22 Μαΐου, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ κ. Θ. ΤΖΗΜΕΡΟ.


Με τον πρόεδρο του νεοσύστατου κόμματος "Δημιουργία Ξανά!" κ. Θάνο Τζήμερο συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Για περίπου μισή ώρα ο Αρχιεπίσκοπος και ο κ. Τζήμερος είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και σκέψεις για το ρόλο της Εκκλησίας στη σύγχρονη κοινωνία και τη συμβολή της στην αντιμετώπιση των ποικίλων προβλημάτων που γεννά η σημερινή πολυεπίπεδη κρίση.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας επ' ωφελεία του ελληνικού λαού και το πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των δύο θεσμών.  


ΜΗΝΥΜΑ TOY ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Αγαπητά μου παιδιά,

Χριστός Ανέστη!

Κάποτε ένας μαθητής λίγο πριν τις εξετάσεις εκμυστηρεύτηκε: «Νιώθω να τρίζει η καρέκλα κάτω από τα πόδια μου. Δεν φοβάμαι τόσο τις εξετάσεις αλλά έχω αγωνία για το τι θα γίνει μετά. Αν άξιζε τόσος κόπος. Θέλω να απαντήσω σε πολλά ερωτήματα που γεννήθηκαν στη διάρκεια της προετοιμασίας στα οποία δεν βρήκα απαντήσεις και αφορούν εμένα.

Ποιός είμαι». Μου θύμισε τον ποιητή:«Σαν να μην κάτεχα ο αγράμματος, πως είναι εκεί ακριβώς μέσα στην άκρα σιγαλιά, που ακούγονται οι πιο αποτρόπαιοι κρότοι». Αυτές οι σκέψεις δεν διατυπώθηκαν μόνο από ένα μαθητή. Ακούγονται συχνά και από πολλούς και αξίζει να σταθούμε σε αυτόν τον προβληματισμό μια και οι εξετάσεις και το αποτέλεσμά τους είναι μονάχα ένας σταθμός, ο οποίος είναι σημαντικός αλλά καθόλου κρίσιμος. Χρήσιμα και κρίσιμα είναι τα ερωτήματα που σας απασχολούν. Το μέλλον και το νόημα ζωής. Η στάση σας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.  Το σημαντικό είναι να κρατήσετε τη δίψα σας, ώστε ό,τι κυοφορείται στην καρδιά σας να μην μείνει «αποκρουστικός κρότος» αλλά να γίνει σπόρος που γεννά ζωή.

Ο Κύριος διδάσκοντας είπε: «Όποιος διψάει, να ‘ρθει σ’ εμένα και να πιεί. Μέσα από εκείνον που πιστεύει σ’ εμένα ποτάμια ζωντανό νερό θα τρέξουν»(Ιωαν.7.37-38).  Αυτός που θα διατηρήσει αυτή τη δίψα και θα ξεδιψά από τη συν-ζωή με το Χριστό θα μπορέσει να φωτίσει το μέλλον του αλλά και το νόημα όλων όσων συμβαίνουν και θα συμβούν στην πορεία του, τα οποία συχνά μοιάζουν να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Προσεύχομαι, παιδιά μου, όλα όσα ζείτε να γίνουν αφορμή ταξιδιών. Να προχωρήσετε τον προβληματισμό σας, να ασκηθείτε στα ερωτήματά σας. Να συμφιλιωθείτε με την ύπαρξη τους για να συναντηθείτε με τις απαντήσεις τους. Η πορεία αυτή αξίζει κάθε κόπο, ακόμα και αν γεννήθηκε στο ημίφως των εξετάσεων. 



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας εξετάζονται την Τρίτη 22 Μαΐου οι μαθητές των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (Επαγγελματικά Λύκεια Ομάδα Α').

Στο μικροσκόπιο των ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου βρίσκονται τα λεγόμενα «ημερολόγια» του πρώην υπουργού, καθώς φαίνεται να περιλαμβάνουν κρίσιμα στοιχεία για την ερευνώμενη υπόθεση. Στα ημερολόγια του βασικού κατηγορούμενου της υπόθεσης καταγράφονται συναντήσεις του με πρόσωπα από πολλούς χώρους, ενώ μεγάλο μέρος των σημειώσεων αναλώνεται στην απαίτηση από κάποιον «Γιάννη» να του επιστρέψει 1.000.000 ευρώ.

Σε πλήρεις προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται τα επιτελεία Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με τις ηγεσίες των δύο κομμάτων να προετοιμάζουν το δυναμικό τους για την... επιστροφή στην προεκλογική εκστρατεία. Όσον αφορά το μεν ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος για τον συντονισμό και την «κατανομή ρόλων», με ιδιαίτερα έμφαση να δίνεται στις περιφέρειες του Λεκανοπεδίου, ενώ η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε τη σύγκληση Εθνικής Εκλογικής Συνδιάσκεψης το Σάββατο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στην οποία θα παρουσιαστών οι προγραμματικές θέσεις του κόμματος.

Έκκληση στους πολιτικούς αρχηγούς για τη συμπίεση του εκλογικού κόστους απηύθυνε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα, δήλωσε ότι έλαβε «γόνιμες προτάσεις» από τα κόμματα εν όψει της Άτυπης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η παρουσία της Ελλάδας θα είναι «αισθητή και αποτελεσματική». Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα έχει σύσκεψη με τον Λουκά Παπαδήμο και υπουργούς, εν όψει της Συνόδου Κορυφής.

Την προσχώρηση στη Νέα Δημοκρατία του Θάνου Πλεύρη και του Γιώργου Ανατολάκη ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντησή του με τους δύο πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ. Εντονότατη η αντίδραση του ΛΑΟΣ, που κάνει λόγο «για πανστρατιά προδοτών».

Κόσμος

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στη Σόφια, με αποτέλεσμα χιλιάδες κάτοικοι να βγουν πανικόβλητοι στους δρόμους και τις πλατείες. Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στη Θεσσαλονίκη. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές ζημιές, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο σεισμός είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος (μόλις 9 χλμ.). Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε κοντά στην πόλη Πέρνικ, που βρίσκεται περίπου 20 χλμ. δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Ένα άτομο το οποίο φέρεται να είναι ο βομβιστής στην επίθεσης στο τεχνικό Λύκειο του Μπρίντιζι που στοίχησε τη ζωή σε μια 16χρονη κοπέλα και τραυμάτισε άλλα επτά άτομα (μία κοπέλα είναι σοβαρά) φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει οι ιταλικές Αρχές και αναζητούν πλέον τα ίχνη του. Οι υποψίες εξαρχής είχαν πέσει στο οργανωμένο έγκλημα αλλά η μαφία, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις αυτού του τύπου, στρέφοντας τις Αρχές προς τον μεμονωμένο δράστη.

Τη σταδιακή απεμπλοκή από το Αφγανιστάν με την παράδοση της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις από το 2013 και την πλήρη αποχώρηση το επόμενο έτος επιβεβαίωσε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνήλθε τη Κυριακή και τη Δευτέρα στο Σικάγο. Το ζήτημα του πολέμου κυριάρχησε στη Σύνοδο ενώ ζητήματα όπως η διεύρυνση (που επιθυμούν διακαώς κάποιες χώρες όπως η ΠΓΔΜ) παραπέμπονται στην επόμενη Σύνοδο, όποτε γίνει...

Δεκατρία άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 25 τραυματίστηκαν στη Χιμάρα της Αλβανίας, όταν λεωφορείο με περίπου 50 φοιτητές από το πανεπιστήμιο του Ελμπασάν κατέπεσε σε γκρεμό σε ορεινή περιοχή, κοντά στην πόλη. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και οδηγός.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ προειδοποίησε για την πιθανή άνοδο του εθνικισμού στην Ευρώπη σε περίπτωση που δεν λυθούν τα προβλήματα στην ευρωζώνη. Προσθέτει δε ότι η ενίσχυση αριστερών και δεξιών εξτρεμισμών εξαιτίας της μαλθακότητας των Ευρωπαίων ηγετών, θα ήταν καταστροφική.

Οικονομία

Την ομόφωνη θέση της G8 υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αρνούμενος να κάνει προβλέψεις για το τι θα συμβεί εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη. Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις εκλογές στις 17 Ιουνίου και αναγνώρισε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα «έχει συνέπειες και στις ΗΠΑ». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε, επίσης, τις ευρωπαϊκές χώρες «να συντονίσουν αποτελεσματικότερα» τις ενέργειές τους για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Προσπάθεια για να υπάρξει «πάγωμα» στο ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας, προκειμένου το θέμα να επανεξεταστεί από τη νέα κυβέρνηση καταβάλλει ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αντ.Ρουπακιώτης. Παράλληλα, εμφανίζεται καθησυχαστικός στο θέμα των μισθών και συντάξεων, λέγοντας ότι δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα και ότι οι πόροι επαρκούν.

Στην στρατηγική για την ανάπτυξη και την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη θα επικεντρωθούν οι ηγέτες της ΕΕ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, στόχος της οποίας, όπως αναφέρει ο Χερμάν βαν Ρομπάι, «δεν είναι να υπάρξουν συμπεράσματα ή να ληφθούν αποφάσεις, αλλά η καλύτερη δυνατή πολιτική προετοιμασία» εν όψει της Συνόδου του Ιουνίου. Έτοιμο να θέσει θέμα ευρωομολόγων το Παρίσι, «συνεχίζεται η καλή γαλλογερμανική συνεργασία, αλλά αυτό δεν αποκλείει πιθανές αποκλίνουσες θέσεις» λέει από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Αθλητισμός

