21 Μαρτίου, 2011

ΜΠΛΕΓΜΕΝΟΣ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΥ;

EIKONAΚατετέθη τελικά το πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή. Ο Φάκελος καλύπτει 150 σελίδες. Το έγγραφο που εμπλέκει τον Λαμπράκη στην όλη υπόθεση, κατετέθη στην Επιτροπή της Κυπριακής Βουλής η οποία εξέταζε τον Φάκελο της Κύπρου, από τον κ.Ανδρέα Βωβίδη τον τότε Γραμματέα, του Προέδρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Το έγγραφο έχει ως ακολούθως: «Το όλον εγχείρημα εναντίον του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακάριου, εσχεδιάζετο εις Αθήνας από ενός και πλέον έτους βάσει μιας παλαιάς μελέτης την οποίαν είχε κάνει, υπηρετών τότε εις Κύπρον, ο συμμαθητής, φίλος και συνεργάτης του Ταξιάρχου Ιωαννίδη, πρώην Συνταγματάρχης Αντ. Λέκκας. Την προσαρμογήν εις την σημερινήν πραγματικότητα επεξεργάζοντο τελευταίως και δη προς ενός έτους –ότε ακόμη ήτο εις την εξουσίαν ο Γ. Παπαδόπουλος– τα εξής πρόσωπα:

1) Ο Δ/ντής της ΕΣΑ Ταξίαρχος Ιωαννίδης ο και αρχηγός και γενικώς υπεύθυνος του μέλλοντος να πραγματοποιηθή εγχειρήματος.

2) Ο Αντισυνταγματάρχης Ν. Πιληχός, υπηρετών εις την Διεύθυνσιν της ΕΣΑ και έχων άμεσον παρακολούθησιν της όλης οργανώσεως του εγχειρήματος, εμφανιζόμενος εις πάσαν περίπτωσιν και ομιλών εξ ονόματος του Αρχηγού (ως έλεγεν υπονοών τον Ταξίαρχον Ιωαννίδην).

3) Ο Συνταγματάρχης Κονδύλης, υπηρετών εις Κύπρον, ήτο ο εισηγητής αλλά και ο υπεύθυνος διά την εκεί εφαρμογήν, από πλευράς ΕΛΔΥΚ και Εθνοφρουράς, των προϋποθέσεων αι οποίαι έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί διά την εφαρμογήν του σχεδίου.

4) Ο Ανδρέας Ποταμιάνος - Εφοπλιστής, υπήρξεν εκ των στενοτέρων συνεργατών του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα και υπήρξεν ούτος ο εις της τριανδρίας (Χ. Λαμπράκης - Ι. Σωσσίδης - Α. Ποταμιάνος), ο κυρίως υπεύθυνος διά την μεταφοράν εις Κύπρον πολεμικού υλικού-ανδρών, εκτελών ταυτοχρόνως και καθήκοντα συνδέσμου μεταξύ του κύκλου των προσώπων των Αθηνών και της Κύπρου.

5) Ο Χρ. Λαμπράκης - Ιδιοκτήτης και Διευθυντής των καθημερινών εφημερίδων των Αθηνών “Βήμα” και “Νέα”, ήτο ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος μεμυημένος εις τον εναντίον του Μακαρίου σχεδιασμόν υπό αμφοτέρων των προσωπικών του φίλων Α. Ποταμιάνου και Ι. Σωσίδη, κυρίως δε του δευτέρου, όστις ήτο και ο διπλωματικός σύμβουλος εις το εγχείρημα Μακαρίου.

6) Ι. Σωσσίδης - Πρέσβυς. Ήτο ο διπλωματικός σύμβουλος του εγχειρήματος, φοβερός αντιμακαρικός, ανεμείχθη εις την διαχείρησιν του Κυπριακού από την πρώτην στιγμήν που τούτο ετέθη. Γαμβρός των ιδιοκτητών και νυν συνιδιοκτήτης της εφημερίδος των Αθηνών “Εστία”, διετέλεσεν διπλωματικός γραμματεύς του τότε υπουργού των Εξωτερικών Στ. Στεφανόπουλου, όστις επί κυβερνήσεως Παπάγου έθεσεν το πρώτον το Κυπριακόν. Εν συνεχεία και επί κυβερνήσεως Κέντρου, ως διπλωματικός γραμματεύς και πάλιν του Προέδρου της κυβερνήσεως Γ. Παπανδρέου, εχειρίσθη το Κυπριακόν, ήτο δε από τους υποστηρικτάς, μαζί με τον πρέσβυν Νικολαρεΐζην, της λύσεως Άτσεσον. Ο εν λόγω διπλωματικός είναι γνωστός ως ο πλέον λυσσώδης αντιμακαρικός και προωρίζετο να αναλάβη την Διεύθυνσιν του υπουργείου των Εξωτερικών, όταν θα επρόκειτο να επιχειρηθεί το εγχείρημα. Αφικνείτο συνεχώς εις Αθήνας, κατά το τελευταίον δε διάστημα της απουσίας του είχεν αλλεπαλλήλους συναντήσεις και συνομιλίας μετά του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και του εκ Κύπρου κ. Π. Δημητρίου, ενώ κατά το διάστημα της απουσίας του μετεφέροντο αι απόψεις του είτε υπό του κ. Χ. Λαμπράκη, είτε υπό του κ. Α. Ποταμιάνου. Από του Ιουνίου ευρίσκετο εις Αθήνας, εκ Μπουένος Άιρες όπου υπηρέτη, δεν επρόλαβεν δε να ορκισθή ως υπουργός Εξωτερικών, ως προωρίζετο μετά την παραίτησιν του κ. Τετενέ, λόγω του ότι η επιπλοκή Μακαρίου επέσπευσεν την πραγματοποίησιν του εγχειρήματος.

7) Ο Παντελής Δημητρίου, ο νυν Υπουργός των Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως εις Κύπρον. Ήτο ο άνθρωπος του Ιωαννίδη εις Κύπρον. Ευγενής και μειλίχιος όπως και ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης, ήτο ο κατευθυντήριος νους από κυπριακής πλευράς, ο αθόρυβος οργανωτής, ο άνθρωπος που ελάμβανε τας εντολάς του Ταξιάρχου Ιωαννίδη και έδιδε τας οδηγίας εις Κύπρον, συνεννοούμενος με τον Αρχηγόν και ευρισκόμενος εις καθημερινήν επαφήν με τον Αντισυνταγματάρχην Πιληχόν εις Αθήνας και Συνταγματάρχην Κονδύλην εις Κύπρον. Όταν αφικνείτο εις Αθήνας –και τούτο συνέβαινε συχνά– κατέλυε εις το Ξενοδοχείον “Εσπέρια” των Αθηνών, επί της οδού Σταδίου και Εδουάρδου Λω, εις τα δωμάτια του οποίου επραγματοποιούντο αι πλέον αποφασιστικαί συσκέψεις με συμμετοχήν εκτός των ανωτέρω και δύο ή τριών διαφορετικών εκάστοτε προσώπων εκ Κύπρου, τα οποία συνώδευον τον κ. Π. Δημητρίου και τα οποία επίσης κατέλυον μετ' αυτού εις το εν λόγω ξενοδοχείον.

Η τελευταία των συσκέψεων εγένετο τρεις ημέρας προ του εγχειρήματος και μετέσχον εις αυτήν άπαντες, με συμμετοχήν του αφιχθέντος επίσης εν συνεχεία Προέδρου κ. Σαμψών. Αύτη επραγματοποιήθη εις την εν Πόρω πολυτελήν έπαυλιν του κ. Χ. Λαμπράκη εις την οποίαν αρκετάς φοράς εφιλοξενείτο ο Ταξίαρχος Δ. Ιωαννίδης.»

Οι θέσεις των Κομμάτων της Κύπρου για

το πόρισμα του Φακέλου έχουν ως ακολούθως:

Συγκεκριμένα, ο ΔΗΣΥ ζήτησε να αφαιρεθεί από αυτό η παράγραφος στην οποία αναφέρεται, ότι «η Βουλή αναγνωρίζει ότι το έργο που έχει διεκπεραιώσει η Επιτροπή συνιστά έργο μεγάλης ιστορικής και πολιτικής αξίας αλλά και σημαντική συνεισφορά για τις παρούσες και επόμενες γενιές». Και αυτό γιατί ο ΔΗΣΥ στη συζήτηση που προηγήθηκε αμφισβήτησε έντονα την αντικειμενικότητα του εν λόγω σχεδίου.

Όμως, τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ διαφώνησαν σε οποιαδήποτε αλλαγή, με αποτέλεσμα ο ΔΗΣΥ να αποσύρει την εισήγησή του. Ως εκ τούτου, στην ψηφοφορία που ακολούθησε το σχέδιο απόφασης εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Υπέρ ψήφισαν οι παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και των Οικολόγων και εναντίον οι παρόντες βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ.

Στη διάρκεια της συζήτησης τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις τους, ότι δηλαδή οι ένοχοι για το πραξικόπημα και την εισβολή είναι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ελληνική χούντα, η ΕΟΚΑ Β και κάποιοι Κύπριοι, κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, τον Πολύκαρπο Γιωρκάτζη και το Νίκο Σαμψών (χαρακτηριστικά ο Μαρίνος Σιζόπουλος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου ανέφερε ότι συνεργάτες του Γρίβα ανέφεραν στην Επιτροπή ότι ο Γρίβας είχε ετοιμάσει τρία σχέδια πραξικοπήματος). Επίσης οι βουλευτές των ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ έστρεψαν τα πυρά τους εναντίον του ΔΗΣΥ, προσπαθώντας να συσχετίσουν το κόμμα με τους πραξικοπηματίες. Και σαν παράδειγμα έφεραν το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει στα μνημόσυνα του Γρίβα και του Σαμψών.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ

Από πλευράς τους οι ομιλητές του ΔΗΣΥ (Χρήστος Πουργουρίδης, Γιώργος Γεωργίου) παρέθεσαν σωρεία στοιχείων και ανακριβειών που περιέχονται στο πόρισμα, και πού επιβεβαιώνουν τη θέση τους ότι αυτό είναι ελλιπές, μη αντικειμενικό, ότι στερείται ιστορικής τεκμηρίωσης και εγκυρότητας, ότι στη συγγραφή του αγνοήθηκαν σημαντικές μαρτυρίες και ότι γράφτηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για να εξυπηρετήσει δικές τους κομματικές σκοπιμότητες. Μάλιστα ο κ. Πουργουρίδης επισήμανε ότι η Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου απέφυγε να ασχοληθεί και με τα δικά μας πολλά λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν στο πραξικόπημα και στην εισβολή, ρίχνοντάς τα όλα στους ξένους.

Από πλευράς του ο κ. Γεωργίου κατάγγειλε μεταξύ άλλων ότι η Επιτροπή κάλεσε ενώπιόν της για να καταθέσουν επιλεκτικά άτομα που δεν ήταν γνώστες των γεγονότων της τότε εποχής. Επίσης ανέφερε ότι στο πόρισμα δεν γίνεται καμιά αναφορά στον αγώνα της ΕΟΚΑ 55-59.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΙΒΑ

Για το θέμα του Γεωργίου Γρίβα Διγενή ο Χρήστος Πουργουρίδης ανέφερε ότι είναι ο μόνος Κύπριος ο οποίος χαρακτηρίστηκε από τη Βουλή, μετά το θάνατό του, σαν άξιο τέκνο της πατρίδας και ότι ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος για να τον τιμήσει κήρυξε τριήμερο πένθος μετά το θάνατό του. Επίσης τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ συμμετέχει στα μνημόσυνα του Γρίβα και του Σαμψών για να τιμήσει την πλούσια προσφορά τους στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 55 - 59. Απαντώντας για τον Γρίβα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι «ένας κατά συρροή δολοφόνος δεν απαλλάσσεται επειδή είχε προηγουμένως έντιμο βίο».

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Μη αντικειμενικό και ελλιπές χαρακτήρισε το πόρισμα το ΕΥΡΩΚΟ με τον πρόεδρό του Δημήτρη Συλλούρη να καταγγέλλει ότι η δουλειά που έγινε μέσα από την Επιτροπή «ήταν να εξυπηρετήσει κύρια κομματικές σκοπιμότητες», προσθέτοντας ότι καταγράφονται ισχυρισμοί ανωνύμων, μέχρι απλών στρατιωτών. Ο Γιώργος Περδίκης των Οικολόγων ανέφερε ότι το πόρισμα δεν εκπληρώνει τις προσδοκίες του κυπριακού λαού για αναζήτηση και ανάδειξη της πικρής αλήθειας.

ΤΙΠΟΤΕ ΤΟ ΝΕΟ

Από τη συζήτηση που διεξήχθη δεν προέκυψε τίποτε το καινούριο. Όλοι παραδέχθηκαν ότι ο κυπριακός λαός υπήρξε θύμα έξωθεν υποκινούμενων συνωμοσιών και επαναλήφθηκαν τα γνωστά για το ρόλο της ελληνικής χούντας, του Δημήτρη Ιωαννίδη και άλλων συνταγματαρχών. Κάποια στοιχεία από τα πρακτικά που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου, και τα οποία ανέγνωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, εμπλέκουν στο πραξικόπημα τον εκδότη των ελληνικών εφημερίδων «Νέα» και «Βήμα», Χρήστο Λαμπράκη (περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλη στήλη).

ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟ

Η ΕΔΕΚ διά του Μαρίνου Σιζόπουλου κατάγγειλε ότι η διαρροή στα ΜΜΕ του πορίσματος για το φάκελο της Κύπρου έγινε από βουλευτές του ΔΗΣΥ. Μάλιστα ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το πόρισμα που δόθηκε στα κόμματα «παγιδεύτηκε» από τον ίδιο ώστε αν διαρρεύσει να γνωρίζει ποιος το διέρρευσε!

Ο Λαμπράκης ήταν ο «πολιτικός νούς

του πραξικοπήματος»

Εκτενείς αναφορές σε μαρτυρίες που κατατέθηκαν στην Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου έκανε κατά την ομιλία του ο Ζαχαρίας Κουλίας. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, αναφέρθηκε σε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το όλο εγχείρημα εναντίον του αρχιεπισκόπου Μακαρίου συντάχθηκε στην Αθήνα βάσει ενός σχεδίου που συνέταξε ο συμμαθητής του Δημήτρη Ιωαννίδη και πρώην συνταγματάρχης, Αντώνης Λέκκας.

Το σχέδιο αυτό επεξεργάζονταν επί εξουσίας Γεωργίου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα τα πρόσωπα: Διευθυντής ΕΣΑ, Ταξίαρχος Ιωαννίδης, αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός που υπηρετούσε επίσης στην ΕΣΑ, ο συνταγματάρχης Κονδύλης που υπηρετούσε στην Κύπρο, ο εφοπλιστής Ανδρέας Ποταμιάνος και ο εκδότης των καθημερινών ελληνικών εφημερίδων «Το Βήμα» και «Τα Νέα», Χρίστος Λαμπράκης, που ήταν ο πολιτικός νους του όλου εγχειρήματος, όπως είπε ο κ. Κουλίας. Στο ξενοδοχείο Εσπέρια στην Αθήνα γίνονταν, πρόσθεσε, επιπλέον συσκέψεις με τον τότε ΥΠΕΣ, Παντελή Δημητρίου ο οποίος θεωρούταν άνθρωπος του Ιωαννίδη στην Κύπρο και δύο - τρεις άλλους Κύπριους, για την υλοποίηση του σχεδίου.

Η τελευταία σύσκεψη για την ανατροπή του Μακαρίου, ανέφερε ο κ. Κουλίας, έγινε στην έπαυλη του Χρίστου Λαμπράκη στην παρουσία και του μετέπειτα ‘προέδρου' στην Κύπρο, Νίκου Σαμψών και του ταξίαρχου, Δημήτρη Ιωαννίδη. Αναφέρθηκε επίσης σε έγγραφο που αποδίδεται στον αρχιεπίσκοπο Μακαρίου, που έγραφε ότι τη 15η Ιουλίου γύρω στις 10 το πρωί είχαν αποκατασταθεί τηλεφωνική επικοινωνία από το ΓΕΕΦ με το Γενικό Επιτελείο του στρατού της Ελλάδας, από όπου διεύθυνε το πραξικόπημα ο «Μήτσος», όπως αναφερόταν ο Δημήτρης Ιωαννίδης και κάποιος «Μιχάλης», προφανώς - είπε - ο αντισυνταγματάρχης Μιχάλης Πηλικός.

Ο κ. Κουλίας αναφέρθηκε και σε ένα έγγραφο όπου ο «Μήτσος» ζητούσε να μάθει εάν πέτυχε η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε προέδρου Μακαρίου. Επίσης έκανε λόγο και για άλλες σημαντικές - όπως είπε - μαρτυρίες για το πραξικόπημα και την εισβολή, όπως του Αλέξανδρου Σημαιοφορίδη, επικεφαλής κλιμακίου της ΕΥΠ το 1969, του Κρίστη Ασημένου που υπηρετούσε στην αίθουσα επιχειρήσεων του Παπαγιάννη, τον οποίο χαρακτήρισε «προδότη και δολοφόνο», αλλά και του Αντώνη Ριαλά, καταδρομέα που τραυματίστηκε στην Αρχιεπισκοπή, κατά την απόπειρα εναντίον του Μακαρίου.Ο κ. Κουλίας κατέληξε λέγοντας πως στην εισβολή Ελληνες αξιωματικοί δεν έδιδαν τις σωστές εντολές για αναχαίτιση των τουρκικών δυνάμεων.

Οι… άλλες θέσεις των κομμάτων

Εκτός από τις θέσεις που εξέφρασαν στη συζήτηση για το φάκελο της Κύπρου, τα κόμματα κατέθεσαν χθες επιμέρους απόψεις τους για το θέμα, ζητώντας να ενσωματωθούν στα πρακτικά. Μεταξύ άλλων:

Ο ΔΗΣΥ:

Σε μακροσκελές έγγραφό του πρότεινε να καταγραφούν διάφορες παραλείψεις που αποδεικνύουν ότι το πόρισμα για το φάκελο της Κύπρου στερείται του τεκμηρίου της αντικειμενικότητας ή εγκυρότητας. Για παράδειγμα

(α) δεν εξασφαλίστηκαν έγγραφα και τεκμήρια που φυλάσσονται στην ελληνική Βουλή.

(β) Κύπριοι που κλήθηκαν στην Επιτροπή, στις πλείστες περιπτώσεις ελάχιστη σχέση είχαν με τους πρωταγωνιστές ή τα διαδραματισθέντα γεγονότα

(γ) σημαντικά γεγονότα αγνοήθηκαν ή ηθελημένα ή αθέλητα δεν καταγράφονται ή παρουσιάζονται κατά τρόπο ελλιπή και υποκειμενικό

(α) Τα 13 σημεία υποβλήθηκαν στις 30.11.1963 και όχι το 1964 όπως λανθασμένα αναφέρει το πόρισμα.

(β) Η απόπειρα κατά του προέδρου Μακαρίου έγινε στις 8.3.1970 και όχι στις 10.3.1970, όπως αναφέρεται στο πόρισμα.

(γ) ενώ στο πόρισμα επιχειρείται μια ιστορική αναδρομή από το 1878 μέχρι το 1960, παραλείπει έστω και απλή αναφορά στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

(δ) για «ευνόητους λόγους» η Επιτροπή κάλεσε έναν τέως βασιλιά, ένα λοχαγό και έναν έμπορο από την Ελλάδα, προκειμένου να «τεκμηριώσει» κάποια συμπεράσματα, ενώ απέφυγε ή απέρριψε την κατάθεση από ανώτερους Ελλαδίτες που ζήτησαν να καταθέσουν.

(ε) η Επιτροπή στο πόρισμά της ξεκάθαρα αφήνει να υπονοείται πως η ελληνική μεραρχία στάλθηκε στην Κύπρο από τον Έλληνα πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, για να ασκεί έλεγχο  στον Μακάριο και όχι για να προστατέψει το νησί από ενδεχόμενη τουρκική εισβολή. Το ίδιο υπονοούμενο αφήνεται και για τις υπόλοιπες πολιτικές κυβερνήσεις της Ελλάδας. Με βάση τα πιο πάνω και κατά λογική συνέπεια, λέει ο ΔΗΣΥ, η απόσυρση της μεραρχίας θα πρέπει να θεωρείται ως «κατόρθωμα» του προέδρου Μακαρίου ή της χούντας των Αθηνών, αφού απάλλαξαν την κυπριακή κυβέρνηση από τον έλεγχο των Αθηνών!

ΤΟ ΑΚΕΛ:

Πρότεινε να γίνει αναφορά ότι η πλειοψηφία των στελεχών της ΕΟΚΑ Β' που προσήλθαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Φάκελο της Κύπρου προσπάθησαν να παραπλανήσουν την Επιτροπή, ότι βρίσκονταν σε πλήρη συνεννόηση μεταξύ τους γι' αυτά τα οποία θα κατέθεταν, ότι σε σημεία που εμπλέκονταν οι ίδιοι είτε συνεργάτες τους στην ΕΟΚΑ Β' απαντούσαν με τα κλασικά δεν γνωρίζω, δεν θυμάμαι ή δεν θέλω να απαντήσω και ότι κάποιοι από αυτούς δήλωναν ανερυθρίαστα ότι αν χρειαστεί να ξανακάνουν παρόμοιες πράξεις θα τις έκαναν.

Επίσης, το ΑΚΕΛ ζήτησε να γίνει αναφορά ότι μεσολάβησε το κόμμα για την προμήθεια των τσεχοσλοβάκικων όπλων και ότι στους λόγους και τα αίτια που οδήγησαν στο πραξικόπημα να προστεθεί και η «ύπαρξη ισχυρού κομμουνιστικού κόμματος στην Κύπρο που συνεργαζόταν με τον Μακάριο».Τέλος εισηγήθηκε να προστεθεί ότι η ΕΟΚΑ Β' συστάθηκε με σκοπό τη δημιουργία κλίματος αναταραχής στο εσωτερικό μέτωπο, για ανατροπή του Μακαρίου και ότι οι εκάστοτε ηγεσίες της ΕΟΚΑ Β', συμπεριλαμβανομένου και του Γρίβα, υλοποίησαν τους πιο πάνω σκοπούς κατά 100%. Και ότι ο Αθανάσιος Σκλαβενίτης ήταν ο τελευταίος αρχηγός της ΕΟΚΑ Β' και συμμετείχε στη σύσκεψη της Αθήνας που αποφάσισε το πραξικόπημα αλλά και ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα.

ΤΟ ΔΗΚΟ:

Πρότεινε να γίνει αναφορά στο ηρωικό έργο της ΕΟΚΑ 1955 - '59 για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, ότι εμπνευστές της ήταν ο Μακάριος και ο Γρίβας και ότι κατέκτησε την αμέριστη συμπαράσταση του κυπριακού λαού λόγω των πράξεων ηρωισμού και αυτοθυσίας των αγωνιστών της. Επίσης ότι η ένταση στην Κύπρο κορυφώθηκε το 1958 ύστερα από τη σφαγή οκτώ Κοντεμενιωτών από τους Τούρκους του χωριού Κιόνελι και ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ έληξε με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου, οι οποίες έφεραν την κυπριακή ανεξαρτησία, αλλά οδήγησαν σε ένα πολύπλοκο σύνταγμα με υπερβολικά δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους αλλά και με παραχώρηση δικαιώματος επέμβασης στις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις».

Η ΕΔΕΚ:

Πρότεινε να συμπεριληφθεί ο ρόλος των εθελοντικών ομάδων του Βάσου Λυσσαρίδη, οι οποίες κάτω από τον έλεγχο του κράτους απελευθέρωσαν τμήμα της οροσειράς Πενταδακτύλου και απέτρεψαν επέκταση του τουρκοκυπριακού θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας - Κιόνελι προς τις ακτές της Κερύνειας. Επίσης πρότεινε να καταγραφεί η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Βάσου Λυσσαρίδη και η δολοφονία του αγωνιστή - ποιητή Δώρου Λοΐζου. Και ότι ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της απόπειρας κατά του Λυσσαρίδη ήταν συνυφασμένα τόσο με τα γεγονότα που προηγήθηκαν όσο και με την προσπάθεια αποτροπής ή καθυστέρησης της επανόδου του αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της επιστροφής στη συνταγματική νομιμότητα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ:

Πρότειναν να τροποποιηθεί το πόρισμα ώστε αυτό να αναφέρεται σε πολιτικές ευθύνες και ότι οι ποινικές ευθύνες να είναι θέμα της δικαιοσύνης. Επίσης ζητούν να καταγραφεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η έρευνα δεν προχωρά σε βάθος και δεν φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας, π.χ. ποιος ήταν πίσω από τη δολοφονία Γιωρκάτζη και ποιος σταμάτησε την τουρκική εισβολή το 1964.

__________________________

Η απορία του Ιστολογίου μας όμως είναι μια: γιατί όσο ζούσε ο Λαμπράκης δεν ειπώθηκε κάτι γι’ αυτόν σχετικά με το Κυπριακό;

Δεν υπάρχουν σχόλια: