15 Μαρτίου, 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή

image

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Η θλίψη και η οργή των χιλιάδων πολιτών, που συνόδευσαν την εκφορά των αδικοχαμένων αστυνομικών, έστειλαν και καίρια μηνύ­ματα πρωτίστως προς την πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, αλλά και σε κάθε κατεύθυνση. Η απόφαση των συγγενών να μην επιτρέψουν στους πολιτικούς να παραστούν στις κηδείες και να σουλατσάρουν με τους προσωπικούς φρουρούς τους δίπλα σ' αυτούς που έστειλαν με ανύπαρκτα εφόδια ως πρόβατα επί σφαγή δεν ήταν τίποτε άλλο από έμπρακτη διαμαρτυρία εναντίον εκείνων που έχουν αφήσει την αστυνομία ανεκπαίδευτη και πεδίο εσωτερικών συγκρούσε­ων, όπως έδειξαν οι αψιμαχίες των συνδικαλιστών στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Χιλιάδες πολίτες εκδήλωσαν τη θλίψη τους για τον άδικο χαμό των νεαρών συνανθρώπων τους, που για ένα κομμάτι ψωμί είχαν αποδε­χτεί τους κινδύνους να επιχειρούν για την ασφάλεια τους. Κατέδειξαν ότι αντιστέκονται σε φαινόμενα που επιχειρούν να μεταβάλουν την κοινωνία μας σε πεδίο ανασφάλειας και τρόμου. Ότι η ποιότητα του πολιτισμού μας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τους κάθε λογής τρομοκράτες, κακοποιούς και δολοφόνους.

Ταυτόχρονα, εκδήλω­σαν και την ανησυχία και τη βουβή οργή τους για την αδυναμία της Πολιτείας να επιβάλει την τάξη και να εμπεδώσει την ασφάλεια, δια­πιστώνοντας τη συνεχή και επικίνδυνη υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας τους. Αισθάνθηκαν ότι ο φόβος για παρόμοια φαινό­μενα που έχει γίνει καθεστώς δεν μπορεί πλέον να διασκεδαστεί με κουραστικούς, θριαμβευτικούς ή επαναλαμβανόμενους απολο­γητικούς μονόλογους των αρμοδίων, ιδιαιτέρως μετά από τραγικά περιστατικά. Έδειξαν, ακόμη, ότι δεν αντιμετωπίζουν πάντοτε την αστυνομία ως εχθρό.

Μέχρι τώρα, οποιαδήποτε προσπάθεια για αυξημένα μέτρα ασφαλείας σημαδεύτηκε μετην κατάλυση βασικών δημοκρατικών αρχών και δικαιωμάτωντωνπολιτών. Με τις δύο αυ­τές αρχές, δηλαδή την τήρηση της ασφάλειας και της τάξεως από τη μία και το σεβασμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών από την άλλη, να βρίσκονται σε ασυμφιλίωτη αντιπαλότητα, καθώς κάθε κυβέρνηση χρησιμοποιούσε την αστυνομία ως φέουδο της και μηχανισμό προστασίας της πολιτικής της.

Οι εκδηλώσεις σύσσωμης σχεδόν της κοινωνίας για τη στυγερή δολοφονία των οργάνων της τάξεως έδειξαν ότι υπάρχουν δυνα­τότητες που μπορούν σταδιακά και μεθοδικά να ανατρέψουν την κατάσταση αυτή. Αρκεί να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο και οργανωτική υποδομή, που θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και θα αποτρέπει οποιαδήποτε παρεκτροπή των οργάνων της τάξεως, τα οποία πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.

Είναι ενδεικτικό το περιστα­τικό στην πλατεία Συντάγματος, όπου μοτοσικλετιστής επιτέθηκε αναίτια σε διαδηλωτή και τον παρέσυρε, προκαλώντας αντίποινα και εκτόξευση μολότοφ εναντίον του. Απαιτείται, επιτέλους, επαγγελ­ματική συγκρότηση και εγκυρότητα που θα νομιμοποιεί τη δράση των αστυνομικών στην κοινή γνώμη και τέλος ποιοτική αναβάθμιση του ιδεολογικού υπόβαθρου για την αποστολή που καλούνται να εκπληρώσουν.

Η κοινωνία έστειλε το μήνυμα, κύριε υπουργέ. Αρκεί να το λάβατε εσείς και οι συναρμόδιοι, γιατί οι καιροί δεν είναι μόνο δύσκολοι, αλλά εγκυμονούν ποικιλόμορφους κινδύνους για τον κοινωνικό ιστό και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: