19 Σεπτεμβρίου, 2011

"ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΕΘΝΙΚΑ".

Εγκαινιάστηκε το απόγευμα από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνη, εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου, ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, κληρικών της Ι.Α.Α. και πλήθους κόσμου.

Ο Αρχιεπίσκοπος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στο εκκλησάκι της Αγίας Ελεούσης που βρίσκεται εντός του κτιρίου. Επίσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου όπως το Ίδρυμα Νιάρχου, το Γ΄ Κ.Π.Σ. και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν να συγκεντρωθούν τα επιστημονικά βιβλία, τα εκκλησιαστικά βιβλία, όπως π.χ. του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και παλαιά αντίτυπα που είχε στην κατοχή της η Ι.Α.Α. και σημείωσε πως στόχος είναι να εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο το περιεχόμενό της και με χιλιάδες ηλεκτρονικούς τίτλους.

Ο Μακαριώτατος επισήμανε πως το συγκεκριμένο έργο είναι ένα σαφές παράδειγμα για το πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε με σεβασμό τα παλαιά κτήρια της Αθήνας. Ευχήθηκε δε "να μας ευλογεί ο Θεός να κάνουμε τέτοια έργα που δεν είναι έργα μόνο εκκλησιαστικά, αλλά εθνικά". "Πρέπει", κατέληξε, "να είναι συνεχής η συνεργασία της Εκκλησίας και των φορέων γιατί είναι το φάρμακο της εποχής μας".

Στη συνέχεια ο Μακαριώτατος και οι επίσημοι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται στο κτίριο του πρώην Κακουργοδικείου Αθηνών επί της οδού Αγίας Ελεούσης 4 στην περιοχή του Ψυρρή. Το ιστορικό κτίριο εμβαδού 514 τ.μ. μετατράπηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σε μία σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη και οργανωμένη Βιβλιοθήκη και έχει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενεί τους ενδιαφερόμενους επισκέπτες.

Η τεχνολογική υποδομή που έχει η νέα Βιβλιοθήκη παρέχει ωστόσο σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να συνδέεται και ηλεκτρονικά με το αρχείο της, προκειμένου να έχει πρόσβαση στους χιλιάδες τίτλους βιβλίων τους οποίους μπορούν να αναζητούν. Η Βιβλιοθήκη διαθέτει 18.500 τόμους που καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα (Θεολογία, Βυζαντινό Πολιτισμό, Αρχαιολογία, Τέχνες, Κανονικό Δίκαιο) και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι.