12 Αυγούστου, 2011

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ:΄΄ΠΡΟΤΥΠΟ ΖΩΗΣ΄΄ Ο ΧΟΥΝΤΙΚΟΣ Ν.ΝΤΕΡΤΙΛΗΣ!

 
Ο  ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΨΑΛΛΕΙ ΤΟ ΕΓΚΩΜΙΟ
ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ ΧΟΥΝΤΙΚΟΥ Ν.ΝΤΕΡΤΙΛΗ!

Από έναν Ιεράρχη θα περιμέναμε να συμβάλει στην μετάνοια ενός αμαρτωλού και όχι να τον εγκωμιάζει και να ασκεί πολιτική. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «πρότυπο ζωής» έναν συνάνθρωπο μας που βασάνισε συμπολίτες μας κατά τη διάρκεια της χούντας. Η Εκκλησία αρκετά έχει πληγεί από την εικόνα ορισμένων επισκόπων. Φτάνει πια! Η αποστολή τους, σύμφωνα με τον όρκο που έδωσαν ενώπιον Θεού και ανθρώπων, δεν είναι αυτή.

Η αίτηση του μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου - που είδε το φως της δημοσιότητας από την Εφημερίδα ΄΄Καθημερινή΄΄- που αναφέρει την επίσκεψη στις φυλακές Κορυδαλλού στον Νίκο Ντερτιλή, τελευταίο κρατούμενο εκ των πρωταιτίων της χούντας, είναι μία ορθή κίνηση.Αλλά να τον  χαρακτηρίζει  «πολιτικό κρατούμενο»  και «πρότυπο ζωής» αυτό ξεφεύγει  εντελώς από τον πνευματικό του ρόλο.

Ο κ. Αμβρόσιος παίρνει ξεκάθαρα πολιτική θέση υποστηρίζοντας ΄΄Θα ήθελα να του σφίξω το χέρι και να τον συγχαρώ διά ζώσης φωνής μόνο και μόνο διότι παραμένει πιστός στις αρχές του καθ’ ον χρόνο θα ηδύνατο με μιαν υποκριτικήν δήλωση μετανοίας να έχει κερδίσει την ελευθερίαν του.

Στην επιστολή του ο κ. Αμβρόσιος πλέκει το εγκώμιο του Ντερτιλή. Παραπονείται ότι δεν του έχει δοθεί άδεια ώς τώρα ώστε να επισκεφθεί «τον γενναίο Ελληνα αδελφό μας στο δεσμωτήριό του, κατ’ εφαρμογή του λόγου του Θεού.. Ανθρωποι οι οποίοι έχουν αρχές και δεν τις θυσιάζουν αποτελούν πρότυπα ζωής. Ακόμη και τότε που οι αρχές των δεν γίνονται αποδεκτές από την πλειονότητα ενός λαού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΄΄Καθημερινή΄΄ ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε την ύπαρξη τέτοιου αιτήματος και δήλωσε ότι «η πολιτεία μέσα από το σωφρονιστικό σύστημα αντιμετωπίζει όλους τους κρατουμένους ακριβώς με τον ίδιο γνώμονα. Ως κρατουμένους και μόνον, ανεξάρτητα από το αδίκημα που τέλεσαν, με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις. Υπό την έννοια αυτή ο Ιεράρχης ζητεί με νόμιμο τρόπο την επίσκεψη σε οποιονδήποτε κρατούμενο.

Αφού αυτός συναινεί, δεν θα μπορούσε να υπάρξει άρνηση. Σε πολιτικό επίπεδο όμως οι κολακευτικοί χαρακτηρισμοί προς βασανιστές και υπηρέτες της χούντας προσβάλλουν σαφέστατα το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού.

Διαβάζοντας το έγγραφο του κ. Αμβρόσιου, με το οποίο εξυμνεί επί μακρόν τον κρατούμενο Ντερτιλή, αδυνατώ να πιστέψω πως διατηρεί στους κόλπους της η Ελλαδική Εκκλησία έναν τέτοιον φαύλο «Ιεράρχη». 

Καλή αντάμωση λοιπόν με τον ομοϊδεάτη σου κ. Αμβρόσιε. ΑΙΣΧΟΣ….