθνών νταβατζήδων μας. Σημειώστε επίσης, πως ο κ. Παπανδρέου από το Νοέμβριο του 2009, συζητούσε με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Στρος Καν (όπως ο ίδιος δημόσια αποκάλυψε) την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ. Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του ΔΝΤ, πιστεύω ακράδαντα τον οδήγησαν στον εξοβελισμό του από το αξίωμά που είχε. Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ «έστησαν» την αποκαθήλωσή του, στο έδαφός τους, διότι με τις δηλώσεις του απεκάλυπτε τα σχέδια των δυο Κυβερνήσεων (ΗΠΑ και Ελλάδος) για την υπαγωγή της Ελλάδος στις δαγκάνες του ΔΝΤ.

Έτσι, πιστεύω πως αποδεικνύεται ότι εάν η Κυβέρνηση είχε στραφεί αμέσως μετά την εκλογή της στις διεθνείς αγορές ή είχε αποδεχθεί το προσφερόμενο δάνειο από τη Ρωσία δεν θα είχε κανένα πρόβλημα πληρωμής μισθών και συντάξεων παρ’ όλη την κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, την αδυναμία πάταξης της φοροκλοπής, του παραεμπορίου και του ελέγχου της μαύρης εργασίας, των οποίων η πάταξή ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβερνήσεως του ΠΑΣΟΚ…».

Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται πως ο μετέπειτα Πρωθυπουργός (Γ.Παπανδρέου), ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (Προβόπουλος) και ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ (Π.Ρουμελιώτης), γνώριζαν που οδηγούν την Ελλάδα και όμως, έπραξαν αντίθετα προς τα συμφέροντά της. Από τη στιγμή, λοιπόν, που ουδεμία κυβέρνηση θα τολμήσει να παραπέμψει αυτούς καθώς και άλλους πολλούς, σε δίκη καταλογίζοντάς τους το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, θα περιμένουμε κάποια Άγια ημέρα, ο Ελληνικός λαός να υλοποιήσει αυτό που δήλωσε ο πρώην Υπουργός, Λοβέρδος, την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010 στην εφημερίδα “Real news”: «Νέο Γουδί εάν αποτύχουμε».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Ηλεκτρισμένη ήταν η ατμόσφαιρα νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργίας στον Ασπρόπυργο, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν στην είσοδο της μονάδας, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους. Το προεδρείο του σωματείου και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης κατήγγειλαν ότι η αστυνομία υποχρέωσε τους εργαζόμενους να εισέρχονται ένας - ένας στο εργοστάσιο, επιδεικνύοντας τις ταυτότητές τους, καθώς και ότι τους υπέδειξαν να μπουν από την πίσω πόρτα κι όχι από την κεντρική πύλη. Τελικά, η ένταση εκτονώθηκε και οι εργαζόμενοι εισήλθαν στη μονάδα.
   
Σε εξέλιξη είναι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ανάφης και Σαντορίνης από σκάφος του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο, για τον εντοπισμό δύο ατόμων που επέβαιναν σε φουσκωτό κανό και των οποίων η τύχη αγνοείται από το μεσημέρι της Κυριακής.
   
Εντατικές είναι οι προσπάθειες των κυβερνητικών εταίρων προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις και να συμφωνηθεί το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 - 2014, το οποίο αναμένει να παραλάβει η τρόικα το συντομότερο δυνατόν. Οι διαβουλεύσεις αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας με συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, προκειμένου να καταλήξουν στις περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα, εφάπαξ. Θα ακολουθήσει σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εναλλακτικές προτάσεις των κομμάτων. Παράλληλα, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης θα έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση πριν από την σύσκεψη με τον πρωθυπουργό το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
   
Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος για τα εμβάσματα που έφυγαν προς τράπεζες του εξωτερικού, τη χρονιά που η χώρα μας μπήκε σε τροχιά Μνημονίου. Το ρεκόρ του 2010 κατέχει ο συμπατριώτης μας Γ.Δ. (επώνυμο - όνομα) ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία... 25.099,50 ευρώ. Στον κατάλογο, η πλειονότητα των Ελλήνων κροίσων που προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ανήκει στους απολύτως ...πάμφτωχους καθώς 403 δήλωσαν εισόδημα μηδέν.
   
