06 Ιανουαρίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Τα Άγια Θεοφάνεια. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός όταν έγινε 30 ετών προ­σήλθε στον Ιορδάνην ποταμόν δια να βαπτισθή παρά του Ιωάννου του Βαπτι-στού. Ο Ιωάννης όταν είδε τον Κύριον να έρχεται είπε: «Εγώ χρείαν έχω υπό σου βαπτισθήναι, και συ έρχη προς με;» ο δε Κύριος είπε «'Αφες άρτι, ούτω γαρ πρέπει ημίν έστι πληρώσαι πάσαν δικαιοσύνην». Όταν ο Κύριος εισήλθε στο νερό εστάθη στην επιφάνειαν. Ανοίχθηκαν οι ουρανοί, το πνεύμα το Α-γιον σαν περιστερά ήρθεν εις τον Ιησούν και ακούσθηκε φωνή λέγουσα «Ού­τος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ηυδόκησα». Δια του βαπτίσματος του ο Σωτήρ έδιωξε την κατάραν η οποία εβασάνιζε το γένος των αθρώπων που προερχόταν από τον Αδάμ και Εύαν. Δια του βαπτίσματος του ο Κύριος άνοιξε τις θύρες του πνευματικού και θείου βαπτίσματος.

2) Ο άγιος νέος ιερομάρτυς Ρωμανός. Ο άγιος καταγόταν από το χωρίον Διμινίτζα της επαρχίας Λακεδαίμονος και εμαρτύρησε φονευθείς με ξίφος στο Βυζάντιον το έτος 1695.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 628. Ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου Ηράκλειος νικά τους Πέρσες, κυριεύει την πρωτεύουσάν των Δασταγέρθ και απελευθερώ­νει 1.000 Ελληνίδες αιχμαλώτους.

Σαν σήμερα το 1821 έφθασε από τα Επτάνησα στην Καρδαμύλη Πελοπον­νήσου ο θ. Κολοκοτρώνης.

Το 1823 οι Έλληνες οπλαρχηγοί Χαραλάμπης, Ζαΐμης, Πετμεζαίοι με τα παληκάρια τους επιτίθενται εναντίον των Τούρκων του Δράμαλη παρά το Αί-γιον και επιφέρουν σ' αυτούς σημαντική φθορά.

Το 1826 οι Τούρκοι δια κανονιών βομβαρδίζουν την Ακρόπολιν.

Το 1913 ο ελληνικός στρατός Ηπείρου βάλλει με τα πυροβόλα του εναντίον των τουρκικών θέσεων.

Το 1920 Στο μέτωπον Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 Στην Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι μάχονται με προφυλακές.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών συνεχίζεται η δράσις πυροβολικού και περιπόλων. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την πε-ριοχήν Ηπείρου.