26 Μαρτίου, 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ στην REAL NEWS 26/3/2011

ΞΕΣΠΑΣΕ ο Αρχιεπίσκοπος εναντίον των όσων προβάλλονται για την Επανάσταση του 1821. Ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη του στη Real news χαρακτηρίζει «καθοδηγούμενο» το ντοκιμαντέρ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ και δηλώνει: «Δεν μπορώ να ανεχθώ να υποτιμούν την επανάσταση». Παράλληλα ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στις επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί. «Είναι ένα είδος τρομοκρατίας αυτό που συμβαίνει», τονίζει ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας.

ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ 1821 «Τα όσα παρουσιάζονται δεν είναι τυχαία. Είναι καθοδηγούμενα»

Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά αυτά που προβάλλονται το τελευταίο διάστημα για την Επανάσταση του 1821;

Τα όσα παρουσιάζονται δεν είναι τυχαία, είναι καθοδηγούμενα. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων τους οποίους δεν θα ήθελα να τους χαρακτηρίσω και οι οποίοι έχουν αυτά τα πιστεύω και θα ήθελαν αυτά τα ιδεώδη να τα σκορπίσουν στον κόσμο και ιδιαίτερα στη νέα γενιά.

Εγώ, ως ένας ηλικιωμένος άνθρωπος, που έχω μια θέση, που έχω διαβάσει αρκετά για την ιστορία του γένους μας, δεν μπορώ να ανεχθώ αυτή την υποτίμηση της 25ης Μαρτίου και το κατάντημα όπως την παρουσιάζουν. Η Εκκλησία είναι ένας θεσμός που δεν επιθυμεί να δημιουργεί ούτε οξύτητες ούτε επιθετικότητες αλλά έχει ευθύνες στην πορεία του τόπου και, επομένως όταν τα πράγματα εκτραχύνονται πέρα από εκεί που επιτρέπουν οι κόκκινες γραμμές πρέπει να λέει τις θέσεις της.

Η στάση σας αυτή είναι και μια απάντηση σε όσους ιεράρχες σάς επικρίνουν για το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνετε;

Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω χαρακτήρα. Οπως ήμουν, έτσι είμαι και έτσι θα είμαι, θα μιλήσω όταν νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσω, αλλά θα κάνω πάντα αυτό που πρέπει να κάνω.

Πώς κρίνετε τις επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι πολιτικοί;

Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα. Ο πολίτης έχει στα χέρια του ένα όπλο, την ψήφο, με αυτό τον τρόπο τιμωρεί ή επιβραβεύει, αλλά οι Ελληνες όταν πηγαίνουν να ψηφίσουν, ψηφίζουν κατά τον δικό τους τρόπο. Επομένως είναι η ώρα να τιμωρηθούν και αυτοί. Δεν συμφωνώ με τις επιθέσεις εναντίον των πολιτικών προσώπων, είναι αδικία αυτό που γίνεται, είναι ένα είδος τρομοκρατίας και η ευθύνη είναι και των κυβερνώντων, των ιεραρχών, του λαού και -πολύ περισσότερο -των δημοσιογράφων.

Σε προηγούμενη συνέντευξή σας στη Real news, είχατε δηλώσει πως υπάρχει κίνδυνος «τη λύση στην κρίση να τη δώσουν τα πεζοδρόμια». Εχετε την ίδια άποψη και σήμερα;

Υπάρχει πίεση, οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με τα σημερινά δεδομένα και δημιουργούν ένα κλίμα άσχημο. Εγώ εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να μη μας οδηγήσουν τα πράγματα σε αυτό που είχα πει. Διότι αν σαλευθεί ο κοινωνικός ιστός της ιστορίας είναι δύσκολο να δημιουργηθεί εκ νέου. Δεν θέλω να πω ότι είναι κάτι που περιμένουν, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο.

Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η «αναπνοή», αυτή η «ανάσα» που μας δόθηκε από τις Βρυξέλλες θα βοηθήσει την οικονομική κατάσταση. Αλλά πρέπει να το πάρουμε είδηση όλοι μας ότι πρέπει όλοι να δουλεύουμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει άλλοι να αμείβονται με περισσότερα χρήματα και άλλοι με λιγότερα. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι να κοιτάμε τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και να σταθούμε δίπλα τους.

Ο επικεφαλής της Αρχής για την Καταπολέμηση του Μαύρου Χρήματος υποστήριξε σε Επιτροπή της Βουλής ότι έχουν βγάλει εκτός χώρας χρήματα ακόμα και καλόγριες. Τη γνωρίζετε την υπόθεση;

Δεν μας έχει ενημερώσει κανένας γι'αυτό το θέμα. Να μας πει τα ονόματα. Να μας πουν ποιες είναι, για να αναζητήσουμε ευθύνες. Εγώ την Τρίτη θα προτείνω στη Σύνοδο να ζητήσουμε τον κατάλογο με τα ονόματα, προκειμένου να δούμε ποιες είναι και αν ανήκουν στην Ελλαδική Εκκλησία.

Η Συνέντευξη επαραχωρήθη στον Δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Σταθόπουλο

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

image

Με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής, θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια, που πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.. Το να βαφτίζει κανείς το κρέας ψάρι είναι μέθοδος προπαγάνδας, στη χώρα μας όμως έχει καταντήσει μέθοδος διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και η μικρή μείωση του επιτοκίου. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο για «μεγάλη εθνική επιτυχία», ενώ είναι φανερό ότι έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε Μνημόνιο για μια ολόκληρη γενιά, με μια πολιτική η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και κοινωνική έκρηξη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Πρώτον, με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, προκειμένου να είναι σίγουροι οι δανειστές μας ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.

Δεύτερον, η αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου οδηγεί στην επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζουν νέα μέτρα ύψους 15 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015, όπως νέα «έκτακτη» φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και μαζική μετάταξη καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών από το χαμηλό και μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ στον ανώτατο συντελεστή 23%.

Τρίτον, έχουμε αναλάβει επισήμως πλέον την υποχρέωση να αντλήσουμε 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εγχείρημα για το οποίο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνουν ότι έχει σοβαρά νομικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα προβλήματα. Αυτό που πρακτικά λέει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι εντυπωσιακά μικρές.

Με τους «πράσινους» συνδικαλιστές να περιμένουν στη γωνία για να υπενθυμίσουν τι εστί ΠΑΣΟΚ, το «ξεπούλημα των "ασημικών"», για το οποίο μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου όταν ο Γ. Αλογοσκούφης επιχειρούσε κάποιες δειλές ιδιωτικοποιήσεις, επανέρχεται στο προσκήνιο, για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση οδηγείται – εκτός του οικονομικού και του κοινωνικού - και σε πολιτικό αδιέξοδο.

Τέταρτον, η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση (6,6%), έχει ρεκόρ ανεργίας - οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30% πραγματική ανεργία μέχρι το τέλος του χρόνου - και οι προοπτικές της να βγει απ' αυτό το σκοτεινό τούνελ είναι αυτή τη στιγμή ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση δεν αλλάζει ρότα, παρά επιμένει στην εντατικοποίηση της πολιτικής του Μνημονίου.

Πέμπτον, το πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους παραμένει δραματικό. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ και θα το φτάσει το 2012 στο 160%-165% του ΑΕΠ. Η υπερχρέωση της χώρας μεγαλώνει με την πολιτική του Μνημονίου, η οποία συρρικνώνει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αυξάνει δυσανάλογα το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Έκτον, το οποίο σωστά επισήμανε με δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και της 25ης Μαρτίου. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή, να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα - αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6% (!) επί πολλά χρόνια αδιαλείπτως...

Η κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση, που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%... Και η Ελλάδα, με τη σημερινή πολιτική, έχει ύφεση πάνω από 6%! Κατόπιν όλων αυτών, οι πανηγυρισμοί ένα μόνο στόχο μπορεί να υπηρετούν: την κοροϊδία των Ελλήνων πολιτών κατάμουτρα και χωρίς αιδώ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η σύναξις του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

2) Οι άγιοι 26 μάρτυρες. Έζησαν κατά τους χρόνους του Ιουρχουρίχου βασιλέως των Γότθων και Γρατιανού βασιλέως Ρώμης. Αυτοί δια την ομολογίαν εις τον Χριστόν εμαρτύρησαν και κάηκαν μαζί με την εκκλησίαν των χριστιανών. Εκ των 26 δύο ήσαν πρεσβύτεροι, Βαθούσης και Ουΐρκας και οι υπόλοιποι λαϊκοί.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Κοδράτος, Θεοδόσιος, Μανουήλ και άλλοι τεσσαρά-κοντα οι οποίοι ωμολόγησαν εθελουσίως την πίστιν των εις Χριστόν και δια τούτο εμαρτύρησαν.

3) Ο άγιος Στέφανος. Έγινε ηγούμενος Τριγλίας κατόπιν παρακλήσεως των μοναχών.

4) Ο άγιος πατήρ Βασίλειος ο νέος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 οι Τούρκοι της Πελοποννήσου εγκατα­λείπουν τα μέρη όπου διέμενον και τρέχουν να κρυφτούν στα φρούρια της Με­θώνης, Κορώνης, Τριπόλεως. Η νήσος Σπέτσαι εισέρχεται εις τον αγώνα με επικεφαλής τους προκρίτους Γεωρ. Πάνου και Π. Μπότσαρη. Στην Κων/πολιν αποκεφαλίζονται πολλοί χριστιανοί μεταξύ των οποίων οι Λεβίδης, Στεργιανά-κης, Τουρπατσόγλου.

Το 1881 ανακοινούται η προσάρτησι της Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Την προ-σάρτησι επέτυχε στο συνέδριο και συνθήκη του Βερολίνου ο Γάλλος Υπουργός Βάδικτων.

Το 1920 στο μέτωπο της Μ. Ασίας συνάπτονται μάχες προφυλακών μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι ελληνικές δυνάμεις υφίστανται επίθε-σιν των Τουρκικών τοιούτων εις το Μπαχτσετζίκ. Παρά την αριθμητική υπερο­χή των Τούρκων οι Έλληνες κρατούν τις θέσεις των και μόνον το χωρίον Γιενί-κιοι πέφτει σε Τουρκικά χέρια και καταστρέφεται από αυτούς ολοσχερώς.

Η 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εις επιχειρήσεις προφυλα­κών.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο τοπικοί αγώνες και δράση πυροβολικού. Το 1946 στο Λιτόχωρον Ολύμπου οι κομουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται ε­ναντίον των Ελληνικών στρατευμάτων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.