01 Μαρτίου, 2011

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

clip_image002

Πριν από δέκα χρόνια, οι πιστοί είχαν συγκεντρώσει υπογραφές ώστε να ενταχθεί ο όσιος στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά λόγω δυσμενών συνθηκών το αίτημα δεν είχε αποτέλεσμα. Όμως, λόγω της μεγάλης αποδοχής που τυγχάνει από τους πιστούς, η Ιερά Σύνοδος υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ επανήλθε προ ημερών στο θέμα για την κατάταξή του στην λίστα των Αγίων όπου με νέα επιστολή της η Ιερά Σύνοδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά στο γραπτό αίτημα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ:

«Κατόπιν του (...) εγγράφου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, αιτείται και συνηγορεί όπως διενεργηθώσι τα δέοντα κατά την εκκλησιαστικήν τάξιν δια την αναγραφήν εν ταις Αγιολογικαις Δέλτοις της Μητρός Εκκλησίας του εν Οσιότητι βιώσαντος και εν έτει 1436 εν τω Ορει των Αμώμων "Πεντελικώ" Αττικής μαρτυρήσαντος Εφραίμ του νέου, άτε πανθολογουμένης της αγιότητος και της ορθοδόξου βιοτής αυτού υπό του Χριστεπωνύμου πήρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, απεφάσισεν ίνα υποβάλη τη Υμετέρα Γεραρά Παναγιότητι τον συνημμένον φάκελον και παρακαλέση, όπως, κατά τα θέσμια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, εκδοθή Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις καταχωρίσεως του προμνημονευθέντος Οσιομάρτυρος Εφραιμ του νέου εν ταις Αγιολογικαίς Δέλτοις της Εκκλησίας, καθορισθή δε εν ταύτω και η ακριβής ημερομηνία της ετησίας μνήμης αυτού τη 5η Μαίου εκάστου έτους, ημέρας αθλήσεως αυτού, τη δε 3η Ιανουαρίου εορτάζηται η εύρεσις των ιερών λειψάνων αυτού(...)».

clip_image002

Μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων

Ο ΟΣΙΟΣ Εφραίμ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384. Σε ηλικία 14 ετών εισήλθε στη Μονή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου του όρους των Αμωμων της Αττικής. Το 1424 και όταν ο Οσιος Εφραίμ απουσίαζε, οι Τούρκοι εισέβαλαν στη μονή και σκότωσαν όλους τους μοναχούς. Ενα χρόνο αργότερα οι Οθωμανοί τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν. Ο Οσιος Εφραίμ μαρτύρησε στις 5 Μαΐου του 1426. Το 1950 και κατά τη διάρκεια εργασιών στη Μονή, η μοναχή Μακαρία μετά από όραμα ζήτησε από εργάτες να σκάψουν σε συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε το λείψανο του Οσίου.

Στις 3 Ιανουαρίου 1950 έχοντας έναν εργάτη για άλλες εργασίες στο μοναστήρι τον έβαλε να σκάψει στο σημείο όπου την υποδείκνυε η ψυχή της. Ο εργάτης ήταν αρνητικός, ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο. Τελικά μετά τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει. Το σημείο εκεί είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο κ.ά., πράγματα που έδειχναν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Φτάνοντας το 1,70 ύψος σκάψιμο, βρέθηκε το πρώτο εύρημα...

Ενα κεφάλι... και όλος ο τόπος απέκτησε μια ευωδιά... (ήταν 3/1/1950 ώρα 9 το πρωί) σιγά σιγά και με προσοχή η ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ηταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό γιατί το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο. Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό, η ηγουμένη άκουσε βήματα... ο ήχος ερχόταν από τον τάφο... μετά τον περίβολο και έφτασε ως την πόρτα της εκκλησίας. Εκεί πρωτοαντίκρισε τον άγιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: