06 Μαρτίου, 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ


Την πρόθεση της Εκκλησίας να προχωρήσει σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Πεντέλη, συζήτησαν στις 18:30 το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο σε συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή.

Στη συνάντηση, που κατά πληροφορίες έγινε σε καλό κλίμα, συμμετείχαν επίσης οι Μητροπολίτες Ελασσώνος Βασίλειος, Πρόεδρος της ΔΕ της ΕΚΥΟ, Νεαπόλεως Βαρνάβας και Μεσογαίας Νικόλαος.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ κ. ΧΑΡΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ


Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισήμανε τα ακόλουθα:

"Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι ξεκάθαρο. Η έκταση είναι κυριότητας της Ι. Μονής Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Το όλον έργο αποτελεί έργο αναδάσωσης έκτασης 20.000 και πλέον στρεμμάτων του Πεντελικού Όρους. Μίας έκτασης που θυμίζει κρανίου τόπο για όποιον μπει στον κόπο να την επισκεφθεί.

Η αναδάσωση δε γίνεται με λόγια και ευχές, αλλά απαιτεί πόρους που προσφέρει το συμπληρωματικό έργο της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου σε άγονη και βραχώδη έκταση 3.500 μόλις στρεμμάτων. Για την Εκκλησία η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα και αδιαπραγμάτευτο όρο και οι επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και προστασίας της περιοχής που θα αναδασωθεί.

Από την εκμίσθωση της συγκεκριμένης έκτασης η Εκκλησία θα μπορέσει να στηρίξει το υφιστάμενο τεράστιο προνοιακό της έργο και να αναπτύξει νέες υποδομές υποκαθιστώντας ουσιαστικά το κράτος, η ύπαρξη και λειτουργία των οποίων είναι εξαιρετικά κρίσιμη αυτή την περίοδο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ειρήνης.

Από το όλο έργο θα δημιουργηθούν σε μία περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας 1.000 θέσεις εργασίας για την πρώτη πενταετία, εκ των οποίων οι 200 θα είναι μόνιμες." 

"Τέλος", ο κ. Κονιδάρης διερωτάται "κατά πόσον τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου της Εκκλησίας αλλά και γενικότερα τα Ν.Π.Δ.Δ. απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια και τυγχάνουν της αυτής μεταχείρισης με εκείνη των επίδοξων αλλοδαπών επενδυτών;"