05 Νοεμβρίου, 2011

ΕΚΘΕΣΗ - ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ


ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

H Συλλογή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ του έλληνα ζωγράφου της διασποράς Ευθύμιου Βαρλάμη, είναι ένα ιδιαίτερο πνευματικό γεγονός για την Αθήνα, κι αυτό γιατί δεν είναι μια συνήθης έκθεση ζωγραφικής, ούτε μια απλή παρουσίαση έργων τέχνης.

Η Έκθεση της συλλογής του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ είναι ένα βίωμα, ένα προσκύνημα και μια έκσταση, είναι ένας χώρος που σε περικλείει και σου δίνει την αίσθηση ότι ζεις τα αόρατα, αισθάνεσαι την ψυχή σου και την σύνδεσή σου με το σύμπαν και νοιώθεις την ανάγκη να ευχαριστήσεις τον Θεό για την απεριόριστη χάρη του. Στη σημερινή εποχή της αναισθησίας και της ατομικότητας, της διάλυσης της συντροφικότητας και της κοινωνικότητας, η συλλογή του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Θα συγκινήσει κάθε ζώσα ψυχή, θα δώσει ιδιαίτερα στις γυναίκες τη δυνατότητα να ζήσουν την πνευματικότητα του άβατου χώρου του ΟΡΟΥΣ, θα δώσει στη νεολαία βιώματα της αρμονικής και οργανικής ενότητας του σώματος και της ψυχής για μια ισορροπημένη και με νόημα ζωή μέσα σε μια κοινότητα με τους γύρω συνανθρώπους και με το φυσικό περιβάλλον.

Η Έκθεση του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ, έξω από το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ αφορά και αγγίζει όλους τους ανθρώπους, όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από ηλικία, μόρφωση και οικονομική κατηγορία, και αποτελεί μια έκθεση-ορόσημο, που μας επιτρέπει να γυρίσουμε προς τα μέσα μας, που αφυπνίζει το θεϊκό κομμάτι της ύπαρξής μας - την ψυχή μας, που μας κάνει ένα σταμάτημα για να δούμε ποια είναι «τα πολύτιμά μας» που ο σημερινός τρόπος ζωής τα κρύβει, τα σκεπάζει, τα εξαφανίζει. 

Κάθε ένας από μας που θα βρεθεί κοντά σ’ αυτό το έργο και θα συμπράξει με τον τρόπο του στην παρουσίασή του, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά φροντίζει για την διατήρηση της αρμονίας, της τάξης, των κανόνων και της συλλογικότητας για την ανθρώπινη επιβίωση στην εποχή του, αλλά και την διασφάλιση των σημαντικών αξιών για τις γενιές που ακολουθούν.

Χαρακτηριστικά σημειώνει ο ίδιος ο δημιουργός:

«Τι μας λέει το Άγιο Όρος;

Το Άγιο Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει την λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και την δοξολογία, αλλά το κυριότερο, μας ευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιο Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός».

Μην χάσετε αυτή την έκθεση!  

Η παρουσίαση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής. Χορηγοί είναι ο ΟΤΕ, η COSMOTE, η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ και το ξενοδοχείο PARK. Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας σε συνεργασία με το «ART MUSEUM» της Αυστρίας.


Εγκαίνια Έκθεσης:
Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, ώρα 19.00.
Διάρκεια Έκθεσης:8 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου 2011
Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι από Τρίτη έως Πέμπτη 08.30 – 15.00 
και Παρασκευή έως Κυριακή 08.30 – 20.00. Πληροφορίες: 6978009081

 Του κ. Ευθύμιου Βαρλάμη

       

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


 
Από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωσε έτοιμος να συζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας οι φήμες για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του νέου σχήματος, αλλά και των κομμάτων που θα συμμετέχουν φούντωσαν για τα καλά. Στην πραγματικότητα τα σενάρια υπήρχαν εδώ και μέρες, με επικρατέστερο την ανάληψη της ηγεσίας από τον νυν υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η καταρχήν άρνηση του Αντώνη Σαμαρά να διαπραγματευτεί με το ΠΑΣΟΚ, στρέφει στην προσοχή στα μικρότερα κόμματα, εκτός ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης αποκλείουν κάθε συνεργασία.

Έχει καταλήξει σε πρόσωπο ο ΛΑΟΣ

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η συμμετοχή του κόμματός του θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα προταθεί για πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΛΑΟΣ έχει καταλήξει στον άνθρωπο που θέλει να αναλάβει, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το Reuters ανέφερε ότι ο κ. Καρατζαφέρης τείνει προς τον κ. Βενιζέλο. "Πρέπει να ακούσουμε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, και να μην κλείσουμε την πόρτα στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ακούσω δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις" δήλωσε.

Και στο βάθος Παπανδρέου... 

Η Ντόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της δήλωσε ότι θα πάρει μέρος στις συζητήσεις, ωστόσο το από το περιβάλλον της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, διαμηνύουν ότι "μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση μείζονος εθνικής ανάγκης όπως την εννοούμε εμείς". Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πάντως στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά, λόγω των κρίσιμων συνεδριάσεων στα όργανα της ευρωζώνης. Έτσι, με βάση τις πιεστικές ημερομηνίες θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα σε τρεις ημέρες! Αν δεν καταλήξουν δηλαδή σε συμφωνία πολύ σύντομα, είναι πθανό ο Γιώργος Παπανδρέου να παραμείνει στη θέση του για αρκετό καιρό ακόμα.

Η "πύρρειος" νίκη του Παπανδρέου στα διεθνή ΜΜΕ 

Τη δέσμευση του πρωθυπουργού για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας επισημαίνει το BBC. "Κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου", είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου, που τονίζει, πως αφού δεσμεύτηκε να παραχωρήσει την εξουσία, κέρδισε την "κρίσιμη" ψήφο.

Αναφερόμενη στην ομιλία του πρωθυπουργού, το BBC στέκεται στην αναφορά περί "καταστροφικών" συνεπειών από τη διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα καθώς και στο ότι, όπως δήλωσε, δεν τον ενδιαφέρει η επανεκλογή του ή η παραμονή του στην "καρέκλα" του. Σε άλλο άρθρο του το BBC αναφέρει "Αγωνία για την επόμενη κίνηση Παπανδρέου. "Κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου ξεπερνά ένα εμπόδιο, αλλά είναι αρκετά αυτά που παραμένουν", επισημαίνει το BBC ενώ ανέφερε ότι με την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 153 ψήφους.

Reuters: "Συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας"

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, αποφεύγοντας τη διενέργεια εκλογών, που θα τορπίλιζαν τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την κρίση και θα πυροδοτούσαν την κρίση στην Ευρωζώνη", επισημαίνει το Reuters.

Όπως αναφέρεται όμως, "το έθνος παραμένει χωρισμένο πολιτικά".

Σε συμφωνία για  σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Βενιζέλου ήρθε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Τηλεγράφημα του πρακτορείου αναφέρει, ότι ο κ. Βενιζέλος  θα έχει την υποστήριξη ηγετών μικρότερων κομμάτων ενώ άμεσος στόχος της συνεργασίας θα είναι η έγκριση του δεύτερου πακέτου διάσωσης ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία πριν την προκήρυξη εκλογών τους επόμενους μήνες.

CNN: "Ανακούφιση η ψήφος εμπιστοσύνης"

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης τα ξημερώματα του Σαββάτου, δίνοντας μία ανάσα στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι πανάκεια", επισημαίνει το CNN.

"Οι 153 ψήφοι υπέρ και 145 κατά ήρθαν μετά τη δέσμευση του Παπανδρέου, ότι θα αναζητήσει τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας, αν και δεν είναι σαφές ποιος θα ηγείται αυτής", τονίζει.

"Οι Έλληνες βουλευτές έδωσαν τα ξημερώματα την ψήφο εμπιστοσύνης στον Παπανδρέου, τον 59χρονο γόνο μίας από τις ιστορικές πολιτικές οικογένειες της χώρας. Ο κ. Παπανδρέου κέρδισε με 153 ψήφους της παράταξής του, ενώ 145 καταψήφισαν", αναφέρει η Wall Street Journal.

Οι New York Times σημειώνουν ότι ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής βουλής, "μία ψήφος που θα σηματοδοτήσει την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης που συμφώνησαν στις 26 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την σταθερότητα του ευρώ και την βοήθεια προς την Ελλάδα για να αποφύγει την χρεοκοπία".

Guardian: "Ο Παπανδρέου φεύγει, ο Βενιζέλος έρχεται"

 "Ο Έλληνας πρωθυπουργός  αποχωρεί από την εξουσία", δημοσιεύει η Guardian, που αναφέρεται στην προαναγγελία του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλου, για διενέργεια εκλογών στα τέλη Φεβρουαρίου.

"Ο αμφισβητούμενος Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε να παραιτηθεί, ώστε να ανοίξει το δρόμο για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της οποίας θα ηγείται ο Ευ. Βενιζέλος", λέει χαρακτηριστικά.

The Independent: "Πύρρειος" νίκη του Παπανδρέου

"Πύρρειο" νίκη για τον Παπανδρέου χαρακτηρίζει την ψήφο εμπιστοσύνης η βρετανική εφημερίδα "The Independent", επισημαίνοντας πως "ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας".

"Η δραματική νύχτα στην Αθήνα με τις παθιασμένες ομιλίες και τις μαζικές απεργίες δεν κατόρθωσαν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που απειλεί να επιστρέψει την Ελλάδα στην δραχμή και στο ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας", προσθέτει.

Για "απίστευτη ιστορία πολιτικής επιβίωσης" κάνει λόγο το Sky News, προβλέποντας άμεση παραίτηση του Γ. Παπανδρέου.

Spiegel: "Ο Παπανδρέου κυβερνά λίγο ακόμη"

 Την άποψη ότι ο Παπανδρέου χθες φαινόταν γεμάτος αυτοπεποίθηση και περηφάνια για όσα είχε καταφέρει, υποστηρίζει στο κύριο άρθρο του το γερμανικό Spiegel, προσθέτοντας ότι "δεν έμοιαζε με έναν πολιτικό που τελειώσε η καριέρα του".

"Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να αναπνεύσει εύκολα απόψε το βράδυ", σημειώνει ακόμη, αναφέροντας όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες, "έφεραν την χώρα κοντά στη χρεωκοπία και έθεσαν σε κίνδυνο τον μηχανισμό διάσωσης".

Η γερμανική έκδοση των Financial Times σημειώνει: "Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει. Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, η θητεία του μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα".

"Ο Παπανδρέου επιβίωσε, το μέλλον της χώρας όμως παραμένει αβέβαιο. Είναι αμφίβολο, το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας", τονίζει η Deutsche Welle.