29 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων. Από ζήλον προς τον Χριστόν εκρήμνισε ένα ειδωλολατρικόν Ναόν και ανήγειρεν σ' αυτόν εκκλησία Χρι­στιανική. Όταν εβασίλευεν ο Ιουλιανός ο παραβάτης, ο Μάρκος συνελήφθη, εγυμνώθη, ερραβδίσθη, εκεντήθη με βελόνα, τον έβρεξαν με γάρον (άλμην) ό­λον το σώμα και τον εκρέμασαν. Ο γενναίος μαχητής του Κυρίου Μάρκος τα υπέφερεν όλα και πολλοί επίστευσαν εις τον Χριστόν. Εξεδήμησεν εις Κύριον.

2) Ο άγιος Κύριλλος. Εκρήμνησε πολλά είδωλα των δαιμόνων και συνελή­φθη από τους ειδωλολάτρες και εμαρτύρησε.

3) Οι άγιοι μάρτυρες Ιωνάς και Βαραχήσιος κατάγονταν από την Περσίαν και αφήκαν το μοναστήριον, ήλθον εις την πόλιν και ενεθάρρυνον εννέα άλ­λους κλεισμένους μάρτυρες. Δια τον λόγον τούτον εβασανίσθησαν και ετελειώ-θησαν με ξίφος.

4) Ο άγιος Ευστάθιος ο ομολογητής επίσκοπος Κίου.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 ο Αθανάσιος Διάκος μετά των επισκό­πων Ησαΐα και Νεοφύτου πολεμούν τους Τούρκους της Λεβαδείας και απελευ­θερώνουν την πόλιν. Εις το χωρίον Σωληνάρι της Πυλίας, οι Τριφυλιοί οπλαρ­χηγοί και οι υπ' αυτούς Έλληνες δίνουν αμφίρροπον μάχην με τους Τούρκους. Κατά διαταγήν του Σουλτάνου γίνονται σφαγές των Χριστιανών.

Το 1822 οι Έλληνες επαναστάτες επιτίθενται εναντίον των Τούρκων έξω του Ρεθύμνου και τρέπουν αυτούς σε φυγή. Κατά την μάχην, εφονεύθη ο ο­πλαρχηγός Ν. Χαντζηδάκης. Στην Καστανιά Ολύμπου οι Έλληνες μάχονται ε­ναντίον των Τούρκων.

Το 1920 στο μέτωπο της Μικράς Ασίας οι Τούρκοι επιτίθενται αιφνιδιαστι-κώς εναντίον των Ελληνικών δυνάμεων της 2ας μεραρχίας στρατού αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν.

Το 1921 στο μέτωπο της Μ. Ασίας οι μάχες συνεχίζονται με οπισθοφυλακές Τούρκων (Μάχη του μπλου-Μπουνάρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους.

Το 1936 ενταφιάζεται στο Ακρωτήρι Κρήτης ο Ελ. Βενιζέλος. Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπον οι Ιταλοί επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των ελληνικών δυνάμεων αλλ' ουδέν επιτυγχάνουν.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: