15 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 15 ΜΑΡΤΙΟΥ

image23353333

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος μάρτυρας Αγάπιος και οι μάρτυρες Πλύσιος, Ρωμύλος, Τιμόλαος, Αλέξανδρος και Διονύσιος. Ο άγιος Αγάπιος καταγόταν από την Γάζαν της Παλαιστίνης. Ο Αγάπιος και οι άλλοι μάρτυρες (Ρωμύλος, Πλήθιος, Τιμό-λαος) παρουσιάσθησαν εις τον ηγεμόνα Ουρβανόν της Καισαρείας και (ομολό­γησαν την πίστιν εις τον Χριστόν. Αυτός διέταξε αμέσως και απεκοπησαν οι κεφαλές και έλαβον οι μακάριοι τους στεφάνους του μαρτυρίου.

2) Ο άγιος Αριστόβουλος. Ήταν εκ των 70 αποστόλων, που ηκολούθησε τον άγιον Απόστολον Παύλον. Κηρύξτε το Ευαγγέλιο του Χριστού σε διάφορους τόπους. Χειροτονήθηκε υπό του Παύλου επίσκοπος στη νήσο των Βρεττανων (Αγγλίαν), όπου υπέφερε πολλά βασανιστήρια. Εκεί έκτισε εκκλησία, εχειρο-τόνησε διακόνους και πρεσβυτέρους και εξεδήμησεν εις Κύριον.

3) Ο άγιος Νίκανδρος. Εμαρτύρησε εκδαρείς.

4) Ο άγιος Μανουήλ ο Κρης. Καταγόταν από τα Σφακιά Κρήτης και εμαρ­τύρησε σφαγιασθείς στη Χίο το έτος 1792.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τον Καρατάσον και Τούρκων εις το χωρίον Σχινόλακα Πύλου. Οι Έλληνες επιτυγ­χάνουν νίκην.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις τουρκι­κών αποσπασμάτων.

Το 1921 στο μέτωπον Μ. Ασίας η XI ελληνική μεραρχία προσπαθεί να εκ­βίαση την στενωπόν Γκεϊβέ άνευ αποτελέσματος καθότι οι Τούρκοι αμύνονται λυσσωδώς. Το Γ' σώμα στρατού συνεχίζει την σκληράν μάχην του Δορυλαίου. Το Α' σώμα στρατού μάχεται με οπισθοφύλακας των Τούρκων παρά το Αφιόν Καραχισάρ.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται εναντίον τουρκικών απο­σπασμάτων και ληστών.

Το 1941 στο Αλβανικό μέτωπο οι Ιταλοί μη δυνηθέντες να εκδιώξωσι τους Έλληνας εκ των θέσεων των περιορίζονται σε σφοδρή δράσι πυροβολικού.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: