01 Μαρτίου, 2011

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 1 ΜΑΡΤΙΟΥ

image_thumb1444

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Ευδοκία. Ήταν Σαμαρείτις από την Ηλιούπολιν της επαρχίας Λι-βανησίας της Φοινίκης και ήταν πάρα πολύ ωραία. Δια τον λόγον αυτόν εξέ-κλινεν εις την πορνείαν και έγινε αμαρτωλή και απέκτησε πολύν πλούτον. Αλ­λά με την βοήθειαν ενός μοναχού, τον οποίον παρηκολούθησε προσευχόμενον, μετενόησεν, εβαπτίσθη από τον επίσκοπον και έγινε Μοναχή και την περιου-σίαν της την εμοίρασε εις τους πτωχούς και αφοσιωθη εις τον Θεόν. Υπέφερε πολλά μαρτύρια και εις το τέλος την απεκεφάλισαν.

2) Η αγία Δομνίνη. Καταγόταν από την πόλιν Κύρον της Αντιοχείας και ήτο θυγατέρα ευσεβών γονέων και πλουσίων. Από νεαρή ηλικία αγάπησε τον Θεόν μιμηθείσα τον όσιον Μάρωνα. Έκτισε καλύβην στον κήπο της και εκεί αφωσιώθη σε προσευχές προς τον Θεόν εξεδήμησε ειρηνικά εις Κύριον.

3) Η αγία Αντωνίνα. Καταγόταν από τη Μ. Ασία και έζησε επί εποχής Μα-ξιμιανού. Εμαρτύρησε διότι αρνήθηκε να αλλάξη την πίστιν της.

4) Οι άγιοι μάρτυρες Μάρκελλος και Αντώνιος εξεδήμησαν εις Κύριον ρι-φθέντες μέσα σε αναμμένο καμίνι.

5) Οι άγιοι Σιλβέστρος, Σωφρόνιος, Νεστοριανός, Χαρίσιος, Νικηφόρος ε-μαρτύρησαν διότι δεν ηθέλησαν να αρνηθούν τον Χριστόν.

6) Ο άγιος Αγάπιος. Έγινε ασκητής εις τα όρια της μονής του Βατοπεδίου. Αιχμαλωτίσθηκε από τους Σαρακηνούς και έκαμε χριστιανόν τον κύριόν του και τους γιους του.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 67 π.Χ. ο Ρωμαίος στρατηγός Σύλλας κατα­στρέφει τας Αθήνας.

Το 1770 δύναμις Ελλήνων Μανιατών βοηθούμενη υπό των Ρώσων καταλαμ­βάνει και απελευθερώνει προσωρινά την Καλαμάτα.

Το 1826 ο Ιμβραήμ πασάς καταλαμβάνει την πόλιν του Αιτωλικού.

Το 1920 στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος δια νέας επιχειρή­σεις.

Το 1921 Στη Μ. Ασία οι εμπόλεμοι Έλληνες και Τούρκοι δρουν με πυ­ροβολικό.

Το 1922 η ελληνική στρατιά πλήρως οχυρωμένη μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους.

Το 1941 στο αλβανικό μέτωπο κατόπιν σφοδρής προπαρασκευής πυροβολι­κού οι Ιταλοί επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων χωρίς να επιτύχουν εδαφικόν κέρδος. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Πρέβεζα.

Ενισχυσε Και συ Το Εργο

Της Ιερας Αρχιεπισκοπης Αθηνων

Μεσω Της -Ate Bank -

clip_image00143333333333

Η ως άνω διαφήμιση της Ι.Α.Α.

αναρτάται δωρεάν από το Ιστολόγιό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: