26 Μαρτίου, 2011

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

image

Με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής, θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια, που πρακτικά σημαίνει ότι θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.. Το να βαφτίζει κανείς το κρέας ψάρι είναι μέθοδος προπαγάνδας, στη χώρα μας όμως έχει καταντήσει μέθοδος διακυβέρνησης.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του Eurogroup, όπου αποφασίστηκαν η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ και η μικρή μείωση του επιτοκίου. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός πανηγυρίζουν και κάνουν λόγο για «μεγάλη εθνική επιτυχία», ενώ είναι φανερό ότι έχουν δεσμεύσει τη χώρα σε Μνημόνιο για μια ολόκληρη γενιά, με μια πολιτική η οποία με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο και κοινωνική έκρηξη. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά:

Πρώτον, με την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup, προκειμένου να είναι σίγουροι οι δανειστές μας ότι θα μπορέσουν να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, θα πληρώσουμε λίγο μικρότερες δόσεις, αλλά για περισσότερα χρόνια, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι θα πληρώσουμε συνολικά περισσότερους τόκους.

Δεύτερον, η αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου οδηγεί στην επιβολή νέων μέτρων, τα οποία θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσουν. Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζουν νέα μέτρα ύψους 15 δις ευρώ για την περίοδο 2012-2015, όπως νέα «έκτακτη» φορολογία των υψηλών εισοδημάτων και μαζική μετάταξη καταναλωτικών ειδών και υπηρεσιών από το χαμηλό και μεσαίο συντελεστή του ΦΠΑ στον ανώτατο συντελεστή 23%.

Τρίτον, έχουμε αναλάβει επισήμως πλέον την υποχρέωση να αντλήσουμε 50 δις ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, εγχείρημα για το οποίο κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνουν ότι έχει σοβαρά νομικά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά και άλλα προβλήματα. Αυτό που πρακτικά λέει ο κ. Βενιζέλος είναι ότι οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι εντυπωσιακά μικρές.

Με τους «πράσινους» συνδικαλιστές να περιμένουν στη γωνία για να υπενθυμίσουν τι εστί ΠΑΣΟΚ, το «ξεπούλημα των "ασημικών"», για το οποίο μιλούσε ο Γ. Παπανδρέου όταν ο Γ. Αλογοσκούφης επιχειρούσε κάποιες δειλές ιδιωτικοποιήσεις, επανέρχεται στο προσκήνιο, για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση οδηγείται – εκτός του οικονομικού και του κοινωνικού - και σε πολιτικό αδιέξοδο.

Τέταρτον, η χώρα εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση (6,6%), έχει ρεκόρ ανεργίας - οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 30% πραγματική ανεργία μέχρι το τέλος του χρόνου - και οι προοπτικές της να βγει απ' αυτό το σκοτεινό τούνελ είναι αυτή τη στιγμή ανύπαρκτες, αφού η κυβέρνηση δεν αλλάζει ρότα, παρά επιμένει στην εντατικοποίηση της πολιτικής του Μνημονίου.

Πέμπτον, το πρόβλημα της διαχείρισης του χρέους παραμένει δραματικό. Η κυβέρνηση Παπανδρέου παρέλαβε το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ και θα το φτάσει το 2012 στο 160%-165% του ΑΕΠ. Η υπερχρέωση της χώρας μεγαλώνει με την πολιτική του Μνημονίου, η οποία συρρικνώνει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και αυξάνει δυσανάλογα το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς αλλά και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Έκτον, το οποίο σωστά επισήμανε με δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, αναλαμβάνουμε την υποχρέωση να υπογράψουμε το λεγόμενο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα αποσαφηνιστεί πλήρως στη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και της 25ης Μαρτίου. Αυτό, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι η Ελλάδα οφείλει να αποπληρώνει ένα σημαντικό μέρος του συνολικού χρέους της κάθε χρόνο. Δηλαδή, να έχει μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα - αφού θα έχει πληρώσει τους τόκους από το δανεισμό της. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πραγματική ανάπτυξη πάνω από 6% (!) επί πολλά χρόνια αδιαλείπτως...

Η κυβέρνηση ανέλαβε πρόσθετη συμβατική υποχρέωση, που απαιτεί ανάπτυξη πάνω από 6%... Και η Ελλάδα, με τη σημερινή πολιτική, έχει ύφεση πάνω από 6%! Κατόπιν όλων αυτών, οι πανηγυρισμοί ένα μόνο στόχο μπορεί να υπηρετούν: την κοροϊδία των Ελλήνων πολιτών κατάμουτρα και χωρίς αιδώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: