10 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 ΜΑΡΤΙΟΥ

image233

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Κοδράτος, Ανεκτός, Παύλος, Διονύσιος, Κυπριανός και Κρήσκεντος. Ο άγιος Κορδάτος νήπιον ακόμη έχασε την μητέρα του και ετρέφετο δια θαύματος (γύρω από αυτόν εφαίνετο σύννεφον, το οποίον έδιδε την τροφήν). Όταν έγινε 28 χρονών σχετίσθηκε με άλλους αγίους και μαζί με αυτούς συνελήφθη από τους ειδωλολάτρες, βασανίσθηκαν και απεκεφαλίσθη-καν διότι ωμολόγησαν πίστιν στο Χριστόν.

2) Η αγία Αναστασία. Έζησε το 530 κατά τους χρόνους του Ιουστινιανού του Μεγάλου στην Κων/πολιν. Ήταν ευλαβής και ήταν η πρώτη πατρικία του βασιλέως, που διεκρίνετο για την πραότητα και τις αρετές της. Εφθονήθη από τη βασίλισσα και πήγε στην Αλεξάνδρειαν, όπου έκτισε μοναστήριο. Εκεί έζη­σε 28 χρόνια κλεισμένη σε έν σπήλαιον, ντυμένη με φορέματα ανδρικά, διότι την αναζητούσε ο βασιλεύς, προστατευόμενη από τον γέροντα Δανιήλ. Εκεί ε­ξεδήμησε προς Κύριον.

3) Ο άγιος Μαρκιανός.

4) Ο άγιος νεομάρτυς Μιχαήλ ο Μαυρουδής. Εμαρτύρησε εις Θεσσαλονίκην το 1544. Αυτός καταγόταν από την Γρανίτσα Ευρυτανίας.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Λυκούργος Λογοθέτης αποβιβάζεται στην Χίο με 2.500 οπλοφόρους και επαναστατεί την νήσον.

Το 1829 υπεγράφη πράξις των τριών συμμάχων δυνάμεων Αγγλίας, Γαλ­λίας, Ρωσίας περί οροθετικής γραμμής της Ελλάδος.

Το 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος κηρύσσει την επανάστασιν εις Θέρισσον Κρήτης και ζητεί δι' υπομνήματος του την ένωσιν της Κρήτης μετά της Ελλά­δος.

Το 1919 το ελληνικό εκστρατευτκό σώμα στη Ρωσία μάχεται εναντίον των Ρώσων.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός μάχεται με μάχες προφυλακών.

Το 1921 το 5ον Σώμα στρατού της στρατιάς Μ. Ασίας επιτίθεται δι' όλων των δυνάμεων του εναντίον των Τούρκων οι οποίοι κατείχον τας οχυράς θέσεις του Δορυλαίου. Το Α' σώμα επιτίθεται κατά των Τούρκων προς το Τομπλού-Μπουνάρ και Οτουράκ και καταλαμβάνει αυτά.

Το 1922 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περι­πόλους.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο συνεχίζεται η μεγάλη εαρινή επίθεσις των Ιταλικών στρατευμάτων (τη παρουσία του Μουσολίνι) εναντίον των Ελλήνων άνευ αποτελέσματος. Οι περιοχαί Τρεμπεσίνας-Μπούμπεσι-Νιβίτσα φλέγονται από τας οβίδας των όπλων.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: