31 Μαρτίου, 2011

Πράκτορες της CIA και του MI6 έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη

image

Πράκτορες της CIA έχουν αναπτυχθεί στη Λιβύη για να αποκαταστήσουν επαφή με τους αντικαθεστωτικούς και να καθοδηγήσουν τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει μυστικά εξουσιοδότηση για την παροχή βοήθειας προς τις δυνάμεις της εξέγερσης. Χωρίς να απαντήσει επισήμως στις πληροφορίες αυτές, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει τη χορήγηση όπλων στη λιβυκή αντιπολίτευση.

Πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας Πληροφοριών, σύμφωνα με τους New York Times, έχουν αναπτυχθεί σε μικρές ομάδες εδώ και εβδομάδες στη Λιβύη, με αποστολή να αποκαταστήσουν επαφή με την αντιπολίτευση και να καθορίσουν στόχους για τις αεροπορικές επιχειρήσεις.Σύμφωνα με το δημοσίευμα "δεκάδες μέλη των ειδικών βρετανικών δυνάμεων και πράκτορες του MI6 εργάζονται στη Λιβύη" με κύρια αποστολή τη συλλογή πληροφοριών για τις θέσεις των στρατιωτικών δυνάμεων του καθεστώτος Καντάφι.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μυστικό μνημόνιο που δίνει το πράσινο φως για μυστικές επιχειρήσεις υπέρ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μνημόνιο αυτό αναφέρεται σε τρόπους παροχής βοήθειας στην λιβυκή αντιπολίτευση, δίνει την άδεια για την παροχή βοήθειας από τώρα και θέτει ένα πλαίσιο πιο προωθημένων ενεργειών για το μέλλον.

Ωστόσο, το έγγραφο αυτό δεν επιτρέπει τον άμεσο εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, αλλά αφήνει το περιθώριο για να γίνει στο μέλλον, σύμφωνα με το ABC. Όταν ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις αυτές, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι δήλωσε ότι αρνείται να απαντήσει για θέματα μυστικών υπηρεσιών. "Επαναλαμβάνω ότι ο πρόεδρος δήλωσε χθες: καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για τη χορήγηση όπλων στην αντιπολίτευση ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα στη Λιβύη. Δεν το αποκλείουμε , αλλά δεν το έχουμε αποφασίσει. Εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες παροχής βοήθειας προς τους Λίβυους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

Αυτομόλησε ο υπουργός Εξωτερικών του Καντάφι  Διέφυγε στο Λονδίνο: Στο Λονδίνο αυτομόλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Κούσα. Παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Καντάφι.

Με δική του πρωτοβουλία αυτομόλησε στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Κούσα, δηλώνει η βρετανική κυβέρνηση, που ενθαρρύνει και άλλους από το περιβάλλον του Καντάφι να κάνουν το ίδιο.Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Λίβυος ΥΠΕΞ, Μούσα Κούσα, ταξίδεψε στο Λονδίνο " με τή δική του θέληση ", αφού αποφάσισε να πάψει να εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι στη διεθνή κοινότητα, παραιτούμενος από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, της Λιβύης.

Στην ίδια ανακοίνωση ωστόσο αναφέρεται ότι η Βρετανική κυβέρνηση ενθαρρύνει, όσους από το περιβάλλον του Λίβυου ηγέτη, εξετάζουν το ενδεχόμενο να τον εγκαταλείψουν.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κούσα αφίχθηκε στο αεροδρόμιο Φάρνμπορο, με πτήση από τη Τυνησία, στις 30 Απριλίου.

Ο πρώην Λίβυος υπουργός Εξωτερικών και εκ των στενών συνεργατών του Καντάφι, Μούσα Κούσα, φέρεται να έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου, από τη βρετανική κυβέρνηση. Νωρίτερα εκπρόσωπος του καθεστώτος Καντάφι εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι το απροειδοποίητο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών, της Λιβύης, στη Βρετανία είχε διπλωματικό χαρακτήρα

Πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Καντάφι

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Καίντ Σεμπσί, ανακοίνωσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στην οικογένεια, αλλά και στον ίδιο τον Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι, ενώ δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, λέγοντας ότι ήταν " το λιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε ". Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια της Τυνησίας, ο Σέμπσι, δήλωσε ότι " Δεν διστάσαμε να πάρουμε αυτή την απόφαση ".

Κυβερνητική πηγή της Τυνησίας είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα, ότι υπήρχαν δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία στη χώρα, που ανήκαν στην οικογένεια του Καντάφι. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης της Τυνησίας, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η Λιβύη έχει πληθώρα επενδύσεων στην Τυνησία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία, αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, αλλά και σημαντική συμμετοχή σε εταιρεία εξόρυξης πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: