24 Μαρτίου, 2011

Νέες αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας.

image

Έκτη μέρα για την «Αυγή της Οδύσσειας». Οι δυνάμεις του Καντάφι πιέζουν τις πόλεις-κλειδιά. Παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε νωρίτερα η Διεθνής Συμμαχία, στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση και  στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τις πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του συνασπισμού στην Τρίπολη, έχασαν σήμερα την ζωή τους πάνω από 15 άνθρωποι, σύμφωνα με ξένους ανταποκριτές που βρέθηκαν στο νοσοκομείο της πολης και είδαν τις σωρούς. Σύμφωνα με Λίβυο αξιωματούχο,  τα θύματα είναι πολίτες και ορισμένοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν αργά χθες Τετάρτη. Επειδή ορισμένα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί , θα ταφούν ανώνυμα.

Συνεχίζονται οι εσωτερικές μάχες

Οι μάχες μεταξύ των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη και των αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό στις πόλεις κλειδιά,  εν μέσω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της συμμαχίας που συνεχίζονται για έκτη μέρα. Στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με διθενή ΜΜΕ, ακούστηκαν δυνατές εκρήξεις σε προάστιο της πρωτεύουσας. Στην πόλη Μιζράτα που ελέγχεται από τους αντικαθεστωτικούς τα κυβερνητικά τανκς έχουν αποκλείσει την περιοχή κοντά στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα αεροπορικές επιδρομές των δυνάμεων του συνασπισμού κατέστρεψαν κυβερνητικά άρματα μάχης στα προάστια της πόλης χωρίς να καταφέρουν να απωθήσουν τις δυνάμεις του Καντάφι. Οι πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του λιμανιού της πόλης χθες Τετάρτη. Οι αεροπορικές επιδρομές αρκετές ημέρες τώρα δεν έχουν καταφέρει να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και τα πυρά από ελεύθερους σκοπευτές, που σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, έχουν σκοτώσει δεκάδες Λίβυους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό εκατοντάδων στη Μιζουράτα, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στη δυτική Λιβύη. Παράλληλα υπάρχουν αναφορές ότι οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης συνεχίζονται και στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Ατζνταμπίγια.

Παραμένει το αδιέξοδο στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι 28 πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συνεχίζουν για τέταρτη συνεχή μέρα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να καθορίσουν αν και πως το ΝΑΤΟ μπορεί να αναλάβει το τιμόνι της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.Μετά τις ενστάσεις της Τουρκίας για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις ο κορυφαίος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, σύμφωνα με το Associated Press, έχει σήμερα συναντήσεις στην Τουρκία με κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους μία μέρα μετά τη συνάντηση του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αχμέντ Νταβούτογλου.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ είπε ότι ελπίζει ότι η διεθνής στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη λειτουργεί και ως προειδοποίηση στις κυβερνήσεις της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και αλλού, ενώ εκτίμησε ότι οι επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι μπορεί να συνεχιστούν για μέρες ή εβδομάδες αλλά όχι μήνες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι δεν πρέπει να ξεπεραστούν τα όρια που θέτει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογράμμισε ότι η στρατιωτική επέμβαση βοήθησε στην αποφυγή μίας «σφαγής στην Βεγγάζη». Και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Τζέραλντ Λονγκέτ είπε ότι η στρατιωτική επέμβαση δεν γίνεται κατανοητή αν δεν συνδυαστεί με την πολιτική παρέμβαση. «Η στρατιωτική παρέμβαση υπάρχει γιατί έχουμε ένα πολιτικό σχέδιο. Να συζητήσουμε και να χτίσουμε ένα διαφορετικό μέλλον για τον λαό της Λιβύης. Αντίθετα η Κίνα ζήτησε εκ νέου σήμερα από όλες τις πλευρές να επιβλέψουν την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Jiang Yu η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν «για να προσφέρει ανθρωπιστική προστασία παρά για να δημιουργήσει μία ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, ενώ υπογράμμισε ότι «η σταθερότητα η ανεξαρτησία, η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Αντιπαράθεση για τους θανάτους αμάχων

Η κυβέρνηση της Λιβύης επιμένει ότι οι συμμαχικές επιχειρήσεις κόστισαν τη ζωή σε αμάχους, ενώ οι ΗΠΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η κρατική τηλεόραση της Λιβύης έδειξε πλάνα με πτώματα που ισχυρίστηκε ότι ανήκουν σε 18 αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων στην συνοικία Ταχούρα της Τρίπολης.

Ωστόσο ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Λιβύη, Gerard Hueber επέμεινε σήμερα ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για θανάτους από αμάχων στις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις. Νωρίτερα οι βρετανικές συμμαχικές δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι η αεροπορία του Καντάφι «πλέον δεν υπάρχει ως μάχιμη δύναμη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: