29 Ιουλίου, 2012

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ - ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ: ΟΥΔΕΝ ΜΕΜΠΤΟΝ ΒΑΡΥΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ.



Τα κυριότερα σημεία και συμπεράσματα της Γνωμοδότησης που αποκαλύπτουμε στην παρούσα ανάρτηση θεωρούμε ότι είναι τα εξής:

1.Η συνεδρίαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Τμήμα Β΄) πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2012.

2.Από την συνεκτίμηση των στοιχείων, τα έγγραφα που ενδιέφεραν τον αιτούντα αναφορικά με την οικονομική διαχείρισή του και σε σχέση με τις ιδιότητές του:

α) ως Πατριάρχη Ιεροσολύμων,

β) ως Εξάρχου του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα και

γ) ως Αρχιεπισκόπου Ιεραπόλεως ήταν οι εκθέσεις τακτικού ελέγχου Φορολογίας Εισοδήματος, Κ.Β.Σ., Φ.Π.Α. και Φ.Μ.Α.Π. για τα οικονομικά έτη 1999-2005 που συντάχθηκαν κατόπιν σχετικού ελέγχου στα Νομικά Πρόσωπα «ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ (Α.Φ.Μ. 090050847)»και «ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ - ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ (Α.Φ.Μ. 090020173)» με τα υπ' αριθμ.πρωτ. 40/14.12.2005 και 44/8.12.2006 έγγραφα του Ειδικού Συνεργείου Ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης του Υπουργείου Οικονομικών.

3.Η υπόθεση του ανωτέρω ελέγχου οριστικοποιήθηκε με το από 10.03.2011 έγγραφο της Δ.Ο.Υ. Ε΄ Αθηνών.

4.Δεν προκύπτει ότι υφίσταται αστική ή και ποινική ευθύνη του Πατριάρχη Ειρηναίου κατά τον έλεγχο που διεξήχθη για τα πεπραγμένα του.
---------------------------
Σχόλιο του Ιστολογίου:
 Επειδή ο Θεός αργεί αλλά ποτέ δεν λησμονεί καλά θα κάνουν αυτοί που το 2005 μέσα από τις στήλες των Εφημερίδων και τις Τηλεοράσεις τότε κατακρεούργησαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ.κ. Ειρηναίο να του ζητήσουν σήμερα ταπεινά συγγνώμη για τα ψεύδη και τη λάσπη που εκτόξευαν στο πρόσωπό του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος να αποκαταστήσει πάραυτα την αλήθεια, όπως και η κ. Μαρία Αντωνιάδου Δημοσιογράφος της Εφημερίδας το ΒΗΜΑ να επανορθώσει γι' αυτά που έγραφε τον Ιούλιο του 2005 για τον κ.κ. Ειρηναίο. Για να μην θυμηθούμε τι έγραφε πάντα ψευδόμενη και πάντα καθοδηγούμενη για τον τότε Θηβών και νυν Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο για την υπόθεση της φούσκας των τεσσάρων δις.

Καλό είναι λοιπόν να θυμόμαστε πάντα το ΕΣΤΙ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ




ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ.

Ο Αρχιεπίσκοπος προτού κηρύξει το βράδυ της Κυριακής την επίσημη έναρξη των εορτασμών για την απελευθέρωση της Φλωρίνης από τους Τούρκους, ταξίδεψε με τον επιχώριο Μητροπολίτη Θεόκλητο ως τις Πρέσπες. Κοντά τους ο Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Μάξιμος και ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Φλωρίνης π. Ιουστίνος. Τους αρχιερείς υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλειος Τσέπας.

Η βασιλική του Αγίου Αχιλλείου κτίστηκε μετά το 983 ή το 986, από τον τσάρο των Βουλγάρων Σαμουήλ με σκοπό να στεγάσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, επισκόπου Λαρίσης, το οποίο είχαν μεταφέρει από τη Λάρισα τα βουλγαρικά στρατεύματα, μετά την κατάληψη της θεσσαλικής πόλης. Ο ναός ιδρύθηκε ως επισκοπικός, προκειμένου να στεγάσει την έδρα του βουλγαρικού πατριαρχείου για ένα σύντομο διάστημα, μετά τη μεταφορά του από την Έδεσσα. Μετά την παλινόρθωση της βυζαντινής κυριαρχίας στην περιοχή, από το 1018 και εξής, ο ναός λειτούργησε ως επισκοπικός έως τις πρώτες δεκαετίες του 15ου αιώνα.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη ξυλόστεγη μεσοβυζαντινή βασιλική με νάρθηκα. Ο ναός χωρίζεται σε τρία κλίτη με δύο ψηλές πεσσοστοιχίες, που φέρουν από δύο σειρές τόξων. Στις πρώτες δεκαετίες του 11ου αιώνα ανήκει ο ανεικονικός διάκοσμος της κόγχης του ιερού: επάνω από το σύνθρονο απεικονίζονται δεκαοκτώ αψίδες ζωγραφισμένες με κόκκινο χρώμα. Ανάμεσά τους αναγράφονται με ελληνικά στοιχεία οι έδρες των επισκόπων που υπάγονταν στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας. Στη δεύτερη φάση, που χρονολογείται στο 12ο αιώνα, ανήκουν οι λιγοστές μορφές των στρατιωτικών αγίων, της Παναγίας και ενός αγγέλου που αποκολλήθηκαν και εκτίθενται στο Μουσείο της Φλώρινας. Τα τεχνοτροπικά γνωρίσματά τους παραπέμπουν σε καστοριανές τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΚΑΪ, ΤΟΥ ΙΣΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ.

Μεγάλη και συγκινητική προσέλευση του κόσμου σε Γαλάτσι και Μεταμόρφωση  για να προσφέρουν φάρμακα για το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Συγκινητική και μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού που είχε σαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν χιλιάδες φάρμακα στα πλαίσια της δράσης "Όλοι μαζί Μπορούμε και στην Υγεία" από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με τον τηλεοπτικό/ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. Μεταξύ αυτών συλλέχθηκαν σημαντικά φάρμακα για ογκολογικούς ασθενείς, για χρόνια πάσχοντες και μικρά παιδιά. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, σύμπραξη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τη ΜΚΟ της ΑΠΟΣΤΟΛΗ, λειτουργεί Δευτέρα-Παρασκευή 9-2, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σεβαστουπόλεως 113, ως Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Περίθαλψης για ανασφαλίστους πολίτες.

Με 228 εθελοντές γιατρούς 23 ειδικοτήτων και 32 εθελοντές στη διοικητική στήριξη, λειτουργεί ήδη 6 μήνες ως πρότυπο Κοινωνικό Ιατρείο που δημιουργήθηκε για ανασφάλιστους, άστεγους και οικονομικά εξαθλιωμένους πολίτες. Περισσότεροι από 3.500 ανασφάλιστοι ασθενείς έχουν ήδη εξεταστεί στους έξι μήνες λειτουργίας τους, και πολλοί από αυτούς έχουν λάβει τα απαραίτητα για τη θεραπευτική τους αγωγή φάρμακα. "Κάνουμε έναν συνεχή αγώνα για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, των συνανθρώπων μας που λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, βρέθηκαν σε ένα ασφαλιστικό κενό, χωρίς οποιαδήποτε πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα. Ευχαριστούμε τον ΣΚΑΙ που είναι αρωγός στον αγώνα μας, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε βάθος χρόνου τα απαραίτητα φάρμακα και τις χρόνιες αγωγές των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, δίπλα σε όσους μας χρειάζονται" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κος Γιώργος Πατούλης ο οποίος παρευρέθηκε και στις δύο πλατείες συλλογής φαρμάκων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κος Πατούλης συνομίλησε με τους κατοίκους που προσέφεραν τα φάρμακά τους και παράλληλα ευχαρίστησε τους εθελοντές γιατρούς μέλη του ΙΣΑ για την άοκνη συμμετοχή τους στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής που γίνεται έξι μήνες τώρα με συνέχεια και συνέπεια επιστημονική και κοινωνική σε κάθε επίπεδο. Τη συλλογή των φαρμάκων ακολούθησε η μεταφορά 18 μεγάλων σάκων και 11 κουτιών από εθελοντές και εργαζομένους των Δήμων και η παραλαβή τους από εθελοντές γιατρούς στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει διαλογή και περαιτέρω κατηγοριοποίηση των ωφέλιμων φαρμάκων. Παρόντες σε όλη τη διάρκεια της δράσης ήταν ο Δήμαρχος Γαλατσίου κος Κυριάκος Τσίρος, ο Δήμαρχος Μεταμόρφωσης κος Μιλτιάδης Καρπέτας με πολλούς συνεργάτες και εθελοντές τους.Τον ΣΚΑΙ εκπροσώπησαν από τη δημοσιογραφική ζώνη ο κος Νίκος Παπαχρήστου, ο κος Γιώργος Κεραμιτζόγλου και ο κος Πέτρος Κιρκιλής καθώς και η κα Ράνια Κοκκινου. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής εκπροσώπησαν γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων που εργάζονται σε εβδομαδιαία βάση στο Ιατρείο και παράλληλα βοηθούν στην περαιτέρω διαλογή και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων που συλλέχθηκαν.

Η δράση θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί το επόμενο Σάββατο 4/8/2012 με τη συλλογή φαρμάκων στους Δήμους Σαρωνίδας, Μαρκόπουλου και Ραφήνας.

ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ 11,5 ΔΙΣ. ΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ, ΠΟΙΑ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ

 
Δύο μόλις ημέρες έμειναν προτού η κυβέρνηση λάβει τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και στην κυβέρνηση δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύθηκε στην τρόικα ότι θα υλοποιηθούν όσα προβλέπονται στο μνημόνιο για να μπει το ελληνικό σχέδιο σε τροχιά, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, κ.κ . Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Βρούτσης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τουλάχιστον ψυχρή υποδοχή των προτεινόμενων μέτρων από τους κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη. Προτού όμως δούμε αναλυτικά που διαφωνούν οι υπόλοιποι αρχηγοί της κυβερνητικής τρόικας, να υπεθνυμίσουμε επιγραμματικά ποιες είναι οι προτάσεις:

• Η μείωση μισθών στο στενό δημόσιο τομέα. (Είναι κάτι που λέγεται αλλά δεν έχει αποφασιστεί τίποτα ακόμη)

•   Ενιαίο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ κατά τα πρότυπα του στενού δημόσιου τομέα.

•   Μείωση 10% στις συντάξεις  άνω των 1400 ευρώ  και μέχρι το πλαφόν που κυμαίνεται από 2400 -2000 ευρώ.
 

Εξοικονόμηση περίπου 2 δις ευρώ.

•    Εισοδηματικά κριτήρια για τα προνοιακά και αγροτικά επιδόματα.
Εξοικονόμηση 1 δις ευρώ.

•    Μείωση προνοιακών και αγροτικών συντάξεων.
Εξοικονόμηση 800 εκατ. Ευρώ.

•    Μείωση κατά 35% των διπλών συντάξεων

•    Κόψιμο ειδικών μισθολογίων

•    Αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης απο τα 65 στα 67

Σε ποια μέτρα έχουν αντιρρήσεις οι υπόλοιποι αρχηγοί

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι εξαρχής αντίθετος με τις οριζόντιες περικοπές φροντίζοντας να το επισημείνει συνεχώς, εκφράζοντας ανοιχτά τη διαφωνία του με το ενδεχόμενο νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος από την πλευρά του υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το 2012, πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες «το μήλον της έριδος» αποτελεί η επιβολή ανώτατου ορίου στις κύριες συντάξεις. Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ανέφεραν ότι καταβάλλεται προσπάθεια να τεθεί στα 2.300 ευρώ.

Κυρίως όμως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ επιχειρούν να διασφαλίσουν ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις κάτω των 1400 ευρώ και γι' αυτό καταβάλλονται προσπάθειες να εξευρεθούν εναλλακτικά μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναφορά στις συζητήσεις του μέτρου της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα των ειδικών μισθολογίων.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου ομολογούν ότι το πρόγραμμα είναι στον αέρα και σε κάποιους τομείς πρέπει να αναζητηθούν νέες λύσεις ακόμη και από μηδενική βάση. Το ζήτημα όμως είναι να βρεθούν άμεσα λύσεις καθώς μέχρι την Δευτέρα το απόγευμα θα πρέπει να κατατεθεί στην τρόικα το συνολικό πρόγραμμα για την περικοπή δαπανών, προκειμένου - εάν τελικά αυτό εγκριθεί - να προχωρήσει και η διαδικασία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, με αφορμή τη σύναψη νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς η σχετική συνάντηση των εκπροσώπων τους απέβη άκαρπη. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί απέρριψαν τις προτάσεις των ιδιοκτητών, καλώντας τους να τις αποσύρουν.
   
Την αντίδραση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Χρυσής Αυγής και του ΛΑΟΣ προκάλεσε η δήλωση του πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζαγκ Ρογκ κατά τη χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου ότι «υπό μία έννοια, οι Αγώνες γύρισαν σπίτι τους».
   
Εντολή να εκκενωθούν για προληπτικούς λόγους σπίτια στο χωριό Αγαλιανοί στο Ρέθυμνο έδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω φωτιάς που ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Κεραμές. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από χορτολιβαδική έκταση και πλησίασε πολύ κοντά στον οικισμό. Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε Κορινθία και Αρκαδία.
   
Αναστολή της απεργίας αποφάσισαν, με μεγάλη πλειοψηφία, οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο κατά τη γενική συνέλευση του Σαββάτου. Ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δηλώνουν έτοιμοι να γυρίσουν στην εργασία τους από τη Δευτέρα, υπό την προϋπόθεση να έχουν αποχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις.
   
Κοντά στην εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας στην Κρήτη βρίσκεται η Αστυνομία, καθώς έχουν γίνει ήδη 14 συλλήψεις ατόμων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ η έρευνα συνεχίζεται.

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να παρέμβει γρήγορα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αποφευχθεί μια νέα σφαγή στη Συρία, την ώρα που ο συριακός στρατός έχει ξεκινήσει μεγάλη επιχείρηση στο Χαλέπι. Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν εξετάζει την πιθανότητα να δώσει άσυλο στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
   
Επίθεση κατά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, τονίζοντας ότι οι Βρυξέλλες παρεμποδίζουν την ικανότητα των χωρών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση να λύσουν τα προβλήματά τους.
   
Στην αντεπίθεση πέρασε το Σάββατο ο συριακός στρατός προκειμένου να ανακαταλάβει τους τομείς που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας. Άρματα μάχης κινούνται προς διάφορες συνοικίες της πόλης, ενώ από νωρίς το πρωί μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζουν θέσεις ανταρτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα θύματα των συγκρούσεων είναι πολλά, ενώ πολλές οικογένειες εγκαταλείπουν την περιοχή. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι νεκροί από την επίθεση ξεπέρασαν τους 20.000.

Ο φερόμενος ως δράστης του μακελειού πριν μία εβδομάδα σε κινηματογράφο της Ορόρα στο Κολοράντο των ΗΠΑ, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, παρακολουθούνταν από ψυχίατρο, στην οποία έστειλε ένα τετράδιο και σκίτσα στα οποία αναπαριστούσε το έγκλημα που ετοιμαζόταν να διαπράξει, αναφέρουν οι δικηγόροι του στα έγγραφα που έδωσαν στη δικαιοσύνη.
   
Οικονομία

Οι Έλληνες κρατάνε τη μοίρα τους στα χέρια τους, δηλώνει ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα. Η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθά, όταν δεν υπάρχουν αντιπαροχές, είπε. Σε ερώτηση για την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά για τα σχόλια του Γερμανού υπουργού ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ δεν είναι τρομακτικό, ο Φ.Ρέσλερ είπε: «Όχι άλλες δικαιολογίες παρακαλώ».
   
Κριτική στον επικεφαλής του Οικονομικού Ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν, ασκεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β.Σόιμπλε, με αφορμή τις πρόσφατες εκτιμήσεις του Ifo σχετικά με το κόστος που θα κληθεί να καταβάλει η Γερμανία σε περίπτωση παραμονής ή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το Ifo είχε καταλήξει ότι μια έξοδος της Ελλάδας θα στοίχιζε στη Γερμανία 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η παραμονή 89 δισεκατομμύρια. «Το ινστιτούτο εξισώνει κινδύνους με ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Τα στοιχεία αυτά δεν είναι ορθά» λέει ο Σόιμπλε.
   
Αβέβαιοι για το οικονομικό τους μέλλον εμφανίζονται στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι, καθώς επτά στους δέκα (ποσοστό 71%) θεωρούν ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον να αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση, σχεδόν ένας στους δύο (56%) φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά τους και μόνο το 20% αισθάνεται εργασιακή ασφάλεια.

Αθλητισμός

Εντυπωσιακή η Γαλλία, συνέτριψε με 5-0 τη Βόρεια Κορέα στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Ζ' ομίλου και πήρε προβάδισμα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και της πρόκρισης. Στο άλλο ματς του ομίλου οι ΗΠΑ επικράτησαν με 3-0 της Κολομβίας. Στον Ε' όμιλο: Νέα Ζηλανδία-Βραζιλία 0-1 και Βρετανία-Καμερούν 3-0, στον ΣΤ' όμιλο: Ιαπωνία - Σουηδία 0-0 και Καναδάς - Νότια Αφρική 3-0.
   
Ο Ατρόμητος πέτυχε τη δεύτερη φιλική νίκη του επί βουλγαρικού εδάφους, πάλι με 2-0, αλλά αυτή τη φορά σε βάρος της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έδωσε και πάλι χρόνο συμμετοχής σε όλους τους ποδοσφαιριστές προκειμένου να βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με την ομάδα που θα παρουσιάσει τη νέα περίοδο.
  
 Η ΑΕΚ στο πρώτο της φιλικό επί αγγλικού εδάφους ηττήθηκε από την Πρέστον με 1-0. Η «Ένωση» κατά διαστήματα είχε καλή απόδοση και θα μπορούσε να είχε προηγηθεί στο 70', αλλά το σουτ του Τσίτα σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της αγγλικής ομάδας. Στο 88' ο Μπονακάνα έκανε την σέντρα που από λάθος του Αραμπατζή κατέληξε στα δίχτυα της ΑΕΚ και έτσι διαμορφώθηκε το τελικό αποτέλεσμα.