17 Ιουνίου, 2012

«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ».


Το ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ που ίδρυσαν η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η ΜΚΟ της «Αποστολή»και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό/τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και με την υποστήριξη των Δήμου Αμαρουσίου, Καλλιθέας και Φιλοθέης-Ψυχικού, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στην Υγεία», διοργανώνουν συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2012, από τις 10:00 το πρωί έως τις 2:00 μετά το μεσημέρι, σε 3 πλατείες: στο Μαρούσι, στην Πλατεία ΗΣΑΠ, στο Ψυχικό στην Πλατεία Αγ.Σοφίας και στην Καλλιθέα, στη συμβολή των οδών Θησέως και Δαβάκη.

Τα φάρμακα που θα συγκεντρωθούν, θα διατεθούν για την κάλυψη των αναγκών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και των κατοίκων άγονων περιοχών της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας.

Σε αυτήν την πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, όλοι οι πολίτες που επιθυμούν, μπορούν να φέρουν στα προαναφερθέντα σημεία συλλογής όσα φάρμακα έχουν αγοράσει ή διαθέτουν στο σπίτι τους και δε τους χρειάζονται, καθώς και παραφαρμακευτικό υλικό (γάντια, γάζες, λευκοπλάστ, επιδέσμους, σύριγγες, οινόπνευμα και άλλα αναλώσιμα) για τις ανάγκες του Ιατρείου.Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής Δε-Πα 9.00 το πρωί - 5.00 το απόγευμα στο τηλέφωνο 210-3847374.

Τα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό, μετά τη συλλογή, θα μεταφερθούν στη συνέχεια, στο Ιατρείο της «Κοινωνικής Αποστολής». Εκεί θα γίνει η διαλογή και κατηγοριοποίηση των φαρμάκων.Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Δευτέρα-Παρασκευή, από τις 9.00 το πρωί έως τις 2.00 το μεσημέρι.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟ.

Ερώτηση: Πριν από αρκετά χρόνια περιφρονήσατε σπουδές και πτυχία, εγκαταλείψατε χρήματα και καριέρα για να φορέσετε το αγγελικό σχήμα και να μονάσετε στο Άγιον Όρος. Θα θέλατε να ...

Ιερομόναχος: Stop, Stop, Stop.... Σας παρακαλώ. Ας μιλήσουμε σε χαμηλούς όχι σε θεαματικούς τόνους. Ή πατρίδα μας περνάει δύσκο­λες ώρες, κινδυνεύουμε με πτώχευση, ζούμε υπό επιτήρηση, ό Έλληνας υποφέρει, ή Ελληνική κοινωνία χρειάζεται στήριξη, ή Εκκλησία καλείται να λάβει τολμηρές αποφάσεις (επώδυνες, αλλά χρήσιμες), το Άγιον Όρος πρέπει να προστατευθεί, δεν μπορεί να πτωχεύσει. Άς κάνουμε κάποιες επισημάνσεις, αλλά παρακαλώ ή συζήτηση μας να λειτουργήσει «νομίμως», χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές.

Ερώτηση: Όταν διαπιστώνετε τάση εκτροπής σε υπερβολές, να διακόπτετε. Σήμερα στην Ελλάδα παριστάμεθα μάρτυρες μιας διαρ­κούς απαξιώσεως θεσμών και προσώπων. Αυτή ή αμφισβήτηση έχει εισέλθει και στον εκκλησιαστικό χώρο;

Ιερομόναχος: Σήμερα τα πάντα αμφισβητούνται, βρισκόμαστε σε κατηφορική πορεία. Υπάρχει απαξίωση θεσμών και προσώπων. Κάποια στοιχεία του ανθρώπινου σκέλους της Εκκλησίας τα όποια μπορεί και να έχουν κακοφορμίσει, δέχονται κι αυτά κριτική, αμφι­σβητούνται. Αλλά την Εκκλησία ως Σώμα Χριστού, νομίζω, ότι ουδείς λογικός την αμφισβητεί και την αποδοκιμάζει. Πάντως, στο έξης όσοι δεν εκπληρώνουν την αποστολή τους, θα αμφισβητούνται ανοιχτά, θα προσελκύουν το αρνητικό ενδιαφέρον του κόσμου. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές σε συμπεριφορές που δεν διασφάλι­σαν ευημερία.

Ερώτηση: Όπως;

Ιερομόναχος: Να λειτουργούμε με κριτήριο την Αλήθεια, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιο κόστος. Έχουμε ανάγκη αυτοκριτικής για συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις μας (όχι γενικόλογη και αόρι­στη «αυτοκριτική», ή οποία είναι ανώδυνη). Μάλιστα θα έλεγα ότι ή αυτοκριτική μας θα πρέπει να δημοσιοποιείται. Γιατί είναι εύκολη ή αναγνώριση των λαθών στο δωμάτιο σου ή ενώπιον του πνευματικού. Το δύσκολο είναι ή ανοιχτή παραδοχή σοβαρών και συγκεκριμένων λαθών μας που δεν υπηρετήσαν την αλήθεια αλλά σκοπιμότητες.

Ερώτηση: Όπως;
Ιερομόναχος: Ας μη επεκταθούμε σε άλλους χώρους, αλλά ας μείνουμε στον εκκλησιαστικό χώρο. Θα αναφέρω μόνο ένα σημείο. Δεν σας προβληματίζει το ότι δέχτηκα να μιλήσω μαζί σας, αλλά έθε­σα ως όρο να μη αποκαλυφθεί το όνομα μου; Τί σημαίνει αυτό; Μήπως ότι στο χώρο της Εκκλησίας επιβάλλεται να στηριχθεί ή διαδικασία ελεύθερης έκφρασης;

Ερώτηση: Φοβάστε να υψώσετε επωνύμως φωνή;

Ιερομόναχος: Δεν φοβάμαι. Αλλά γιατί να με θεωρήσουν εχθρό ορισμένοι πού πάσχουν από φοβίες προκαλώντας τους αναστάτωση ή να αποτελέσω αντικείμενο επαίνων από μερικούς άλλους;

Ερώτηση: Πιστεύετε δηλαδή ότι ή Εκκλησία χρήζει εκσυγχρονισμού;

Ιερομόναχος: Πρέπει να κερδίσουμε τον σεβασμό των ανθρώπων.

Ερώτηση: Πώς θα γίνει αυτό;

Ιερομόναχος: Χρειάζεται ανανέωση εν Κυρίω.

Ερώτηση: Θέλετε να πείτε, ότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας απο­τελούν πεπαλαιωμένο ιμάτιο;

Ιερομόναχος: Δυστυχώς μερικοί βαδίζουν με ρυθμούς προηγού­μενων εποχών είναι σαν να στερούνται οράματος για το πώς το μήνυ­μα τού Ευαγγελίου θα προχωρήσει για να φθάσει «έως εσχάτου της γης» σε μία εξαιρετικά δύσκολη εποχή πού τα πάντα ανασχηματίζο­νται και οι αλλαγές πού γίνονται δεν έχουν προηγούμενο.

Ερώτηση: Χρειάζεται και το Άγιον Όρος ανανέωση εν Κυρίω;

Ιερομόναχος: Γενικώς οι άνθρωποι της Εκκλησίας πρέπει να απο­φεύγουμε τις μεγαλοστομίες και να εντείνουμε τις προσευχές μας. Από το Άγιον Όρος, αλλά και γενικότερα από τον χώρο του μοναχισμού ό σήμερα σκληρά δοκιμαζόμενος Έλληνας θα μπορούσε ίσως να πάρει το δίδαγμα ότι ο άνθρωπος έχει μέσα του πολλές αντοχές και ότι οι κακουχίες μπορεί να διαμορφώσουν συνθήκες εξόδου από μία κρίση.

Ερώτηση: Υπάρχει κάποιο εξαιρετικής χρησιμότητας «δίδαγ­μα», που θα μπορούσε και το Άγιον Όρος να εισάγει από τον κόσμο;

Ιερομόναχος: Πολλά. Ας πούμε: ή απόγνωση που επιφυλάσσει στον άνθρωπο μία ζωή που εξουσιάζεται από την ύλη.

Ερώτηση: Μήπως πλησιάζει το τέλος του αγγλοσαξονικού καπιταλισμού;

Ιερομόναχος: Αυτά τα γνωρίζουν οι ειδικοί στις Βρυξέλλες. Το βέβαιο είναι ότι ό κομπασμός και οι πανηγυρισμοί των καπιταλιστών έχουν αισθητά μειωθεί. Τόσο ό καπιταλισμός, όσο και ό κομμουνι­σμός θα μείνουν στην ιστορία ως συστήματα που δεν πέτυχαν να εφαρμόσουν ριζικές αλλαγές προς όφελος του άνθρωπου και να εξα­σφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του κόσμου μας.

Ερώτηση: Όποτε; Πρέπει να δοθεί σταυρός προτιμήσεως στην Εκκλησία;

Ιερομόναχος: Το σύστημα σταυροδοτήσεως, όπως και εκείνο της λίστας είναι υπόθεση των κομμάτων και έχει να κάνει με την από­κτηση εξουσίας. Στην Εκκλησία υπάρχει ένας άλλου είδους αγώνας απ' ότι στα κόμματα.

Ερώτηση: Δηλαδή;

Ιερομόναχος: Να, πώς να το πω, δεν ξέρω να το εκφράσω. Στην Εκκλησία δεν υπάρχει αντίπαλος, υπάρχει ό πλησίον.

Ερώτηση: Για μία στιγμή! Κατά τη διαδικασία εκλογής αρχιερέ­ων, δεν υπάρχει ανταγωνισμός και αντιπαλότητα.

Ιερομόναχος: Νομίζω πώς όχι. Υπάρχει απλώς «αναμέτρηση» και ζέουσα επιθυμία -τουλάχιστο έτσι θέλω να πιστεύω- για ανάδει­ξη προς εργασία στον αμπελώνα του Κυρίου.

Ερώτηση: Κατ' αναλογία με τα μέτρα που παίρνει το κράτος για νοικοκύρεμα της δομής του και βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, νομίζεται ότι πρέπει και στην Εκκλησία να γίνουν παρόμοια βήματα;

Ιερομόναχος: Το διοικητικό σκέλος της Εκκλησίας μας πρέπει να εκσυγχρονισθεί. Και στην επιλογή του ανθρώπινου δυναμικού χρειάζεται να μπουν αυστηρά κριτήρια. Επιβάλλεται να γίνουν τομές, να παρθούν γενναίες αποφάσεις, να δώσουμε προς τα έξω μία πιο πειστική εικόνα. Όταν ένα δέντρο δεν δίνει καρπούς, πρέπει να το κόβεις και να το χρησιμοποιείς για καυσόξυλα.

Ερώτηση: Είστε αισιόδοξος για το ελληνικό μέλλον;

Ιερομόναχος: Πιστεύω ότι ή σημερινή κρίση μπορεί να αποβεί δυνατότητα για μία νέα πορεία. Πρέπει να ομονοήσουμε, να πειθαρ­χήσουμε, να συσπειρωθούμε, να παραμερίσουμε το Εγώ δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στο Εμείς, να προσελκύσουμε το ενδιαφέ­ρον των άλλων όχι μόνο ως χώρα τουριστικού προορισμού, αλλά και ως λαός που έχει σχέση με την άθληση σε τομείς που διασφαλίζουν μακροζωία. Γιατί ή εικόνα του Έλληνα που τον τελευταίο καιρό διακινείται στο εξωτερικό (κλέφτης, ψεύτης, καλοπερασάκιας) δεν μας τιμά και δεν είναι πραγματική. Όμως δώσαμε αφορμές, ξεχάσα­με τις αξίες.

Ερώτηση: Κάποτε οι γονείς σας εξέφραζαν θλίψη που γίνατε μοναχός. Στο μεταξύ υπερνικήθηκε το πρόβλημα;

Ιερομόναχος: Είναι καλοί και τους αγαπώ. Στο μεταξύ έκαναν σημαντικά βήματα. Είχαν κι αυτοί πλανευτεί. Νόμιζαν πώς οι καλές σπουδές και ή επιτυχημένη καριέρα ανυψώνουν τον άνθρωπο και του διασφαλίζουν τον θρίαμβο. Δεν μου μίλησαν ποτέ για «ειδικά αθλήματα», για το πώς ό άνθρωπος μπορεί να συμπράξει με τα Άνω και να μη παγιδευτεί στα Έδώ. Άλλοι μου άνοιξαν τα μάτια και τους ευγνωμονώ γι' αυτό.

Ερώτηση: 'Εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσεως πού διέρ­χεται ή χώρα, υπάρχει κάποιο χρήσιμο για τους Έλληνες μήνυμα πού εκπορεύεται από το Άγιον Όρος;

Ιερομόναχος: Όχι. Αδικείται το Άγιο Όρος, όταν κινείται σε παραμέτρους επικαιρότητας.

Ερώτηση. 'Εσείς προσωπικά θα είχατε κάτι να πείτε στους Έλληνες πού σήμερα δοκιμάζονται;

Ιερομόναχος: Απλώς, ότι είναι άτυχης δικαιολογία, πώς ή κρίση προήλθε από το ξεχαρβάλωμα της διοίκησης και της οικονομίας. Ή κρί­ση είναι βαθύτερη και όχι μόνο ελληνική. Έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι υπερτιμήσαμε τα Έδώ και υποτιμήσαμε τα Άνω. Πριν χάσου­με τη μάχη της οικονομίας, είχαμε χάσει τη μάχη των ιδεών, είχαμε θεο­ποιήσει την ύλη και τις ματαιότητες του φθαρτού κόσμου. Οι Έλληνες χρειαζόμαστε γενναία ρήξη με το πρόσφατο κακό παρελθόν μας και οργανωμένη φυγή προς τα εμπρός, δηλαδή κίνηση προς τα Άνω...



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

Ελλάδα

Άνοιξαν στις 7 το πρωί οι κάλπες για την κρισιμότερη από τη Μεταπολίτευση εκλογική αναμέτρηση στη χώρα. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται περίπου στις 9.30 το βράδυ της Κυριακής, ενώ λόγω της λίστας, άμεση θα είναι και η ανάδειξη των βουλευτών που εκλέγονται. Οδηγός ψηφοφόρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές. Πού θα ψηφίσουν οι αρχηγοί των κομμάτων.

Υπό έλεγχο βρίσκονται τα μέτωπα της φωτιάς στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμη το μέτωπο στην Κερατέα, αλλά και στην Κύθνο. Σε επιφυλακή βρίσκεται το σύνολο του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και η Κυριακή είναι μια δύσκολη μέρα από πλευράς θερμοκρασιών και ανέμων. Στην Κερατέα συνελήφθησαν τέσσερα άτομα, τα οποία σύμφωνα με την Πυροσβεστική, εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες στο Λαύριο.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα το μεσημέρι του Σαββάτου. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Η φωτιά ξέσπασε στην περιοχή της Δροσιάς και επεκτάθηκε προς Λαύριο και Παλαιά Φώκαια, όπου εκκενώθηκε προληπτικά γηροκομείο. Σε ύφεση τέθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου οι φωτιές σε Κάλαμο, Μαραθώνα, υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Παλλήνη. Φωτιά στην περιοχή Κεφαλόβρυσο στην Πάτρα και στη Νεάπολη Λακωνίας. Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Π.Πικραμμένου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Τα βλέμματα όλων, εντός και εκτός Ελλάδας, στρέφονται πλέον στις εξελίξεις που θα προκύψουν από το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, της κρισιμότερης από τη Μεταπολίτευση. Στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν η ελληνική οικονομία, το Μνημόνιο, η τήρηση των συμφωνηθέντων για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα και τα σενάρια εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

Μέρκελ και Σαρκοζί γνώριζαν πριν από ένα εξάμηνο για το δημοψήφισμα που πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, όπως δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Ο κ. Παπανδρέου λέει ακόμα ότι στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου, μίλησε για το θέμα με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία του ζήτησε να περιμένει την ολοκλήρωση του σχεδίου διάσωσης στις 27 Οκτωβρίου.

Κόσμος

Δεκάδες χιλιάδες μέλη συνδικάτων διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη, καλώντας να ληφθούν μέτρα που προωθούν την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και μια δικαιότερη φορολογία. Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι να λάβει πιο αποφασιστικά μέτρα κατά της οικονομικής κρίσης και να πραγματοποιήσει μια «σοβαρή αλλαγή πορείας στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου αμφισβήτησαν τη διάλυση του Κοινοβουλίου από τους στρατιωτικούς, η οποία ανακοινώθηκε το Σάββατο, έπειτα από μία απόφαση της δικαιοσύνης που ακυρώνει τις βουλευτικές εκλογές και ζήτησαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στους δρόμους της Λισαβόνας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση υπό την αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Τα καταφέρνουμε μόνοι μας, με ή χωρίς τη Μέρκελ» δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι σε δημόσια συζήτηση που οργάνωσε η εφημερίδα La Repubblica στη Μπολόνια. «Η Ιταλία δεν πέτυχε επειδή το είπε η Μέρκελ» πρόσθεσε. «(Η χώρα) απομακρύνθηκε από το χείλος του γκρεμού, μόνο που το χάσμα μεγαλώνει και είμαστε και πάλι σε κρίση» τόνισε. Η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει κάποια παράταση σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα, λέει ο Μ.Μόντι.

Ο επικεφαλής της Αποστολής Επιτήρησης των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία (UNSMIS) ανακοίνωσε την αναστολή της απονομής, εξαιτίας της κλιμάκωσης της βίας. Την Παρασκευή ο Νορβηγός στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ δήλωσε ότι φαίνεται πως υπάρχει «έλλειψη προθυμίας» από την πλευρά της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να επιδιώξουν την ειρήνη.

Οικονομία

Νέα παρέμβαση, μία ημέρα πριν τις πλέον κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, έκανε το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, τονίζοντας πως οι συμφωνίες με τους δανειστές πρέπει να τηρηθούν. Eίναι σημαντικό οι Έλληνες να εκλέξουν την Κυριακή μια πλειοψηφία, η οποία θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας στο θέμα της λιτότητας, είπε.

Στην ανάγκη επικαιροποίησης του προγράμματος της Ελλάδας αναφέρθηκε η Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Libération. Στο ερώτημα «πόσος χρόνος απομένει στην Ελλάδα πριν από τη χρεοκοπία και τι περιθώρια ελιγμών υπάρχουν;» η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε: «Το σημαντικό είναι να μπορέσουμε, την ερχόμενη εβδομάδα, να ξαναρχίσουμε τον διάλογο με μια κυβέρνηση που θα βγει από τις κάλπες της Κυριακής».

Να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που χρωστάνε στο ΙΚΑ, ζήτησε ο διοικητής του Ιδρύματος, Ροβέρτος Σπυρόπουλος. Με εξαιρετικά επείγον έγγραφο, ο Ρ. Σπυρόπουλος καλεί όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ και τα ταμεία είσπραξης εσόδων να προβούν άμεσα και κατά σειρά προτεραιότητας στη λήψη μέτρων σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ή έχουν εκπέσει του δικαιώματος των ρυθμίσεων.

Αθλητισμός

Δεκαέξι χρόνια έχει να ηττηθεί η Δανία από τη Γερμανία σε επίσημο παιχνίδι, με την αποψινή (21:45) μεταξύ τους αναμέτρηση για την 3η και τελευταία αγωνιστική του Β' ομίλου, με τον πρωτοπόρο να διασταυρώνεται με την Εθνική Ελλάδας στα προημιτελικά (22/6). Με την προϊστορία εις βάρος της, όπως και τη βαθμολογία, η Ολλανδία αναμετράται (21:45) με την Πορτογαλία στο άλλο παιχνίδι του ομίλου.

Ο Φερνάντο Σάντος έδωσε ρεσιτάλ στη συνέντευξη Τύπου και απαντώντας σε ερώτηση βρετανού δημοσιογράφου «αν η Ελλάδα έπαιξε για να αποδείξει στην Μέρκελ ότι κάνει λάθος που λέει ότι οι Έλληνες πρέπει να διατηρηθούν σε χαμηλό βιοτικό επίπεδο», ήταν αποστομωτικός αφού δήλωσε: «Όχι, παίξαμε γιατί μας εμπνέει η ιστορία της χώρας που γέννησε την δημοκρατία και όλες τις υπόλοιπες μεγάλες αξίες που σήμερα απολαμβάνει όλος ο κόσμος. Για αυτό παίξαμε και είναι ώρα όλοι σας να δείξετε σεβασμό. Κανείς δεν μπορεί να ΜΑΣ κάνει μαθήματα…» απαντώντας ως Έλληνας.

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά κάνει την υπέρβαση και από... φτωχός συγγενής της Ευρώπης, καταφέρνει να αφήσει όλο τον κόσμο με το στόμα… ανοιχτό! Η ποδοσφαιριστή Ευρώπη, αποθεώνει τους Έλληνες διεθνείς για τη νίκη-πρόκριση επί της Ρωσίας και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός ηλεκτρονικός Τύπος, υποκλίνεται!


ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ BILD.

Bild: Από μας είχατε το ελεύθερο να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζ

Επιστολή προς τους Έλληνες ψηφοφόρους απευθύνει, μετά τους γερμανικούς Financial Times, και η Βild. Γραμμένη στα ελληνικά και στα γερμανικά, η επιστολή προειδοποιεί σε ιδιαίτερα οξύ τόνο ότι «εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις, παραβιάζοντας κάθε συμφωνία- θα σταματήσουμε να πληρώνουμε».

Παράλληλα, σημειώνει ότι στις εκλογές η επιλογή είναι μόνο ανάμεσα στην «επίπονη σύνεση» και στην «ολοκληρωτική καταστροφή». Ειδικότερα, η επιστολή με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, μην κάνετε τώρα κανένα λάθος» και υπέρτιτλο «Μια επιστολή της Bild από ανησυχία για την Ευρώπη», αναφέρει: «Αγαπητοί Έλληνες, είστε περήφανος λαός, περήφανη χώρα. Αύριο (σήμερα) έχετε για πολλοστή φορά εκλογές. Εσείς λέτε: Είμαστε ελεύθεροι. H Bild λέει: Είναι στο χέρι σας. Έχει διαφορά.

Αν δεν θέλατε τα δισεκατομμύρια τα δικά μας, από εμάς είχατε το ελεύθερο να εκλέγετε τον κάθε αριστερό ή δεξιό καραγκιόζη που θέλετε. Αλλά εδώ και πάνω από δύο χρόνια η κατάσταση έχει ως εξής: Τα ΑΤΜ σας εξακολουθούν να βγάζουν ευρώ μόνο γιατί τα βάλαμε εμείς οι Γερμανοί και τα υπόλοιπα κράτη που έχουν το ευρώ. Ότι παρόλα αυτά στην Ελλάδα μας βρίζουν Ναζί, δεν το βρίσκουμε αστείο. Τέλος πάντων. Για να καταλαβαινόμαστε όμως: Εάν κερδίσουν τις εκλογές τα κόμματα που θέλουν να τελειώσουν με τη λιτότητα και με τις μεταρρυθμίσεις παραβιάζοντας κάθε συμφωνία – θα σταματήσουμε να πληρώνουμε. Η συμφωνία ήταν: Εσείς φτιάξτε τη χώρα σας και εμείς εν τω μεταξύ θα σας βοηθήσουμε.

Εάν ΕΣΕΙΣ αυτό δεν το θέλετε πια, ούτε ΕΜΕΙΣ δεν το θέλουμε. Είναι στο χέρι σας. Αύριο (σήμερα) έχετε εκλογές. Επιλογές όμως δεν έχετε. Θα επιλέξετε μεταξύ επίπονης σύνεσης και ολοκληρωτικής καταστροφής. Και πολύ φοβόμαστε: δεν το έχετε καταλάβει ακόμα. 
Φιλικά, η BILD σας.

 

ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ!

Λίγο καιρό αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη πέρσι, ξένες τράπεζες και κυβερνήσεις άρχισαν να παγώνουν δισεκατομμύρια δολάρια - σε καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία - που είχε η οικογένεια Καντάφι και η κυβέρνησή του, ακριβώς όπως είχαν παγώσει τους λογαριασμούς των κυβερνήσεων που ανατράπηκαν στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Ομως οι δικτάτορες και οι άνθρωποι γύρω τους είχαν περάσει δεκαετίες μαζεύοντας και κρύβοντας τεράστιες περιουσίες, ούτως ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του πλούτου που κατείχαν δεν είναι εύκολο να βρεθεί. Οι λίβυοι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει δεκάδες δισ. δολάρια σε ελβετικές τράπεζες που δεν πάγωσαν ποτέ - όλα τα χρήματα προέρχονται από τα πετρέλαια της χώρας και ανήκουν σε ονόματα που δεν προκαλούν καμία υποψία. Στην Τυνησία και την Αίγυπτο, οι νέες κυβερνήσεις αναζητούν ακίνητα που έχουν αγοραστεί στο εξωτερικό, θαλαμηγούς και τραπεζικούς λογαριασμούς με δισεκατομμύρια.

Οι ερευνητές και στις τρεις χώρες έχουν πει ότι αντιμετωπίζουν υπέρογκα εμπόδια στον εντοπισμό των χρημάτων αυτών, αλλά και στην προσπάθεια να τα πάρουν πίσω. Στη Λιβύη, κλαπέντα πετρελαϊκά κεφάλαια συχνά ξεπλένονταν μέσω περίπλοκων ξένων εμπορικών συνεργασιών που τους έδιναν ένα πέπλο νομιμότητας. Στην Αίγυπτο και την Τυνησία, οι νέες κυβερνήσεις προσπαθούν να ανακτήσουν τα περιουσιακά στοιχεία των οικογενειών που βρίσκονταν στην εξουσία και των συνεταίρων τους σε διάφορες επιχειρήσεις. Το να αποδειχθεί ότι αυτές οι περιουσίες όσων συνεργάστηκαν μαζί τους αποκτήθηκαν παράνομα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, όσοι γνωρίζουν που βρίσκονται τα χρήματα, κινδυνεύουν - όχι μόνο επειδή θεωρούνται εγκληματίες στις πατρίδες τους, αλλά επίσης διότι κατέχουν μυστικά για αμφισβητούμενες συμφωνίες που εμπλέκουν ξένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.

Ο Σούκρι Γκάνεμ, πρώην υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης που διέφυγε πέρσι από τη χώρα, βρέθηκε νεκρός στον Δούναβη, στη Βιέννη, στις 29 Απριλίου. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προσφερθεί να αποκαλύψει σε λίβυους αξιωματούχους όλα όσα γνώριζε για έναν μεγάλο αριθμό ύποπτων πετρελαϊκών συμφωνιών με αντάλλαγμα να του δοθεί αμνηστία. Ενας άλλος από τον στενό κύκλο του Καντάφι, ο Μπασίρ Σάλεχ Μπασίρ - ο μοναδικός που ξέρει πού βρίσκονται οι επενδύσεις του Καντάφι, ύψους επτά δισ. δολαρίων, σύμφωνα με λίβυους αξιωματούχους - συνελήφθη από αντάρτες πέρσι και κατόπιν προφανώς του επετράπη να δραπετεύσει. Αργότερα επέστρεψε στη Γαλλία και έκτοτε αγνοούνται τα ίχνη του. Ο Μπασίρ, πιστεύεται, έχει πληροφορίες και για μια παράνομη συναλλαγή μεταξύ του Καντάφι και του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί (ο Σαρκοζί έχει διαψεύσει ότι έλαβε ποτέ χρήματα από τον Καντάφι).

Μέχρι στιγμής, ελάχιστα από αυτά τα σκιώδη περιουσιακά στοιχεία έχουν επιστραφεί. Τον Μάρτιο, οι λιβυκές αρχές κέρδισαν την ιδιοκτησία ενός σπιτιού στο Βόρειο Λονδίνο αξίας 15 εκατ. δολαρίων, που ανήκε στον Σαάντι αλ Καντάφι, έναν από τους γιους του Μουαμάρ. Δύο αεροσκάφη στην Γαλλία και την Ελβετία ιδιοκτησίας του τυνήσιου πρώην δικτάτορα Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Αλι, συνολικής αξίας 30 εκατ. δολαρίων, μεταβιβάστηκαν πέρσι στη νέα κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17/6/2012

Γεγονότα

1462: Ο Βλαντ Γ' ο Παλουκωτής (ο ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β', αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.

1917: Η Ελλάδα εισέρχεται επισήμως στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

1919: Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο τους αντιβενιζελικούς υπουργούς των κυβερνήσεων Σπυρίδωνος Λάμπρου και Σκουλούδη, Μερκούρη, Έσλιν, Σαγιά και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υποβάλουν αίτηση αναθεώρησης.

1962: Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος σε πέντε χρόνια θα καλύψει όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια (!), σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1982: Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίγκαν απευθύνεται στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «Αυτοκρατορία του Κακού».

1982: Ανακαλύπτεται κάτω από τη γέφυρα Μπλακφράιαρς του Λονδίνου το πτώμα του «Τραπεζίτη του Θεού» Ρομπέρτο Κάλβι. Ο Κάλβι προΐστατο της τράπεζας του Βατικανού «Banco Ambrosiano» που χρεοκόπησε.

Γεννήσεις

1888: Χάιντζ Γκουντέριαν, γερμανός στρατηγός, θεωρητικός του πολέμου. (Θαν. 14/5/1954)

1920: Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ γάλλος βιολόγος.

1974: Μάρκος Παγδατής, κύπριος τενίστας.

Θάνατοι

1631: Μουμτάζ Μαχάλ, σύζυγος του μογγόλου αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν Α'. Προς τιμήν της, ο σύζυγό της δημιούργησε μεγαλόπρεπο μνημείο, το γνωστό Ταζ Μαχάλ. (Γεν. 1593)

2007: Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)

2009: Ραλφ Ντάρεντορφ, αγγλογερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός, από τους διαπρεπέστερους μεταπολεμικούς στοχαστές. (Γεν. 1/5/1929)