05 Ιανουαρίου, 2011

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

ΒΑΠΤΙΣΗ

Τα Θεοφάνεια είναι μεγάλη ετήσια χριστιανική εορτή της ανάμνησης της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Εορτάζεται στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Αγίου Δωδεκαημέρου. Το όνομα προκύπτει από την φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας που συνέβη σύμφωνα με τρεις σχετικές ευαγγελικές περικοπές. Η εορτή των Θεοφανίων λέγεται επίσης και Επιφάνεια και Φώτα.

Κατά τις ευαγγελικές περικοπές στις αρχές του 30ου έτους της ηλικίας του Ιησού, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ, ο επιλεγόμενος Βαπτιστής, διέμενε στην έρημο, ασκητεύοντας. Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει ο Ιησούς Χριστός την διδασκαλία του, ο Ιωάννης εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού. Εκεί συνεχίζει το κήρυγμα για την έλευση του Σωτήρα, καλεί τους ανθρώπους προς μετάνοια και συγχρόνως βαπτίζει πολλούς από αυτούς που έρχονται να τον ακούσουν. Εκεί στον Ιορδάνη πήγε και τον συνάντησε ο Χριστός και τότε είπε ο Ιωάννης ο Βαπτιστής «Ίδε ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου».

Αναλογιζόμενος ο Ιωάννης ότι ενώπιόν του βρίσκεται ο Σωτήρας και Λυτρωτής του κόσμου τον παρακαλεί να τον βαπτίσει Αυτός αλλά ο Κύριος μας αρνούμενος του λέγει ότι πρέπει να τον βαπτίσει για να πληρωθούν οι Γραφές. Κατά δε τη στιγμή της Βάπτισης κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή από τον ουρανό: Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα. Αυτή δε είναι και η μοναδική φορά της εμφάνισης, στη Γη, της Αγίας και ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος υπό του πλήρους «μυστηρίου» της.

Το πότε καθιερώθηκε να εορτάζεται η μνήμη του γεγονότος της Βάπτισης του Ιησού δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Στην Πρωτοχριστιανική Εκκλησία και μέχρι τον 4ο αιώνα μ.Χ. οι Χριστιανοί γιόρταζαν την ίδια μέρα τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια. Μετά τον 4ο αιώνα μ.Χ. καθιερώθηκε ξεχωριστή γιορτή για την γέννηση του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου, ενώ τα Θεοφάνεια εορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου με λαμπρότητα σε όλη την ανατολική Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ' όπου και το όνομα «Τα Φώτα», ή εορτή «των Φώτων» (Γρηγόριος Ναζιανζηνός). Στην πατρίδα μας τα Θεοφάνεια εορτάζονται με μεγάλη λαμπρότητα στους ναούς με την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού, αλλά και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού σε ακτή θάλασσας, εντός λιμένων, όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού όπως στην Αθήνα.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[3]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Θεόπεμπτος και Θεωνάς. Ο άγιος Θεόπεμπτος ήταν επίσκοπος επί του Διωγμού του Διοκλητιανού. Ο άγιος ήλεγξε την πλάνη του Αυτοκράτορα για τούτο εθανατώθη. Ο άγιος Θεωνάς ήταν κατ' αρχήν ειδωλο­λάτρης αλλά το μαρτύριο του Θεοπέμπτου τον μετέβαλε σε χριστιανό και δια την πίστη του εις τον Χριστόν εθανατώθη.

2) Η αγία Συγκλητική. Αύτη καταγόταν από την Μακεδονία. Οι γονείς της μετοίκησαν στην Αλεξάνδρεια. Παρ' ότι ήταν ωραία νέα δεν ενυμφεύθη αλλ' έγινε μοναχή. Κατά τον μοναχικόν βίον ανεδείχθη υπέρμαχος και θαυματουρ­γός και οδήγησε πολλές μοναχές στην ευθεία οδό. Οι συστάσεις της προς τις μοναχές είναι αξιόλογες.

3) Ο άγιος Γρηγόριος ο εν Ακρίτα. Ο άγιος γεννήθηκε στην Κρήτην. Ακο­λούθησε τον μοναχικό βίο και με το παράδειγμα του εστερέωσε την πίστιν πολ­λών χριστιανών.

4) Ο άγιος Φωστήριος. Ο άγιος ακολούθησε τον ασκητικόν βίον και ετρέ-φετο στην έρημο με τροφές τις οποίες τοποθετούσε Αγγελος αόρατος σ' αυ­τόν. Έλαβε μέρος σε σύνοδο και ανεδείχθη θαυματουργός.

5) Ο άγιος Ρωμανός. Ο άγιος καταγόταν από το χωρίο Ψηλόβραχος Τριχω­νίδας. Έλαβε το μοναχικόν σχήμα και για την πίστιν του εις τον Χριστόν εβα-σανίσθηκε και εθανατώθηκε.

6) Ο άγιος Σάις, η αγία Δομνίνα, η αγία Τατιανή, ο άγιος Θεόειδος.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το έτος 1824 ο Αγγλος φιλέλλην Λόρδος Βύρων φθάνει στην πόλη των ελευθέρων πολιορκημένων Μεσολόγγιον, όπου γίνεται δεκτός ενθουσιωδώς από τους κατοίκους.

Το 1913 ο ελληνικός στόλος έξω από τον Μούδρον ναυμαχεί με τον τουρκι­κό στόλο, κατορθώνει να τον τρέψη σε φυγή και να βλάψη τρία θωρηκτά του (Βαρβαρόσσα, Μεσσοδίε, Μεντζιτιέ).

Το 1920 Στο μέτωπον της Μ. Ασίας επικρατεί ηρεμία.

Το 1921 οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι προβαίνουν σε μάχες ανίχνευ­σης.

Το 1941 Στο Αλβανικό μέτωπο σημειώνεται μεταξύ των εμπολέμων Ελλή­νων και Ιταλών δράσις πυροβολικού και περιπόλων. Η ιταλική αεροπορία ε-βομβάρδισε περιοχές της Ηπείρου.