11 Ιανουαρίου, 2012

ΠΡΩΤΟΣΥΓΓΕΛΕΥΩΝ ΣΤΟ ΦΙΟΡΟ ΤΟΥ ΛΕΒΑΝΤΕ Ο («ΑΓΙΟΣ») ΠΡΩΗΝ;


Ο ΠΡΩΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΔΩΔΩΝΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Η γεμάτη εκρήξεις, προκλήσεις και αντιφάσεις πορεία του Χρυσοστόμου (Συνετού), που παραιτήθηκε από το θρόνο της Ζακύνθου («λόγω ηλικίας» όπως ισχυρίστηκε επισήμως), αλλά επιστρέφει τώρα, με άλλο ρόλο, στην Ιερά Μητρόπολη

Με μια πρωτοφανή απόφαση στα εκκλησιαστικά χρονικά και έπειτα από σκληρό παρασκήνιο «αποκαταστάθηκε» πριν από λίγες μέρες ο παραιτηθείς μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος (νυν μητροπολίτης Δωδώνης). Ο κ. Χρυσόστομος παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο από τη μητρόπολη του επικαλούμενος λόγους ηλικίας (είναι 72 ετών), προτρέποντας και άλλους ιεράρχες να πράξουν το ίδιο, αλλά η απόφαση του ήταν μάλλον προσχηματική. Ύστερα από μήνες ανεπιτυχούς αναζήτησης νέου (ισχυρότερου) ρόλου, επέστρεψε στο Φιόρο του Λεβάντε ως «πρωτοσυγγελεύων», δηλαδή ως δεύτερος τη τάξει, αφού στο μεταξύ είχε ήδη εκλεγεί ο διάδοχός του κ. Διονύσιος. Επισήμως η απόφαση εμφανίστηκε ως «παράκληση» του κ. Διονυσίου για να μη χαθεί η εμπειρία που κουβαλάει ο κ. Χρυσόστομος, αλλά οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα μιλούν για την «ολική επαναφορά» του στο τιμόνι της μητρόπολης με προκλητικό τρόπο.

Είχε προηγηθεί η ολομέτωπη επίθεση του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ύστερα από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο κ. Χρυσόστομος πίεζε ασφυκτικά για να αναλάβει πρόεδρος του Διορθόδοξου Κέντρου της Moνής Πεντέλης ή τη θέση του επικεφαλή των Οικονομικών, ο μητροπολίτη αντέδρασε με πανικό, δημοσιοποιώντας επιστολή στην οποία, αν και διαψεύδει τις σχετικές διαρροές, επιτίθεται με τέτοια  σφοδρότητα στον Αρχιεπίσκοπο, που μάλλον επιβεβαιώνει ότι υπήρξε παρασκήνιο και μάλιστα βαθύ.

Η ειδικότητα του...

Ο λαλίστατος Δωδώνης ξαφνικά (και ενώ ο Αρχιεπίσκοπος βρισκόταν στην Κύπρο) ανακάλυψε ότι ο κ. Ιερώνυμος είναι «άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος δεδομένου ότι άγεται και φέρεται δίχως ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εποχής», ζητώντας ανοιχτά την παραίτησή του. «Για την κακή συγκυρία την οποία διέρχεται η πατρίδα μας και μαζί της η Εκκλησία μας, χρειάζεται εκκλησιαστικός ηγέτης με αποφασιστικότητα και ήθος, χαρακτηριστικά που ΔΕΝ διαθέτει ο Ιερώνυμος ο Β'» προσθέτει, κορυφώνοντας τις προσωπικές επιθέσεις στις οποίες φαίνεται ότι ειδικεύεται. Επανήλθε μάλιστα λίγο μετά και με δεύτερη επιστολή στην οποία χαρακτηρίζει «άφιλο και ύπουλο» τον κ. Ιερώνυμο, κάνοντας λόγο για «αρβανίτικα κόλπα».

Ειδικά η αναφορά σε ζητήματα ήθους έχει προκαλέσει την έκρηξη κύκλων της Αρχιεπισκοπής εναντίον του ιεράρχη που ουκ ολίγες φορές έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του στο παρελθόν. Όσο για το θέμα του ήπιου λόγου του Αρχιεπισκόπου εν μέσω κρίσης, πολλοί μητροπολίτες τού έχουν ασκήσει κριτική αλλά κανένας δεν έφτασε στο σημείο του πρώην Ζακύνθου, ο oποίος από πολλούς χαρακτηρίζεται (και για τις πολιτικές του απόψεις) ο... «Πάγκαλoς της Ιεραρχίας». Στην ίδια επιστολή ο κ. Χρυσόστομος δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί και πάλι στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, τον οποίο φαίνεται να ενοχλεί ακόμα και μετά θάνατον! Συνεχίζει έτσι μια βεντέτα που κρατάει πολλά χρόνια, δείχνοντας ότι δεν είναι ούτε Χρυσόστομος ούτε...συνετός (όπως είναι το επίθετο του).