Η πρόταση του προέδρου της ΠΑΕ Άρης, Θανάση Αθανασιάδη ήταν αυτή που υπερψηφίστηκε και πέρασε κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κοινωνίας Μελών Άρη για την επόμενη μέρη στην ΠΑΕ. Λίγο πριν τις 23:00 η πρόταση υπερψηφίστηκε χωρίς κάλπες αλλά με... καρτέλες «ναι» και «όχι» έναντι των τριών άλλων που είχαν κατατεθεί στη ΓΣ που κράτησε περίπου τέσσερις ώρες.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε λέει «αντίο» στον Ολυμπιακό και σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που παραχώρησε στο συνδρομιτικό κανάλι μίλησε για την εμπειρία του στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό, για τη λατρεία του κόσμου και για την ιδιαίτερη σχέση που ανέπτυξε με τους Έλληνες. «Αυτό που ξέρω είναι πως η σχέση μου με αυτή τη χώρα είναι εντελώς διαφορετική. Θα είμαι κοντά στους Έλληνες έστω κι αν βρίσκομαι μακριά τους. Φεύγω γεμάτος με πολύ περισσότερα από όσα είχα πριν έχοντας πάρει πάρα πολλά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Βάσκος τεχνικός.

Αρνητική είναι η εισήγηση της ΕΠΟ για την αδειοδότηση της ΑΕΚ. Η «Ένωση» θα περιμένει να ανακοινωθεί επίσημα η απόφαση της Επιτροπής αδειοδότησης της ΕΠΟ για να καταθέσει έφεση και να εξεταστεί ο φάκελος της σε δεύτερο βαθμό. Οι «κιτρινόμαυροι» ελπίζουν ότι έτσι θα πάρουν την άδεια, αρκεί να βρουν τα περίπου 4,5 εκατ. που απαιτούνται για να τακτοποιηθούν οι οφειλές τους. Τελευταία προπόνηση της ΑΕΚ με «αντίο» από τον Δέλλα.


ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Φήμες για επιβολή ορίου στις αναλήψεις  
Συναγερμός έχει σημάνει στις τράπεζες της χώρας από πληροφορίες για τσουνάμι αναλήψεων, της τάξεως του 1 δισ. ευρώ ημερησίως κάτι που θα σήμαινε άμεση απειλή για την εγγύηση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών και επικείμενη κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά τις εκλογές, έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες συνολικά 3,2 δισ ευρώ, ενώ την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες τρεις μέρες έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 3,6 δισ. ευρώ, περισσότερα από όλα όσα έφυγαν από την εβδομάδα των εκλογών.

Ανάλογο φαινόμενο με αυτό παρατηρήθηκε -γράφει το Πρώτο Θέμα- την περίοδο ανακοίνωσης του Μνημονίου από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκροή χρημάτων έγινε από τους «ισχυρούς του χρήματος» και κυρίως αυτούς που έχασαν λεφτά από το το «κούρεμα» των ομολόγων. Από την πλευρά τους οι τραπεζες προσπαθούν με έμμεσους τρόπους να συγκρατήσουν τη φυγή των καταθέσεων, όπως αύξηση των επιτοκίων 7% για την ανανέωση τρίμηνης προθεσμιακές καταθέσεις ή ανεπίσημα θέτουν όρια για τα εμβάσματα.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι τα τραπεζικά καταστήματα δέχονται καθημερινά αναρίθμητα τηλεφωνήματα από πελάτες που αναζητούν πληροφορίες για μεταφορά των χρημάτων τους ή για την αγορά γερμανικών ομολόγων. Πρέπει να τονιστεί πάντως ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, με επίσημη ανακοινωσή της, διέψευσε την επιβολή ανώτατου ορίου ανάληψης καταθέσεων.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/5/2012

 
Γεγονότα

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού.

1067: Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ' Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν)

1957: Αρχίζουν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τα έργα για την κατασκευή νέας εξέδρας, στην πλευρά των ορθίων. Σε πρώτη φάση προβλεπόταν την επέκταση των δύο υπαρχόντων εξεδρών -προς Αλεξάνδρας και Τσόχα- που θα δημιουργούσαν χώρο για επιπλέον 4.500 άτομα.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

Γεννήσεις

1813: Ρίχαρντ Βάγκνερ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 13/2/1883)

1894: Έλλη Αλεξίου, ελληνίδα συγγραφέας. (Θαν. 28/9/1988)

1946: Τζορτζ Μπεστ, βορειοϊρλανδός ποδοσφαιριστής, με σημαντική προσφορά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. (Θαν. 25/11/2005)

Θάνατοι

337: Μέγας Κωνσταντίνος, πρώτος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 27/2/274)

1825: Λασκαρίνα Πινότση, γνωστότερη ως Μπουμπουλίνα, ηρωίδα της ελληνικής επανάστασης. (Γεν. 11/5/1771)

1885: Βίκτωρ Ουγκώ, γάλλος συγγραφέας. («Οι Άθλιοι») (Γεν. 26/2/1802)