27 Μαρτίου, 2011

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΛΙΒΥΗ

image

"Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ"

Η διεθνής αποστολή στη Λιβύη είναι σαφής, στοχευμένη και πρόκειται να επιτύχει, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σημειώνοντας ότι η επιχείρηση αυτή γλίτωσε αναρίθμητους αμάχους στη χώρα από το "λουτρό αίματος" με το οποίο απειλούσε ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι. "Μην αυταπατάσθε: επειδή ενεργήσαμε γρήγορα, αποφεύχθηκε μια ανθρωπιστική καταστροφή και σώθηκαν αναρίθμητες ζωές αθώων πολιτών, ανδρών, γυναικών και παιδιών", δήλωσε στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του μήνυμα ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να αιτιολογήσει την αμερικανική στρατηγική στη Λιβύη.

Όταν αθώοι υφίστανται κακομεταχείριση από έναν ηγέτη όπως ο Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος απειλούσε με ένα "λουτρό αίματος" και όταν οι χώρες είναι έτοιμες να αντιδράσουν "είναι εθνικό μας συμφέρον να ενεργήσουμε", σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος. "Είναι δική μας ευθύνη (...)", πρόσθεσε ο Ομπάμα. "Κάθε αμερικανός μπορεί να είναι υπερήφανος για τις ζωές που σώσαμε στη Λιβύη", υπογράμμισε. "Η αποστολή μας στη Λιβύη είναι σαφής και στοχευμένη", σχολίασε επίσης, υπενθυμίζοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων για την προστασία των Λίβυων από "περαιτέρω ωμότητες".

"Πρόκειται να επιτύχουμε στην αποστολή μας. Έχουμε καταστρέψει την αντιαεροπορική άμυνα της Λιβύης. Οι δυνάμεις του Καντάφι δεν προελαύνουν πλέον στη Λιβύη", κατέληξε ο Ομπάμα.

Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Ατζμπαμπίγια

Η στρατηγική πόλη Ατζμπαμπίγια στην ανατολική Λιβύη πέρασε εκ νέου στον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων σήμερα το πρωί, σύμφωνα με δημοσιογράφους στην περιοχή αυτή. Οι θέσεις άμυνας των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων, στην ανατολική είσοδο της πόλης, καταστράφηκαν. Το μόνο που έχει μείνει είναι καμένα άρματα μάχης.

Στην Ατζμπαμπίγια, η οποία αποτέλεσε χθες στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών, είχαν αναπτυχθεί από την περασμένη εβδομάδα στρατιώτες πιστοί στο συνταγματάρχη Καντάφι μετά την εισβολή τους εναντίον θέσεων των αντικαθεστωτικών που μέχρι τότε είχαν τον έλεγχο της πόλης. Οι αντικαθεστωτικοί επωφελήθηκαν από τη διεθνή στρατιωτική δράση που άρχισε στις 19 Μαρτίου και από τη χθεσινή αεροπορική υποστήριξη και πραγματοποίησαν εισβολή στην πόλη που βρίσκεται 160 χλμ. νότια της Βεγγάζης, ανακτώντας τον έλεγχό της.

Τουλάχιστον 150 επιθέσεις σε 24 ώρες στη Λιβύη

Οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο χθες. Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι. Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα. Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι χθες για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.

Η μάχη για την Ajdabiya

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Ζαν Πινγκ, ανακοίνωσε στην Αντίς Αμπέμπα ότι η ΑΕ σχεδιάζει να διοργανώσει συνομιλίες, ώστε να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου διαμέσου μιας ειρηνευτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε εκλογές -αλλά το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα. "Αμφιβάλλω ότι θα διαρκέσει ημέρες", δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες".

Στη Βεγγάζη, ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων Μουστάφα Γεριάνι δήλωσε πως αναμένει η Ατζνταμπίγια να “πέσει” σύντομα, μετά τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές, που "θα εξασθενίσουν τις δυνάμεις τους και, το σημαντικότερο, το ηθικό τους". Πρόσθεσε ότι το επίπεδο των δυτικών επιδρομών είναι "αρκετό. Αισθανόμαστε ασφαλείς με την προστασία τους". Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Ισχυρές εκρήξεις στην Τρίπολη τη Λιβύης

Τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην ανατολική συνοικία Ταζούρα της Τρίπολης, όπου ένα κτίριο του στρατού έχει πιάσει φωτιά, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας κάτοικος της περιοχής.

“Οι ΗΠΑ θα δώσουν όπλα στους αντάρτες της Λιβύης”

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα τη λιβυκή αντιπολίτευση, γράφει σήμερα η εφημερίδα Washington Post. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα εκτιμά ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την ανάληψη διεθνούς στρατιωτικής δράσης κατά της Λιβύης επιτρέπει μια παροχή βοήθειας σε εξοπλισμό, προσθέτει η εφημερίδα που επικαλείται αμερικανούς και ευρωπαίους αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονομάζει. Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Τρίπολη που επέστρεψε πρόσφατα στις ΗΠΑ είπε ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν όλες τις επιλογές που αφορούν μια εν δυνάμει βοήθεια που "θα μπορούσαμε να προσφέρουμε σε οπλισμό". Ωστόσο καμιά απόφαση δεν έχει ληφθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η Γαλλία από την πλευρά της τάχθηκε υπέρ της εκπαίδευσης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και της προμήθειάς τους με όπλα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Αίγυπτος από την πλευρά της ενδέχεται να προμηθεύσει με ελαφρά όπλα και πολεμοφόδια τους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν τις δυνάμεις του Καντάφι παρά το εμπάργκο για τα όπλα που επέβαλε ο ΟΗΕ στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal. Εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, ο Μουστάφα αλ Γεριάνι, δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι αντικαθεστωτικοί αγοράζουν όπλα, χωρίς να αναφέρει από πού και τι είδους όπλα.

Όπως μεταδίδει το BBC οι αντάρτες με την κάλυψη των δυτικών κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Ατζαμπίγια που αποτελεί πετρελαϊκό κέντρο. Στην πόλη επικρατεί ατμόσφαιρα γιορτής, σύμφωνα με ανταποκριτές. Eίχε καταληφθεί από δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι την περασμένη εβδομάδα και η σημερινή νίκη των ανταρτών έρχεται μετά από επτά ημέρες βομβαρδισμών από τη συμμαχία. Σύμφωνα με το BBC, στις επιχειρήσεις στην Ατζαμπίγια – όπου κατοικούν 100.000 άνθρωποι - συμμετέχουν βρετανικά Tornado. Οι βομβαρδισμοί αναμένεται να είναι δυνατότεροι κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή.

Παράλληλα και εκπρόσωπος της λιβυκής εξέγερσης στη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην ανατολική Λιβύη, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν περάσει τώρα στην άμυνα, καθώς καταδιώκονται από τους εξεγερμένους από την Ατζνταμπίγια."Η Ατζνταμπίγια τελεί 100% υπό τον έλεγχο των δυνάμεών μας και καταδιώκουμε τις δυνάμεις του Καντάφι στο δρόμο προς τη Μπρέγκα, 75 χιλιόμετρα προς τα δυτικά", δήλωσε ο εκπρόσωπος Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 150 επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στη Λιβύη για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων βάσει της σχετικής απόφασης του ΟΗΕ.Περίπου τα δύο τρίτα των αποστολών συμπεριέλαβαν επιθέσεις εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι στο έδαφος, με τη χρήση και 16 πυραύλων τύπου Τόμαχοκ, δήλωσε ο αντιναύαρχος Ουίλιαμ Γκόρτνεϊ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον Γκόρτνεϊ περίπου το 50% των επιχειρήσεων έγιναν από αμερικάνικα μαχητικά και οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν να μειώσουν περαιτέρω το ρόλο τους στις επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Η Ουάσινγκτον βρίσκεται στην διαδικασία της μεταβίβασης της διοίκησης της επιχείρησης στη Λιβύη, που άρχισε πριν από μια εβδομάδα, στο NATO.

Aljazeera: Η μάχη για την Ατζαμπίγια

Στο μεταξύ η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε ότι η διεθνής συμμαχία πραγματοποίησε επιδρομές στην πόλη Ζλίτεν, 160 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Εκεί "πολιτικές και στρατιωτικές τοποθεσίες έγιναν στόχοι βομβαρδισμών από τους αποικιοκράτες σταυροφόρους επιτιθέμενους", ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει ποιοι ακριβώς ήταν οι στόχοι.

Η παραθαλάσσια πόλη Ζλίτεν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. δυτικά της πόλης Μιζουράτα.

Τα δυτικά αεροσκάφη έπληξαν άρματα μάχης και στοιχεία πυροβολικού των δυνάμεων του Καντάφι χθες για να βοηθήσουν τους εξεγερμένους να ανακτήσουν το πλεονέκτημα στις μάχες για την στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια. Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι εξεγερμένοι μπήκαν στην πόλη από την ανατολική της πλευρά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι συνέχιζαν να διατηρούν τον έλεγχο του δυτικού τμήματος της πόλης.Το NATO ανέφερε ότι υπολογίζει πως η αποστολή του θα διαρκέσει τρεις μήνες, ενώ η κυβέρνηση της Γαλλίας εκτίμησε ότι η σύγκρουση δε θα τερματιστεί σύντομα.

"Αμφιβάλλω ότι θα [διαρκέσει] ημέρες", δήλωσε ο ναύαρχος Εντουάρ Γκιγιό, επικεφαλής του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Γαλλίας, στο ραδιοφωνικό σταθμό France Info. "Νομίζω ότι διαρκέσει εβδομάδες. Ελπίζω ότι δε θα χρειαστεί να διαρκέσει μήνες". Ο Σάιμον Μπρουκς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη, ανέφερε στο μεταξύ μεγάλες μετακινήσεις του πληθυσμού στην περιοχή της Ατζνταμπίγια εξ αιτίας των συγκρούσεων.

Βομβαρδισμοί στην πόλη Σάμπχα της Λιβύης

Δυτικές αεροπορικές επιδρομές με στόχο στρατιωτικούς και πολιτικούς στόχους σημειώθηκαν στην πόλη Σάμπχα, μετέδωσε η λιβυκή κρατική τηλεόραση το Σάββατο, επικαλούμενη έναν αξιωματούχο των ένοπλων δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι. Δεν έδωσε περαιτέρω στοιχεία. Η Σάμπχα βρίσκεται νότια της Τρίπολης, στην κεντρική Λιβύη.

Βρετανική επίθεση σε τεθωρακισμένα του Καντάφι

Η βρετανική Πολεμική Αεροπορία έλαβε μέρος την Παρασκευή στο βομβαρδισμό θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της διεθνούς συμμαχίας, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. Ένα καταδιωκτικό Tornado "συμμετείχε στις συντονισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων του συνταγματάρχη Καντάφι", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση του."Το αεροσκάφος εκτόξευσε πυραύλους Brimstone, καταστρέφοντας τρία τεθωρακισμένα οχήματα στην Μισράτα και δύο άλλα στην Αντζαμπίγια", πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας.

Πέντε αεροπλάνα και 2 ελικόπτερα καταρρίφθηκαν το Σάββατο στη Λιβύη

Γαλλικά μαχητικά κατέρριψαν πέντε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης και δύο ελικόπτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας αργά το Σάββατο στο Παρίσι. Τα αεροσκάφη καταστράφηκαν το Σάββατο γύρω από την Μιζουράτα, όπου δυνάμεις πιστές στο συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προσπαθούν να εκδιώξουν τους εξεγερμένους. Οι αντίπαλοι του Καντάφι έχουν προελάσει τις τελευταίες ημέρες από τα οχυρά τους στην ανατολική Λιβύη, αφού η επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε ο ΟΗΕ έχει εξουδετερώσει την αεροπορία του καθεστώτος της Τρίπολης.

Τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που καταστράφηκαν το Σάββατο βρίσκονταν σε διαδικασία επίθεσης εναντίον εξεγερμένων, δήλωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι. Τα αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, ήταν μονοκινητήρια Galeb, εκπαιδευτικά και ελαφρά μαχητικά-βομβαρδιστικά κατασκευασμένα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ τα ελικόπτερα δύο βαριά επιθετικά Mi-35. Στο μεταξύ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι κατά πληροφορίες των αμερικάνικων υπηρεσιών πληροφοριών, οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι τοποθέτησαν σορούς ανθρώπων, που έχουν βρει το θάνατο στην διάρκεια της εξέγερσης, σε χώρους όπου σημειώθηκαν αεροπορικά πλήγματα, ώστε να κατηγορήσουν την Δύση για τα θύματα.

"Έχουμε πολλές αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που σημειώνουν ότι οι δυνάμεις του Καντάφι παίρνουν τις σορούς ανθρώπων που σκότωσαν και τις τοποθετούν στα σημεία όπου κάναμε επιθέσεις", είπε ο Γκέιτς στην εκπομπή "Face the Nation with Bob Schieffer" του CBS, που θα μεταδοθεί σήμερα Κυριακή. Την περασμένη εβδομάδα λίβυοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι σχεδόν 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, αλλά δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διέψευσαν το γεγονός. "Η αλήθεια είναι ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να βρούμε αποδείξεις ότι υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι", είπε ο Γκέιτς στο CBS.

Ερωτηθείς εάν οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες ο Γκέιτς απάντησε "δε θα κρέμαγα καινούργιες φωτογραφίες αν ήμουν στη θέση του". Η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε στην ίδια εκπομπή ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι άνθρωποι του Καντάφι χάνουν όλο και περισσότερο την ψυχραιμία τους. "Οι άνθρωποι γύρω του, βάσει όλων των πληροφοριών και των επαφών που κι εμείς έχουμε με ορισμένους από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους, εμφορούνται από πάρα πολύ άγχος", είπε η Κλίντον.

Σχεδόν 1 δις δολάρια για την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί το κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη για ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία. Μέχρι 800 εκατ. δολάρια αναμένεται να κοστίσει η καταστροφή της αεράμυνας του Καντάφι. Η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» συνεχίζεται για 9η μέρα στη Λιβύη και, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων μπορεί τελικά να κοστίσει περισσότερο από 1 δις δολάρια στον συμμαχικό συνασπισμό αν οι επιχειρήσεις συνεχιστούν για περισσότερο από κάποιους μήνες.

Το Κέντρο Αξιολόγησης Στρατηγικής και Προϋπολογισμών (Center for Strategic and Budgetary Assessments) ανέφερε ότι το αρχικό κόστος της επιχείρησης προκειμένου να εξουδετερωθεί η αεράμυνα του Καντάφι μπορεί να κοστίσει μεταξύ 400 εκατ. και 800 εκατ. δολαρίων, ενώ το κόστος για κάθε εβδομάδα των επιχειρήσεων κυμαίνεται περίπου μεταξύ 30 και 100 εκατ. δολαρίων. Όπως υπολογίζουν στρατιωτικοί αναλυτές μέχρι την Πέμπτη οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν βομβαρδίσει με τουλάχιστον 162 πυραύλους Τόμαχοκ θέσεις των δυνάμεων του Καντάφι, με κάθε πύραυλο να κοστίζει από 1 έως 1,5 εκατ. δολάρια. Ο συνολικός αριθμός των ωρών πτήσης για τα αμερικανικά μαχητικά μέχρι την Τρίτη ήταν 25 ώρες, με το κόστος ανά ώρα να φτάνει τα 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN, μέχρι την Τετάρτη οι ΗΠΑ είχαν ξοδέψει περίπου 225 εκατ. δολάρια στους πυραύλους Τόμαχοκ, ενώ περίπου 100 εκατ. δολάρια θα κοστίσει να διατηρηθεί κάθε εβδομάδα η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη αποτελείται από 11 πλοία στη Μεσόγειο, εκ των οποίων 3 πυρηνικά υποβρύχια, δύο αμφίβια πλοία και δύο καταδρομικά. Για παράδειγμα το F-15 που συνετρίβη την περασμένη εβδομάδα θα κοστίσει περίπου 100 με 150 εκατ. για να αντικατασταθεί.

Αυτοί οι αριθμοί έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στη Γερουσία και στους Αμερικανούς πολιτικούς που βλέπουν τις ΗΠΑ να εμπλέκονται στον τρίτο κατά σειρά πόλεμο, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, με κόστη που μπορούν να ξεπεράσουν τις αρκετές δεκάδες εκατομμύρια εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα μέχρι στιγμής αρνείται κατηγορηματικά να δώσει στη δημοσιότητα μία εκτίμηση για το συνολικό κόστος των επιχειρήσεων. Το Πεντάγωνο, που έχει ανακοινώσει περικοπές ύψους 78 δις δολαρίων στην Άμυνα τα επόμενα 5 χρόνια, περιορίζεται να δηλώνει ότι η χρηματοδότηση θα γίνει από ήδη υπάρχοντα κονδύλια.

Ωστόσο, κριτικοί της αμερικανικής κυβέρνησης και Αμερικανοί πολιτικοί επιμένουν ότι τελικά το Πεντάγωνο θα αναγκαστεί να αναζητήσει χρηματοδότηση από το Κογκρέσο καθώς και ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ θα είναι εξαιρετικά δαπανηρή και δεν μπορεί να την αντέξει η οικονομία της χώρας που παλεύει με ένα έλλειμμα ύψους 1,48 τρις εκατ. δολαρίων. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ξοδεύουν 6 φορές περισσότερα χρήματα για την Άμυνα από την Κίνα, που είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως με το μεγαλύτερο δημόσιο προϋπολογισμό και το κόστος των εξοπλισμών ήταν ανέκαθεν ένα ζήτημα με πολλές και αντικρουόμενες απόψεις στην αμερικανική κοινωνία και την πολιτική σκηνή της Ουάσινγκτον.

«Κάθε έξι ώρες έχουμε ακόμη 1 δις δολάρια ελλείμματος» είπε ο Ρεπουμπλικανός και μέλος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας για τις ένοπλες υπηρεσίες, Roscoe Bartlett και συνέχισε «αυτό μπορεί να μας κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια που σημαίνει απλά ότι ακόμη ένα δις δολάρια σε χρέος που θα πρέπει να αποπληρώσουν τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα μας».

Την ίδια στιγμή οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το κόστος θα εκτιναχθεί και για την Βρετανία. Μέχρι στιγμής οι επιχειρήσεις στη Λιβύη έχουν κοστίσει στο Λονδίνο 325 χιλιάδες δολάρια για κάθε πολεμικό αεροσκάφος και κάθε πύραυλο να φτάνει τα 1,3 εκατ. δολάρια. «Με την Βρετανία να πετάει 10 πολεμικά αεροσκάφη Τyphoon για να επιβλέψουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων έχουμε ένα πιθανό κόστος περίπου μεταξύ 3.25 εκατ. και 5 εκατ. δολαρίων» είπε ο αναλυτής Francis Tusa στο BBC Radio 4.

Ωστόσο για την Γαλλία φαίνεται ότι το κόστος δεν είναι τόσο αυξημένο, καθώς σύμφωνα με αναλυτές δεν χρησιμοποιεί τόσο ακριβό στρατιωτικό εξοπλισμό. Για κάθε ώρα πτήσης τα γαλλικά μαχητικά τύπου Rafaele κοστίζουν περίπου 30 χιλιάδες ευρώ αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι τα κόστη μπορεί να αυξηθούν κατακόρυφα αν συνεχιστούν οι επιχειρήσεις.

Δημοσίευση σχολίου