12 Οκτωβρίου, 2011

ΚΥΡΙΕ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ

 
Σημεία και τέρατα
ανακάλυψε στα ΕΛΤΑ ο Λ. Ρακιντζής

Περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ εισέπραξαν οι συνδικαλιστές στα ΕΛΤΑ το διάστημα 1999-2010 όμως, ουδείς γνωρίζει που «πήγαν τα λεφτά». Κι αυτό επειδή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), της οποίας η δράση επιδοτούνταν από τα ΕΛΤΑ, προτιμούσε -εξάλλου δεν ήταν αναγκασμένη - να μην δίνει λογαριασμό για το πώς διαχειρίζεται τα μεγάλα χρηματικά ποσά που κάθε χρόνο κατέληγαν στα ταμεία της. Η έκθεση για την ΔΕΚΟ του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή που παρουσιάζει το Capital.gr αποκαλύπτει -επιβεβαιώνοντας πλήρως το δημοσίευμα του Κεφαλαίου- το «μεγάλο φαγοπότι» που ελάμβανε χώρα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία στην κρατική εταιρεία.

Είχε λαμβάνειν

Η ΠΟΣΤ, είχε διασφαλίσει, μέσω των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σταθερή ροή εσόδων που στηριζόταν στην είσπραξη επιχορηγήσεων από τα ΕΛΤΑ και των εισφορών των μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία ταχυδρομικών. Το ύψος των εισφορών των υπαλλήλων διαμορφώνεται σε μηνιαία βάση από 8,03 έως 14,89 ευρώ, βάσει του μισθολογικού κλιμάκιου. Έτσι οι ενισχύσεις που είχαν καταβληθεί στην ΠΟΣΤ από το 1999 έως το 2009 ανέρχονται στα 4,1 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της μηνιαίας παρακρατούμενης συνδρομής των εργαζομένων υπέρ ΠΟΣΤ διαμορφώθηκε κατά το ίδιο διάστημα στα 11,7 εκατ. ευρώ.

Που κατευθύνθηκαν τα συγκεκριμένα ποσά; Παρότι δεν υπάρχουν παραστατικά δαπανών - όπως προέκυψε από τα παρασχεθέντα κατά τον έλεγχο στοιχεία - τα χρήματα δαπανήθηκαν σε διεθνείς συνεργασίες της ΠΟΣΤ, σε προγράμματα διακοπών και στην λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου της οργάνωσης. Μέρος των χρημάτων δαπανήθηκε για την πληρωμή των ενοικίων των γραφείων της ΠΟΣΤ, όπως και για την κάλυψη της μισθοδοσίας δύο αποσπασμένων ταχυδρομικών που έχουν διατεθεί στην ΠΟΣΤ. Οι επιχορηγήσεις που είχαν συμφωνήσει να δίνουν τα ΕΛΤΑ στους συνδικαλιστές στηρίζονταν στην γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΔΕΚΟ, Π. Σελέκου βάσει της οποίας:

- παρότι ο νόμος 1264/1982 απαγορεύει καταρχήν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δέχονται εισφορές και ενισχύσεις από οποιοδήποτε εργοδότη ή οργανώσεις των εργοδοτών καθώς και από κομματικούς μηχανισμούς ή άλλες πολιτικές οργανώσεις. «Από την απαγόρευση αυτή εξαιρούνται εισφορές ή ενισχύσεις που προέρχονται από το κράτος ή από υπηρεσίες ή οργανισμούς που ελέγχονται από το κράτος, όπως ο ΕΛΤΑ.

Οι εισφορές από το κράτος ή από υπηρεσίες ή οργανισμούς που ελέγχονται από το κράτος είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα συνήθεις στην ελληνική πραγματικότητα. Γίνονται δε με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ιδίως των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ενόψει των ανωτέρω είναι προφανές ότι δεν υφίσταται νομικό θέμα ως προς τη χρηματοδότηση της Π.Ο.Σ.Τ. από τον ΕΛ.ΤΑ., πολύ δε περισσότερο που η χρηματοδότηση αυτή ανευρίσκει έρεισμα σε όρο ΣΣΕ» επισημαίνεται σχετικά.

«Μαγειρεμένη» γνωμοδότηση

Ωστόσο, κατά τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με τα άρθρα 5 παράγρ. 4, 14 παράγρ. 2 και 23 παραγρ. 1  του ν. 1264/1982 απαγορεύονται οι εισφορές και οι ενισχύσεις από εργοδότη σε συνδικαλιστική οργάνωση. «Η απαγόρευση αυτή μπορεί νομίμως να καμφθεί μόνον εφόσον συντρέχουν αθροιστικά δύο προϋποθέσεις: Οι παροχές να απευθύνονται σε πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και να εξυπηρετούν κοινωφελείς σκοπούς. Οι διατάξεις αυτές συνιστούν αναγκαστικό δίκαιο, το οποίο δεν μπορεί να τροποποιηθεί με αντίθετες ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών (π.χ. Ε.Σ.Σ.Ε.)» επισημαίνεται στο πόρισμα.

Δεδομένου ότι η ΠΟΣΤ είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, η παροχή ενισχύσεων από τα ΕΛΤΑ στερείται νομιμότητας, ενώ «σχετικές προβλέψεις στις υπογραφείσες Ε.Σ.Σ.Ε. είναι άκυρες και μη εφαρμοστέες από τις Διοικήσεις που τις υπέγραψαν, καθώς και από τις μεταγενέστερες». Επίσης, κατά το κλιμάκιο Ρακιντζή, η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου είναι άστοχη, καθώς γίνεται αυθαίρετη ερμηνεία και αποσπασματική επίκληση προτάσεων νομικού συγγράμματος.

Ταυτόχρονα αποσπάται η συμπερασματική πρόταση του συγγράμματος που επικαλείται ο κ. Σελέκος (απαγορεύονται οι εισφορές ή ενισχύσεις του εργατικού σωματείου, που προέρχονται από οποιοδήποτε εργοδότη ή εργοδοτική οργάνωση και όχι μόνο από τον εργοδότη ή την εργοδοτική οργάνωση οι οποίοι αποτελούν τον κοινωνικό αντίπαλο του συγκεκριμένου σωματείου). Όπως επισημαίνεται στο πόρισμα, «σε κάθε περίπτωση, η δεσπόζουσα εν προκειμένω ιδιότητα των ΕΛ.ΤΑ. είναι αυτή του εργοδότηκοινωνικού αντιπάλου της Π.Ο.Σ.Τ. και, υπό την ιδιότητα αυτή, είναι απολύτως απαγορευμένη από τις ειρημμένες διατάξεις οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του Σωματείου από την εταιρεία». 

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η παρακράτηση από τον μισθό των εργαζομένων των ΕΛ.ΤΑ. οιωνδήποτε συνδικαλιστικών εισφορών υπέρ της ΠΟΣΤ και η απόδοσή τους απευθείας σε αυτήν είναι αντισυνταγματική, παράνομη και καταχρηστική. Όσον αφορά την διάθεση υπαλλήλων των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ για εργασία, η οποία δεν προβλέπεται στον Υπηρεσιακό Οργανισμό της εταιρείας είναι, κατά τον κ. Ρακιντζή, παράνομη.

Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση


Η αυτοτελής χρηματοδότηση των δευτεροβαθμίων και τριτοβαθμίων συνδικαλιστικών οργανώσεων (επομένως και της ΠΟΣΤ) έχει θεσμοθετηθεί να γίνεται από πόρους της Εργατικής Εστίας (με μέρος από τις εισφορές των εργαζομένων σε αυτήν) για την εξυπηρέτηση όλων των λειτουργικών τους αναγκών (ενοίκιο γραφείων κτλ). Με άλλα λόγια, η ΠΟΣΤ - όπως το σύνολο των δευτεροβάθμιων-τριτοβάθμιων οργανώσεων - διαθέτει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από πόρους της Εργατικής Εστίας για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης, ύδρευσης, ή ηλεκτρισμού, διεξαγωγής επιστημονικών ερευνών, σεμιναρίων και διεθνών δραστηριοτήτων.

«Τριγωνικές» σχέσεις

Το πόρισμα αποκαλύπτει ότι η ΠΟΣΤ διατηρεί συμμετοχές σε θυγατρικές των ΕΛΤΑ εταιρείες, ήτοι στην ΚΕΚ-ΕΛΤΑ (70%) και τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ (0,01%). Η συμμετοχή συνδικαλιστικών Σωματείων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις απαγορεύεται από τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 του ν. 1264/1982 και γι’ αυτό, κατά τον Γενικό Επιθεωρητή, είναι παράνομη. «Η συμμετοχή συνδικαλιστικών σωματείων σε μικτά εταιρικά σχήματα με τον εργοδότη τους και η συνδιοίκηση σε αυτά, όπως στην προκειμένη περίπτωση, εκτιμούμε ότι καταστρατηγεί τη βούληση του νομοθέτη του ν. 1264/1982 για ελεύθερο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό».

Αποτελεί κοινό μυστικό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι εδώ και πολλά χρόνια, στα ΕΛΤΑ - όπως και στο σύνολο των κρατικών εταιρειών  έχουν αναπτυχθεί «τριγωνικές σχέσεις» μεταξύ συνδικαλιστών, διοίκησης και πολιτικών. Απτή απόδειξη των παραπάνω; Οι επιχορηγούμενες από την διοίκηση των ΕΛΤΑ διακοπές των συνδικαλιστών που πραγματοποιήθηκαν (το 2010 και φέτος) στα ξενοδοχεία του ομίλου Grecotel. Ως γνωστό, η διευθύνουσα σύμβουλος της γνωστής ξενοδοχειακής αλυσίδας Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι η σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος προ του ανασχηματισμού του Σεπτέμβρη 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών (άρα ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ), ενώ πριν την έλευση του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν υπεύθυνος του τομέα Μεταφορών.

Η επόμενη ημέρα

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ, μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος Ρακιντζή.  Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε προκαταρκτική έρευνα, ενώ τις προσεχείς ημέρες το ΣΔΟΕ αναμένεται να κάνει «φύλλο και φτερό» την ΠΟΣΤ. Στην περίπτωση της ΔΕΗ, οι επιχορηγήσεις προς το σωματείο -μετά το πόρισμα Ρακιντζή- κόπηκαν, με αποτέλεσμα η ΓΕΝΟΠ να βρίσκεται σήμερα σε δεινή οικονομική κατάσταση. Ανάλογη εκτιμάται ότι θα είναι η "τύχη" της ΠΟΣΤ. Παράλληλα, πλήρες σκοτάδι -παρά την ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος- αναμένεται να σκεπάσει την έμμεση εμπλοκή του κ. Σηφουνάκη στην υπόθεση των επιδοτήσεων των ΕΛΤΑ, εγείροντας πληθώρα ηθικών ζητημάτων.

Στη Βουλή το "μεγάλο φαγοπότι" στα ΕΛΤΑ

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Νικολόπουλος μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Κεφάλαιο» και του Capital.gr για την απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, υπηρεσιών για λογαριασμό των ΕΛΤΑ στα ξενοδοχεία της συζύγου του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη. Το κείμενο της ερώτησης που αποτελεί απόσπασμα του δημοσιεύματος του «Κεφαλαίου» έχει ως εξής: «Συγκεκριμένα πέρυσι έξι στα εννιά προτεινόμενα καταλύματα ανήκαν στην αλυσίδα Grecotel ή Classical, με την αντίστοιχη αναλογία φέτος να είναι έξι σε σύνολο οκτώ μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι η σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη. Σημειωτέον ότι ο κ. Σηφουνάκης μέχρι τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ουσιαστικά ήταν πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ. Σε κάθε περίπτωση δικαιολογημένα δημιουργούνται εύλογες απορίες, καθώς η πρώτου βαθμού συγγενής υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση υπηρεσίες για λογαριασμό κρατικής εταιρείας.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Γιατί έγιναν με απευθείας ανάθεση τα πακέτα των θερινών διακοπών της ΠΟΣΤ στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη;

-Για ποιους λόγους δεν πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός; Ποιός εισηγήθηκε να μην γίνει διαγωνισμός;

-Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα που να προκύπτει ποιος αποφάσισε να γίνει απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμός.

-Έχουν τηρηθεί οι τυπικοί όροι της νομιμότητας;

- Είναι δυνατόν πρώτου βαθμού συγγενής να αναλαμβάνει με απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, υπηρεσίες για λογαριασμό κρατικής εταιρείας;

-Ποια η άποψη του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή για την απευθείας ανάθεση;"

Όπως αποκάλυψε το «Κ», ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης διενεργεί ήδη έλεγχο κατά βάση αναφορικά με τις επιδοτήσεις που η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταχυδρομικών ελάμβανε από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του κ. Γερουλάνου, δεδομένου ότι η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών- υπό την εποπτεία του οποίου βρίσκονται τα ΕΛΤΑ- τηρεί σιγήν ιχθύος τόσο για τις επιδοτήσεις που ελάμβαναν οι συνδικαλιστές όσο και για την απευθείας ανάθεση υπηρεσιών στις επιχειρήσεις της κυρίας Δασκαλαντωνάκη.

Νέες αποκαλύψεις για το συνδικαλιστικό φαγοπότι στα ΕΛΤΑ

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή για τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει καταβάλει τα τελευταία χρόνια η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο της ΔΕΚΟ. Ως είχε αποκαλύψει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», - που οδήγησε στην αυτεπάγγελτη έναρξη έρευνας από τον κ. Ρακιντζή - η συλλογική σύμβαση 2006-2007 θεσμοθέτησε την καταβολή από τα ΕΛΤΑ ετήσιας επιχορήγησης της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ προς την ΠΟΣΤ. Και αυτό προκειμένου η τελευταία να «κλείνει» πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους στο πλαίσιο κοινωνικών προγραμμάτων.

Το πόρισμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες τα στοιχεία που ζήτησε από τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, με σκοπό να προσδιορίσει το ύψος των επιχορηγήσεων και να αποφανθεί εάν αυτές είναι νόμιμες. Όπως και στην περίπτωση του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, το πόρισμα Ρακιντζή θα κρίνει παράνομες τις επιχορηγήσεις που ελάμβανε η ΠΟΣΤ από τα ΕΛΤΑ, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr. Το συμπέρασμα αυτό των επιθεωρητών στηρίζεται στο άρθρο 5 παρ. 4 του Ν.1264/1982, βάσει του οποίου απαγορεύεται η ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, ενώ επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία (επιχειρησιακά ή κλαδικά που ιδρύονται από 20 τουλάχιστον εργαζόμενους) για κοινοφελείς σκοπούς.

Στο πλαίσιο του πορίσματος θα περιγράφεται το ιστορικό των καταβολών προς την ΠΟΣΤ, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αγγίζουν τουλάχιστον το ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση των ΕΛΤΑ θα στηρίξει τη νομιμοποιητική βάση των επιχορηγήσεων στις εισηγήσεις του νομικού συμβούλου της εταιρείας.Ωστόσο, το κλιμάκιο του Λέανδρου Ρακιντζή θα επικαλεστεί τα άρθρα 5 και 6 του Ν. 1264/1982 για την οικονομική αυτοτέλεια των συνδικαλιστικών οργανώσεων, θεωρώντας άκυρες και μη εφαρμοστέες τις σχετικές προβλέψεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η ΠΟΣΤ ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ελεγχθεί για το πώς έχει διαχειριστεί τα ποσά που εισέπραττε από τα ΕΛΤΑ. Και αυτό τη στιγμή που οι πόροι που κατέληγαν στα ταμεία της -τα ΕΛΤΑ δεν έχουν καταβάλει ακόμη τις επιδοτήσεις του 2010 και 2011- προέρχονταν από τους περίπου 10 χιλιάδες ταχυδρομικούς -το σύνολο των εργαζομένων- όμως όσοι καταλήγουν να χρησιμοποιούν κάθε καλοκαίρι το οκταήμερο εκδρομικό πρόγραμμα δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το 1/10 αυτών. Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ να ελέγξει τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, καθώς δεν έχει δικαιοδοσία ελέγχου στα συνδικαλιστικά σωματεία.

«Τριγωνική» σχέση

Ως είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, οι συνδικαλιστές στην πλειονότητα των ΔΕΚΟ έχουν αναπτύξει μία τριγωνική σχέση με τις διοικήσεις και τους πολιτικούς. Εν προκειμένω, η ΠΟΣΤ με τις επιδοτήσεις που ελάμβανε από τα ΕΛΤΑ, τα οποία -στο όνομα της εργασιακής ειρήνης, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά πηγές- ποτέ δεν έλεγξαν πώς η συνδικαλιστική ομοσπονδία διαχειρίζεται τα χρήματα, έκλεινε τις θερινές διακοπές των ταχυδρομικών στα ξενοδοχεία Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη.

Ωστόσο, η διευθύνουσα του ομίλου Μαρί Δασκαλαντωνάκη, είναι η σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Σηφουνάκη, ο οποίος μέχρι τον ανασχηματισμό του 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, υπήρξε δηλαδή ο πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κ. Σηφουνάκης σε ημερίδα των ΕΛΤΑ τον Απρίλιο του 2010 είχε σημειώσει χαρακτηριστικά ότι ο «εκσυχρονισμός των ταχυδρομείων είναι αναγκαίος», την στιγμή που η ΠΟΣΤ επιδοτούνταν για να κλείνει εκδρομικά πακέτα στα ξενοδοχεία της συζύγου του...

Άξιον απορίας είναι και το γεγονός ότι όταν είδε το φως της δημοσιότητας η είδηση της έναρξης  αυτεπάγγελτης έρευνας στα ΕΛΤΑ από τον κ. Ρακιντζή, η προηγούμενη ηγεσία του Υποδομών -υπό το Δημήτρη Ρέππα- τήρησε σιγήν ιχθύος για τη σχετική εξέλιξη. Και ας σημειωθεί ότι ο κ.Ρέππας ξεκίνησε «δυναμικά» τη θητεία του ως υπουργός Υποδομών, ζητώντας από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να ερευνήσει τη νομιμότητα των προσλήψεων -είχαν πραγματοποιηθεί πριν από τις τελευταίες εθνικές εκλογές- στο ΤΡΑΜ και το Μετρό...

Διετάχθη αυτεπάγγελτη έρευνα στα ΕΛΤΑ

Αυτεπάγγελτη έρευνα στα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησε ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ύστερα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κεφάλαιο», αλλά και καταγγελίες για επιδοτήσεις που έχει καταβάλλει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) η διοίκηση της ΔΕΚΟ.  Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, ο κ. Ρακιντζής με επιστολή του έχει ζητήσει από την διοίκηση των ΕΛΤΑ την παροχή στοιχείων προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν παράτυπες συνδικαλιστικές πρακτικές στον προβληματικό οργανισμό.

Το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή ερευνά το είδος και το ύψος των επιχορηγήσεων της ΠΟΣΤ, εάν αυτές διαθέτουν νομική βάση, όπως και το γεγονός ότι από τις μισθολογικές αποδοχές των ταχυδρομικών παρακρατούνται -χωρίς την συγκατάθεση των τελευταίων, όπως καταγγέλλεται- ποσά που καταλήγουν στα ταμεία της ΠΟΣΤ.Δεν αποκλείεται επίσης, να ζητηθεί η συνδρομή του ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν τα οικονομικά της ΠΟΣΤ, καθώς η δικαιοδοσία του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιορίζεται στον έλεγχο κρατικών εταιρειών.

Όσον αφορά την απευθείας ανάθεση των πακέτων των θερινών διακοπών που «έκλεινε» η ΠΟΣΤ στα ξενοδοχεία του ομίλου Δασκαλαντωνάκη (σημ.: η διευθύνουσα σύμβουλος της αλυσίδας Grecotel Μαρί Δασκαλαντωνάκη είναι σύζυγος του νυν αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ και πρώην υφυπουργού Υποδομών Νίκου Σηφουνάκη), θα ερευνηθεί εάν έχουν τηρηθεί οι τυπικοί όροι νομιμότητας. Παραμένει όμως, η ηθική διάσταση του ζητήματος.

Συνδικαλιστικό πάρτι

Το ρεπορτάζ του «Κ» αποκάλυψε την ιδιότυπη τριγωνική σχέση πολιτικών - συνδικαλιστών - ΕΛΤΑ που είχε λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας τα τελευταία χρόνια: Η συλλογική σύμβαση 2006-2007 θεσμοθέτησε την ύπαρξη κοινωνικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις που καταβάλλει η διοίκηση των ΕΛΤΑ στην ΠΟΣΤ για κάθε εργαζόμενο. Πρόκειται κατά προσέγγιση για ποσό τουλάχιστον 500 χιλιάδων ευρώ που έχει λαμβάνειν κάθε χρόνο (δεν έχει καταβληθεί ακόμη στο συνδικάτο κατά την τελευταία διετία) η ΠΟΣΤ για να «κλείνει» (!) πακέτα καλοκαιρινών διακοπών για τους ταχυδρομικούς.

Ωστόσο, το άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 1264/1982 απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες, επιτρέποντας κατ’ εξαίρεση παροχές μόνο σε πρωτοβάθμια σωματεία και για κοινωφελείς σκοπούς. Γι’ αυτό, εξάλλου, οι επιχορηγήσεις που εισέπραττε το συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ κρίθηκαν παράνομες, σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή. Των οκταήμερων πακέτων διακοπών που οργανώνει η ΠΟΣΤ με τα χρήματα του συνόλου των περίπου 10 χιλιάδων ταχυδρομικών επωφελούνται κάθε χρόνο όχι περισσότεροι από 700 υπάλληλοι των ΕΛΤΑ, γεγονός δεν αμφισβητείται από τους εργαζόμενους των ΕΛΤΑ. Παράλληλα ουδέποτε μέχρι σήμερα η ΠΟΣΤ έχει ελεγχθεί για το πώς έχει διαχειριστεί, πώς επακριβώς έχει δαπανήσει τα τεράστια ποσά που έχει εισπράξει από τα ΕΛΤΑ.

Στα ξενοδοχεία της συζύγου του Νίκου Σηφουνάκη

Η συντριπτική πλειονότητα των καταλυμάτων που έχει επιλέξει τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια (’10-’11) η ΠΟΣΤ (στο πλαίσιο των θερινών προγραμμάτων) είναι τα Grecotel του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Η συγκεκριμένη πτυχή δημιουργεί εύλογες απορίες, καθώς η διευθύνουσα σύμβουλος της Grecotel, Μαρί Δασκαλαντωνάκη, είναι η σύζυγος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Σηφουνάκη. Ο κ. Σηφουνάκης μέχρι τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου του 2010 ήταν υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και ουσιαστικά πολιτικός προϊστάμενος των ΕΛΤΑ, ενώ πριν από την εκλογή του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνώντος κόμματος κατείχε την θέση του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Μεταφορών.

Με άλλα λόγια, η πρώτου βαθμού συγγενής υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους αναλαμβάνει με... απευθείας ανάθεση, χωρίς διαγωνισμό, υπηρεσίες για λογαριασμό κρατικής εταιρείας. Μέχρι στιγμής, ο κ. Σηφουνάκης, ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, αλλά και η ΠΟΣΤ τηρούν σιγή ιχθύος για την υπόθεση, της οποίας -όπως αποκάλυψε το «Κ»- είναι οι πρωταγωνιστές.  Αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, που έχει την ευθύνη των ΕΛΤΑ, δεν έχει τοποθετεί για τα τεκταινόμενα στον οργανισμό. Μόνο τα ΕΛΤΑ σχεδόν τρεις εργάσιμες ημέρες (απόγευμα 18ης Μαϊου) μετά το σχετικό δημοσίευμα, έστειλαν απάντηση στην διεύθυνση του «Κεφαλαίου» -την οποία δεν κοινοποίησαν στα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης- επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όσα αποκάλυψε το «Κ»:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας, στις 14/05/2011, με τίτλο «Συνδικαλιστικό πάρτι στα ΕΛΤΑ», σας διευκρινίζουμε τα εξής:

-Στην επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας ετών 2006 – 2007, όπως εξειδικεύτηκε με την από 26/03/2008 Κοινή Συμφωνία, που εξακολουθεί να ισχύει, προβλέπεται η χρηματοδότηση κοινωνικών προγραμμάτων από τα ΕΛΤΑ προς την ΠΟΣΤ.

-Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ποσό για το πρόγραμμα διακοπών των εργαζομένων, για τα έτη 2010 και 2011.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία, απέχει από την αλήθεια.»

Το σκάνδαλο που θάφτηκε

Εν τω μεταξύ απόλυτο σκοτάδι σκεπάζει την υπόθεση διαφθοράς στα ΕΛΤΑ που αποκάλυψε τον Μάιο του 2010 ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γιώργος Σχοινιωτάκης. Ο τελευταίος με έγγραφό του προς τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης ζητούσε να ανοίξουν οι λογαριασμοί συνολικά 84 στελεχών των ΕΛΤΑ και να εξεταστούν οι καταγγελίες για υπέρογκες αμοιβές, για έργα που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν και για μαύρες προμήθειες.

Ο κ. Σηφουνάκης είχε ζητήσει από τους ορκωτούς ελεγκτές να ερευνήσουν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία του ΕΛΤΑ, ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος είχε δηλώσει ότι «τα πράγματα έχουν ήδη πάρει τον δρόμο τους για τους ενδεικνυόμενους ελέγχους και την απόδοση ευθυνών» και ο πρόεδρος της εταιρείας Π. Βουρνάς είχε κάνει γνωστό ότι η «υπόθεση θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα».

Ωστόσο, τί από όλα αυτά έχει γίνει σήμερα;

Πηγές των ΕΛΤΑ αναφέρουν στο Capital.gr ότι η ΔΕΚΟ παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία στους οικονομικούς Επιθεωρητές, αλλά αγνοείται η κατάληξη της υπόθεσης, όπως και εάν αυτή έχει διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. Ο κ. Γεωργακόπουλος που παραιτήθηκε τον Μάρτιο από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει στο Capital.gr ότι επί των ημερών του η έρευνα όσων είχε καταγγείλει ο κ. Σχοινιωτάκης δεν είχε αποδώσει καρπούς. Από το γραφείο του σημερινού υφυπουργού Υποδομών Σπύρου Βούγια  παραπέμπουν σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, της οποίας το περιεχόμενο είναι ταυτόσημο με όσα υποστηρίζουν από τα ΕΛΤΑ.

Το Capital.gr ζήτησε από το νυν γενικό επίτροπο Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (σ.σ.: ο κ. Σχοινιωτάκης συνταξιοδοτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι) Δ. Λασκαράτο το πλήρες κείμενο καταγγελιών του προκατόχου του, όμως εισέπραξε αρνητική απάντηση. Κατά πληροφορίες, όσα είχε καταγγείλει ο κ. Σχοινιωτάκης θα εξεταστούν από την ομάδα του κ. Ρακιντζή.

Αυτά να μας εξηγήσετε κ. Σηφουνάκη 
και μετά να μιλήσουμε περί τα της Εκκλησίας, 
πάντα όμως με αποδείξεις κ. Νίκο μας.

Voiotosp.blogspot.com