03 Νοεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Οι άγιοι μάρτυρες Ακεψιμάς, Ιωσήφ και Αειθαλάς. Έζησαν επί βασιλέως των Περσών Καβωρίου, ο οποίος έδωσεν εντολήν εις τους ειδωλολάτρες να βασανίζουν τους χριστιανούς. Τότε συνέλαβον τον γηραιόν Ακεψιμάν από την πόλιν Ανίδα, ο άγιος ήταν ενάρετος, πράος και ελεήμων και τον ωδήγησαν εις τον άρχοντα μάγον. Ο άγιος Ακεψιμάς ωμολόγησε παρρησία τον Χριστόν και την επομένην έφερον στο δικαστήριο και δύο άλλους χριστιανούς τον Πρεσβύτερον Ιωσήφ γηραιόν 70 ετών και τον Αειθαλάν διάκονον. Αυτοί ομολόγησαν τον Χριστόν και οι τρεις εβασανίσθησαν, εφυλακίσθησαν και τέλος ελιθοβολίθησαν. Εις τον τάφον του αγίου Ακεψιμά εφύτρωσε φυτόν, το οποίον ωνόμαζον μυρσίνην και εθεράπευε πάσαν ασθένειαν.

2) Η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου Γεωργίου εις τον ναόν της Λύδας.

3) Ο άγιος Αχεμενίδης ο ομολογητής.

4) Ο άγιος Θεόδωρος επίσκοπος Αγκύρας.

5) Οι άγιοι Δάσιος, Σεβήρος, Ανδρωνάς, Θεοδόσιος και Θεοδότη.

6) Ο άγιος Ηλίας.

7) Οι άγιοι εννέα και είκοσι οκτώ μάρτυρες.

8) Ο άγιος νέος ιερομάρτυρας Γεώργιος ο Νεαπολίτης.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1825 ο τουρκικός στόλος αναχωρεί δια Με-σολόγγιον, δια να το πολιορκήση και από τη θάλασσα.

Το 1912 οι τουρκικές δυνάμεις χρησιμοποιήσασαι και πυροβολικόν επετέ-θησαν εναντίον των ελληνικών δυνάμεων εις Τέχοβον αλλ' απεκρούσθησαν.

Το 1919 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

Το 1920 στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέ-σεις Τούρκων άτακτων.

Το 1921 η ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με αποσπάσματα τουρ­κικά.

Το 1940 οι ελληνικές δυνάμεις στο μέτωπον της Αλβανίας κατόπιν σφοδρός και θυελλώδους αντεπιθέσεως ανακαταλαμβάνουν από τον ιταλικόν στρατόν την Σαμαρίνα και την Γκραμπάλα. Η ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε τας Πά­τρας, την Λάρισαν και την Κέρκυραν.