Ο πρώην Ζακύνθου (κατά κόσμον Δημήτριoς) ήταν ηγούμενος της Ιεράς Moνής Πεντέλης από το 1974 μέχρι το 1994 και τιτουλάριος επίσκοπος Δωδώνης. Διαχειριζόταν τον τεράστιο πλούτο της μονής, ορεγόταν όμως την (ακόμα πιο πλούσια) Μητρόπολη Αττικής. Τη δεκαετία του '80 αναπτύσσει στενές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και η φιλοδοξία του τον οδηγεί να κλείσει επίσημη συνάντηση με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία τελικά ακυρώνουν άλλοι μητροπολίτες, αφού δεν τον είχαν εξουσιοδοτήσει νια κάτι τέτοιο.

To μίσος για τον Χριστόδουλο

Τη δεκαετία του '90, όταν ο πρώην μητροπολίτης Αττικής Νικόδημος Γκατζιρούλης (και οι υπόλοιποι 11 μητροπολίτες που είχαν εκλεγεί επί Ιερώνυμου Κοτσώνη και εκδιώχθηκαν) δικαιώνεται από το ΣτΕ και διεκδικεί τη μητρόπολη του, ο Χρυσόστομος αναλαμβάνει γενικός αρχιερατικός, του επιτίθεται σφοδρά, αποτρέπει την επαναφορά του και πετυχαίνει την τιμωρία του. Έχοντας ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, διεκδικεί τη Μητρόπολη Αττικής (που επιθυμούσε διακαώς), νομίζοντας ότι θα κάνει περίπατο, αλλά αποτυγχάνει παταγωδώς.

Αποφασίζεται τελικά η μετάθεση του μέχρι τότε μητροπολίτη Ζακύνθου Παντελεήμονα και η οργή του Χρυσοστόμου δεν περιγράφεται. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει τον Χριστόδουλο για πλαστογραφία των ψηφοδελτίων, κάτι που δεν αποδείχτηκε ποτέ! Τελικά συμβιβάζεται να του δοθεί η Μητρόπολη Ζακύνθου (που είχε μείνει κενή), στις 25 Μαΐου 1994 εκλέγεται, αλλά παραμένει πάντα δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ, επηρεάζοντάς τον σημαντικά έως τον θάνατο του. Το 1998 στις εκλογές στηρίζει τον σημερινό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (αυτόν που τώρα λέει ανίκανο), αλλά για πολλούς με τις μεθόδους που ακολουθεί τον «καίει». Τελικά εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος ο Χριστόδουλος και η άτυπη «πρωθυπουργία» του Χρυσοστόμου στην Εκκλησία παίρνει τέλος.

Η δίψα του για εξουσία (όπως λένε οι κακές γλώσσες) ήταν πάντα τόσο μεγάλη που την εποχή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, όταν είδε ότι δεν είχε πρόσβαση στις αποφάσεις, μετατράπηκε σε εκκλησιαστική «κινούμενη βόμβα» και έβαλε στόχο ζωής να τον ανατρέψει. Γίνεται ο χειρότερος πολέμιος του και ουσιαστικά αναζητεί εκδίκηση για τη Μητρόπολη Αττικής, την οποία έχασε μέσα από τα χέρια του. Συντάσσεται ακόμα και με τους εχθρούς της Εκκλησίας για να πολεμήσει τον Χριστόδουλο, ακόμα και μέχρι τις τελευταία μέρες του γολγοθά του με τον καρκίνο. Μετά την εκλογή του σημερινού Αρχιεπισκόπου, ο κ. Χρυσόστομος, ο oποίος τον υποστήριξε με πάθος, βρέθηκε πάλι στον πυρήνα της διοίκησης (ή έτσι νόμιζε). Στη συνέχεια παρακολουθούσε από κοντά τα γεγονότα, μιλούσε με τον Αρχιεπίσκοπο συχνά και ήθελε να έχει λόγο για τα πάντα. Όταν τα πράγματα δυσκόλευαν, έστελνε απόρρητες επιστολές, απειλώντας να μιλήσει δημόσια.

