24 Μαρτίου, 2011

Σε εξέλιξη η "Αυγή της Οδύσειας" - Χτυπά αμάχους ο Καντάφι

image

Για τέταρτη μέρα βομβαρδίζεται η Λιβύη. Οι δυνάμεις του καθεστώτος συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών. Ερωτηματικά για τον ρόλο του ΝΑΤΟ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η επιχείρηση "Αυγή της Οδύσειας" στην Λιβύη καθώς αμερικανικά και συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν δυνάμεις του Καντάφι σε όλα τα μέτωπα. Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε βάση του λιβυκού πεζικού, 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης. Η καρτική τηλεόραση μετέδωσε " βομβαρδισμούς κατά πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης", επικαλούμενη πρόσφατο στρατιωτικό ανακοινωθέν.

"Η Βεγγάζη ελέγχεται πια από τους αντάρτες και η Διεθνής Συμμαχία βοηθά τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις  στην Ατζαμπίγια και τη Μιζουράτα" δήλωσε ο Αμερικανός ναύαρχος Χούπερ."Οι αεροπορικές τους δυνάμεις της Λιβύης,  δεν υφίστανται πλέον ως μάχιμη δύναμη", δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας. Την ίδια ώρα,  ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών ,Αλέν Ζιπέ , προέβλεψε μια ταχεία έκβαση του πολέμου στη Λιβύη, σημειώνοντας ότι η επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας θα είναι "σύντομης διάρκειας ενώ το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης".

Συνολικά 97 πτήσεις πραγματοποίησαν το τελευταίο 24ωρο τα συμμαχικά αεροσκάφη στη Λιβύη, τα οποία έπληξαν άρματα μάχης και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων. Το πρωί, οι αεροπορικές επιδρομές έπληξαν δύο φορές την αεροπορική βάση στην οποία στρατοπεδεύουν οι ταξιαρχίες του Καντάφι" νότια της Μιζουράτα. Νέα διεθνής διάσκεψη θα γίνει στο Λονδίνο την ερχόμενη Τρίτη, για να αποτιμηθεί η πρόοδος της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, με την συμμετοχή της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου.

Με τους βομβαρδισμούς των συμμαχικών αεροσκαφών να συνεχίζονται για τέταρτη μέρα οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι δεν κάνουν πίσω και πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, τις τελευταίες 24 ώρες οι δυνάμεις του καθεστώτος πιέζουν το μέτωπο με επιθέσεις στις πόλεις Μιζουράτα, Ατζνταμπίγια και Ζιντάν. 

Τουλάχιστον 16  άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών εναντίον νοσοκομείου στην Μιζουράτα, σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο του Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών. Άλλοι έξι άνθρωποι έχασαν  σήμερα την ζωή τους από τους βομβαρδισμούς των κανταφικών δυνάμεων στην πόλη Ζιντάν.

Σε αναζήτηση λύσης για τον ρόλο του ΝΑΤΟ

Οι διαφωνίες των συμμάχων για τον ρόλο του ΝΑΤΟ και το ποιος θα τεθεί επικεφαλής των επιχειρήσεων συνεχίζεται με φόντο την αποφασιστικότητα του Καντάφι να παραμείνει στην εξουσία. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχει ένα ρόλο- κλειδί στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Ωστόσο ακόμη δεν έχει υπάρξει πολιτική εντολή στο ΝΑΤΟ για εμπλοκή στις επιχειρήσεις μετά και την άρνηση της Τουρκίας, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξει να πάρει το τιμόνι το ΝΑΤΟ αν η αποστολή γίνει έξω από τα όρια που έθεσε η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ρασμουσεν ανακοίνωσε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "έχει ολοκληρώσει τα σχέδια για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να συνεισφέρει εάν χρειαστεί με ξεκάθαρο τρόπο σε μια ευρεία διεθνή προσπάθεια για την προστασία του λαού της Λιβύης".

Διαχωρίζοντας, πάντως, τη θέση της, η Γερμανία απέσυρε τα πολεμικά πλοία της από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, καθώς και τους Γερμανούς σταρτιωτικούς από τα πληρώματα των ιπτάμενων ραντάρ AWACS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: