27 Δεκεμβρίου, 2010

ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΣΚΑΪ 24/12/2010

image 

Αρχιεπίσκοπος: "Αποδεσμεύστε την περιουσία μας, για να την αξιοποιήσουμε για τον λαό" Μίλησε σε εκδήλωση του ΣΚΑΙ για την ανάγκη αλληλουποστήριξης των πολιτών με στόχο την υπέρβαση της κρίσης 

Την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Πρόνοιας με στόχο την ανακούφιση των εμπερίστατων συμπολιτών μας ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε εκδήλωση του ραδιοφωνικού Σταθμού ΣΚΑΪ 100,3 για την συνεργασία όλων των δυνάμεων της Κοινωνίας για την υπέρβαση της κρίσης. Όπως είπε το Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την αξιοποίηση της δεσμευμένης ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας.

Η εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΣΚΑΙ «Όλοι Μαζί» πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ζάππειο όπου δεκάδες πολίτες μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος έφτασε λίγο μετά τη μία το μεσημέρι συνοδευόμενος από τον Διευθυντή της ΜΚΟ της Αρχιεπισκοπής «ΑΠΟΣΤΟΛΗ», κ.Κωστή Δήμτσα. Στην είσοδο του Ζαππείου τον υποδέχθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου κ.Ιωάννης Σπανολιός.

Ο Αρχιεπίσκοπος κατευθύνθηκε στον χώρο όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση και εκεί τον ανέμενε ο Διευθυντής του Ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ Άρης Πορτοσάλτε ο οποίος συντόνιζε την εκδήλωση που μεταδίδονταν ζωντανά.

Άρης Πορτοσάλτε: Έχουμε κοντά μας τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κύριο Ιερώνυμο.

Μακαριώτατε ευχαριστούμε που είστε κοντά μας.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Εύχομαι σε όλους τους ακροατές Καλά Χριστούγεννα, Καλές γιορτές και έναν χρόνο ευλογημένο αλλά να μας έχει οπλισμένους όλους με υπομονή και αγάπη γιατί όλοι μαζί όπως πολύ ωραία λέτε πρέπει να προσπαθήσουμε για να ξεπεράσουμε, να υπερβούμε τις δυσκολίες που έχουμε.

Προστοσάλτε: Μακαριώτατε έχουμε πράγματι μια δύσκολη χρονιά και εδώ εκδηλώνεται ο εθελοντισμός, η διάθεση για βοήθεια και αλληλοϋποστήριξη. Εδώ σε αυτή την αίθουσα συναντώνται άνθρωποι οι οποίοι πρόσφεραν και άνθρωποι οι οποίοι έλαβαν αυτή την προσφορά.

Αρχιεπίσκοπος: Κοιτάξτε αυτή την στιγμή είναι μονόδρομος. Και πρέπει όλοι να το καταλάβουμε αυτό ότι χρειαζόμαστε την συνεργασία, κάθε μορφής συνεργασία περισσότερο από κάθε άλλη εποχή. Ο τόπος μας έχει γνωρίσει πολλές φορές δυσκολίες και πολλές φορές αδιέξοδα. Βρήκε όμως τη δύναμη μέσα από την παράδοσή του, μέσα από τις αρχές, τις αξίας στις οποίες στηρίζεται ο Έλληνας να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Γι’ αυτό εύχομαι να οπλιστούμε με υπομονή, με αγάπη αλλά κυρίως με πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας. Και αυτοί που είμαστε λίγο πιο χαμηλά, στερούμαστε, να έχουμε υπομονή περισσότερο. Και αυτοί που είναι λίγο πιο ψηλά και έχουν περισσότερα  να σκεφτούν και τους άλλους.

Και είναι αλήθεια ότι αυτό που έχει λεχθεί και επικρατεί και στο εξωτερικό στις συζητήσεις , η Ελλάδα μπορεί να είναι μια φτωχή χώρα αλλά έχει πάρα πολλούς πλούσιους. Επομένως είναι η ώρα τώρα οι πολύ πλούσιοι να δείξουν αυτό που ταιριάζει σε έναν Έλληνα.

Πορτοσάλτε:
Μακαριώτατε, η Εκκλησία της Ελλάδος έχει ένα πολύ μεγάλο έργο και κρατάει τον κοινωνικό ιστό για να μην διαρραγεί. Θα πρέπει λοιπόν σε αυτό το έργο μάλλον να επενδύσουμε περισσότερο στον καιρό που έρχεται.

Αρχιεπίσκοπος: Δεν θα μπορούσε η Εκκλησία να κάνει διαφορετικά γιατί αυτή είναι η αποστολή της. Το κύριο βέβαια έργο της Εκκλησίας είναι το Ιεραποστολικό δηλαδή η πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να δει τον προορισμό του, να τον καλλιεργήσει. Αλλά αν μείνει μόνο σε αυτό τον χώρο, δηλαδή κλειστεί στους τοίχους της Εκκλησίας δεν είναι η αποστολή ολόκληρη. Πρέπει να γίνει μια λειτουργία, μετά την λειτουργία.

Πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο. Είτε είναι πολύ κοντά μας, είτε είναι αδιάφοροι, είτε είναι και επιθετικοί πολλές φορές. Και αυτό το κάνει με πολύ προσοχή και μέσα στα μέτρα των δυνατοτήτων η Αρχιεπισκοπή. Ήδη έχει δημιουργήσει έναν φορέα που τον ονομάζει ΑΠΟΣΤΟΛΗ με ένα τεράστιο πρόγραμμα – είναι κοντά μας σήμερα ο διευθυντής, μπορεί να σας πει λίγο περισσότερα.

Εγώ θα ήθελα να πω ότι η γραμμή μας είναι όσο μπορεί περισσότερο να βοηθήσει η Εκκλησία τους ανθρώπους που υποφέρουν. Αν θέλετε συγκεκριμένα να σας πω η Αρχιεπισκοπή δίνει σήμερα 10000 πιάτα φαγητό, κάθε μέρα, έχει έναν μεγάλο αριθμό ιδρυμάτων τα οποία συντηρεί και έχει κάνει ένα πενταετές πρόγραμμα, 2010-2015, μέσα σε αυτό το διάστημα θα γίνουν πάρα πολλά έργα που θα ανακουφίσουν τους ανθρώπους και κυρίως αυτούς που έχουν προβλήματα.

Είναι όμως μια ευκαιρία να κάνω και πάλι μια έκκληση. Όλοι μιλάνε σήμερα για την περιουσία της Εκκλησίας… Αυτός  ο μύθος που λέγεται και εννοούν αγροτική γη εδώ και εκεί δεν αξίζει. Είναι «άνθρακας» όπως είπα. Έχει όμως απέραντη περιουσία και μεγάλη αξία μέσα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλα μέρη η οποία είναι δεσμευμένη δυστυχώς .

Έχω κάνει έκκληση προς την Πολιτεία, και στην Ιεραρχία το έχω ανακοινώσει, ότι είμαστε έτοιμοι αν αποδεσμευτεί αυτή η περιουσία να την αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία ή με φορείς, με διαφάνεια, και όλα τα έσοδα από αυτή την περιουσία την αποδεσμευμένη και την αξιοποιημένη να μην πάνε ούτε σε μαύρες τρύπες, ούτε σε μετοχές της Εκκλησίας αλλά - και είναι μια ευκαιρία να ακουστεί πάλι, η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θέλει να κάνει ένα ταμείο κοινωνικής πρόνοιας και όλα τα χρήματα αυτά να συγκεντρωθούν στο Ταμείο αυτό για να μπορέσουν οι άνθρωποι να δουν καλύτερες ημέρες, ιδίως αυτοί που έχουν τα προβλήματα.

Πορτοσάλτε: Ευχαριστούμε πολύ Μακαριώτατε, καλή σας χρονιά.

Αρχιεπίσκοπος: Επίσης.

Ο ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image

Ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους μεταξύ των επτά διακόνων, που εξέλεξαν οι πρώτοι χριστιανοί για να επιστατούν στις κοινές τράπεζες των αδελφών, ώστε να μη γίνονται λάθη και τους χειροτόνησαν οι Άγιοι Απόστολοι.

Αν και κουραστική η ευθύνη του επιστάτη για τόσους αδερφούς παρ' όλα αυτά ο Στέφανος έβρισκε καιρό και δύναμη για να κηρύττει το Ευαγγέλιο του Χριστού. Και όπως αναφέρει η Αγία Γραφή: «Στέφανος πλήρης πίστεως και δυνάμεως εποίει τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω λαώ».(Πραξ.Αποστόλων, στ΄8-15, ζ΄1-60). Δηλαδή ο Στέφανος, που ήταν γεμάτος πίστη και χάρισμα ευγλωττίας δυνατό, έκανε μεταξύ του λαού μεγάλα θαύματα, που προκαλούσαν κατάπληξη και αποδείκνυαν την αλήθεια του χριστιανικού κηρύγματος.

Ο Στέφανος είχε αφιερώσει τη ζωή του στο κήρυγμα του ευαγγελικού λόγου και στη φιλανθρωπική δράση. Για τη προσφορά και τις αρετές του τιμήθηκε με το χάρισμα της θαυματουργίας. Με το χάρισμα αυτό θεράπευε ασθενείς και αποδείκνυε τη δύναμη του Χριστού. Με τη βαθιά θεολογική του κατάρτιση ανέτρεπε εύκολα τις κακοδοξίες των ιουδαίων για το έργο του Χριστού, προκαλώντας την οργή και το φθόνο τους.

Οι Ιουδαίοι, όμως, καθώς ήταν προκατειλημμένοι, εξαπέλυσαν συκοφάντες ανάμεσα στο λαό, που διέδιδαν ότι άκουσαν το Στέφανο να βλαστημεί το Μωϋσή και το Θεό.

Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις συκοφαντίες, που οι ίδιοι είχαν ενσπείρει, άρπαξαν με μίσος το Στέφανο και τον οδήγησαν μπροστά στο Συνέδριο, τάχα για να απολογηθεί.

Η απολογία του Στεφάνου υπήρξε πρότυπο τόλμης και θάρρους. Χωρίς να φοβηθεί καθόλου, εξαπέλυσε λόγια- κεραυνούς εναντίον των Ιουδαίων. Και από υπόδικος, ορθώθηκε θυελλώδης ελεγκτής και κατήγορος.

Τότε ακράτητοι από το μίσος οι Ιουδαίοι, τον έσυραν έξω από την πόλη, όπου τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό.

Εκεί φάνηκε και η μεγάλη συγχωρητικότητα του Στεφάνου προς τους εχθρούς του με τη φράση του, «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Κύριε μη λογαριάσεις σ' αυτούς την αμαρτία αυτή.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος απόστολος πρωτομάρτυς και αρχιδιάκονος Στέφανος. Οι Από­στολοι εξέλεξαν επτά διακόνους δια να τους βοηθούν στο φιλανθρωπικόν των έργον. Πρώτος από τους διακόνους αυτούς ήταν ο Στέφανος ο οποίος ησχολεί-το και με το κήρυγμα. Πήγαινε πολλές φορές στην συναγωγήν των Εβραίων και εκεί συνεζήτει περί του Ιησού Χριστού, και εχρησιμοποίει σοβαρά επιχει­ρήματα. Οι Ιουδαίοι επειδή δεν μπορούσαν να του απντήσουν τον κατηγόρη­σαν στο κριτήριον ότι υβρίζει τον Θεόν. Ο Στέφανος και ενώπιον του συνε­δρίου των αρχιερέων εκήρυξε και απέδειξε ότι ο Χριστός, τον οποίον οι Ε­βραίοι εθανάτωσαν είναι Υιός του Αληθινού θεού. Οι Αρχιερείς εθύμωσαν και έδωσαν τον Στέφανον στον λαόν, ο οποίος τον ελιθοβόλησε. Ο άγιος υπέ-μεινε τον λιθοβολισμόν με καρτερίαν προσευχόμενος και λέγων «Κύριε μή στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Ο Στέφανος είναι ο πρώτος μάρτυρας υπέρ της χριστιανικής πίστεως.

2) Ο άγιος ιερομάρτυς Μαυρίκιος και οι άγιοι εβδομήκοντα μάρτυρες. Κα­ταγόταν από μίαν πόλιν της Προποντίδος. Οι 70 αυτοί μάρτυρες ήσαν βασιλι­κοί στρατιώτες και κατηγορήθηκαν στον βασλέα ότι πιστεύουν στον Χριστόν. Όταν ο βασιλεύς τους εκάλεσε ωμολόγησαν τον Χριστόν με παρρησίαν παρά τα βασανιστήρια και τις φυλακίσεις. Περισσότερον εβασανίσθη ο άγ. Μαυρί­κιος και του οποίου ο γιος απεκεφαλίσθη ενώπιον του.

3) Οι άγιοι Θεόδωρος ο Γραπτός και Λουκάς ο Τριγλινός.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1825 οι Έλληνες υπό τον Κολοκοτρώνη δι' εφόδου προσεπάθησαν να κυριεύσουν την Τρίπολιν αλλ' απέτυχον.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός Ηπείρου δρα με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

Το 1919 στη Μ. Ασία μεταξύ εμπολέμων Τούρκων και Ελλήνων γίνονται μάχες περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός της Μικράς Ασίας κατόπιν θυελώδους επιθέ-σενς εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνει την Κοβαλίτσα.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 στο Αλβανικό μέτωπο οι εμπόλεμοι Ελληνοϊταλοί περιορίζονται σε δράσιν πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1947 οι κομμουνιστικές δυνάμεις συνεχίζουν δια τρίτην ημέραν την μά-χην της Κονίτσης. Οι εθνικές δυνάμεις δι' αντεπιθέσεως εκδιώκουν αυτές από τα πεδινά μέρη της Κονίτσης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η συναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου και η φυγή της εις Αίγυπτον. Επειδή ο Ηρώδης εσκέπτετο να θανάτωση όλα τα βρέφη ηλικίας κάτω των δύο ετών, πράγμα το οποίον και έκαμε, με την ελπίδα ότι μεταξύ αυτών θα ήταν και ο Χριστός. Αγγελος Κυρίου ειδοποίησε τον Ιωσήφ να φύγη στην Αίγυπτο λέγων: «Εγείρου, και παραλαβών το παιδίον και την μητέραν του ύπαγε εις Αίγυ­πτον». Ο Ιωσήφ έφυγε εις Αίγυπτον αμέσως και έτσι επραγματοποιήθη η προ­φητεία του προφήτου Ωσηέ, ο οποίος είπε: «Εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον Υιόν μου».

2) Ο άγιος Ευθύμιος Επίσκοπος Σάρδων, ο ομολογητής. Ήταν γιος Χρι­στιανών γονέων και αρκετά πλουσίων. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα στην πατρίδα του, ο πατέρας του τον έστειλε στην Αλεξάνδρεια όπου εσπούδασε την ελληνική παιδεία. Μετά τις σπουδές του επέστρεψε στην Πατρίδα του και έγινε μοναχός στο μοναστήρι, χειροτονηθείς αργότερον ιεροδιάκονος. Τον και­ρό εκείνο απεβίωσεν ο επίσκοπος Σάρδεων και εξελέγη επίσκοπος ο Ευθύ­μιος. Σαν επίσκοπος διέλαμψε δια τις αρετές του και την ορθή πίστι του. Έλα­βε μέρος στην Εβδόμη Οικουμενική σύνοδο και καταπολέμησε τους εικονομά-χους. Εξωρίσθη από τους εικονομάχους πολλές φορές και από τις κακουχίες εξεδήμησαν εις κύριον.

3) Οι άγιοι Ευάρεστος, Κωνσταντίνος από την Ιουδαίας και ο άγιος νέος ιερομάρτυς Κωνστάντιος ο Ρώσος.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1826 οι έλληνες υπό τον Γ. Καραϊσκάκην στο χωρίον Όμερ Εφέντη Δωρίδος επετέθησαν εναντίον των Τούρκων και τους έ­τρεψαν σε φυγή.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός δρα δια πυροβολικού και περιπόλων εναντίον των Τούρκων, οι οποίοι κατέχουν οχυρές θέσεις εις Ήπειρον. Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικράς Ασίας δια σφοδρός μάχης εναντίον των Τούρκων καταλαμβάνουν το Μπανάζ-Σιβαλτή-Μπουργκάς και συνεχίζουν την προέλασίν τους.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται μάχες προφυλακών και δρα με πυροβολικό εναντίον των Τούρκων.

Το 1940 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπον της Αλβανίας κατόπιν μάχης κα­ταλαμβάνει τις θέσεις Τσερεβίντε-Ντυμπούσια.

Το 1947 οι κομμουνιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον της Κονίτσης, αλλ' αποτυγχάνουν καθότι ο εθνικός στρατός κρατεί σθεναρώς τις θέσεις του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 25 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η κατά Σάρκα Γέννησις του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού. Ο φιλάνθρωπος Θεός βλέπων ότι το ανθρώπινον γένος ήταν βυθισμέ­νο στην αμαρτία το ελυπήθη. Δια τούτο έστειλε τον άγγελον Γαβριήλ στην Παρθένον Μαρίαν και της ανήγγειλε ότι θα γέννηση τον Σωτήρα του Κόσμου. Και τον καιρόν εκείνον τον κόσμον κατείχον οι Ρωμαίοι. Ο Καίσαρ Αύγουστος διέταξε να απογραφή όλη η Οικουμένη. Είχον περάσει εν τω μεταξύ εννέα μήνες από τότε που ο Γαβριήλ παρουσιάσθη στην Παναγία. Ο μνηστήρας της Παναγίας Ιωσήφ με την Παναγία εύρον οικία δια να μείνουν στην Βηθλεέμ, και επήγαν να περάσουν την νύκτα σ' ένα σπήλαιον, το οποίον οι χωρικοί ε-χρησιμοποίουν για σταύλον. Εκεί εγέννησε η Παναγία τον Χριστόν, τον ε-σπαργάνωσε πτωχικά και τον έβαλε έβαλε στην φάτνη των αλόγων, τα οποία τον εθέρμανον.

2) Η προσκύνησις των μάγων. Όταν εγεννήθη ο Χριστός εφάνη στον ουρα­νό ένα παράξενο αστέρι. Τρεις μάγοι από την Ανατολή, όταν είδον τον αστέρα εκίνησαν δια να εύρουν τον βασιλέα του Κόσμου., δια τον οποίον ωμίλουν οι Προφητείες, να τον προσκυνήσουν. Ήλθον εις Ιεροσόλυμα, είδον τον Ηρώδη και οδηγούμενοι από τον αστέρα έφθασαν στη Βηθλεέμ και προσεκύνησαν τον Χριστόν αφήσαντες πολύτιμα δώρα.

Εθνικά γεγονότα. Σαν σήμερα το 1822 στα Λομποτινά Ναυπακτίας οι Έλληνες υπό τον Δ. Μακρήν κατόπιν σκληρής μάχης συνέλαβον όλους τους αντιπαρατα-χθέντες στην μάχη Τούρκους.

Το 1822 οι ηρωικοί υπερασπιστές του Μεσολογγίου διασκορπίζουν τους ε-πιτιθέντες εχθρούς έξω του φρουρίου και εξοντώνουν πολλούς από αυτούς.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός στο μέτωπον Ηπείρου δρα δια πυροβολικού και περιπόλων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 το Γ'σώμα του ελληνικού στρατού μαχόμενο συνεχίζει την προέλα-σίν του προς Μπιλατζίκ.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις κατόπιν επιθέσεως καταλαμβάνουν από τις ιταλικές δυνάμεις όλες τις θέσεις επί της γραμμής Χειμάρας Μπιλιένας. Η ιτα­λική αεροπορία εβομβάρδισε την Λευκάδα και την Κέρκυραν.

Το 1947 ισχυρές κομμουνιστικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον της Κονί-τσης και υφίστανται από τον Εθνικό στρατό τρομερή καταστροφή.