28 Μαρτίου, 2011

ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

image Η Τουρκία είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Λίβυο ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και στους ηγέτες των εξεγερμένων, προκειμένου να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός, όπως αναφέρει η εφημερίδα Γκάρντιαν την Κυριακή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι η χώρα του προτίθεται να μεσολαβήσει για να πετύχει εκεχειρία μεταξύ των αντιμαχομένων, ενώ προειδοποίησε ότι μία γενικευμένη ανάφλεξη κινδυνεύει να μετατρέψει τη Λιβύη σε " ένα δεύτερο Ιράκ ή ένα ακόμα Αφγανιστάν".

“Μία παρατεταμένη σύγκρουση μπορεί να επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τη Λιβύη, αλλά και το ΝΑΤΟ”, επεσήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Στα χέρια των αντικαθεστωτικών η Σύρτη

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν το πρωί τη Σύρτη, γενέτειρα του Μουάμαρ Καντάφι και σημαντική στρατιωτική βάση. Οι εκρήξεις αυτές να προέρχονται από αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Εκπρόσωπος των δυνάμεων της λιβυκής εξέγερσης ανακοίνωσε ότι η πόλη έχει καταληφθεί. "Είναι επιβεβαιωμένο ότι η Σύρτη έπεσε στα χέρια των φιλο-δημοκρατικών δυνάμεων", δήλωσε ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, οι οποίες δεν συνάντησαν μεγάλη αντίσταση. Πανηγυρισμοί ξέσπασαν στη Βεγγάζη με την είδηση της πτώσης της Σύρτης, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Πλήρης έλεγχος του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη

Τo ΝΑΤΟ αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες μέρες τον πλήρη έλεγχο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από τις αμερικανικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι. Οι 28 πρέσβεις στο ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Κυριακή προκειμένου μετά από εβδομάδες διαφωνιών και εντάσεων να καταλήξουν στους όρους εμπλοκής για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ήδη Γερμανία και Τουρκία έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τις επιχειρήσεις και τον ενεργό ρόλο του ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν ανακοίνωσε την συμφωνία. «Έχουμε δώσει εντολή στον επιχειρησιακό διοικητή του ΝΑΤΟ να ξεκινήσει να εκτελεί αυτή την εντολή με άμεση ισχύ» ανέφερε σε δήλωση του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και συνέχισε «ο στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες και της περιοχές με πόλεις που απειλούνται από το καθεστώς του Καντάφι». «Το ΝΑΤΟ θα επιβάλει όλες τις πλευρές της απόφασης του ΟΗΕ. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο» υπογράμμισε ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έδωσε το πράσινο φως για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Στην πράξη αυτό σημαίνει, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τρεις πλευρές της εμπλοκής στη Λιβύη: την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το εμπάργκο των όπλων αλλά και τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των δυνάμεων του Καντάφι». Η απόφαση ήρθε δύο μέρες πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο, της ομάδας δηλαδή που θα διαθέτει την πολιτική επαφή για τις επιχειρήσεις. Επικεφαλής των επιχειρήσεων, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να τοποθετηθεί ο Καναδός στρατηγός, Charles Bouchard

Στα χέρια των ανταρτών πόλεις-«κλειδιά»

Η πόλη Μπιν Ζαγιάντ είναι η τελευταία που έπεσε στα χέρια των ανταρτών, που προελαύνουν με ταχύτητα δυτικά της Λιβύης, κοντά στην Σύρτη. Οι αντάρτες στη Λιβύη πιέζουν το μέτωπο προς τα δυτικά και έχουν ανακτήσει τον έλεγχο στις πόλεις-«κλειδιά», Ρας Λανούφ, Μπρέγκα και Ατζνταμπίγια, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής οι αντικαθεστωτικοί είχαν φτάσει μέχρι την πόλη Μπιν Ζαγιάντ, ενώ σύμφωνα με το Al Jazeera οι δυνάμεις του Καντάφι φαίνεται ότι έχουν υποχωρήσει προς τα ανατολικά και όσοι παρέμειναν στην πόλη παραδόθηκαν χωρίς μάχη.

Στόχος των αντικαθεστωτικών είναι να πιέσουν το μέτωπο μέχρι την Τρίπολη, το προπύργιο του Λίβυου ηγέτη αλλά πρώτα έπρεπε να περάσουν το μεγάλο «εμπόδιο» της Σύρτης, γεγονός που ανακοίνωσαν το πρωί της Δευτέρας, αν και η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα από ανεξάρτητες πηγές, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Παράλληλα, οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μουαμάρ Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς, στην πόλη Μιζουράτα, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σταμάτησαν, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο πρακτορείο Ρόιτερ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, καθώς “το 99% της πόλης βρίσκεται υπό τον έλεγχό μας", τόνισε. Νωρίτερα κάτοικοι της πόλης με τηλεφωνήματα σε ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν καταγγείλει πραγματική σφαγή εν ψυχρώ, από τις δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι, που στην προσπάθειά τους να προωθηθούν μέσα στην πόλη, από δυτικά, δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ αδιακρίτως κατά των κατοίκων.

Όπως υποστηρίζουν οι εξεγερμένοι κάτοικοι της Μιζουράτα, υπάρχουν τουλάχιστον 8 νεκροί και 24 τραυματίες, οι περισσότεροι εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση, με βαριά τραύματα από πυροβόλα όπλα, ενώ κάποιοι έχουν ακρωτηριασθεί.Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους αντάρτες, τα γαλλικά μαχητικά εξαπέλυσαν την Κυριακή και νέα επίθεση κατά θέσεων των δυνάμεων του Καντάφι. Παράλληλα βρετανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τρία οπλισμένα οχήματα στην Μιζουράτα, που ελέγχεται ακόμη από τις δυνάμεις του Καντάφι και δύο ακόμη στην Ατζνταμπίγια.

Νυχτερινοί βομβαρδισμοί στην Τρίπολη

Τουλάχιστον τέσσερις δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας Τρίπολη, λίγη ώρα πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερ. Οί δημοσιογράφοι του Ρόιτερ, που βρίσκονταν στο κέντρο της Λιβυκής πρωτεύουσας, ανέφεραν ότι η λάμψη από μία από τις τέσσερις εκρήξεις, φώτισε το νυχτερινό ουράνιο θόλο στο νότιο τμήμα της πόλης.

Επανεμφάνιση Καντάφι

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης, παρουσίασε το βράδυ της Κυριακής, υλικό που ισχυρίστηκε ότι αποτελεί ζωντανή κάλυψη περιοδείας του Μουαμάρ Καντάφι με το αυτοκίνητό του, στους δρόμους της Τρίπολης, κατά τη διάρκεια της οποίας επιδεικνύεται πλήθος υποστηρικτών του να ζητωκραυγάζει συνθήματα υπέρ του και να κουνάει πράσινες σημαίες.

Ο ίδιος ο Καντάφι δεν διακρίνεται μέσα στο λευκό αυτοκίνητο, αλλά σύμφωνα με το κρατικό κανάλι, επέβαινε του οχήματος. Το περιορισμένο χρονικά οπτικό υλικό, δείχνει τους σωματοφύλακες του Λίβυου ηγέτη να απωθούν το πλήθος που προσπαθεί να πλησιάσει το αυτοκίνητο.Υπενθυμίζεται ότι ο Μουαμάρ Καντάφι δεν έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση από την προηγούμενη Πέμπτη που είχε απευθύνει διάγγελμα.

Καταγγελίες για επίθεση ανταρτών

Η κυβέρνηση της Λιβύης ισχυρίστηκε ότι την Κυριακή, δυνάμεις των ανταρτών επιτέθηκαν σε σειρά οχημάτων, που η ίδια αποκάλεσε ειρηνική αυτοκινητοπομπή, η οποία εκινείτο προς την πόλη προπύργιο των εξεγερμένων, τη Βεγγάζη, τραυματίζοντας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τουλάχιστον 29 πολίτες.

Δήλωσε επίσης ότι το περιστατικό έγινε κοντά στην Μπιν Τζαουάντ, μία πόλη που ως επί το πλείστον, ελέγχεται από τους αντάρτες.Εντούτοις δεν υπήρξε περαιτέρω επιβεβαίωση από ανεξάρτητες πηγές και η ηγεσία των αντικαθεστωτικών αρνήθηκε αρχικά να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το ζήτημα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: