02 Μαρτίου, 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο

image

Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Τα τελευταία γεγονότα στα γήπεδα, που δεν είναι μοναδικά και τυχαία, αλλά το αποκορύφωμα μιας σειράς επαναλαμβανόμενων σε διαρκώς μεγαλύτερη ένταση και αγριότητα, επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τα πλαίσια της κοινωνικής ζωής. Οι αθλητικές συναντήσεις, αντί να είναι σύμφωνες με το πνεύμα του «ευ αγωνίζεσθαι», μετατράπηκαν σε πρεσβευτές δυσφήμησης της πατρίδας μας και του πολιτισμού μας.

Από την πάλαι ποτέ ανιδιοτελή προσφορά περάσαμε στον επαγγελματισμό και από το φίλαθλο πνεύμα και την ευγενή άμιλλα ξεπέσαμε σε επιχειρήσεις, που υπηρετούν τον παρασιτισμό, τους τζογαδόρους, τις πρακτικές αεριτζήδων, τις ύποπτες συναλλαγές και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, με τη δίψα για δύναμη και εξουσία ορισμένων κερδοσκόπων, με όλα τα συνεπακόλουθα και τραγικά φαινόμενα.

Οι φίλαθλοι έγιναν αφιονισμένοι οπαδοί και οι υπεύθυνοι των σωματείων, με προεξάρχοντες τους προέδρους, επιχειρούν με σκοτεινές διασυνδέσεις όχι να υπηρετήσουν τον αθλητισμό, αλλά να διεισδύσουν στα κέντρα εξουσίας και να γίνονται χορηγοί πολιτικών προσώπων και κομμάτων. Είναι βέβαιο, κύριε υπουργέ, ότι «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει», όπως έλεγε και το γνωστό άσμα.

Τώρα, δε, που έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη την κοινωνική συνοχή, η κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο είναι περισσότερο από ποτέ θλιβερή. Εκτός κι αν ως υπουργός, αθλητισμό εννοείτε τη βαρβαρότητα και τις ωμότητες, που οδηγούν στην εξαχρείωση της δημόσιας ζωής. Εκτός κι αν η ανοχή των φαινομένων αυτών εξυπηρετεί την ανάγκη να συγκρατηθεί ή να εκτονωθεί, σε άλλες κατευθύνσεις, η εξαγρίωση μιας μεγάλης μερίδας του κοινού, με τακτικές που θυμίζουν αποφράδες ημέρες της πρόσφατης ιστορίας μας.

Τότε που το καθεστώς ωθούσε τη νεολαία στα γήπεδα, προκειμένου να την αποπροσανατολίσει από τα υπαρκτά προβλήματα. Έχετε την ευθύνη, όπως άλλωστε σας προέτρεψε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να περιφρουρήσετε τα ιδανικά του αθλητισμού και, το κυριότερο, να πατάξετε τη βία. Φτάνει πια η υποκρισία των δήθεν παραγόντων. Τα μέτρα που εξαγγείλατε θα αποβούν με βεβαιότητα αναποτελεσματικά.

Η παρέμβαση σας θα πρέπει να είναι δραστική σε όλους τους τομείς και με παρρησία να αποκαλύψετε στον ελληνικό λαό πόσο πληρώνουμε τις Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες και πόσο στοιχίζει στο κράτος ο χουλιγκανισμός. Αλλάξτε τη δομή του πρωταθλήματος, αποσύρετε τις ελληνικές ομάδες από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, προκειμένου να μην διασυρόμεθα και εκτός Ελλάδας, ελέγξτε τους εμπλεκόμενους στα σκοτεινά κυκλώματα, στις «παράγκες» και στις πολιτικο-αθλητικές διαπλοκές.

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων, διαφορετικά ως αρμόδιος υπουργός γίνεστε συνένοχος των τακτικών αυτών. Μην προκαλείται άλλο την κοινωνία, που μαστίζεται από την κρίση και δεν ανέχεται το επίσημο κράτος «να προσκυνά σώβρακα και φανέλες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: