30 Νοεμβρίου, 2010

Γερμανικό κέρδος Κερδίζουν 600 εκατ. ευρώ ετησίως

clip_image001

Μόνο από την Ελλάδα η Γερμανία θα βγάλει έως και 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γιατί οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τόκους για τα δάνεια της βοήθειας, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου για τη διάσωση των οικονομιών.

Η Γερμανία όχι μόνο δεν ζημιώνεται, αλλά θα 'χει κέρδος 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτό αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου για τη διάσωση των οικονομιών, Κλάους Ρέγκλινγκ. Την ίδια ώρα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει περισσότερη εμπιστοσύνη απ' ό,τι την άνοιξη στη σταθερότητα της Ευρωζώνης, δεχόμενη όμως τα? πυρά του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Rheinischer Merkur», ανέφερε ότι δεν ανησυχεί για την επιβίωση του ευρώ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά για τη μελλοντική ανάπτυξη της ΕΕ.

«Ανησυχώ ότι η Γερμανία, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές χάνουν σταδιακά την οπτική του κοινού ευρωπαϊκού καλού, θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των κρατών-μελών και των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του για την πρόταση έκδοσης ομολόγων με «ρήτρα ευθύνης ιδιωτών» ήδη από το 2011. Ειδικότερα, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το Βερολίνο επεξεργάζεται σχέδιο βάσει του οποίου τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης από το νέο έτος θα περιλαμβάνουν «ρήτρα συλλογικής δράσης» ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013. Η «ρήτρα» θα επιτρέπει σε χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους, εάν δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν ομαλά, με τέσσερις εναλλακτικούς τρόπους: την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του.

Δεν είναι «ταμίας»

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Bild», ο κ. Ρέγκλινγκ διευκρίνισε: «Είναι λάθος να λέμε ότι η Γερμανία είναι ο ''ταμίας'' της ευρωπαϊκής κρίσης. Πρόκειται για εγγυήσεις, όχι για πραγματικές ροές χρήματος. Κανείς δεν στερεί κάτι από τον Γερμανό φορολογούμενο. Το αντίθετο. Η Γερμανία κατά πάσα πιθανότητα θα βγει κερδισμένη από τη συμβολή της στη διάσωση. Μόνο από την Ελλάδα θα βγάλει έως και 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, γιατί οι Ελληνες πρέπει να πληρώσουν τόκους για τα δάνεια της βοήθειας». Τόνισε ακόμη ότι είναι μηδενικός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης, αν και παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι σοβαρή.

«Υπάρχει μηδενικός κίνδυνος. Είναι αδιανόητο να αποτύχει το ευρώ», προσέθεσε και εξήγησε ότι «καμία χώρα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ με δική της απόφαση: για τις πιο αδύναμες χώρες αυτό θα ήταν οικονομική αυτοκτονία, όπως και για τις πιο ισχυρές χώρες. Και πολιτικά η Ευρώπη θα είχε μόνο τη μισή αξία χωρίς το ευρώ». Δημοσίευμα στο πρακτορείο Bloomberg ανέφερε, τέλος, πως το επενδυτικό κοινό παραμένει επιφυλακτικό έναντι της ικανότητας της Ελλάδας να αποπληρώσει το χρέος της.

Χέρμαν Βαν Ρομπέι

«Απίστευτο το ελληνικό επίτευγμα»

Την άποψη ότι η μείωση του ελληνικού ελλείμματος κατά 6% μέσα σ’ έναν χρόνο αποτελεί «απίστευτο επίτευγμα» διατυπώνει σε συνέντευξη με τίτλο «το ευρώ λειτούργησε ως υπνωτικό χάπι» ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Αφού πρώτα επαινεί την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση που εκδηλώθηκε την άνοιξη, ο κ. Ρομπέι σημειώνει ότι χρειάστηκε να περάσει λίγος καιρός έως ότου συνειδητοποιήσουν όλοι ότι στην περίπτωση της Ελλάδας τα εθνικά συμφέροντα συμπίπτουν με τα ευρωπαϊκά.

Επισημαίνει ακόμη ότι η ελληνική κρίση ώθησε την ΕΕ «να κολυμπήσει ενάντια στο ρεύμα», προκειμένου να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΣΜΑ – ΕΘΝΟΣ 26/11/2010

† Αγίου ενδόξου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου 30 Νοεμβρίου

image

Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.

Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, ο Ανδρέας κήρυξε στη Βιθυνία, Εύξεινο Πόντο, Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο. Τελικά, κατέληξε στην Αχαΐα.

Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε και με τις προσευχές του θεράπευσε θαυματουργικά πολλούς ασθενείς. Έτσι, η χριστιανική αλήθεια είχε μεγάλες κατακτήσεις στο λαό της Πάτρας. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού τη θεράπευσε ο Απόστολος από τη βαρειά αρρώστια που είχε, πίστεψε στο Χριστό.

Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα και τον σταύρωσε σε σχήμα Χ. Έτσι, ο Απόστολος Ανδρέας παρέστησε τον εαυτό του στο Θεό «δόκιμον εργάτην» (Β΄ προς Τιμόθεον, 2: 15). Δηλαδή δοκιμασμένο και τέλειο εργάτη του Ευαγγελίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο απόστολος Ανδρέας. Ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους του Χριστού και είχεν αδελφόν τον κορυφαίον από τους αποστόλους, τον Πέτρον. Καταγόταν από τη Θηθσαϊδά και ήταν γιος του Ιωνά. Ονομάζεται Πρωτόκλητος, διότι είναι ο πρώτος από τους μαθητές του, που εκάλεσε ο Ιησούς Χριστός και ακολούθησαν Αυτόν. Καταγόταν από πτωχήν οικογένειαν, διότι ο πατέρας του ήταν ψαράς. Εγνώριζε πολλά γράμματα και είχε μελετήσει την Αγία Γραφή, η οποία προφήτευε την έλευσιν του Μεσίου. Όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος άρχισε το κήρυγμα του, ο Ανδρέας έγινε μαθητής του. Δι' αυτό με μεγαλύτερα προθυμία ακολούθησε κατόπιν τον Χριστόν.

Μετά την επιφοίτησι του Αγίου Πνεύματος εκήρυξε το Ευαγγέλιο στον Πό­ντο και έπειτα στο Βυζάντιον. Τέλος ήλθεν εις τας Πάτρας, όπου εμαρτύρησεν κραμσθείς στον σταυρόν εις ηλικίαν ογδοήκοντα ετών. Το λείψανόν του μετε­φέρθη αργότερον στην Κωνσταντινούπολιν. Ο άρχων των Πατρών, ο οποίος διέταξε τον θάνατον του ετρελλάθη και επνίγη στην θάλασσα.

2) Ο άγιος Φρουμέντος. Ήτο αρχιεπίσκοπος Ινδιών και εργάσθηκε με ζήλον για τον εκχριστιανισμόν των Ινδιών. Εξεδήμησε εκεί ειρηνικά.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1822 ο Στάικος Σταϊκόπουλος εισήλθεν στο Παλαμίδι και εκυρίευσε το φρούριον. Οι Τούρκοι παραδίδουν το Ναύπλιο στον Κολοκοτρώνη.

Το 1827 οι Τούρκοι της Χίου επετέθησαν εναντίον των στραευμάτων του Φαβιέρου και του επέφερον σημαντική βλάβη.

Το 1912 ο ελληνικός στρατός μάχεται σκληρώς εναντίον των Τούρκων έξω των Ιωαννίνων.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δέχεται μικροεπιθέσεις Τούρ­κων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπό­λους.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο αλβανικό μέτωπο κατόπιν θυελλώδους επιθέσεως των, εκδιώκουν τους Ιταλούς από τας θέσεις των νοτίως του Πόγρα-δετς.