12 Δεκεμβρίου, 2011

ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΟΥ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ κ. ΙΛΑΡΙΩΝΑ

image

Συλλείτουργο τελέστηκε εχθες Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011 στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Επίσης συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος και Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος.

Εντός του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Μακαριώτατος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στην προσφώνησή του καλωσόρισε τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις των δύο Εκκλησιών. "Θέλω να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα για την χαρά που μας έδωσε, να είναι εδώ κοντά μας σήμερα και να προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας", ανέφερε ο Μακαριώτατος.

Επίσης τόνισε: "Ο λαός μας, οι πιστοί μας όχι μόνο αυτοί που βρίσκονται σήμερα εδώ, αλλά γενικότερα ο Ελληνικός λαός αγαπάει πολύ τον λαό της Ρωσίας. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού τόσοι δεσμοί μας συνδέουν".

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ από την πλευρά του, απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο μεταξύ άλλων τόνισε: «Κατ΄αρχάς θα ήθελα εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου να Σας χαιρετήσω από καρδίας, κατόπιν ευλογίας του οποίου έφθασα στην ευλογημένη γη της Ελλάδας, για να έχω επαφές με τη Μακαριώτητά Σας, αδελφική επικοινωνία με Ιεράρχες της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και να παρουσιάσω το βιβλίο «Ελευθερία και ευθύνη» του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου».

«Μακαριώτατε, ο Αγιώτατος Πατριάρχης μου ζήτησε να Σας μεταφέρω την υποστήριξη και την αγάπη του. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας πάντα ήταν και θα είναι στο πλευρό της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ελληνικού λαού», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων. Ενώ υπογράμμισε ότι «ενημερωνόμαστε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η Εκκλησία σας και ο Ελληνικός λαός και ευελπιστούμε ότι, του Θεού συνεργούντος, αυτές θα ξεπεραστούν στο προσεχές μέλλον».

Συνεχίζοντας ανεφέρθη στην οικονομική κρίση, και σημείωσε: «Πολλά ακούγονται σήμερα για την χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα. Όμως μη νομίζετε ότι σε άλλες χώρες καλά πάνε τα πράγματα και ότι δεν υπάρχουν κρίσεις στη Ρωσία ή κάπου άλλου, παντού υπάρχουν δικά τους προβλήματα και κρίσεις. Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δοκιμάζονται και παλεύουν με την έλλειψη χρημάτων. Όμως αυτή η πνευματική διάσταση που μας προσφέρει η Εκκλησία, είναι εκείνη, η οποία μας βοηθά να ξεπερνάμε τις δυσκολίες της ζωής μας.»

Επίσης ανέφερε ότι "πολύ πρόσφατα, πριν μερικές μέρες, ζήσαμε ένα εκπληκτικό γεγονός στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπου μεταφέρθηκε η Αγία Ζώνη της Παναγίας". "Σε λίγες μέρες περισσότεροι από ένα εκατομμύρια άνθρωποι προσκύνησαν τη Ζώνη μόνο στη Μόσχα, ενώ σε όλη τη Ρωσία πάνω από τρια εκατομμύρια. Οι άνθρωποι επί δώδεκα ώρες περίμεναν τη σειρά τους μέσα στον παγετό για να προσκυνήσουν αυτό το ιερό σέβασμα. Ποιο ήταν εκείνο, το οποίο τους είλκυσε στην Τιμία Ζώνη; Αυτή ήταν η χάρη του Θεού", πρόσθεσε ο κ. Ιλαρίων.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, τόνισε:

«Μακαριώτατε, θα ήθελα να Σας ευχηθώ τη βοήθεια του Θεού στην Πρωθιεραρχική σας διακονία, να ευχηθώ ειρήνη και προκοπή στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος, στον ιερό κλήρο, τους μοναχούς και το λαό της. Όπως επίσης να ευχηθώ ειρήνη και προκοπή στην Ελλάδα, ώστε ο λαός αυτής της ευλογημένης χώρας να ζήσει σε ευημερία και να θυμάται τις χριστιανικές του καταβολές. Διότι η χριστιανική πίστη είναι η σωτηρία των λαών μας.»

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μια εικόνα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, με την ευχή ο Θεός και ο Άγιος να φυλάει την Αγιοσύνη του και να του χαρίζει έτη πολλά και ευλογημένα.

Το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, επεσκέφθη την Αρχιεπισκοπή όπου τον υπεδέχθη εγκαρδίως ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

image

Τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ υποδέχθηκαν στην είσοδο του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ και ο Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης.

image

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίων και η συνοδεία του, έγιναν δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στο προσωπικό του γραφείο.

image

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, και είναι μεγάλη μας χαρά που πέρα από όλα αυτά έχουμε στα χέρια μας και την έκδοση του βιβλίου του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου».

Ο Μητροπολίτης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, και ευχήθηκε σύντομα η Ελλάδα να ξεπεράσει τις δυσκολίες που περνάει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τέλος παρετέθει επίσημο γεύμα προς τιμήν του υψηλού καλεσμένου, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δόλλη, του Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα και Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


 
Ελλάδα

Σε μερικό αποκλεισμό της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης με 17 ασθενοφόρα προχώρησαν το πρωί της Δευτέρας (από τις 8:30 έως τις 10:30) εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων της ΠΟΠ-ΕΚΑΒ. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την αποπληρωμή υπερωριών πέντε μηνών και εκτός έδρας έντεκα μηνών. Ραντεβού στο υπουργείο Υγείας έχουν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας για τη διευθέτηση του θέματος.
    
 Αγωγές έχουν καταθέσει 117 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, διεκδικώντας αναδρομικά (και με τόκο) διαφορές αποδοχών, καθώς και αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών είναι ηχηρά ονόματα που πρωταγωνίστησαν στις πολιτικές εξελίξεις του τόπου επί χρόνια.
     
Σφοδρή επίθεση στον δήμαρχο Βύρωνα, Νίκο Χαρδαλιά, εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς και στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι, καθώς, όπως καταγγέλλουν, δεν τους έχει καταβληθεί η μισθοδοσία την 1η Δεκεμβρίου. Στενοί συνεργάτες του δημάρχου διαβεβαιώνουν,  ότι το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και ότι αύριο, Τρίτη, θα πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Επιρρίπτει μάλιστα τις ευθύνες στο υπουργείο Εσωτερικών, τονίζοντας ότι έχει καθυστερήσει την τακτική επιχορήγηση.
    
 Μια ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα αναζητηθεί το κατά πόσο ευθυνόμαστε όλοι για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει η χώρα μας θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα στο «Θέατρον» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Η συζήτηση θα γίνει πάνω στην πρόταση: «Μαζί τα Φάγαμε: Σε μία Δημοκρατία, η ευθύνη είναι πάντα συλλογική» και θα τοποθετηθούν υπέρ και κατά της πρότασης αυτής σημαντικοί ομιλητές.
    
 Με Αυτόφωρο απειλούνται οι επιχειρηματίες που χρωστάνε πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με σχετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Εργασίας. Εκτιμάται ότι πάνω από 10.000 επιχειρηματίες χρωστάνε σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κόσμος

   Μία καθαρίστρια, μετανάστρια από το Εκουαδόρ στην Ισπανία, καθοδηγεί την εξέγερση κατά ισπανικής παγίδας με υποθήκες. Η Άιντα Κουινατόα περνά στην αντεπίθεση και γίνεται το πρόσωπο των πολιτών του Εκουαδόρ που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα υπέρογκα στεγαστικά δάνεια των ισπανικών τραπεζών.
     
Τοπικές εκλογές διοργανώνονται στη Συρία, παρά τη συνεχιζόμενη βία ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές ή λιποτάκτες στρατιώτες που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες άτομα. Η συμμετοχή αναμένεται να είναι πολύ μικρή, μιας και σύμφωνα με ανταποκριτές, οι Σύροι πολίτες δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, φοβούμενοι περιστατικά βίας.
     
Κινέζοι ψαράδες επιτέθηκαν με μαχαίρι σε δύο άνδρες της ακτοφυλακής της Νότιας Κορέας, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς. Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης αναχαίτισης κινέζικου πλεούμενου, δήλωσε αξιωματούχος.
    
 Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, θα μιλήσει σε βουλευτές της Βουλής των Κοινοτήτων τη Δευτέρα, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του να θέσει βέτο σε αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ, μία ημέρα μετά τη δήλωση του ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αναπληρωτή πρωθυπουργού, Νικ Κλεγκ, ότι η κίνηση αυτή «είναι κακή» για τη Βρετανία. Ο Ντ.Κάμερον αναμένεται να βρει ανάμεσα στους βουλευτές υποστηρικτές, αλλά και επικριτές της απόφασής του, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για «απομόνωση» της Βρετανίας.
     
Την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του 2012 ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1. O «αντίπαλος» του Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει «εγκαταλείψει» τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Οικονομία

 Εκτός από τα στελέχη της τρόικας, στην Αθήνα θα βρίσκονται αυτή την εβδομάδα, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Γιοχάνες Χαν, καθώς και ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. Στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν τις επόμενες ημέρες με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και υπουργούς θα βρεθούν τα συγχρηματοδοτούμενα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα, καθώς και η επιτάχυνση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
     
Τη θέσπιση μίας νέας, ακόμη ευνοϊκότερης από την τελευταία, ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να τονώσει άμεσα τα δημόσια έσοδα. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει την εξόφληση έως και σε 70 δόσεις, από 35 σήμερα, και την πλήρη απαλλαγή από προσαυξήσεις σε περίπτωση που η οφειλή θα καταβάλλεται εφάπαξ ή σε λίγες δόσεις.
    
 Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα δεν συνέβαλε σημαντικά στην επίλυση της κρίσης χρέους, είπε η Moody's τη Δευτέρα, επαναδιατυπώνοντας την την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται μέσα στους επόμενους μήνες να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αθλητισμός

H σημερινή Δευτέρα δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Η αυλαία των αγωνιστικών σε campionato και premier league είναι κάτι παραπάνω από συναρπαστικές. Η Ρόμα υποδέχεται (21:45) τη Γιουβέντους και η Τσέλσι τη Μάντσεστερ Σίτι (22:00)
     
Σοβαρό φαίνεται πως είναι το ενδεχόμενο να γυρίσει στην Αυστραλία ο Νέιθαν Μπερνς, τον Ιανουάριο.
     
Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε για τρίτη φορά φέτος να κυνηγάει στο σκορ και για πρώτη φορά κατάφερε να ανατρέψε την εις βάρος του κατάσταση. Χωρίς τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο, οι «πράσινοι» παίκτες» βρήκαν την ψυχολογία και πήραν αυτό που ήθελαν στη Νέα Σμύρνη και πλέον στρέφουν το βλέμμα τους στον... κακό τους δαίμονα Αστέρα Τρίπολης.