21 Μαρτίου, 2011

Δεν ξέρουν που είναι ο Καντάφι – Τριγμοί μεταξύ των Συμμάχων – Σφυροκοπείται η Μιζράτα

image

Τελευταία ενημέρωση: 21.03.2011 | 18:51

Άγνωστο το που βρίσκεται ο Λίβυος ηγέτης μετά το βομβαρδισμό του καταφυγίου του. Ανεπιβεβαίωτη και η πληροφορία για το θάνατο ενός εκ των γιων του, Οι κυβερνητικές δυνάμεις ισοπεδώνουν τη Μιζράτα, 11 νεκροί  12 πύραυλοί Κρουζ χτύπησαν στόχους στη Λιβύη  Συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών το Σ.Α. ΟΗΕ

Η πληροφορία πως ένας από τους γιους του Λιβύου ηγέτη άφησε τη Δεύτερα την τελευταία του πνοή, μετά από εσκεμμένη επίθεση που πραγματοποίησε αεροπόρος της λιβυκής αεροπορίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Αν όμως η πληροφορία ισχύει, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξει τα δεδομένα στη Λιβύη.  Από το βράδυ της Κυριακής όταν οι συμμαχικές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα από τα καταφύγια του Καντάφι, η τύχη του Λίβυου ηγέτη αγνοείται. Κάνεις δεν τον έχει δει, κάνεις δε γνωρίζει που είναι. Όπως επίσης, άγνωστη παραμένει και η επόμενη κίνηση του.

Το σίγουρο είναι ότι ο Καντάφι δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια στις επιθέσεις που δέχεται από τη Δύση. Παρά τις εξαγγελίες για κατάπαυση του πυρός, τη Δευτέρα, οι κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα επίθεση στην πόλη Μιζράτα. Αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για «απόλυτη καταστροφή και σφαγή» στην πόλη. «Η Μιζράτα ισοπεδώνεται» είπε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN και κατήγγειλε πως «ο Καντάφι χρησιμοποιεί τανκ και ελεύθερους σκοπευτές για να τρομοκρατεί την πόλη. Πυροβολούν πολίτες στον κεντρικό δρόμο και σε σοκάκια».

«Βομβαρδίζει την πόλη για τέταρτη συνεχόμενη μέρα», δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών στο BBC, κάνοντας λόγο για 200 ελεύθερους σκοπευτές που έχουν ακροβολιστεί στην πόλη. Οι τελευταίες πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 11 νεκρούς. Την ίδια στιγμή, ο απεσταλμένος του βρετανικού δικτύου μετέδωσε πως άκουσε «ισχυρές εκρήξεις» κατά μήκος της ακτής του Τομπρούκ.Το Associated Press μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ότι ακόμη 12 πύραυλοι τύπου Κρουζ εκτοξεύτηκαν σε λιβυκό έδαφος και είχαν στόχο αμυντικές και διοικητικές εγκαταστάσεις. Συγχρόνως, τέσσερα βελγικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τον Άραξο.

Όλα αυτά ενώ τα ρήγματα στις τάξεις της Συμμαχίας ενισχύονται. Μετά τη Γερμανία που διαχώρισε από την αρχή τη θέση της, ήρθε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν να εκφράσει με σαφή τρόπο την αντίθεσή του στη στρατιωτική επίθεση κατά του Καντάφι. Έντονες αντιδράσεις για τις κινήσεις που γίνονται έχει και η Τουρκία. Για αυτό και αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Μπαράκ Ομπάμα. Με στόχο να ξεπεραστεί κάθε αντίδραση, συνεδριάζει το απόγευμα της Δευτέρας το ΝΑΤΟ, με την ελπίδα πως θα υπάρξει οριστική συμφωνία.

Παράλληλα, το βράδυ (21:00 ώρα Ελλάδας) συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών και το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει την κατάσταση στη Λιβύη μετά τις δυο πρώτες μέρες των βομβαρδισμών. Οι οποίοι γίνονται με τις... ευλογίες των εξεγερμένων, οι οποίοι όμως διαμηνύουν ότι είναι αντίθετοι στην εισβολή χερσαίων στρατευμάτων. Ο στόχος των εξεγερμένων εξακολουθεί να είναι η κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όμως θέλουν να τον πετύχουν χωρίς ξένη επιθετική δράση, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.

Νέες κυρώσεις από τις Βρυξέλλες

11 νέα πρόσωπα προστίθενται στον κατάλογο των 27 ατόμων (μεταξύ τους και ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι) τις περιουσίες των οποίων έχει «παγώσει» η Ε.Ε., ενώ τους έχει επιβάλει και απαγόρευση εισόδου στην Ευρώπη. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες αποφάσισαν επίσης να προσθέσουν εννέα χρηματοπιστωτικές "οντότητες" (επενδυτικές εταιρείες, ιδρύματα, κρατικές οντότητες και τράπεζες) σε ένα κατάλογο εταιρειών και οργανισμών στους οποίους η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις. Ο κατάλογος περιλάμβανε ως τώρα πέντε και μεταξύ αυτών ήταν η κεντρική τράπεζα της Λιβύης και ένα κρατικό ταμείο που διαχειρίζεται τα πετρελαϊκά έσοδα της χώρας.

Νεκρός ένας από τους γιους του Καντάφι – Πιλότος της λιβυκής αεροπορίας έριξε το αεροσκάφος πάνω στο σπίτι του

image

Ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, ανέφεραν ιστότοποι της αντιπολίτευσης και Αραβικά ΜΜΕ σήμερα.

Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.

Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.

Την ίδια ώρα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα πως σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και "σε καμία περίπτωση" δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουάμαρ Καντάφι.

"Σκοπός της συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης, η προστασία του λαού", τόνισε στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Λοράν Τεσέρ. Όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει που βρίσκεται ο Καντάφι και αν η διεθνής συμμαχία στραφεί εναντίον του είπε: "Όχι, η απάντηση είναι όχι, η απόφαση του ΟΗΕ σε καμιά περίπτωση δεν έχει αυτόν τον στόχο".

Το Σάββατο, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας Αλέν Ζυπέ δήλωσε πως στόχος της επέμβασης της διεθνούς κοινότητας στη Λιβύη είναι "να βοηθήσει τον λιβυκό λαό να απελευθερωθεί" από τον Καντάφι, ακόμα και αυτό δεν προβλέπεται ακριβώς στην απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον Τεσέρ, οι αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη Λιβύη δεν έχουν περάσει σε "μια νέα φάση με την έννοια ότι δεν έχουν αλλάξει στόχο".

"Όταν αναλάβαμε πρώτοι δράση, εδώ και 48 ώρες, η επέμβασή μας έγινε απευθείας πάνω από την Βεγγάζη. Από εκείνη τη στιγμή αναπτύχθηκαν προοδευτικά και άλλα μέσα που άρχισαν να καταστρέφουν τα κέντρα διοίκησης και τα αντιαεροπορικά αμυντικά συστήματα", συμπλήρωσε.

"Δεν θα χαλαρώσουμε την προσπάθεια, αυτό που κάναμε ήταν μια πρώτη ενέργεια, αλλά η ασφάλεια του λαού παραμένει πρώτη προτεραιότητα μας", τόνισε.

Σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή διάρκεια των επιχειρήσεων, υπογράμμισε πως σκοπός της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η προστασία των πολιτών από όλες τις απειλές που είναι πιθανό να επανέλθουν και να διασφαλιστεί ότι ασκείται επαρκής πίεση στον συνταγματάρχη Καντάφι, μέσω της απαγόρευσης των μετακινήσεων, του παγώματος των κεφαλαίων του, της επιβολής εμπάργκο, με τέτοιον τρόπο ώστε όλες οι πλευρές να αναζητήσουν μια πολιτική λύση, η οποία παραμένει και ο τελικός σκοπός".

Οι χώρες μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου κατήγγειλαν την παρέμβαση του Ιράν και άλλων ξένων χωρών στα εσωτερικά τους και ανακοίνωσαν ότι το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα πάρουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη για "την ασφάλεια και την προστασία".

"Καταγγέλλουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά μας θέματα και ανάμεσα στις χώρες (που παρεμβαίνουν) είναι το Ιράν", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Αμπντουλραχμάν αλ Ατίγια στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των χωρών του Συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Άμπου Ντάμπι απαντώντας στις ερωτήσεις σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρουν στρατεύματα από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην κυβέρνηση του Μπαχρέιν.

Όταν ρωτήθηκε για την εμπλοκή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ στις επιχειρήσεις της δυτικής συμμαχίας εναντίον του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δήλωσε: "Συμμετέχουμε στο συνασπισμό για την ασφάλεια και την προστασία και σύμφωνα με την απόφαση του ΟΗΕ".

Εξάλλου και ένας μουσουλμάνος ιερωμένος από το Κατάρ που ασκεί μεγάλη επιρροή, ο σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι, δήλωσε ότι η διεθνής επέμβαση στη Λιβύη ήταν "απαραίτητη" και ότι απαντά στις επιθυμίες των Αράβων.

"Η διεθνής επέμβαση ήταν απαραίτητη, προσφύγαμε στον ΟΗΕ" για να σταματήσουμε το αιματοκύλισμα, πρόσθεσε ο σεΐχης αλ Καρντάουι στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Καντάφι ότι η διεθνής επέμβαση είναι μία νέα σταυροφορία ο Καρντάουι απάντησε: "Ο Καντάφι είναι ο προστάτης του Ισλάμ για να μπορεί να το αποφασίσει;".

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Λιβύης

Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί οτι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των θυμάτων, κάτι το οποίο διαψεύδει ο Καντάφι.Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ότι ένα από τα υποβρύχια του βρετανικού βασιλικού ναυτικού, επανέλαβε την εκτόξευση κατευθυνόμενων πυραύλων Τόμαχοκ κατά στόχων στο έδαφος της Λιβύης, στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της επίθεσης εναντίον του συστήματος αεράμυνας της Λιβύης.

Δυνάμεις πιστές στο λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς σήμερα. Ο ισχυρισμός του δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στην Μιζουράτα την Κυριακή. Ένας κάτοικος της πόλης είπε ότι οι νεκροί ήταν οκτώ.
Ο κάτοικος είπε ακόμα ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.
Πρόσθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Επίδειξη δύναμης στο σπίτι του Καντάφι

'Ενα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων διότι αποτελούσε κέντρο "διοίκησης και ελέγχου" των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.

"Στο πλαίσιο της απόφασης 1973 συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού", πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.

Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικίών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.

Πηγή: Newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: