21 Απριλίου, 2012

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος βρίσκεται, από την Τρίτη στην Ρώμη για σειρά συναντήσεων με την ιταλική κυβέρνηση και το Βατικανό. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

Στις επαφές του θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης των κατοχικών αρχών προς τον Χωρεπίσκοπο της Καρπασίας να μεταβαίνει ανεμπόδιστα στην επισκοπή του για τις ποιμαντικές ανάγκες του εγκλωβισμένου ποιμνίου του. Επίσης, θα θέσει το θέμα της διάσωσης των ναών στα κατεχόμενα, της ελευθερίας στη λατρεία και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Μακαριώτατος εσυναντήθη  με τον υπουργό Εξωτερικών της Αγίας Έδρας, Ντομινίκ Μαμπερντίν, ενώ  σήμερα Σάββατο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Καρδινάλιο Τ. Περτόνε.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος συναντήθηκε επίσης με τον Ιταλό υπουργό Ανδρέα Ρικάρτι, τον πρόεδρο της οργάνωσης του Αγίου Αιγιδίου και άλλους παράγοντες της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Εξάλλου, έφτασε στον ΥΠΕΞ της Αγίας Έδρας επιστολή της Κυπρίας ΥΠΕΞ Ερατώς Μαρκουλή, ενώ περίπου 50 βουλευτές υπέβαλαν ερώτηση στον Ιταλό ΥΠΕΞ για το θέμα του Χωρεπισκόπου Καρπασίας και τα εμπόδια των τουρκιών αρχών προς τους Ελληνοκυπρίους να συντηρήσουν τις εκκλησίες τους και να ασκούν ανεμπόδιστα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα .


ΜΠΡΕΙΒΙΚ: «ΒΑΡΒΑΡΑ ΟΣΑ ΕΚΑΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΕΚΑΝΑ - ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΟΤΙ ΘΑ ΠΕΘΑΙΝΑ»


Μια ... παραχώρηση έκανε κατά τη διάρκεια της δίκης του ο Νορβηγός ακροδεξιός δολοφόνος Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ: Αναγνώρισε ότι οι πράξεις του ήταν «ανατριχιαστικές και βάρβαρες». Κατά τα άλλα, βεβαίως, ο Μπρέιβικ έχει εκφράσει τη λύπη του, επειδή – όπως είπε- στην Ουτόγια δεν κατόρθωσε να σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους. Ο ... γεμάτος κατανόηση δράστης τόνισε ότι αδυνατεί να συνειδητοποιήσει «πως είναι για τους άλλους» το έγκλημά του. Πρόσθεσε πως κατέβαλλε προσπάθειες στη δίκη, ώστε να «αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά» από τις πράξεις του και να μπορέσει να μιλήσει για αυτές.

Σύμφωνα με όσα είπε, την ημέρα των επιθέσεων που διέπραξε σκέφτηκε: «Σήμερα είναι η μέρα που θα πεθάνω». Αυτά που σχεδίαζε -ακόμη- να κάνει, ήταν – όπως ο ίδιος είπε: Να σκοτώσει όλα τα στελέχη της κυβέρνησης με τη βόμβα στο Όσλο, να εξολοθρεύσει και τα 600 άτομα στο νησί Ουτόγια, να αποκεφαλίσει μια πρώην πρωθυπουργό που βρισκόταν εκεί - βιντεοσκοπώντας, μάλιστα, τη σκηνή. Ο Μπρέιβικ δεν αποδέχθηκε το ισχυρισμό του δολοφόνου παιδιών, «επιχειρηματολογώντας» ως εξής: «Όσοι, όπως η νεολαία του Εργατικού Κόμματος, δίνουν αγώνα για την πολυπολιτισμικότητα, είναι φυσιολογικοί στόχοι».

Δεν πρόλαβε να ξεκινήσει καλά καλά η δίκη του Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο οποίος κατηγορείται για την δολοφονία 77 ανθρώπων στη Νορβηγία τον περασμένο καλοκαίρι, και διεκόπηκε. Ο εισαγγελέας και η υπεράσπιση ζήτησαν να εξαιρεθεί ένας από τους τρεις εθελοντές πολίτες που κληρώθηκαν για να βοηθήσουν τους δικαστές στην διαδικασία. Νωρίτερα ο Μπράιβικ προσήλθε στην αίθουσα του δικαστηρίου για να καταθέσει, κατά την δεύτερη ημέρα της δίκης του, απευθύνοντας και πάλι ναζιστικό χαιρετισμό.

Ο 33χρονος παραδέχτηκε τις πράξεις του, αλλά δήλωσε αθώος ισχυριζόμενος ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα μετά την ανάγνωση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελέα. Το κατηγορητήριο αναφέρει με λεπτομέρειες πως ο Μπράιβικ πυροδότησε εκρηκτικό μηχανισμό σε περιοχή με κυβερνητικά κτίρια του Όσλο, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, και πως σκότωσε 69 ανθρώπους σε νησί όπου κατασκήνωναν μέλη της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος κοντά στην πρωτεύουσα.

Εξαιρέθηκε από το δικαστήριο βοηθός δικαστή, για λόγους μεροληψίας

Ενας από τους βοηθούς δικαστές εξαιρέθηκε σήμερα από τη σύνθεση του δικαστηρίου, για λόγους μεροληψίας, μετά από δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης που τον παρουσίαζαν να έχει ζητήσει μέσω του διαδικτύου να επιβληθεί η θανατική ποινή στον Μπράιβικ.

Ο βοηθός δικαστή είχε γράψει στο Facebook στις 23 Ιουλίου, μια ημέρα δηλαδή μετά τις επιθέσεις του Μπράιβικ κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 77 άνθρωποι, ότι «η θανατική ποινή είναι η μοναδική κατάλληλη τιμωρία στην υπόθεση αυτή». Το γεγονός πάντως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο βοηθός, όπως δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Βένκε Ελίζαμπεθ Αρντσεν.

Η αστυνομία ερευνά το δημοσίευμα και αναμένεται να γίνει γνωστό αν οι συνήγοροι του Μπράιβικ θα ζητήσουν την εξαίρεση του βοηθού δικαστή.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τους πολίτες να καταδικάσουν στις εκλογές της 6ης Μαΐου τα κόμματα του μνημονίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να τα στείλουν εκεί που πραγματικά τους αξίζει, στη λήθη και την ανυποληψία της ιστορίας. κάλεσε απόψε σε ομιλία του στο παλιό τελωνείο Χανίων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Τη διενέργεια διοικητικής έρευνας διέταξε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και εμφανίζει ξυλοδαρμό ατόμου, πιθανώς μετανάστη, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίας.

Στις επικείμενες εκλογές, κρίνεται αν ο λαός θα είναι ηττημένος και απογοητευμένος ή με ισχυρό ΚΚΕ, θα είναι ετοιμοπόλεμος να αντιμετωπίσει τα χειρότερα, υπογράμμισε σε ομιλία της απόψε στη Νέα Ιωνία, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Δύο εβδομάδες πριν τις δυσκολότερες κάλπες στις οποίες καλούνται οι Έλληνες πολίτες από την εποχή της Μεταπολίτευσης, στο Facebook πνέει ένας πιο... ανάλαφρος αέρας στην πορεία προς τις εκλογές. Αφίσες-παρωδίες, άλλοτε ευφάνταστες και άλλοτε σοβαρότερες, διά χειρός (ή μάλλον mouse) χρηστών κυκλοφορούν από το ένα προφίλ στο άλλο και καλούν σε υπεύθυνη επιλογή όταν βρεθούμε μπροστά με τα ψηφοδέλτια στα χέρια.

Στο φρόνημα της προοδευτικής παράταξης και ειδικότερα στην παραταξιακή συνείδηση των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη απευθύνθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας το βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «όσοι είναι αναποφάσιστοι θέλουν να στείλουν μήνυμα με τη σιωπή τους. Αυτούς θέλουμε μαζί μας.

Κόσμος

Ημέρα περισυλλογής και στοχασμού είναι για τους Γάλλους το Σάββατο πριν προσέλθουν την επόμενη ημέρα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Οι υποψήφιοι έκαναν τις τελευταίες ομιλίες τους και όλοι πλέον στρέφουν την προσοχή τους στο αποτέλεσμα της κάλπης που είναι σίγουρο ότι θα «ακουστεί» και πέρα από τα σύνορα της Γαλλίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Ολάντ να αυξάνει το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο έναντι του Σαρκοζί και μπαίνει στο δεύτερο γύρο, στις 6 Μαΐου, με ισχυρό προβάδισμα· αλλά το κλειδί των εξελίξεων κρατούν οι μικρότεροι υποψήφιοι...

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής στη Γαλλία εγκαινιάζει μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη που αναδεικνύει την ανεπάρκεια της ευρωπαϊκής πολιτικής τάξης, εκτιμά σε άρθρο του που υπογράφουν «Οι Συντάκτες» το πρακτορείο Bloomberg. Στο άρθρο γνώμης γίνεται αναφορά στις εκλογές που θα διεξαχθούν κατά σειρά στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στη Γερμανία. Και αποφαίνονται οι συντάκτες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες όλων των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία στις χώρες αυτές δεν φαίνεται να έχουν το πολιτικό εκτόπισμα, το κύρος και τις ικανότητες ενός Φρανσουά Μιτεράν ή ενός Χέλμουτ Κολ.

Αεροσκάφος της πακιστανικής εταιρείας Bojha Air με 127 επιβαίνοντες συνετρίβη το απόγευμα της Παρασκευής σε κατοικημένη περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Καράτσι-Ισλαμαμπάντ και συνετρίβη εν μέσω κακοκαιρίας. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για επιζώντες...

Δικαστήριο στη Φλόριντα αποφάσισε την Παρασκευή να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων ο Τζορτζ Ζίμερμαν εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί δίωξη για τον θάνατο του Τρέιβον Μάρτιν. Επιπλέον δεν του επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ και η οπλοφορία ενώ του απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις επτά το απόγευμα ως τις έξι τα ξημερώματα.

Μία επικίνδυνη δύναμη που παρακμάζει χαρακτήρισε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Παρίσι. Ο Μελανσόν επικροτεί τις «επαναστάσεις των λαών» που έχουν καθοδηγηθεί από ηγέτες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Ούγκο Τσάβες και η Κριστίνα Φερνάντες (που εθνικοποίησε τον ισπανικών συμφερόντων κολοσσό YPF-Repsol), και παράλληλα κατακεραυνώνει την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη και το «δίδυμο» Μερκοζί.

Οικονομία

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν την Παρασκευή οι αγορές στην Ευρώπη και στη Wall Street μετά από μία εβδομάδα διακυμάνσεων και μεταπτώσεων. Η καταγγελία της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εμπορίου από το ΣΕΛΠΕ, ενώ ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή νέας σύμβασης προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, που τον καλεί να αποσύρει την καταγγελία και να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο ΣΕΛΠΕ «ενώ γνωρίζει ότι είναι σε εξέλιξη μια δύσκολη διαπραγμάτευση για υπογραφή μιας ενιαίας εθνικής κλαδικής σύμβασης για όλο το Εμπόριο, επιλέγει να καταγγείλει τη σύμβαση σήμερα τορπιλίζοντας την εργασιακή ειρήνη και παίζοντας με τη φωτιά» λέει η Ομοσπονδία.

Οι πλούσιες και αναδυόμενες οικονομικά χώρες που συγκροτούν την ομάδα G20 δεσμεύτηκαν σήμερα στην Ουάσιγκτον να αυξήσουν τα αποθεματικά του ΔΝΤ πάνω από 430 δισ. δολάρια. Αυστραλία, Ν.Κορέα, Βρετανία και Σιγκαπούρη, υποσχέθηκαν από την πλευρά τους να συμβάλουν στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ με το ποσό των 41 δισ. δολαρίων, κάνοντας μεγαλύτερη τη λίστα των μελών του Ταμείου, που συμμερίζονται την ανάγκη για αύξηση των κεφαλαίων του, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση στην ευρωζώνη και όχι μόνο.

Αθλητισμός

Με την Ντόρτμουντ να ψάχνει τον βαθμό που θα της χαρίσει το πρωτάθλημα, συνεχίζεται η μπουντεσλίγκα, που έχει φτάσει στην 32η αγωνιστική. Η πρωτοπόρος θα υποδεχθεί την Γκλάντμπαχ και είναι το απόλυτο φαβορί για την νίκη, μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της, που αναμένεται να πανηγυρίσει την κατάκτηση της «σαλατιέρας» το απόγευμα του Σαββάτου. Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η αυλαία Μάιντς και Βόλφσμπουργκ αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα.

Μετά το ρεπό της Πέμπτης, οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού επέστρεψαν στις προπονήσεις, όμως, η συνάντησή τους με τον τεχνικό της ομάδας, Ερνέστο Βαλβέρδε δεν ήταν ως συνήθως. Στο γήπεδο υπήρχε αρκετή συγκίνηση με τον Βάσκο προπονητή να συγκεντρώνει τους παίκτες για να τους κοινοποιήσει την απόφασή του να αποχωρήσει από τον πάγκο των «ερυθρολεύκων». Ζήτησε το 2x2 με τον Ατρόμητο σε πρωτάθλημα και τελικό Κυπέλλου για να κλείσει επιτυχημένα η σεζόν. Αγώνα δρόμου από Ιμπαγάσα. Με πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ τιμωρήθηκε από την ΠΑΕ ο Καζίμ.

Το «Καμπ Νου» συγκεντρώνει το βράδυ του Σαββάτου (21:00 ώρα Ελλάδας) τα βλέμματα των ποδοσφαιρόφιλων απανταχού γης, οι οποίοι περιμένουν με ανυπομονησία το μεγάλο ντέρμπι του ισπανικού πρωταθλήματος, μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο τίτλος της Premier League κρίνεται στο ντέρμπι της 30ης Απριλίου ανάμεσα στην Μάντσεστερ Σίτι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Επιστροφή στη δράση στο Campionato με τη Γιουβέντους να ψάχνει νίκη κόντρα στη Ρόμα για την παραμονή στην κορυφή. «Θρίλερ» και στη Γαλλία ανάμεσα σε Μονπελιέ και Παρί Σ.Ζ.