Σωματική βία δέχθηκε σύμφωνα με καταγγελίες ο δήμαρχος Κορινθίων Αλέκος Πνευματικός από ομάδα Χρυσαυγιτών με επικεφαλής τoν βουλευτή Κορινθίας Ε.Μπούκουρα, ο οποίος του επιτέθηκε και τον έριξε στο έδαφος μπροστά σε πλήθος κόσμου. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει τη φασιστική επίθεση στον δήμαρχο Κορίνθου, απαιτώντας να αποδοθούν ευθύνες. Καταδίκη από το ΠΑΣΟΚ των προγενέστερων επεισοδίων που είχαν προκαλέσει μέλη της Χρυσής Αυγής σε βάρος εκλεγμένων εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης στο Δερβένι -παρουσία του Αλέκου Πνευματικού.

Κόσμος

Με τη φράση «καρφί στο 'φέρετρο' του Άσαντ» σχολίασε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λίον Πανέτα τη σφοδρή αντεπίθεση των δυνάμεων του καθεστώς εναντίον των αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας. «Εάν (σ.σ. το καθεστώς) συνεχίσει αυτού του είδους την τραγική επίθεση εναντίον του ίδιου του λαού, τότε νομίζω ότι θα είναι ένα καρφί στο φέρετρο του Άσαντ» είπε ο Λίον Πανέτα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σημειώνοντας ότι «αυτό που έκανε στον λαό του κι αυτό που συνεχίζει να κάνει στον λαό του δείχνει ξεκάθαρα ότι το καθεστώς έφτασε το τέλος του, έχει χάσει κάθε νομιμοποίηση».
   
Νίκη για τον Τραϊάν Μπασέσκου και σφοδρή ήττα για την κεντροαριστερή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα αποτελεί το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στη Ρουμανία την Κυριακή προκειμένου να κριθεί η αποπομπή του πρώτου από το αξίωμα του προέδρου της χώρας. Η προσέλευση των εκλογέων δεν ξεπέρασε το 50%, γεγονός που σημαίνει ότι το δημοψήφισμα θα κριθεί άκυρο. Μένοντας μακριά από τα εκλογικά κέντρα, οι Ρουμάνοι «απέτρεψαν το πραξικόπημα» δήλωσε ο Μπασέσκου.
   
Συγκινημένος που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ, «πρωτεύουσα του Ισραήλ», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος Μιτ Ρόμνεϊ με το βλέμμα στις ψήφους της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ. Η «ανακήρυξη» της Ιερουσαλήμ σε πρωτεύουσα του Ισραήλ συνοδεύτηκε από κορόνες για το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν και δεσμεύσεις για ισχυρότερους δεσμούς με το Ισραήλ -ακόμη και στήριξη σε ενδεχόμενη ισραηλινή απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράσης για να εμποδιστεί η Τεχεράνη να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως δήλωσε σύμβουλός του.
   
Με σκηνικό τις «επιφυλάξεις» των Ευρωπαίων εταίρων για τη λειτουργία του κράτους δικαίου στη Ρουμανία, ένα από τα νεότερα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, οι Ρουμάνοι κλήθηκαν την Κυριακή στις κάλπες για να αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος της χώρας Τραιάν Μπασέσκου θα αποπεμφθεί από το αξίωμά του, όπως ψήφισε η Βουλή. Ο Μπασέσκου μιλά για πολιτική «βεντέτα» με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, καλώντας τους υποστηρικτές του σε αποχή ώστε να ακυρωθεί η διαδικασία. Πολύ μικρή η προσέλευση, μόνο το 27% των εγγεγραμμένων είχε ψηφίσει έως το απόγευμα.
   
Ομάδα ενόπλων απήγαγε καραμπινιέρο της ιταλικής πρεσβείας κοντά στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής στη συνοικία Χάντα της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά. Ο στρατιωτικός απήχθη από ενόπλους που επέβαιναν σε αυτοκίνητο ενώ περπατούσε στο δρόμο, και η τύχη του αγνοείται. Η είδηση της απαγωγής ήλθε εν μέσω αναταραχής στην Υεμένη· το πρωί της Κυριακής περίπου 100 ένοπλοι εισέβαλαν στο υπουργείο Εσωτερικών, απαιτώντας να καταταγούν στην αστυνομία.

