02 Αυγούστου, 2011

ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΑΣΑΝΤ.

 
Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι σε θέση να αποτρέψει μια συνωμοσία για την υπονόμευση της εθνικής της ενότητας, μετέδωσε νωρίς σήμερα το πρωί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA. «Η Συρία είναι ικανή να αποτρέψει το νέο κεφάλαιο συνωμοσίας μέσω της επίγνωσης του λαού και της εθνικής της ενότητας,» είπε ο Ασαντ σε ομιλία του που δημοσιεύτηκε στο Λαϊκό Περιοδικό του Στρατού για τον εορτασμό της 66ης επετείου από την ίδρυση του Συριακού Αραβικού Στρατού.

Η κυβέρνηση αποδίδει τη λαϊκή εξέγερεση που ξεκίνησε πριν από πέντε μήνες σε «ένοπλες συμμορίες» που εργάζονται για λογαριασμό κάποιων αραβικών και δυτικών χωρών. «Ο στρατός είναι πρότυπο δέσμευσης στους στόχους του έθνους και υπερασπιστής των δικαιωμάτων του, αποδεικνύοντας ότι είναι απόρθητο οχυρό που απωθεί τα όνειρα και τα ύποπτα σχέδια των εχθρών,» είπε ο σύρος πρόεδρος.

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία του προέδρου ο στρατός κατέστειλε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας και σε άλλα χωριά της χώρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 136 άνθρωποι -οι 97 από αυτούς στη Χάμα. Η επέμβαση του στρατού πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, μία ημέρα πριν από την έναρξη του Ραμζανιού.

Ο Άσαντ είπε ότι υπάρχει σχέδιο τεμαχισμού της χώρας και της περιοχής, αλλά «οι πολίτες που αντιλήφθηκαν τη συνωμοσία ξέχασαν ότι η Συρία διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που καθιστούν αδύνατη την προσβολή της από συνωμοσίες.” Ο πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η ειρήνη στην περιοχή «δεν σημαίνει ότι παραχωρούμε ούτε κουκκίδα εδάφους, ούτε σταγόνα ύδατος,» επιβεβαιώνοντας ότι τα Υψίπεδα του Γκολάν θα ανήκουν πάντα στη Συρία. Τα διαφιλονικούμενα αυτά εδάφη κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967.

Την ίδια ώρα, αντιμέτωπο με τη διεθνή κατακραυγή βρίσκεται το καθεστώς της Συρίας, μετά τα αιματηρά γεγονότα την Κυριακή στη Χάμα και άλλες πόλεις, που προκάλεσαν τον θάνατο περίπου 100 ανθρώπων. Ιταλία και Γερμανία ζητούν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων κατήγγειλε και ο Λευκός Οίκος.