09 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 9 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι 40 μάρτυρες της Σεβάστειας. Ήσαν προικισμένοι με όλες τις αρετές της ψυ­χής και του σώματος, δηλ. είχαν την νηστείαν, την αγρυπνίαν, την πραότητα και μα-κροθυμίαν. Ο ηγεμόνας Αγρικόλας τους εφυλάκισε και τους έρριξε εις την λίμνην να πνιγούν, επειδή δεν ηρνήθησαν τον Χριστόν. Υπέστησαν δε όλα τα μαρτυρία και εξεδήμησαν εις Κύριον. Τα σώματα των έκαυσαν εις την πυράν και ό,τι μέρος εκ του σώματος των έμεινε τα έρριψαν εις τον ποταμόν, νομίζοντες ότι θα αφανι­σθούν. Αλλά μετά 3 ημέρας παρουσιάσθησαν οι άγιοι στον επίσκοπον Σεβάστειας και του είπον να μεταβή εις τον ποταμόν να πάρη τα λείψανα. Τούτο και έγινε. Οι χριστιανοί με τον επίσκοπον την νύκτα παρέλαβον τα λείψανα, που ευρίσκοντο εις μίαν όχθην και έλαμπον από φως και τα έθεσαν σε καθαρές θήκες.

2) Ο άγιος Ουρπασιανός. Έζησε επί της εποχής του Μαξιμιανού. Επειδή ομο­λόγησε την πίστιν του στο Χριστόν, τον εκρέμασαν υψηλά και έκαυσαν το σώμα αυτού.

3) Ο άγιος Καισάριος ο αδελφός του Γρηγορίου του Θεολόγου ειρηνικά εξεδή­μησε εις Κύριον.

4) Οι άγιοι πάππος και μάμμη, πατέρας και μητέρα και δύο παιδιά με ξίφος τελειώθησαν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 κρατούνται ως όμηροι εις την Κων/πολιν οι επίσκοποι Εφέσου Διόνυσος, Δέρκων Γρηγόριος, Νικομήδειας Αθανάσιος, Θεσ­σαλονίκης Ιωσήφ, Αδριανουπόλεως Δωρόθεος και Αγχιάλου Ευγένιος Καραβιάς.

Το 1822 γίνεται σφοδρή μάχη των Ελλήνων υπό τους Λόντον, Ζαΐμη, Πλαπού-τα, Δεληγιάννη, I. Κολοκοτρώνη και Τούρκων παρά τας Πάτρας με αποτέλεσμα την νίκην των Ελλήνων.

Το 1825 ο Ιμβραήμ πασάς επιτίθεται εναντίον του Νεοκάστρου Πυλίας και επι­τυγχάνει την πρώτη νίκην του.

Το 1827 στο χωρίον Γραμβούσα Κρήτης συνάπτεται μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων κατά την οποίαν εφονεύθη ο οπλαρχηγός I. Μανουσάκης.

Το 1854 μάχη Ελλήνων και Τούρκων στον Πλάτανο.

Το 1919 το εκστρατευτικόν σώμα Ελλάδος μάχεται εις Ρωσίαν. Απώλειαι 398 νεκροί, 657 τραυματίες.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται επίθεση άτακτων Τούρκων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά Μ. Ασίας ετοιμάζει την νέαν επίθεσίν της εναντίον των Τούρκων.

Το 1922 σ' όλο το μέτωπο ηρεμία.

Το 1941 στο μέτωπο της Αλβανίας καταφθάνει ο Ιταλός δικτάτωρ Μουσολίνι και διατάσσει γενικήν επίθεσιν των δυνάμεων του εναντίον των Ελληνικών στρα­τευμάτων ιδίως επί του τομέως του Αώου. Ο καταιγισμός του ιταλικού πυροβολι­κού ουδέν επέφερε και απεκρούσθη η εκδηλωθείσα επίθεσις.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: