27 Μαΐου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ (VIDEO).


Τρισάγιο στον τάφο του διάσημου Ρώσου συγγραφέα Θιοντόρ Ντοστογιέφσκι, τέλεσε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο τάφος του Ντοστογιέφσκι βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Αγίας Πετρούπολης, στον περίβολο του Καθεδρικού Ναού. Ο Αρχιεπίσκοπος με την συμβολική αυτή κίνηση, ήθελε να τιμήσει την ρωσική λογοτεχνία και τον πολιτισμό της χώρας.

Δείτε το Video:

 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: 'ΟΙ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΕΞ' ΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΜΑΣ'.



Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα Κυριακή, 27 Μαΐου 2012 λαμπρό συλλείτουργο στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαακίου στην Αγία Πετρούπολη.

Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αγίας Πετρουπόλεως και Λάτογκα κ. Βλαδιμήρου.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Δωδώνης Χρυσόστομος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Ελασσώνος Βασίλειος, Θήρας Επιφάνιος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κερκύρας Νεκτάριος, Γλυφάδας Παύλος, Εδέσσης Ιωήλ, Κυθήρων Σεραφείμ και οι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως Προκόπιος και Διαυλείας Γαβριήλ.

Ακόμη συλλειτούργησαν δεκάδες Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας, καθώς και πλειάδα κληρικών. Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος έτυχε θερμής υποδοχής στην είσοδο του Ναού, από τον Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης κ. Γκεόργκι Πολτάφτσκενκο. Να σημειωθεί ότι σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως εορτάζει και τα 83α γενέθλια του, ενώ επίσης εορτάζει και η πόλη.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων τόνισε: «Μέ πολ­λή χαρά καί ἀγαλ­λί­α­ση ψυ­χῆς, συ­νε­χί­ζον­τας τήν Εἰ­ρη­νι­κή μας Ἐπί­σκε­ψη στήν Ἀδελ­φή Ὀρ­θό­δο­ξη Ἐκ­κλη­σία τῆς Ρω­σί­ας, εὑ­ρι­σκό­με­θα σή­με­ρα, μέ τήν Τίμια Συ­νο­δία μας, στήν εὐ­λο­γη­μέ­νη καί ἱστο­ρι­κή πόλη σας, ὁποία εἶ­ναι ἀφι­ε­ρω­μέ­νη στόν ἅγιο Ἀπό­στο­λο Πέ­τρο καί συγ­χρό­νως εἶ­ναι συν­δε­δε­μέ­νη μέ μία πολύ ση­μαν­τι­κή μορ­φή τῆς Ρω­σι­κῆς Ἱστο­ρί­ας, αὐτή τοῦ λαμ­προῦ καί ἐν­δο­ξο­τά­του αὐ­το­κρά­το­ρος Πέ­τρου τοῦ Με­γά­λου”.

Σή­με­ρα ἔχου­με τήν ἐξαι­ρε­τι­κή εὐ­λο­γί­α ἀπό τόν Θεό νά συλ­λει­τουρ­γοῦ­με μεθὑμῶν καί μετά τῶν ἀγα­πη­τῶν ἐν Χρι­στῷ ἀδελ­φῶν Ἀρ­χι­ε­ρέ­ων καί λοι­πῶν κλη­ρι­κῶν, στόν πε­ρί­λαμ­προ αὐ­τόν Ναό τοῦ Ὁσί­ου Ἰσα­α­κί­ου, Ἡγου­μέ­νου τῆς Μο­νῆς τῶν Δαλ­μά­των, τοῦ Ὁμο­λο­γη­τοῦ, ὁποῖ­ος ἀπο­τε­λεῖ ἱε­ρό σέ­βα­σμα τῆς πό­λε­ως καί καύ­χη­μα τοῦ λαοῦ, ἀλλά καί πε­ρί­τρα­νη ἀπό­δει­ξη τῆς εὐσεβείας του πρός τόν Θεό, τῆς προσηλώσεως πρός τήν ἀλη­θι­νή Πί­στη καί τήν Ὀρ­θό­δο­ξη Ἐκ­κλη­σί­α τῶν κτι­τό­ρων του”, πρόσθεσε ο Μακαριώτατος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Ιερώνυμος, ανέφερε ότι “η Ἁγία μας Ἐκ­κλη­σία ἑορ­τά­ζει σή­με­ρα λαμ­προ­πρε­πῶς τήν ἱερά μνή­μη τῶν 318 Ἁγί­ων Πα­τέ­ρων τῆς Πρώ­της Οἰ­κου­με­νι­κῆς Συ­νό­δου. Ἡ Ἑορ­τή αὐτή μᾶς ὑπεν­θυ­μί­ζει τήν Ἑνό­τη­τα τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας ἐν Ἁγίῳ Πνεύ­μα­τι ἀλλά καί τήν Δύ­να­μή Της, ἡ ὁποία ἐν τῇ Ἑνό­τη­τι τοῦ Ἁγί­ου Πνεύ­μα­τος κα­τα­νι­κᾶ τήν κα­κο­δο­ξία καί ἀνα­δει­κνύ­ει τήν Ἀλή­θει­α τῆς Ὀρ­θο­δό­ξου Πί­στε­ως.” Ενώ πρόσθεσε: “Δέν εί­ναι τυ­χαῖο, ὅτι κατ’ αὐτή τήν ἡμέ­ρα συ­νήλ­θα­με καί ἐμεῖς, Ὀρ­θό­δο­ξοι ἀδελ­φοί, κλη­ρι­κοί καί λα­ϊ­κοί ἀπό τήν Ρω­σία καί τήν Ἑλ­λά­δα, καί ἐν Ἑνό­τη­τι Ἁγί­ου Πνεύ­μα­τος προ­σφέ­ρα­με κοι­νή λα­τρεία πρός τόν ἀλη­θι­νό Θεό.”

Επίσης ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας “Εἶ­ναι γνω­στό σέ ὅλους σας, ὅτι στήν Ἑλ­λά­δα τά τε­λευ­ταῖα χρό­νια οἱ ἀδελ­φοί σας Ὀρ­θό­δο­ξοι Χρι­στι­α­νοί ἀν­τι­με­τω­πί­ζουν σο­βα­ρά πρό­βλή­μα­τα, τά ὁποῖα δη­μι­ούρ­γη­σε ἡ οἰ­κο­νο­μι­κή κρί­ση. Πα­ρό­μοια προ­βλή­μα­τα καί ἀνά­λο­γες δυ­σκο­λί­ες ἀν­τι­με­τω­πί­σα­τε καί σεῖς κατά τό πα­ρελ­θόν.”

Ἐμεῖς πι­στεύ­ου­με, ὅτι ὅλα αὐτά εἶ­ναι δο­κι­μα­σί­ες τοῦ Θεοῦ, ἐξ αἰ­τί­ας τῶν λα­θῶν μας καί τῆς ἀπο­μα­κρύν­σε­ώς μας ἀπό τήν εὐ­σέ­βεια καί τήν βα­θειά πί­στη στόν Θεό πού μᾶς δί­δα­ξαν οἱ πρό­γο­νοί μας. Κατά βά­θος, ὅλοι βλέ­που­με καί αἰ­σθα­νό­μεθα, ὅτι πίσω ἀπό τίς δο­κι­μα­σί­ες ὑπάρ­χει ἡ ἀγά­πη τοῦ Θεοῦ.”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: “Γι’ αυτό δέν ἀπελ­πι­ζό­μεθα καί δέν ἀπο­γο­η­τευ­ό­μεθα. Πι­στεύ­ου­με, ὅπως πι­στέ­ψα­τε καί πι­στεύ­ε­τε καί σεῖς, στό ἔλε­ος τοῦ Θεοῦ καί ἀγω­νι­ζό­μεθα. Ἔχου­με πο­λύ­τι­μο συμ­πα­ρα­στά­τη τήν Ἁγία Ἐκ­κλη­σία μας καί τίς προ­σευ­χές τῶν ὁμο­δό­ξων ἀδελ­φῶν μας ἀνά τήν Οἰ­κου­μέ­νη.”

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Αγίας Πετρούπολης, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε: “Εὐ­χα­ρι­στοῦ­με τόν Πα­νά­γα­θο Θεό, δι­ό­τι μᾶς ἔδω­σε σή­με­ρα καί μίαν ἐπί πλέ­ον χαρά, νά εἴ­μεθα κον­τά σας, Σε­βα­σμι­ώ­τα­τε Μη­τρο­πο­λῖ­τα Βλα­δίμη­ρε, καί νά συ­νεορ­τά­ζου­με μαζί σας τήν ἐπέ­τειο τῶν γε­νε­θλί­ων σας.”

Η Χά­ρις τοῦ Θεοῦ σᾶς ἀξί­ω­σε μα­κρᾶς καί λαμ­πρᾶς ἱε­ρα­τι­κῆς καί ἀρ­χι­ε­ρα­τι­κῆς προ­σφο­ρᾶς ἐν τῇ Ἐκ­κλη­σίᾳ, διά τῆς ὁποίας ἀπεδεί­ξα­τε τήν βαθυτάτη πί­στη σας, τήν ἀκλόνητη ἀφο­σί­ω­σή σας στήν ἁγί­α Ἐκ­κλη­σί­α, τούς ἱε­ρούς Κα­νό­νες καί τίς Πα­ρα­δό­σεις Της”, πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος, συμπληρωσε: “Σᾶς τι­μοῦ­με καί ἐμεῖς σή­με­ρα, μαζί μέ τήν Ἁγι­ώτατη Ἐκ­κλη­σί­α τῆς Ρωσί­ας καί τόν εὐ­σε­βῆ κλῆρο καί λαό τῆς το­πι­κῆς Ἐκ­κλη­σί­ας, οἱ ὁποῖ­οι κατά τίς ἑόρτιες αὐ­τές στι­γμές, ἀνα­γνω­ρί­ζον­τας τήν ποι­κι­λο­τρό­πως ἐκ­δηλ­ούμε­νη πρός αὐ­τούς πα­τρι­κή σας στορ­γή καί θυ­σι­α­στι­κή προ­σφο­ρά, σᾶς ἀν­τα­πο­δί­δουν τόν προ­σή­κον­τα σε­βα­σμό καί τήν υἱ­ική τους ἀγά­πη”.




† ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ 27 ΜΑΪΟΥ.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος γεννήθηκε το 1690 μ.Χ. στη Ρωσία. Οι γονείς του, πιστοί χριστιανοί οι ίδιοι, βάπτισαν τον γιό τους χριστιανό και τον μεγάλωσαν σύμφωνα με τις επιταγές του Χριστιανισμού. Ο Άγιος από μικρός έγινε θερμός χριστιανός και διέγαγε τον βίο του εν Χριστώ. Όταν έφτασε στην κατάλληλη ηλικία, ο Άγιος Ιωάννης κατετάγη στον Ρωσικό στρατό. Την εποχή εκείνη μαινόταν ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος. Ο Άγιος πολέμησε σε αυτόν τον πόλεμο, έως ότου αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και δόθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Ο Τούρκος αξιωματικός μετέφερε τον Άγιο στο Προκόπι και εκεί προσπάθησε, όπως συνηθιζόταν τότε, να τον πείσει να αλλαξοπιστήσει. Ο Άγιος αντιστάθηκε σθεναρά σε όλες τις προσπάθειες του Τούρκου και τέλος, με την βοήθεια του Θεού, ο Τούρκος άφησε ήσυχο τον Άγιο να διατηρήσει την πίστη του.

Οι συνθήκες διαβίωσης του Αγίου ήταν πολύ σκληρές. Κοιμόταν στο στάβλο του αφεντικού του, μαζί με τα ζώα των οποίων τη φροντίδα του είχε αναθέσει. Έτρωγε ελάχιστα, τα ρούχα του ήταν φτωχικά και ήταν αναγκασμένος να περπατά χωρίς υποδήματα. Σε αυτόν τον στάβλο, ο Άγιος προσευχόταν, ενώ τα βράδια συχνά επισκεπτόταν μια εκκλησία που ήταν εκεί κοντά, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο. Η χάρη του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, έφερε ευλογία στο σπίτι του αφεντικού του, ο οποίος πλούτισε και έγινε από τους ισχυρότερους άντρες της περιοχής. Όταν κάποια στιγμή ο Τούρκος αξιωματικός επισκέφτηκε την Μέκκα για προσκύνημα, ο Άγιος Ιωάννης με θαυμαστό τρόπο έστειλε από το Προκόπι στην Μέκκα ένα πιάτο με ρύζι για το αφεντικό του. Στην αρχή δεν τον πίστεψαν, αλλά όταν ο Τούρκος γύρισε από την Μέκκα φέρνοντας το πιάτο μαζί του πείστηκαν και το θαύμα αυτό έγινε σε όλους όσους κατοικούσαν στην περιοχή γνωστό.

Ο Τούρκος θέλοντας να τιμήσει τον Άγιο προσφέρθηκε να του καλυτερέψει τις συνθήκες διαβίωσης. Ο Άγιος όμως αρνήθηκε και συνέχισε να φροντίζει τα ζώα του αφεντικού του και να μένει στον στάβλο. Δουλεύοντας την ημέρα και προσευχόμενος την νύχτα έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος τον υπόλοιπο του βίου του έως τις 27 Μαΐου του 1730 μ. Χ. όπου αναπαύτηκε σε ηλικία 40 ετών. Το σώμα του παραδόθηκε από το αφεντικό του στους Χριστιανούς του Προκοπίου ώστε να το θάψουν σύμφωνα με τους κανόνες του Χριστιανισμού. Το σώμα του Αγίου ενταφιάστηκε στο χριστιανικό νεκροταφείο και εκεί παρέμεινε για τρεισήμισι χρόνια. Μετά το πέρας αυτών των ετών ο Άγιος εμφανίστηκε στον ύπνο ενός γέροντα Ιερέα ζητώντας του να γίνει ανακομιδή του ιερού λειψάνου του. Κάθε βράδυ μια στήλη φωτός κατέβαινε από τον ουρανό στον τάφο του Αγίου. Οι Χριστιανοί έκαναν την ανακομιδή του Λειψάνου του Αγίου και το τοποθέτησαν σε μια λάρνακα κάτω από την Αγία Τράπεζα του Ναού του Αγίου Γεωργίου στον οποίο προσευχόταν ο Άγιος εν όσο ήταν στη ζωή. Πολλά θαύματα γίνονταν με την χάρη του Αγίου και κόσμος πολύς ερχόταν να προσκυνήσει το Ιερό Λείψανό του. Όταν το 1834 μ.Χ. κτίστηκε στο Προκόπι ένας μεγάλος Ναός του Μεγάλου Βασιλείου, μεταφέρθηκε εκεί το Λείψανό του. Τρεις φορές όμως θαυματουργά επέστρεφε το βράδυ το Ιερό Λείψανο του Αγίου στον παλαιό ναό, ενώ οι πιστοί το μετέφεραν την ημέρα στον νέο Ναό.

Μετά από πολλές αγρυπνίες, και με την συγκατάβαση του Αγίου μεταφέρθηκε μόνιμα πλέον το λείψανο του στον νέο Ναό. Σε αυτόν τον ναό έμεινε ο Άγιος μέχρι το 1924 μ.Χ. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών Ελλάδας και Τουρκίας που έγινε τότε, μεταφέρθηκε και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου στο Νέο Προκόπι της Εύβοιας όπου εγκαταστάθηκαν οι Έλληνες που ζούσαν στο Προκόπι της Μικράς Ασίας. Η μεταφορά στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, έγινε χάρη στις προσπάθειες του Παναγιώτη Παπαδόπουλου. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Παπαδόπουλος ναύλωσε με δική του δαπάνη το πλοίο «Βασίλειος Δεστούνης» με το οποίο εκτός από το σκήνωμα του Αγίου μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα και 800 πατριώτες. Το 1930 άρχισε να χτίζεται ναός προς τιμή του Αγίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά από πολλούς κόπους των πιστών το 1951. Τότε μεταφέρθηκε ο Άγιος στο νέο Ναό και εκεί βρίσκεται μέχρι τις μέρες μας. Πιστοί επισκέπτονται τον ναό αυτό και προσκυνούν τον Άγιο, από την Ελλάδα και το εξωτερικό ευχαριστώντας τον για τα θαύματα και την βοήθεια που τους δίνει με τη χάρη του.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Nα αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν με ηρεμία, ωριμότητα και ευθύνη, αξιολογώντας την προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική τους κατάσταση και τα εθνικά δεδομένα, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας το Σάββατο σε παραγωγικούς φορείς στο Επιμελητήριο Αργολίδας. Από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, κάνοντας λόγο για υπόθεση «που μας ντροπιάζει».

Τον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στο γερμανικό Spiegel, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ». «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε» σημειώνει, υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό.

Με σκληρό τόνο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, αναφορικά με δηλώσεις της που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο και αφορούν στη χώρα μας. Στη διάρκεια ομιλίας του στο στο Ναύπλιο, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την κ. Λαγκάρντ να αναθεωρήσει αυτά που ήθελε να πει, σημειώνοντας ότι το ύφος της προσέβαλε τον ελληνικό λαό. Το Σάββατο ο κ. Βενιζέλος πραγματοποίησε περιοδεία σε Κόρινθο και Αργολίδα, ενώ την Κυριακή το μεσημέρι θα παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου.

Τη βεβαιότητα ότι η ΝΔ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τις 17 Ιουνίου εξέφρασαν τα στελέχη της ΝΔ στις παρεμβάσεις που έκαναν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Με σχόλια που δεν μπορούν να αναπαραχθούν «επιτέθηκαν» χρήστες του Facebook στο προφίλ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τα σκληρά της λόγια για το ελληνικό αδιέξοδο. Μεταξύ αναφορών για ανάληψη ευθυνών και της ανάγκης για πληρωμή φόρων από όλους, η επικεφαλής του Ταμείου μίλησε για τα προβλήματα στην φαρμακευτική περίθαλψη και τον... Νίγηρα. Αργότερα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επανήλθε με «διευκρινιστικό σχόλιο» στη σελίδα της, στο οποίο υπογραμμίζει τη συμπάθειά της στους Έλληνες και την ανάγκη «να αναλάβουν όλοι στην Ελλάδα το μερίδιο της ευθύνης τους και ιδιαίτερα οι πιο προνομιούχοι, ειδικά στην πληρωμή φόρων».

Κόσμος

Ο Ολλανδός ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Φάμπερ, που βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας, σύμφωνα ιατρική πηγή. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο στην Ολλανδία, απέδρασε και διέφυγε στη Γερμανία -της οποίας την υπηκοότητα απέκτησε ως μέλος των SS.

Τουλάχιστον 92 σορούς, ανάμεσα στις οποίες οι 32 ήταν παιδιών, μέτρησαν οι παρατηρητές της αποστολής του ΟΗΕ στην πόλη Χούλα της δυτικής Συρίας μετά την επέμβαση του στρατού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας υποστράτηγος Ρόμπερτ Μοντ. Ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «σφαγή χωρίς διακρίσεις που δεν μπορεί να συγχωρεθεί».

Για κατάρτιση σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση «κατάρρευσης της Ευρωζώνης» μιλά -με πολύ προσεκτική διατύπωση- η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξή της, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς θα αντιδρούσε η χώρα σε περίπτωση που βρισκόταν ενώπιον «εκατοντάδων οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα ή την Ισπανία». Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ η Κομισιόν επιφυλάχθηκε μέχρι να πάρει λεπτομερέστερες πληροφορίες.

Σε τελετή που παρακολούθησαν εκατοντάδες κάτοικοι του Βίσεγκραντ, στην ανατολική Βοσνία, τάφηκαν τα λείψανα 66 Βόσνιων που δολοφονήθηκαν από Σερβοβόσνιους στο πόλεμο του 1992-95 και ρίχτηκαν στον ποταμό από τη γέφυρα της πόλης. Τα λείψανα βρέθηκαν πριν από δύο χρόνια κατά τη μερική στράγγιση τεχνητής λίμνης.

«Ο μπάτλερ το έκανε -αλλά όχι μόνος του», λέει το Βατικανό: Κατηγορίες για παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων απαγγέλθηκαν και επισήμως στον μπάτλερ του Πάπα στην υπόθεση διαρροής διαβαθμισμένων εγγράφων, ακόμη και επιστολών προς τον Βενέδικτο ΙΣτ', με τις αρχές να ανακοινώνουν πως γίνεται εντατική έρευνα για το εάν υπάρχουν συνεργοί. Ο 46χρονος παραμένει φρουρούμενος σε ασφαλή αίθουσα εντός του Βατικανού και εάν κριθεί ένοχος μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ακόμη και 30 ετών για παράνομη κατοχή εγγράφων αρχηγού κράτους.

Οικονομία

Η Γερμανία «δεν προτίθεται να ρίχνει χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο» λέει αναφορικά με την Ελλάδα ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μέρκελ. Το Βερολίνο, επισήμανε, επιθυμεί «να βοηθήσει την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της», αλλά περιμένει πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις. Στις 22 Ιουνίου φαίνεται ότι προσανατολίζονται οι ηγεσίες Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας για τη συνάντησή τους στη Ρώμη πριν την τακτική Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η ιταλική κυβέρνηση, με πρωτοβουλία της οποίας θα γίνει η συνάντηση, δεν έχει ακόμη καταλήξει, αλλά θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως ο στόχος είναι η «μίνι Σύνοδος» να γίνει μετά τις 17 Ιουνίου (οπότε και στήνονται κάλπες σε Ελλάδα και Γαλλία).

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας για τα αδιέξοδα της Ελλάδας. «Μην περιμένετε καμία συμπάθεια, ήρθε η ώρα να πληρώσετε τους φόρους σας» λέει και σε όσους το αποφεύγουν, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να χαλαρώσει τους όρους της σύμβασης. «Στεναχωριέμαι πολύ περισσότερο για τα παιδιά στο Νίγηρα που δεν έχουν σχολείο παρά για όσους βρίσκονται στην Αθήνα».

Αθλητισμός

Με χατ-τρικ του Ερέν Ντερντιγιόκ η Ελβετία νίκησε 5-3 την Γερμανία στα φιλικά προετοιμασίας που έγιναν το Σάββατο. Η Αγγλία επικράτησε με 1-0 της Νορβηγίας στο ντεμπούτο του Ρόι Χόντζον στον πάγκο της. Η Πολωνία νίκησε 1-0 επί της Σλοβακίας με τέρμα του Νταμιάν Περκίς, ενώ η Τσεχία επικράτησε 2-1 του Ισραήλ.

Θετικό ήταν σε γενικές γραμμές το τεστ της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, η οποία ανεδείχθη ισόπαλη 1-1 με τη Σλοβενία σε φιλικό που έγινε το Σάββατο στην Αυστρία. Σε μια βραδιά Eurovision, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε στο φινάλε το... δωδεκάρι της νίκης καθώς προηγήθηκε με τον Τοροσίδη στο 8', αλλά ισοφαρίστηκε από τον Κούρτιτς στο 87'. Στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Κονέ γιατί χτύπησε αντίπαλο. Ένταση με Σκοπιανούς οπαδούς. Τραυματίστηκε και αποχώρησε ο σκόρερ Τοροσίδης.

Συμπληρώθηκε το... παζλ της αποστολής της εθνικής Ολλανδίας για την τελική φάση του EURO 2012, καθώς το Σάββατο ο Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ ανακοίνωσε τα ονόματα των 23 ποδοσφαιριστών που θα συμπεριληφθούν στην αποστολή. Αυτοί που είναι εκπλήξεις και σχολιάστηκαν από τα ΜΜΕ είναι ο αμυντικός της Αϊντχόβεν, Βίλφρεντ Μπουμά, και ο Τζέτρο Βίλεμς, επίσης αμυντικός της Αϊντχόβεν. Αυτό σημαίνει ότι οι Βουρνόν Ανίτα, Σιεμ ντε Γιόνγκ, Άνταμ Μάχερ και Τζερεμέιν Λενς μένουν εκτός.


«Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΩΖΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΙ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ!»

Ποιον διασώζουν τα «πακέτα» που παρέχονται στην Ελλάδα, βάσει των Μνημονίων; «Tα γερμανικά κρατικά ταμεία και της γερμανικές τράπεζες». Όχι, δεν απαντά κανένα ελληνικό «αντιμνημονιακό» κόμμα. Η απάντηση προέρχεται από το πρακτορείο Bloomberg View.

Όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη ανάλυση του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φρόντισαν ώστε τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Αναλύοντας διεξοδικά αυτή τη διαδικασία, το Bloomberg View αναφέρει τα εξής χαρακτηριστικά σημεία:

Πρώτο: Εν αντιθέσει προς ό,τι συνέβη με μεγάλο μέρος της βοήθειας προς την Ελλάδα, η στήριξη στις γερμανικές τράπεζες προσφέρθηκε αυτομάτως, ως άμεση κίνηση της νομισματικής ένωσης.

Δεύτερο: Μόλις οι γερμανικές τράπεζες απέσυραν χρήματα από την Ελλάδα, οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης αντιστάθμισαν τις συγκεκριμένες εκροές με δάνεια προς την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

Τρίτο: Τα προαναφερθέντα δάνεια εντάχθηκαν στον ισολογισμό της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, υπό μορφή απαιτήσεων στην υπόλοιπη ευρωζώνη.

Τέταρτο: Εάν η Ελλάδα έκανε στάση πληρωμών προς τους δανειστές, οι απώλειες θα μοιράζονταν στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, αναλόγως της συμμετοχής τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη Γερμανία θα αναλογούσε το 28%.

Πέμπτο: Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα βάρη που θα επωμίζονταν οι γερμανικές τράπεζες μεταφέρθηκαν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης.

«Ε, όχι και συνετή η Γερμανία»...

Το Bloomberg αμφισβητεί το κλισέ το οποίο – όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- διατείνεται πως «η Γερμανία είναι ένας συνετός ενήλικος και η Ελλάδα ένα απερίσκεπτο, άτακτο παιδί».

Τονίζει συγκεκριμένα ότι οι γερμανικές τράπεζες διέθεσαν τεράστια ποσά στις περιφερειακές χώρες της Ευρώπης. Προς επίρρωσιν, αναφέρει:

«Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ως τον Δεκέμβριο του 2009 η έκθεση των τραπεζών σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία έφτανε στα 704 δισ. δολάρια. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το συνολικό άθροισμα των κεφαλαίων τους. Εν ολίγοις, δάνεισαν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσαν να αντέξουν»

Το Bloomberg View εξηγεί τι εννοεί το Βερολίνο, όταν λέει πως η Ευρωζώνη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για τυχόν ελληνική αποχώρηση από το ευρώ: Ότι θα «πληρώσουν τη νύφη» κυρίως οι Γάλλοι! Γράφει:

«Προτού αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, οι γερμανικές τράπεζες κινδύνευαν με μεγάλες απώλειες, σε περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ. Τώρα τα βάρη θα κατανεμηθούν στους φορολογούμενους όλης της Ευρωζώνης. Πρωτίστως της Γαλλίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν ακόμα πολλά ενεργά δάνεια στην Ελλάδα»

«Η Άνγκελα Μέρκελ να θυμηθεί ότι κέρδισε από την Ευρώπη»

Κατά το Bloomberg View, πάντως, εάν η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη η Γερμανία κάθε άλλο παρά αλώβητη θα μείνει...

«Το κόστος από τυχόν επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή θα επιβαρύνει τη Γερμανία. Εάν ο τραπεζικός πανικός και η αναστάτωση στις αγορές ωθήσουν εκτός Ευρωζώνης την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες χώρες, θα εξανεμιστεί μεγάλο τμήμα των κεφαλαίων των γερμανικών τραπεζών. Πιθανή διάλυση του ευρώ θα ζημίωνε και τις εξαγωγές της Γερμανίας, θα διακινδύνευε δε την ίδια την ύπαρξη της Ε.Ε».

Το Bloomberg View διατυπώνει ένα «δια ταύτα»:

«Για να τα αποτρέψει όλα αυτά, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει όσα έχει αρνηθεί ως τώρα κι ακόμη περισσότερα. Θα πρέπει να συμφωνήσει να επιτραπεί στην ΕΚΤ να καλύψει το χρέος των κρατών-μελών. Να αποδεχθεί ένα μηχανισμό που θα ενισχύσει οικονομικά αδύναμες χώρες της Ευρωζώνης, με τον ίδιο αυτόματο τρόπο που χαρακτήρισε τη διάσωση της Γερμανίας. Αν μάλιστα δεχόταν ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο ασφάλισης των ανέργων, θα έκανε ένα πρώτο βήμα».

Και καταλήγει:

«Την ώρα που η Αγκελα Μέρκελ σκέφτεται το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή κρίση, ας έχει καλά στο μυαλό της ότι η χώρα της χρωστάει πολλά στο ευρωσύστημα, όπως και η Ελλάδα»