ΒΙΚΥ ΣΤΑΜΑΤΗ: «ΘΕΛΩ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»


Ένα περιστατικό ενδεικτικό της νοοτροπίας της Βίκυς Σταμάτη, συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου που συνέβη πριν από μερικά χρόνια στην Φθιώτιδα.

Όπως θυμούνται άνθρωποι που ζουν στην περιοχή, η κυρία Σταμάτη επισκέφθηκε πριν τον γάμο της με τον κ. Τσοχατζόπουλο γνωστό μεσίτη της Φθιώτιδας , από την οποία και η ίδια κατάγεται. Στην συνάντηση που είχαν του ζήτησε να της βρει μια έκταση 40 στρεμμάτων στην παραθαλάσσια περιοχή του Λογγού που είναι ένα από τα τουριστικά θέρετρα του νομού.

Ο μεσίτης εντυπωσιάστηκε από το αίτημα της γοητευτικής κυρίας που είχε απέναντι του και της απάντησε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα.

Το πρώτο πώς υπήρχε πολύ μεγάλη δυσκολία να βρεθεί μια ενιαία έκταση 40 στρεμμάτων προς πώληση στην περιοχή που αποτελεί ένα από τα «φιλέτα» της Φθιώτιδας γιατί βρίσκεται πάνω στην θάλασσα.

Το δεύτερο ήταν πώς ακόμα κι αν εντοπιζόταν μια τόσο μεγάλη έκταση , το ποσό το οποίο θα απαιτούσε ο πωλητής θα ήταν εξαιρετικά υψηλό.

Η απάντηση που φέρεται ότι πήρε ο μεσίτης από την κυρία Σταμάτη τον άφησε άφωνο: «Ποιος σας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα»; Τελικά, η αγοραπωλησία αυτή δεν έγινε ποτέ προφανώς λόγω της αδυναμίας να βρεθούν 40 στρέμματα σε τοποθεσία που να επιθυμούσε η γαλαντόμα πελάτισσα.

Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής έχουν να λένε ότι ο μεσίτης διηγείτο για μέρες το περιστατικό χωρίς να ξέρει πώς η κυρία που είχε απέναντι του μετά από λίγο καιρό θα γινόταν σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπολου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21/4/2012


Γεγονότα

753 π.Χ: Ο Ρωμύλος και ο Ρέμος ιδρύουν τη Ρώμη.

1930: Ο Άρης νικάει τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ, ανακηρύσσεται πρωταθλητής και ταυτόχρονα κατακτά τον πρώτο τίτλο του στο μπάσκετ.

1941: Ο Αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, παρά την κρίσιμη κατάσταση που δημιουργήθηκε στο αλβανικό μέτωπο από τη γερμανική εισβολή στη Μακεδονία, συνιστά με διαταγή του προς τη Στρατιά Ηπείρου τη συνέχιση του αγώνα μέχρι το έσχατο όριο των δυνατοτήτων της.

1949: Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Ελεύθερης Ελλάδας (ΔΣΕ) ανακοινώνει την πρόταση Πορφυρογέννη προς τον ΟΗΕ (20 Απριλίου) για «κατάπαυση του πυρός, γενική αμνηστία και εκλογές με συμμετοχή μας στη διενέργειά τους», πρόταση που ο ίδιος ο σταθμός θα αποκηρύξει στις 7 Μαΐου.

1967: Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ελλάδα, υπό τον συνταγματάρχη Γεώργιο Παπαδόπουλο. Οι πραξικοπηματίες ορίζουν ως πρωθυπουργό τον Αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Κόλλια.

1983: Η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι η Αθήνα είναι η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Γεννήσεις

1915: Άντονι Κουίν, αμερικανομεξικάνος ηθοποιός. («Ζορμπάς ο Έλληνας») (Θαν. 3/6/2001)

1926: Ελισάβετ Β', βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας.

1947: Ίγκι Ποπ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Τζέιμς Τζιούελ Όστερμπεργκ τζούνιορ, αμερικανός ρόκερ.

Θάνατοι

1699: Ζαν Μπατίστ Ρασέν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ρακίνας, γάλλος θεατρικός συγγραφέας. (Γεν. 22/12/1639)  [Αποφθέγματα]

1910: Μαρκ Τουέιν, φιλολογικό ψευδώνυμο του Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς, αμερικανός συγγραφέας και χιουμορίστας. («Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ», «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν») (Γεν. 30/11/1835)  [Αποφθέγματα]

1996: Τζίμι «The Greek» Σνάιντερ, (Δημήτριος Συνοδινός), ελληνοαμερικανός αθλητικός σχολιαστής και «γκουρού» του στοιχήματος. (Γεν. 9/9/1919)