Παράλληλα, στη Ζάκυνθο άρχισαν τα μεγάλα προβλήματα. Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι γνώριζε κάποια μέλη του κυκλώματος των νονών της νύχτας που δρούσαν στο νησί και ότι η σπείρα χρησιμοποιούσε τα αυτοκίνητα μοναστηριού της Ζακύνθου, αναρτήσεις σε ιστοσελίδες μιλούσαν για σπατάλες χρημάτων (σε τραπεζώματα με αστακούς κ.λπ.) και οι φήμες οργίαζαν για προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων εκκλησιαστικών προσώπων. Λίγο μετά ο κ. Χρυσόστομος δηλώνει ότι παραιτείται για λόγους ηλικίας. Η πρόθεση του (που σχολιάστηκε θετικά από τα ΜΜΕ) ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για «απόδραση» από το βαρύ κλίμα της Ζακύνθου αλλά και μια νέα ευκαιρία για τον ίδιο.

Πάντα στο παρασκήνιο

Τον Σεπτέμβριο η παραίτηση γίνεται δεκτή, αλλά ο ίδιος όχι μόνο δεν αποσύρεται αλλά αντίθετα βρίσκεται κάθε μέρα στο Συνοδικό Μέγαρο! Στην ενθρόνιση του νέου μητροπολίτη Χίου μάλιστα τοποθετείται (με δική του πρωτοβουλία), πριν από όλους τους εν ενεργεία μητροπολίτες, (ως δεύτερος τη τάξει! Άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι ο παραιτηθείς μητροπολίτης ήθελε να βρίσκεται μόνιμα στην Αθήνα, έχοντας στο μυαλό του την αναβίωση της εποχής Σεραφείμ, όταν διοικούσε από το παρασκήνιο. Αφού επέβαλε τον διάδοχο που επιθυμούσε στη Ζάκυνθο και έκλεισε τις παλιές εκκρεμότητες, έβαλε πλώρη για νέες υψηλότερη θέσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι του προτάθηκε να αναλάβει εκπρόσωπος της Εκκλησίας στις Βρυξέλλες, αλλά η συγκεκριμένη θέση δεν τον ενδιέφερε. Φρόντισε επίσης να οργανωθούν φιέστες (συναυλίες, ομιλίες, εκδόσεις βιβλίων), πριν ακόμα καλά - καλά φύγει από το Φιόρο του Λεβάντε, οι οποίες προκάλεσαν πολλά σχόλια, και τέλος ζήτησε και έλαβε ξανά τον (αγαπημένο του) τίτλο του μητροπολίτη Δωδώνης. Όταν οι απανωτές επιδιώξει του κάποια στιγμή δεν έγιναν δεκτές, άρχισε να εφαρμόζει τη γνωστή του τακτική της μετωπικής σύγκρουσης και της διαβολής, προειδοποιώντας ουσιαστικά ότι, αν δεν ικανοποιηθεί, θα ακολουθήσουν και νέες αποκαλύψεις. Ετσι φτάσαμε στην πρόσφατη «εορταστική» επιστολή και στην επιστροφή του στη Ζάκυνθο, η οποία έκανε πολλούς στην Αρχιεπισκοπή να μονολογούν ότι «ο λύκος κι αν εγέρασε...»

Οι φήμες για τα άμφια και τη βίλα με σάουνα

Σε εκκλησιαστικούς κύκλους φημολογείται ότι έχει την πολυτελέστερη συλλογή αμφίων. Σε τηλεοπτική εκπομπή στις 25 Φεβρουαρίου 2005 αναφέρθηκε ότι έχει στην κατοχή του πολυτελείς βίλες σε Πάτμο και Ζάκυνθο. Μάλιστα, αυτή της Πάτμου ανήκε σε έκταση της μονής Αγ. Ιωάννου του θεολόγου και διαθέτει ακόμα και σάουνα! Η πραγματική διάσταση των γεγονότων δεν ξεκαθαρίστηκε, ωστόσο η υπόθεση αυτή τον έπληξε σημαντικά.

Η δήλωση-σοκ: Ολα εδώ πληρώνονται!

Στα πρώτα χρόνια του Χριστοδούλου βρέθηκε κατηγορούμενος για συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό «Penthouse», και γλίτωσε ύστερα από παρέμβαση του Χριστοδούλου, αλλά παρ' όλα αυτά δεν πτοήθηκε. Η μανία του με τον μακαριστό ήταν τέτοια που, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Χριστόδουλος είχε καρκίνο, έκανε την απίστευτη δήλωση στο ραδιόφωνο της NET «εδώ πληρώνονται όλα», σοκάροντας ακόμη και τους εχθρούς του μακαριστού!

Δεν υπάρχουν σχόλια: