09 Νοεμβρίου, 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ασφαλής εορτασμός της Επετείου του Πολυτεχνείου τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ. Ο κ. Παπουτσής ζήτησε ξεκάθαρες και αποφασιστικές πρωτοβουλίες από τους εμπλεκόμενους φορείς για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων.
     
Την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες επανέλαβε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αντιστρέφοντας μάλιστα το επιχείρημα ότι οι κάλπες θα γίνουν υπό συνθήκες χρεοκοπίας: «Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι χρεοκοπία;» Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη στάση του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι τις τελευταίες ώρες αντιπολιτεύεται τον εαυτό του.
    
Για τις 5 το απόγευμα σήμερα είναι το ραντεβού του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αναχωρώντας λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας είπε στους δημοσιογράφους που περίμεναν απ' έξω: «τελειώσαμε». Κατά πληροφορίες που το Mega μετέδωσε με κάθε επιφύλαξη, το τελευταίο όνομα που ακούγεται για τη θέση του πρωθυπουργού είναι αυτό του Φίλιππου Πετσάλνικου.
     
Παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις κάνει ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με γραπτή δήλωση που εξέδωσε πριν από λίγο και η οποία αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάς δεν χρειάζεται πρωθυπουργό μαριονέτα. Η μόνη λύση αυτήν την ώρα είναι να επιλεγεί μια ισχυρή προσωπικότητα με κύρος στην Ευρώπη, διεθνή αξιοπιστία και γνώση του αντικειμένου» τόνισε.

 Παρέμβαση στο θέμα των ζυμώσεων για τη νέα κυβέρνηση έκανε και η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι η «αγωνία των πολιτών δεν πρέπει να μετατραπεί σε απελπισία». Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό υψηλού κύρους και αποδοχής, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με βαθιά γνώση των οικονομικών και με εγνωσμένη επάρκεια στο κατεξοχήν θέμα που είναι η άμεση ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ, σημειώνει.

ΚΟΣΜΟΣ

Την πρόθεσή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Ιταλίας και να «παραδώσει» στον γραμματέα του Pdl Αντζελίνο Αλφάνο εκφράζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και την υπόσχεση παραίτησης αφού ψηφιστούν τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες. Μιλώντας στην εφημερίδα La Stampa o Καβαλιέρε επιμένει ότι μόνη λύση είναι οι πρόωρες εκλογές το Φεβρουάριο, αρνούμενος μία κυβέρνηση τεχνοκρατών ή ευρείας συμμετοχής, ενώ... θυμάται και τον Μουσολίνι. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Ρευστές οι πολιτικές εξελίξεις, επιδεινώνεται η κρίση χρέους.

Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικής βόμβας, λέγοντας ότι βασίζεται σε «ανακριβείς» πληροφορίες που έλαβε από την Ουάσινγκτον. «Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί» διεμήνυσε στη Δύση, στη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.  

Στους δρόμους σχεδιάζουν να κατέβουν και πάλι σήμερα, Τετάρτη, χιλιάδες φοιτητές στη Βρετανία, αντιδρώντας στις ριζικές αλλαγές στην χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Η αστυνομία δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι ταραχές που ξέσπασαν τον τελευταίο χρόνο κατά τις φοιτητές διαδηλώσεις.

Απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε κατηγορία που του προσάπτουν για σεξουαλική παρενόχληση ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Χέρμαν Κέιν, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του χρίσματος για τις προεδρικές εκλογές του 2012. Δεν δίστασε, μάλιστα, να χαρακτηρίσει μία εκ των γυναικών που τον κατηγορούν ως δημιουργία του μηχανισμού των Δημοκρατικών που στόχο έχει να υπονομεύσει την υποψηφιότητά του.
     
Μπροστά σε είδη πολυτελείας και ανέσεις μίας ευχάριστης ζωής βρέθηκαν οι Αρχές στο Ακαπούλκο του Μεξικού όταν έκαναν αιφνιδιαστική έφοδο σε φυλακή.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

 Μολονότι οι δηλώσεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί παραίτησής του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας εκτόνωσαν προσωρινά το κλίμα στις αγορές, το κύμα φυγής των επενδυτών από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα προκαλεί έντονες αμφιβολίες για τις δυνατότητες της χώρας να ανακάμψει από την κρίση χρέους. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, εφόσον ακόμα και μετά το σχηματισμό μίας νέας κυβέρνησης δεν σταματήσουν οι εκροές κεφαλαίων, θεωρείται σίγουρο ότι η Ιταλία θα χρειαστεί τη διεθνή οικονομική στήριξη και όχι μόνο την «τεχνική βοήθεια» της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στις 575 μονάδες σκαρφαλώνει το spread, στο 7,48% τα 10ετή ομόλογα, απώλειες 3,5% στο χρηματιστήριο.
     
Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες, στις 26/27 Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς άνοιξαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας», προκειμένου να τακτοποιήσουν την κρίση που αντιμετωπίζει το ευρώ, καθώς αυτό το πακέτο μέτρων «δεν είναι μία βιώσιμη λύση για τα προβλήματα της Ευρωζώνης», τονίζει σε έκθεση του, που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, το πάνελ των οικονομικών συμβούλων της κυβέρνησης Μέρκελ. Για τη γερμανική οικονομία προβλέπουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 0,9% το 2012 από 3% εφέτος.
    
 Μεγάλες απώλειες σημειώνει την Τετάρτη το ευρώ, καθώς εντείνεται η ανησυχία για την πολιτική αβεβαιότητα σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ η κρίση χρέους κλιμακώνεται χωρίς κανείς προς το παρόν να μπορεί να δεί φως στο τούνελ.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στη σύλληψη του Μάκη Ψωμιάδη προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά το MEGA. Ο πρώην μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Καβάλα συνελήφθη στην ΠΓΔΜ και εις βάρος του εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη συμμετοχή του στα στημένα παιχνίδια και για παράνομο στοιχηματισμό.
     
Έρευνα του ΣΔΟΕ αποκαλύπτει ότι το 2001 μπήκε από την ΠΑΕ ΑΕΚ σε λογαριασμό του Μάκη Ψωμιάδη το ποσό των 8.540.500 ευρώ, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει την Ένωση στην διεκδίκηση των χρημάτων από των πρώην πρόεδρο της ομάδας και αυτή την ώρα καταζητούμενο για εμπλοκή σε στημένους αγώνες.
     
Το 37ο έτος της ηλικίας του κλείνει σήμερα, Τετάρτη ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο και η Γιουβέντους φρόντισε να μην ξεχάσει τον μεγάλο αρχηγό της, ο οποίος γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1974. Οι άνθρωποι της ομάδας ετοίμασαν στον Πιντουρίκιο ένα βίντεο με ορισμένες από τις κορυφαίες στιγμές του με τη φανέλα της Γηραιάς Κυρίας για να του ευχηθούν τα χρόνια πολλά...