28 Ιουνίου, 2012

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.


Πλήθος πιστού λαού της Κοζάνης υποδέχθηκε εχθές το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ιστορική πόλη της δυτικής Μακεδονίας. «Ήρθαμε για να προσκυνήσουμε τα ιερά σεβάσματα, για να δούμε τα έργα του ευλογημένου λαού», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του κατά την υποδοχή του στην κεντρική πλατεία Νίκης.

«Χαιρόμαστε γιατί βρισκόμαστε σε πόλη ιστορική», πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. "Το Γένος μας στηρίζεται στο θεμέλιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας γι' αυτό και πάντοτε ξεπερνάει τις δοκιμασίες", είπε ο κκ Βαρθολομαίος.

Προηγουμένως με θερμούς λόγους τον υποδέχθηκε ο δήμαρχος της πόλης Λάζαρος Μαλούτας ο οποίος του απένειμε, ύστερα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμο Κοζάνης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και περισσότεροι από 30 Ιεράρχες υποδέχθηκαν τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας. Την Πολιτεία εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ.Καράογλου.

Ακολούθως τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του που επισκέπτεται την Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, η οποία - όπως είπε - τελεί υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου υπαγόμενη στις επαρχίες των "Νέων Χωρών" που η διοίκησή τους έχει παραχωρηθεί επιτροπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος.

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΑΚΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α.Θ.Π. ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
Κ.Κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Παναγιώτατε,
Μακαριώτατε,
Σεβασμιώτατοι,
κύριε Υπουργέ,
αξιότιμοι άρχοντες,
εκλεκτoί φίλοι και φίλες,

 Oι Δυτικομακεδόνες καλωσορίζουμε με πηγαία αισθήματα χαράς και πάλιν στον τόπο μας και για πρώτη φορά στην πόλη της Κοζάνης τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη.

Παναγιώτατε,

Σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του επιχωρίου Επισκόπου μας κ. Παύλου και σύσσωμης της τοπικής μας κοινωνίας, μέσω της Περιφέρειας και των Δήμων, για να εγκαινιάσετε το αναπαλαιωμένο ιστορικό Επισκοπείο της Κοζάνης, καθώς και να ευλογήσετε τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βελβεντού. Με αυτόν τον τρόπο επισφραγίζεται μία σύντονη ομόψυχη ενέργεια των αρμοδίων τοπικών φορέων προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση και μία παράλληλη,  εκ του υστερήματος, γενναιόδωρη χορηγία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Παναγιώτατε,

είναι συμβολικός ο χώρος μέσα στον οποίο σας απευθύνουμε τούτον τον χαιρετισμό. Οι Κοζανίτες αγαπούμε τον Άγιο Νικόλαο ως μέλος της οικογενείας μας. Είναι όπως τον αποκαλούμε ο σεβάσμιος «πάπος»  και γι αυτό προστρέχουμε στο ναό του από γενεά σε γενεά, για να του πούμε τις δυσκολίες μας, τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες μας. Στη δική του προστασία κατέφυγαν «πένητες και γυμνητεύοντες» και οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες από τις αλησμόνητες πατρίδες.

Ο Ιερός Nαός του Αγίου Νικολάου με το καμπαναριό του, που είναι το σύμβολο της πόλης, το Επισκοπείο και οι θησαυροί των βιβλίων που φυλάσσονται στην παρακείμενη βιβλιοθήκη, υπομνηματίζουν την ευλάβεια των κατοίκων, το εκκλησιαστικό τους ήθος, τη φιλομάθειά τους, αλλά και την πρόοδο, την προκοπή και τη φιλοπατρία τους στη διάρκεια του Οθωμανικού ζυγού, κυρίως στις χώρες της Μεσευρώπης. Αποτελούν όμως και τη στέρεα κρηπίδα, όπου στηρίχθηκαν οι νεώτεροι μέχρι και σήμερα, για να διακριθούν στα γράμματα, τις τέχνες, τις επιστήμες, στις εμπορικές δραστηριότητες και στο δημόσιο βίο.

Παναγιώτατε,

η ιστορία μας, η παραδοσιακή ευλάβεια, τα αισθήματα αλληλεγγύης και το ανήσυχο πνεύμα αποτελούν τα δικά μας αντισώματα στην παρούσα κρίση, για την υπέρβαση της οποίας, μαζί με όλες τις δικές μας αναγκαίες προσπάθειες, επικαλούμαστε και τις δικές σας πατρικές ευχές. 

Καλώς ορίσατε!




ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ... ΕΔΩΛΙΟ

 
Στο τελικό στάδιο εισέρχεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων για τις δανειοδοτήσεις πολιτικών κομμάτων με εγγύηση μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την περίοδο 2000 έως και 2011, με την αποστολή κλήσεων με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη αδικημάτων σε στελέχη τραπεζών που ενέκριναν τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις. Το πρώτο πακέτο κλήσεων που ήδη έχει αποστείλει για την υπόθεση ο οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης αφορά περισσότερα από 50 στελέχη της Αγροτικής Τράπεζας, μέλη των αρμοδίων επιτροπών που εισηγήθηκαν αλλά και ενέκριναν τη χορήγηση των δανείων.

Οι πρώτοι κληθέντες έχουν ζητήσει προθεσμία από τον Εισαγγελέα για να παραδώσουν εγγράφως τις εξηγήσεις τους για στις 3 Ιουλίου. Ανάλογες κλήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου αναμένεται σύντομα να σταλούν από τον οικονομικό εισαγγελέα και σε στελέχη άλλων πέντε τραπεζών που χορήγησαν δάνεια σε κόμματα την εξεταζόμενη περίοδο. Οι αρμόδιοι που πρόκειται να κληθούν στο Εφετείο, μετά τους συναδέλφους τους της Αγροτικής είναι στελέχη των τραπεζών Εθνική, Marfin, Πειραιώς, Αττικής και Eurobank.

Το αντικείμενο της έρευνας του κ. Πεπόνη είναι να εξακριβωθεί πως οι εν λόγω τράπεζες προχώρησαν στις επίμαχες δανειακές συμβάσεις και αν ελήφθη υπόψη εάν ήταν επισφαλή τα δάνεια, καθώς δεν είχαν διασφάλιση ότι τα κόμματα θα εξακολουθούσαν να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις καθώς και αν αυτές θα είναι στο ίδιο ύψος. Το αδίκημα που εξετάζεται αν έχει διαπραχθεί είναι αυτό της απιστίας.

Αυγενάκης: ''Υπόθεση σκάνδαλο''

Για το θέμα των δανείων των δύο μεγάλων κομμάτων είχε ζητήσει την παρέμβαση του οικονομικού Εισαγγελέα ο εκλεγείς με τη ΝΔ βουλευτής,προερχόμενος από την Δημοκρατική Συμμαχία, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος είχε παραθέσει στοιχεία για τη δανειοδότηση των παρατάξεων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "σκάνδαλο", ο οποίος κατέθεσε στον κ. Πεπόνη .

Ο κ. Αυγενάκης έχει παραδώσει στον Εισαγγελέα στοιχεία από τα οποία φαίνεται να προκύπτει ότι συνολικά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν πάρει από τις τράπεζες ως σήμερα δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ, με μεγαλύτερο οφειλέτη την ΝΔ που έχει χρέη περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 105 στην Αγροτική Τράπεζα και τα 15 στην Τράπεζα Πειραιώς.

Όπως υποστηρίζει ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ χρωστά 114 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατομμύρια είναι οφειλές στην Αγροτική Τράπεζα , στην Μarfin Εγνατία 10 εκατομμύρια και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατομμύρια.Σύμφωνα με πληροφορίες ο οικονομικός Εισαγγελέας αφού λάβει εξηγήσεις από τους ανώτερους τραπεζικούς υπαλλήλους θα εξετάσει αν θα πρέπει να καλέσει ως ύποπτα και τα πρόσωπα από τα δύο κόμματα που εμπλέκονται στην όλη υπόθεση των δανειοδοτήσεων.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Το πρωί της Πέμπτης συγκαλείται η νέα Βουλή (15η περίοδος) και στις 11:00 θα τελεστεί η ορκωμοσία των 300 βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αύριο, Παρασκευή θα εκλεγεί το νέο προεδρείο, με τον Ευ.Μεϊμαράκη να είναι ο προτεινόμενος από τη ΝΔ πρόεδρος του Σώματος. Εν τω μεταξύ, με ενδιαφέρον αναμένεται η λύση του «προβλήματος της αριστερής πτέρυγας», καθώς τα έδρανα του ΚΚΕ - που είναι πλέον η 7η κοινοβουλευτική δύναμη- διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.
   
Παράθυρο ελπίδας για τους ασφαλισμένους που επί εβδομάδες ταλαιπωρούνται και αγωνιούν για να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την υγεία τους φάρμακα ανοίγει η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ ότι δέσμευσε 126,9 εκατ. ευρώ και από σήμερα, Πέμπτη και έως τις 5 Ιουλίου θα εξοφλήσει τους φαρμακοποιούς για τον μήνα Απρίλιο. Εντός της ημέρας συνεδριάζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής για να αποφασίσει αν θα βάλει τέλος στις κινητοποιήσεις. Τα προβλήματα πάντως δεν τελειώνουν εκεί, καθώς ο σύλλογος των νοσοκομειακών γιατρών έχει χτυπήσει καμπανάκι για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων, υλικών ακόμη και τροφίμων στα δημόσια νοσοκομεία.
   
Διαψεύδει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας περί αύξησης των προσλήψεων και παραβίασης των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι των εταίρων μας. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο διευκρινίζει ότι οι περιορισμοί που ισχύουν έχουν τηρηθεί απόλυτα, κατόπιν συμφωνίας και με το κλιμάκιο της τρόικας.
   
Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου, δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της. Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο την Κυριακή. Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.
   
Σε χαμηλούς τόνους αποφάσισαν Αντ.Σαμαράς, Ευ.Βενιζέλος και Φ.Κουβέλης να κινείται το περιεχόμενο της επιστολής του πρωθυπουργού προς τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην επιστολή επισημαίνεται το κρίσιμο θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει το Μνημόνιο. Την επιστολή θα παραδώσει στους εταίρους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη από το απόγευμα της Τετάρτης επαφές στις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται επίσης ο Γ.Παπανδρέου και ο Ευ.Βενιζέλος για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον Αντ.Σαμαρά θα εκπροσωπήσει ο Κ.Χατζηδάκης.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη την απόφασή του για τη μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας. Το Δικαστήριο καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα του σημαντικότερου μέτρου που προβλέπει η μεταρρύθμιση Ομπάμα για την υποχρέωση κάθε Αμερικανού να αποκτήσει ασφάλιση πριν από το 2014.
   
Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που μαίνεται στην περιοχή του Κολοράντο Σπριγκς και η οποία έχει αναγκάσει πάνω από 32.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Οι φλόγες απείλησαν ακόμα και τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας της Πολεμικής Αεροπορίας. Φωτιές μαίνονται επίσης στις πολιτείες Μοντάνα, Καλιφόρνια, Γιούτα, Ουαϊόμινγκ, Νέο Μεξικό και Αριζόνα.
   
Πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Συρία, που θα δρομολογήσει τις πολιτικές αλλαγές στη χώρα, ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη διάσκεψη του ΟΗΕ στη Γενεύη το Σάββατο ο Κόφι Ανάν. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο Ανάν αποδέχονται τόσο η Ρωσία όσο και τα υπόλοιπα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μεταξύ αυτών και η Κίνα. Κατά τις ίδιες πηγές, στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούν να συμμετέχουν μέλη της αντιπολίτευσης και νυν υπουργοί, αλλά όχι πρόσωπα που ενδεχομένως θα υπονομεύσουν την αξιοπιστία της.
   
Αντιμέτωποι με ασφυκτικές πιέσεις για ουσιαστικές απαντήσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης βρίσκονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Παρά τις αλλεπάλληλες επαφές μεταξύ των «4» (Μέρκελ, Ολάντ, Μόντι, Ραχόι) και το τετ-α-τετ της Τετάρτης Ολάντ-Μερκελ, δεν διαφαίνεται κοινή στάση. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξακολουθεί να τηρεί αρνητική στάση για τα ευρωομόλογα, για να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Ρώμη. Ο Μάριο Μόντι, μάλιστα, δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει και μετά το πέρας της Συνόδου την προσπάθεια να μην καταστραφεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
   
Θετική ήταν για την ιταλική κυβέρνηση η έκβαση και για τις άλλες δύο ψηφοφορίες εμπιστοσύνης ενώ, παράλληλα, κατάφερε να διασφαλίσει ότι εγκρίθηκε σειρά αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων για τα εργασιακά. Το αποτέλεσμα θεωρείται ακόμη ότι θα ενισχύσει την θέση του βαλλόμενου στο εσωτερικό και όλο και λιγότερο δημοφιλούς Μόντι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα ζητήσει περισσότερα μέτρα για την ανάπτυξη και έναν μηχανισμό για την κάλυψη του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

Οικονομία

Μία στις δέκα επιχειρήσεις δεν υπέβαλε δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το 2011, η προθεσμία για τις οποίες έπειτα από αλλεπάλληλες παρατάσεις έληξε στις 8 Ιουνίου, προκειμένου να καθυστερήσουν την καταβολή του φόρου, φαινόμενο ενδεικτικό της αδυναμίας πολλών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις λόγω της εντεινόμενης κρίσης. Παράλληλα, και η υποβολή των δηλώσεων από τα φυσικά πρόσωπα γίνεται με αργούς ρυθμούς, καθώς μέχρι σήμερα έχει καταθέσει δήλωση περίπου ένας στους τρεις υπόχρεους.
   
Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις που ασκούνται στου Ευρωπαίους ηγέτες να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο μέτρων που θα διασφαλίσει την επίλυσης της κρίσης του δημοσίου χρέους και των τραπεζών, όπως φαίνεται και από τα δραματικά τελεσίγραφα που απευθύνουν κυβερνήσεις και παράγοντες των αγορών. Ωστόσο, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πραγματοποιείται σε ένα περιβάλλον διχασμού της Ευρώπης, καθώς η αδιαλλαξία της κυβέρνησης Μέρκελ δημιουργεί αδιέξοδα και κλιμακώνει την κρίση. Στο επίκεντρο της Συνόδου είναι τα σχέδια για τραπεζική και δημοσιονομική ενοποίηση, ενώ συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων.
   
Τις πρώτες επαφές του με παράγοντες της οικονομίας και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχε την Τετάρτη ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα υπουργός Οικονομικών. Πέρα από την ατζέντα της νέας κυβέρνησης, ο κ. Στουρνάρας θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την τρόικα σειρά ζητημάτων που προβλέπονται από το δεύτερο Μνημόνιο.

Αθλητισμός

Με στόχο την πρόκριση στον τελικό του EURO 2012, Γερμανία και Ιταλία αναμετρώνται απόψε (21:45, ΕΤ1) στον -χρονικά- δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης που θα βγάλει τον αντίπαλο της Ισπανίας. Η αναμέτρηση θα διεξαχθεί στο χωρητικότητας 50.000 θέσεων εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας και θα τη διευθύνει ο Γάλλος Στεφάν Λανουά.
  
Η Ισπανία προκρίθηκε στον τελικό του EURO 2012, επικρατώντας 4-2 της Πορτογαλίας στα πέναλτι. Η κανονική διάρκεια και η παράταση του ημιτελικού που έγινε στο Ντόνετσκ, ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα. Στον τελικό της Κυριακής η κάτοχος του τίτλου θα αντιμετωπίσει την Ιταλία ή τη Γερμανία που τίθενται αντιμέτωπες απόψε (21:45, ΕΤ1).   

Την άνοδό του στη Σούπερ Λίγκα, για πρώτη φορά στην ιστορία του, πανηγυρίζει από σήμερα ο Πλατανιάς Χανίων, μία αγωνιστική πριν τη λήξη των πλέι οφ της Football League. Η ομάδα της Κρήτης, αν και ξεκίνησε ως αουτσάιντερ, κατάφερε στη διαδικασία του μίνι πρωταθλήματος να πάρει το τρίτο «εισιτήριο», μετά τους Πανθρακικό και Βέροια.


ΤΟΥΡΚΙΑ: "ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ… ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ AΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!"


Απειλούν την ασφάλεια της περιοχής οι Ελληνοκύπριοι, με τις μονομερείς ενέργειές τους να διενεργούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου για την ανεύρεση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.Αυτή ήταν η θέση του λεγόμενου εκπροσώπου της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας στα Ην. Έθνη Οσμάν Ερτούκ την περασμένη Τετάρτη, μιλώντας σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προσκεκλημένος των «Φίλων της Τουρκίας».  Όπως πρόσθεσε ο κ. Ερτούκ, η υφιστάμενη διαδικασία επί των ουσιωδών κεφαλαίων έχει εξαντληθεί. Συνεπώς, παρατήρησε, η λύση μπορεί να εξευρεθεί μέσω μιας πολυμερούς διάσκεψης και ενός πάρε-δώσε μεταξύ των δύο πλευρών.

Όμως, τόνισε, μια τέτοια διαδικασία απορρίπτεται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όταν ρωτήθηκε εάν μια τέτοια διάσκεψη θα ήταν δυνατό να συγκληθεί πριν από τις προεδρικές εκλογές, επικαλέστηκε τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος δεν απέκλεισε να συμβεί και αυτό. Αλλά, όπως είπε, «θα πρέπει να απευθυνθείτε προς τους Ελληνοκύπριους».

Ο κ. Ερτούκ μιλούσε σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως προσκεκλημένος των «Φίλων της Τουρκίας». Παρ' όλα αυτά, στην αίθουσα υπήρχαν μόνο τέσσερις ευρωβουλευτές. Και αυτοί γνωστοί για τις φιλοτουρκικές, εκ των πραγμάτων, απόψεις τους. Πάντως, ο κ. Ερτούκ τόνισε ότι η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει ως το τέλος του έτους, λόγω της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ και λόγω των «εκλογών των Ελληνοκυπρίων».

Και εξ αφορμής έθιξε το ζήτημα της χρήσης του τίτλου της «κρατικής ιδιοκτησίας» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, στην απουσία των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, όπως είπε, παρότι είπαν ναι στο σχέδιο Ανάν, βρίσκονται στην «απομόνωση». Είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, «φυλακισμένοι» και επανέλαβε στην ουσία το αίτημα για την εφαρμογή του κανονισμού για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο.

Για να μην περνά ο χρόνος ανεκμετάλλευτος, ο κ. Ερτούκ είπε ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών, ξεκινώντας από τους τρεις κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή τον κανονισμό για το «απευθείας εμπόριο» και τους κανονισμούς της πράσινης γραμμής και της χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων.  Ο τουρκικής καταγωγής βούλγαρος ευρωβουλευτής Μετίν Καζάκ επισήμανε ότι θα έπρεπε εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας να εκπονηθεί μια «θετική ατζέντα» που να προωθεί την επίλυση των προβλημάτων τους. Ταυτοχρόνως, γενικότερα, δεν ζήτησε από την ΕΕ να τιμωρήσει τους Ελληνοκυπρίους για τη στάση τους στο Κυπριακό, αλλά να «γίνουν υπεύθυνοι».

Βολές κατά της Εκκλησίας

Σύμφωνα με τον κ. Ερτούκ, η διαδικασία λύσης δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανοικτή, αλλά θα πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα.  Δεν μπορούμε να συζητούμε, είπε, για άλλα σαράντα τέσσερα χρόνια, διότι οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν να παραμένουν φυλακισμένοι, εφόσον οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν πρόθεση για λύση. Και επί τούτου αναφέρθηκε σε κόμματα στον «Νότο» που δεν θέλουν τη λύση, όπως και η Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως είπε χαρακτηριστικά. Εάν, τόνισε, οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν ομοσπονδιακή λύση, να το πουν!



SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΚΟΜΑ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩ;

Süddeutsche Zeitung: Πόσα θα πληρώσει ακόμα η Γερμανία για να σώσει το ευρώ; 
Οποιος θέλει να κατανοήσει πώς σκέπτονται οι Γερμανοί μπροστά στην ευρωπαική κρίση, τι πιστεύουν για τα χρήματα που δίνουν στον προβληματικό Νότο και ποια διλήμματα πρέπει να ξεπεράσει η καγκελάριος Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο της Süddeutsche Zeitung.

Στα χέρια της Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται η τύχη του ευρώ, εκτιμά σε εκτενές άρθρο της η έγκυρη γερμανική εφημερίδα και προειδοποιεί ότι η καγκελάριος πρέπει να αποφασίσει ως αύριο, πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, αν θέλει να σώσει το κοινό ευρωπαικό νόμισμα και πώς πρέπει να το κάνει. Με τίτλο «Ολα παίζονται στο Βερολίνο» η Süddeutsche Zeitung περιγράφει τα κρίσιμα διλήμματα της Γερμανίας : «Το μέλλον του ευρώ δεν εξαρτάται από την Ιταλία. Ούτε βέβαια από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κύπρο ή την Ελλάδα.

Στη Γερμανία και όχι αλλού θα αποφασιστεί η επιβίωση του κοινού νομίσματος. Το Βερολίνο βρίσκεται σήμερα στην καρδιά του προβλήματος. Ο υπουργός Οικονομικών και η Τράπεζα της Γερμανίας έχουν συνείδηση του προβλήματος αλλά το θέμα δεν συζητήθηκε ειλικρινά στον δημόσιο διάλογο. Μόνο η Γερμανία μπορεί να βάλει τα χρήματα για την επιβίωση του ευρώ. Το θέμα είναι αν το θέλουν αυτό οι γερμανοί πολίτες και για πόσο καιρό ακόμη θα πληρώνουν» γράφει η εφημερίδα.

Ο αρθρογράφος καλεί την γερμανική πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη να κάνουν τον ψυχρό υπολογισμό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής : «Ποιο τίμημα, οικονομικό και πολιτικό πρέπει να πληρώσουμε για να σώσουμε το ευρώ ; Τι θα μας στοιχίσει μια αποτυχία, δηλαδή η κατάρρευση της ευρωζώνης, όπως και να συμβεί αυτή ; Σε κάθε περίπτωση, ποιους κινδύνους συγκεκριμένα διατρέχει η Τράπεζα της Γερμανίας ; Ποιες θα είναι οι συνέπειες μιας αποτυχίας για τη θέση της Γερμανίας στην Ευρώπη ; Η καγκελάριος μπορεί και πρέπει να συνεχίσει να παίζει το ρόλο θηριοδαμαστή της Ευρώπης ;»

Η εφημερίδα συνεχίζει λέγοντας ότι οι Γερμανοί βάζουν μόνο ηθικά ζητήματα στη συζήτηση για το ευρώ. «Διερωτώνται π.χ. Πως φτάσαμε να πληρώνουμε τους Ελληνες για να βγαίνουν στη σύνταξη από τα 45 χρόνια τους ;» αναφέρει το δημοσίευμα. «Αυτές οι ερωτήσεις», γράφει η γερμανική εφημερίδα «είναι κατανοητές αλλά δεν πιάνουν την καρδιά του προβλήματος. Κανένα γερμανικό ευρώ δεν πήγε για τις ελληνικές συντάξεις. Το θέμα είναι θεσμικό και οικονομικό. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει αν έχει το δικαίωμα και τα μέσα να διασώσει το ευρώ. Τα όριά της καθορίζονται από το Σύνταγμα αλλά και από την οικονομική της δυνατότητα και την κοινή γνώμη της.

Οι πολίτες φοβούνται για τα χρήματά τους και βλέπουν τα διάφορα σχέδια διάσωσης ως απειλή γι'αυτούς». Η εφημερίδα συνεχίζει το άρθρο-καταπέλτη για την Ευρώπη την οποία εμφανίζει μόνο να διεκδικεί από την Γερμανία : «Προφανώς η στρατηγική που υιοθέτησε η Αγκελα Μέρκελ απέτυχε σε ένα σημείο : από το 2010 η καγκελάριος έδωσε τόσα χρήματα ώστε αυτή η κατάσταση να συνεχίζεται. Αγόρασε χρόνο πιστεύοντας ότι θα κρατήσει τον έλεγχο και ότι θα πείσει τους εταίρους της Γερμανίας να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. Αλλά η κρίση δεν τελείωσε, αντίθετα. Το κόστος της κρίσης συνεχίζει να αυξάνει όπως και ο φόβος να εκραγεί μια ακόμη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Το γεγονός ότι η Moody's υποβάθμισε 15 διεθνείς τράπεζες είναι ένα κόκκινο καμπανάκι» αναφέρει. «Η κατάρρευση της νομισματικής ένωσης είναι πλέον υπαρκτό σενάριο. Το αποτέλεσμα για τη Γερμανία θα ήταν ότι το ευρώ του βορρά ή του νέου μάρκου -όπως θα ονομαζόταν το νέο νόμισμα- θα έκανε μια τρελή πορεία. Ταυτόχρονα θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί μια διεθνής ύφεση. Ισως ορισμένοι εύχονται ένα άσχημο τέλος για το ευρώ αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται την έκταση που θα έπαιρνε αυτή η φρίκη. Η σωτηρία του ευρώ θα γινόταν πολύ ακριβή για τη Γερμανία, για τη Γαλλία, την Ιταλία κλπ. Οι προτάσεις του ΔΝΤ, των G20 και πολλών οικονομολόγων είναι οι ίδιες : ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να μοιραστούν τον κίνδυνο που προέκυψε από τις τράπεζες και τα κρατικά δάνειά τους.

Οι νοικοκυρεμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να εγγυηθούν την ισπανική οικονομία, οι γάλλοι και γερμανοί φορολογούμενοι να εγγυηθούν τους προυπολογισμούς της Ρώμης, της Μαδρίτης κλπ.» «Δεν υπάρχει αξιόπιστη σωτηρία του ευρώ χωρίς μια κοινή ευρωπαική εγγύηση, έστω περιορισμένη. Για το ευρώ, οι Γερμανοί έχουν επιλογή ανάμεσα σε μια κακή και σε μια καταστροφική λύση. Πρέπει να επιλέξουν την κακή λύση. Και γρήγορα» καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28/6/2012

 
 
Γεγονότα

1913: Η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

1946: Επίσημοι πανηγυρισμοί σ' όλη τη χώρα για την απόδοση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα.

1948: Το κομουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας - Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό Εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Δημοκρατικό Στρατό.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από τον Συνασπισμό.

1997: Ο Μάικ Τάισον δαγκώνει το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Τάισον δαγκώνει και το άλλο αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι, ο Χόλιφιλντ διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

2010: Ένας θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον πληρώνει 190.000 δολάρια για ένα γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε ο εκλιπών σταρ της ποπ στη διάρκεια περιοδείας του το 1984.

Γεννήσεις

1909: Έρικ Άμπλερ, άγγλος συγγραφέας αστυνομικών και κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων. («Η μάσκα του Δημήτριου») (Θαν. 22/10/1998)

1912: Αμαλία Φλέμιγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η ίδια εξελέγη και βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ. (Θαν. 26/2/1986)

1952: Πιέτρο Μενέα, ιταλός αθλητής του στίβου, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών.

Θάνατοι

1914: Φραγκίσκος Φερδινάνδος, αρχιδούκας της Αυστρίας, διάδοχος του θρόνου. Η δολοφονία του στο Σεράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914, έδωσε την αφορμή που πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Γεν. 18/12/1863)

1975: Κωνσταντίνος Δοξιάδης, πολεοδόμος. (Γεν. 1913)

1985: Λάμπρος Κωνσταντάρας, ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Γεν. 13/3/1913)