09 Ιανουαρίου, 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

MHTROPOLITIKOS NAOS 1 Πριν από 170 χρόνια τους Αθηναίους, απασχολούσε η σκέψη και σχεδίαζαν την κατασκευή ναού στην πλατεία Οθωνος (σημερινή Ομονοίας), για να εκπληρώσουν το μεγάλο τάμα των αγωνιστών της Επαναστάσεως του 1821, δηλαδή «να κτισθεί ο Ναός του Σωτήρος ως εθνικόν τώ όντι μνημείον, εκφράζον την προς τον Ύψιστον ευγνωμοσύνην του Εθνους». Η ιδέα των επαναστατών έμεινε στα χαρτιά, όπως και το 1970, όταν ο δικτάτωρ Παπαδόπουλος ανακίνησε το θέμα κατασκευής του ναού στα Τουρκοβούνια...

Επι Όθωνος το 1838, εκπονήθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια και ο ίδιος ο βασιλεύς απηύθυνε έκκληση προς τους πλούσιους Ελληνες της διασποράς να συνεισφέρουν για την ανέγερση του ναού. Ο έρανος απέφερε λίγα χρήματα και h κυβέρνηση ζήτησε από τον δήμο να αγοράσει το παραπλεύρως του Οφθαλμιατρείου οικόπεδο μέχρι την οδό Ομήρου (3 δρχ. τον πήχη) και να κτίσει εκεί τη Μητρόπολη Αθηνών σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν.

Το δημοτικό συμβούλιο, όμως απέκρουσε την Πρόταση, διότι θεώρησε ότι η περιοχή ήταν απόκεντρος και ερημική, και στη θέση αυτή κτίσθηκε μετά η Μητρόπολη των Καθολικών. Το 1842 τροποποιήθηκε το Σχέδιο Πόλεως και ορίσθηκε νέος χώρος στο σύμπλεγμα της παλιάς πόλεως όπου βρίσκονταν τα ερειπωμένα κτίρια της Μητρόπολης των χρόνων της Τουρκοκρατίας. Τότε γκρεμίστηκαν κτίρια που βρίσκονταν μέσα στα τείχη, πλην της εκκλησίας της Γοργοεπηκόου, που μετονομάστηκε, μετά την έξωση του Οθωνα, σε Αγιο Ελευθέριο. Για τον μητροπολιτικό ναό επιστρατεύθηκε και πάλι ο Χάνσεν. Συνέταξε νέα σχέδια, ενώ ο Οθων διέθεσε στον δήμο Αθηναίων όλο το ποσό του εράνου για τον Ναό του Σωτήρος κι ένα σημαντικό χρηματικό ποσό που έδωσε ο πατέρας του, Λουδοβίκος.

Ο θεμέλιος λίθος της Μητρόπολης τέθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων του 1842, επ' ονόματι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το έργο προχώρησε μέχρι τα παράθυρα, οπότε διακόπηκαν οι εργασίες αφού εξαντλήθηκαν τα χρήματα. Τον Γενάρη του 1846 άρχισαν νέοι έρανοι, εκποίηση εκκλησιαστικών οικοπέδων, ενώ με νέο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προχώρησε το έργο σε σχέδια του Δημητρίου Ζέζου, αφού ο Χάνσεν έφυγε οριστικά από την Ελλάδα. Και τα νέα χρήματα, όμως εξαντλήθηκαν και το έργο έμεινε στη μέση. Το 1857 πεθαίνει ο Ζέζος και ο δήμος αναθέτει στον Φραγκίσκο Μπουλανζέ το αρχιτεκτονικό μέρος του έργου και στον Παναγιώτη Κάλκο την εκτέλεση, με χρήματα νέων εράνων...

Το καλοκαίρι του 1859 ο δήμος προκηρύσσει διαγωνισμούς έναν για την αγιογράφηση του ναού κατά τον βυζαντινό ρυθμό που ανέλαβε ο ζωγράφος Σπυρίδων Γιαλλινάς με τον Βαυαρό ζωγράφο Αλέξανδρο Μαξιμιλιανό Ζάιτς και άλλο για την κοσμηματογραφία που ανέλαβε ο Σμυρνιός ζωγράφος Κωνσταντίνος Φανέλλης. Τα γλυπτά αρχιτεκτονικά, κιονόκρανα και άμβωνες καθώς και τη λάρνακα του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε' εκτέλεσε ο γλύπτης Γεώργιος Φυτάλης.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ έγιναν τον Μάϊο του 1862 και δαπανήθηκαν συνολικά 650.000 δραχμές (400.000 από εκποίηση εκκλησιαστικών οικοπέδων, 80.000 διέθεσε ο δήμος Αθηναίων, 20.000 ο Οθων, 10.000 ο Γεώργιος Σίνας, 86.000 ο υιός Σίμων Σίνας και τα υπόλοιπα από εράνους). Στα περίπου 150 έτη ζωής, η Μητρόπολη υπέστη ρωγμές από τον σεισμό του Φεβρουαρίου 1981 και μία επίθεση με βόμβες Μολότωφ αναρχικών, το 1998.

MHTROPOLITIKOS NAOS 2 Σήμερα ο ναός της Μητροπόλεως Αθηνών,

οδεύει προς το τέλος της επιδιόρθωσης

και της ανακαίνισής Tου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυρας Πολύευκτος. Ο άγιος καταγόταν από την Μελιτινή Αρμενίας. Ήταν πιστός χριστιανός και επροστάτευσε τους χριστιανούς και συ-νέτριψε τα είδωλα των ειδωλολατρών. Δια την στερεάν πίστιν του εις τον Θεόν εθανατώθη με ξίφος.

2) Ο άγιος Ευστράτιος. Ο άγιος Ευστράτος καταγόταν από την χώραν Τάρ-σιον και ήτο γιος του Γεωργίου και Μεγέθους. Όταν έγινε 20 χρονών ήλθεν στον Όλυμπο και έγινε μοναχός στο μοναστήρι των Αγαύρων. Ήταν παρά­δειγμα μοναχού. Ενεδύετο με το ένα μόνον ένδυμα τρίχινον και ουδεμία άνεσι ήθελε δια τον εαυτόν του. Στο μοναστήρι που εμόναζε ανέλαβε και την ηγου-μενίαν του μοναστηρίου. Όταν ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος ηθέλησε να υποστηρίξει τους εικονομάχους ο άγιος μετεκινήθηκε από το μοναστήρι στο οποίο εμόναζε και επανήλθε μετά την κατάπαυση της εικονομαχίας. Τα θαύμα­τα τα οποία έγιναν από τον άγιον Ευστρατίον είναι πολλά. Σε ηλικίαν 95 ετών, απεδήμησε εις Κύριον προσευχόμενος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 αποθνήσκει ο Αλεξ. Υψηλάντης. Ο ελ­ληνικός στόλος εναυμάχησε με τον τουρκικόν στόλον έξω του Μεσολογγίου. Προ της αριθμητικής υπεροχής του τουρκικού στόλου οι Έλληνες υπεχώρησαν.

Το 1913 οι ελληνικές δυνάμεις της Ηπείρου επιτίθενται σφοδρά εναντίον των Τούρκων οι οποίοι ήταν οχυρωμένοι στο Μπιζάνι.

Το 1920 σ' ολόκληρο το μέτωπο της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 στην Μ. Ασία οι εμπόλεμοι δρουν δια περιπόλων.

Το 1922 η ελληνική στρατιά της Μ. Ασίας προβαίνει σε επιχειρήσεις ανα­γνωρίσεως.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο σημειούται δράση πυροβολικού και περιπό­λων.