Οικονομία

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν από αύριο Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα, αντιδρώντας στην μεταβίβαση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην Αγροτική θα επιδιώξουν τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τους υπουργούς Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προκειμένου να λάβουν διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με το Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά κυρίως με τα εφάπαξ των υπαλλήλων της Αγροτικής Τραπέζης τα οποία χορηγεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Αγροτικής Τραπέζης.

 Περίπου 600.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα τις φορολογικές τους δηλώσεις, μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση και επισημαίνουν τις κυρώσεις για όσους δεν καταθέσουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.
   
Με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συναντηθεί τη Δευτέρα στη Γερμανία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Αθλητισμός

 Η πρώτη έκπληξη στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου των Ανδρών δημιουργήθηκε με το «καλημέρα» στη διοργάνωση, όταν η Ιαπωνία νίκησε την Πέμπτη την Ισπανία με 1-0. Η δεύτερη συνετελέσθη το βράδυ της Κυριακής στο «Σεν Τζέιμς Παρκ», με «θύμα» και πάλι τους «φούριας ρόχας», που ηττήθηκαν από την Ονδούρα με το ίδιο σκορ και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Η Βραζιλία έκανε την ανατροπή, επικράτησε της Λευκορωσίας με 3-1 και εξασφάλισε την πρόκρισή της. Η Βρετανία με Γκιγκς νίκησε 3-1 τα Η.Α.Ε.. Ο Κώστας Μπαρμπαρούσης του Παναθηναϊκού αγωνίστηκε στο ματς της Νέας Ζηλανδίας.
   
Την αλλαγή σελίδας στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ προανήγγειλε ο Ιβάν Σαββίδης με δηλώσεις που έκανε σε αθλητική ιστοσελίδα της βορείου Ελλάδας. Ο ομογενής επιχειρηματίας τονίζει ότι στις 15 Αυγούστου ο ΠΑΟΚ θα περάσει στα δικά του χέρια, ενώ δήλωσε... άγνοια για τις πωλήσεις παικτών που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Στο μεταξύ, ο Κώστας Σταφυλίδης ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας λόγω ενοχλήσεων που είχε ξανά στο γόνατο. Μαλεζάς: «Ήθελα εξ αρχής Φορτούνα».
   
Συνάντηση με τους Βασίλη Σίμο (ως εκπρόσωπο του Νίκου Νοτιά), Μάκη Κασνακίδη (εκπροσωπώντας το ΔΣ των Supporters πλην του Γεωργατζόγλου) και Κώστα Παπαδημητρίου (εκπροσωπώντας την Ερασιτεχνική) είχε την Κυριακή (29/7) ο Θωμάς Μαύρος. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τη γενική συνέλευση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά τα αποτελέσματα της συνάντησης μόνο θετικά δεν ήταν, καθώς στο μόνο, που συμφώνησαν οι δύο πλευρές, είναι πως διαφωνούν σε όλα.




“ΜΕ ΤΗ ΔΡΑΧΜΗ ΘΑ ΓΥΡΙΣΕΤΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ”

http://www.newsit.gr/files/Image/2012/07/26/resized/euro_crisis2_569_355.jpg 
Ο νομπελίστας οικονομολόγος και “πατέρας” του ευρώ Ρ. Μαντέλ, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα τη γύριζε μεμιάς 20 χρόνια πίσω και θα περνούσε πολύς καιρός έως ότου επανέλθει σε επίπεδο ζωής σαν το σημερινό, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Καναδός νομπελίστας οικονομολόγος Ρόμπερτ Μαντέλ, ο αποκαλούμενος «πατέρας» του ευρώ, καθώς η δική του εργασία περί νομισματικής δυναμικής, τη δεκαετία του ΄70, αποτέλεσε αργότερα το θεμέλιο οικοδόμησης του ευρώ.

Ο κ. Μαντέλ, ωστόσο, δεν συμμερίζεται την εκτίμηση της Citigroup για πιθανότητες 90% στο ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρωπαϊκό νόμισμα, επισημαίνει ότι αυτές οι πιθανότητες δεν είναι πάνω από 25% και τονίζει ότι «η άνοδος του ελληνικού ΑΕΠ, αν και ως έναν βαθμό οφειλόταν στις κρατικές δαπάνες, υπήρξε από τις υψηλότερες πανευρωπαϊκά ως το 2008». «Η ωφέλεια τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε τεράστια, ακόμη κι όταν συνυπολογίζει κάποιος πλέον τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 15%-20% την τελευταία τετραετία» προσθέτει.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος αναλύει πως η Ελλάδα, ακόμη κι αν επέστρεφε στο νόμισμά της και το υποτιμούσε έως και 50% δεν θα έλυνε το πρόβλημά της, δεδομένου του υψηλού της χρέους. «Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να διατηρηθεί όταν συνδυάζει υψηλό χρέος και μεγάλα ελλείμματα» τονίζει. Τέλος, τάσσεται γι άλλη μια φορά υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, σημειώνοντας πως «το ευρωομόλογο είναι ένα μεγάλος άσος στο μανίκι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», «μπορεί να προσφέρει αίσθηση σταθερότητα» και «έχει τη δυνατότητα να αποβεί εξαιρετικά δημοφιλές».


ΚΛΕΙΝΟΥΝ 4 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΚΑΙ 150 ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟ 2013


 http://news247.gr/eidiseis/koinonia/paideia/article1729675.ece/BINARY/w460/aei410.jpg
Τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια και δεκάδες σχολές χαμηλής  ζήτησης στο μηχανογραφικό των υποψηφίων βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργησή τους. Πρώτα στη λίστα τοποθετούνται τα ΑΕΙ Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Μα­κεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με εντολή του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος της Κυριακής", το σχέδιο φέρει την κωδική ονομασία "Αθηνά" και έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ από το 2013.Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο.

Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ το 2013

Στο μικροσκόπιο των προτεραιοτήτων φαίνεται να εισέρχονται άμεσα τα πανεπιστήμια:

Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.

Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην παραγωγή πτυχιούχων την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν.

Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια.

Σε ποια ΤΕΙ θα μπει λουκέτο

* ΤΕΙ στα αζήτητα

Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών και άλλες.

Ηδη στο φετινό μηχανογραφικό έπαψαν να υφίστανται 11 σχολές των ΤΕΙ.

* Τα πρώτα λουκέτα

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Ετσι λοιπόν το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει με τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.

Παλαιότερες μελέτες, ως προς αυτά τα ΑΕΙ, κατέληγαν στο ότι, τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτά, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται εύκολα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα. Πάντως ο εξορθολογισμός των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βασιστεί σε τρεις συνιστώσες:

Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες Στη χωροταξική συνιστώσα, που θα σημάνει μετακινήσεις πολλών «αδύναμων» σχολών προς σχολές ελκυστικότερες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.

Στο κόκκινο 150 σχολές

Ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι προ των πυλών, θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφές γνωστικό αντικείμενο.

Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα απλώνονται σε δύο έως έξι πόλεις. Η αποτίμηση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης που έγινε από το Υπουργείο Παιδείας κατέδειξε αλληλοεπικαλύψεις επιστημονικών αντικειμένων και κατακερματισμό που ξεπερνά το 60% των σχολών.

Προβλέψεις

Αναλόγως με τις τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολών, θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αριθμό των ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση πανεπιστήμια και τμήματα. Αλλωστε η κατάργηση ή η συγχώνευση των ΑΕΙ δεν θα σημάνει αυτόματα και τη διακοπή των σπουδών των φοιτητών.

Η μεταφορά τους σε ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα, των πανεπιστημίων υποδοχής, είναι ένας τρόπος να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Γεγονός είναι όμως ότι ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ή κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας της ΑΔΙΠ και του υπ. Παιδείας θα είναι και ο αριθμός των φοιτητών-σπουδαστών στα υπό λουκέτο ιδρύματα.

Οσον αφορά τα δεκάδες ΤΕΙ που αναμένεται να...κοπούν οριστικά από το χάρτη, αυτά είναι ήδη απαξιωμένα από τους σπουδαστές τους, εδώ και χρόνια.

Οι περισσότερες σχολές δεν έλκουν καθόλου υποψηφίους ή έλκουν κάποιους ως τρίτη και τέταρτη επιλογή τους. Μοιραία ο τυφώνας των αλλαγών θα συμπαρασύρει και τον αριθμό των εισακτέων, που θα μειωθεί δραστικά, από το επόμενο κιόλας έτος, για να φθάσει σε ποσοστά παρόμοια με τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.