08 Οκτωβρίου, 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

image

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Θ Ε Ν

Αθήνα 8 Οκτωβρίου 2010

Η εφετινή τακτική Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ασχολήθηκε με το θέμα «Η σύγχρονη κρίσις από εκκλησιαστικής πλευράς». Μελέτησε «τα αίτια της συγχρόνου ποικιλομόρφου κρίσεως» και προβληματίσθηκε σχετικά με τις δυνατότητες συμβολής στην αντιμετώπισή της με αφετηρία το δεδομένο - και ταυτοχρόνως ζητούμενο - «Η Εκκλησία ως ελπίδα και ενότητα της κοινωνίας και ως νοηματοδότηση της ζωής του ανθρώπου».

Οι εισηγήσεις και οι τοποθετήσεις των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων βοήθησαν ουσιαστικά να κατανοηθεί ότι οι ποικιλόμορφες αποτυχίες και τα προβλήματα που μαστίζουν την παγκόσμια και την ελληνική κοινωνία, η κρίση των θεσμών και των αξιών και η απουσία του νοήματος ζωής, είναι απότοκα της αλαζονικής διαχειρίσεως του βίου και της καταχρήσεως της κτίσεως ως δημιουργίας του Θεού, καθώς και της απλήστου επιθυμίας αποκτήσεως κοινωνικών αγαθών εις βάρος των πτωχών και των αδυνάτων.

Η οικονομική κρίση είναι το ορατό αποτέλεσμα της γενικής ηθικής και πνευματικής κρίσεως. Ταυτοχρόνως, έγινε φανερό, ότι η Εκκλησία έχει το χρέος και τη δυνατότητα να στηρίξει τον λαό μας στα προβλήματά του, να καλλιεργήσει την ελπίδα και να σταθεί άμεσα και ουσιαστικά στο πλευρό κάθε εμπερίστατου και δοκιμαζόμενου αδελφού μας, ανεξαρτήτως χρώματος, γλώσσης, θρησκείας και πολιτισμού.

Η κρίση κατέστησε φανερό, ότι η συγκρότηση του σύγχρονου κοινωνικού βίου με γνώμονα τον ατομισμό και την άρνηση της παρουσίας του Θεού στη  ζωή μας οδήγησε στην καταράκωση της αξίας του ανθρώπου και την επικράτηση τηςαναξιοκρατίας και της αδιαφορίας για τον πόνο του διπλανού μας.

Αυτή η κατάσταση, για την δημιουργία της οποίας όλοι έχουμε μικρό η μεγάλο μερίδιο ευθύνης, είναι αταίριαστη με την παράδοση του τόπου μας. Η μόνη έξοδος από το αδιέξοδο είναι η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας. Είναι καιρός μετανοίας για όλους μας. Ο λαός μας ζούσε και ζει, εμπνεόταν και θα εμπνέεται από την πίστη του στον Χριστό και διδάχθηκε από την Εκκλησία πως να μετακινείται από την δουλεία του εγωκεντρισμού στην ελευθερία του «Εμείς», από τη σκλαβιά του καταναλωτισμού στη χαρά της δημιουργίας και της προσφοράς.

Αυτό το ήθος εκφράζει με λόγια και έργα η Εκκλησία και μέσα σε αυτά τα πλαίσια με ανύστακτο και στοργικό ενδιαφέρον μελετά με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ζητήματα που ενδέχεται να κρύβουν κινδύνους αλλοιώσεων και αλλοτριώσεων της πίστεως η της εθνικής και κοινωνικής μας ζωής, όπως η κάρτα του πολίτη, θέματα που αφορούν την διδασκαλία των Θρησκευτικών, της Ιστορίας και της Γλώσσης στα Σχολεία, το Μεταναστευτικό και άλλα, προκειμένου συντόμως να καταθέσει τις απόψεις Της στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και να ενημερώσει τον Λαό του Θεού.

Η Εκκλησία του Χριστού, ως μόνη σωστική Κιβωτός, θεωρούσα τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα, καλεί όλους σε προσευχή και ομοψυχία, μέσα στην ενότητα της πίστεως και την κοινωνία του Αγίου Πνεύματος και διαβεβαιώνει τον Λαό του Θεού και ιδιαιτέρως τους νέους ανθρώπους, ότι θα συνεχίσει δι’ όλων Της των δυνάμεων, το σπουδαίο φιλανθρωπικό και προνοιακό Της έργο, παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες που και η ίδια αντιμετωπίζει.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας

της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους για την εμφάνιση του Γέροντος Παϊσίου

image

Η Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους Άθω, εξ αφορμής προβολής προσφάτως εκ μέρους ωρισμένων Μέσων Μαζικής Ενημερώσεως πληροφοριών αναφερομένων εις δήθεν εμφάνισιν εις μοναχούς του οσίας βιοτής μακαριστού Γέροντος Παϊσίου και προαναγγελίαν υπ’ αυτού επικειμένου πολέμου, προκληθείσης δε εκ τούτου ανησυχίας και αναταραχής, χάριν της αληθείας και ένεκεν σεβασμού εις την μνήμην του Γέροντος, δηλώνει ότι τοιαύται φημολογίαι είναι αναληθείς και δεν συνάδουν μεθ᾽ όσων έτι ζων επρέσβευεν ο Γέρων Παΐσιος.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προϊστάμενοι των είκοσιν Ιερών Μονών του  Αγίου Όρους  Άθω.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[1]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Η αγία Πελαγία. Ζούσε στην Αντιόχεια, ήταν πλούσια, ωραία, αλλά βυ­θισμένη εις τον βόρβορον της αμαρτίας της σάρκας. Είχε δούλους και δούλες και περιεπάτει με φαντασίαν. Αλλά από μίαν ομιλίαν του επισκόπου Νόννου, εξεπλάγη από τους λόγους του και πήγε πλησίον του και εξωμολογήθηκε δια τις αμαρτίες της, εβαπτίσθη και εκοινωνησε των αχράντων Μυστηρίων. Έπειτα όλα τα κοσμήματα της τα έδωκεν εις τον επίσκοπον και τα εμοίρασε στους πτωχούς και σε όλους τους δούλους και δούλες της εχάρισε χρήματα και τους ενουθέτησε δια την σωτηρίαν τους. Από την ημέραν της βαπτίσεώς της έμεινε με τη μοναχή Ρωμάνα. Κατόπιν όμως πήγε στο όρος των ελαίων με ανδρικόν σχήμα και εκλείσθη επί τρία έτη σε κελλίον και έβαλε τον εαυτόν της σε άσκη-σιν. Εκεί έζησε σαν μοναχός Πελάγιος και όταν εγνωρίσθη ότι ήτο γυναίκα όλοι εξεπλάγησαν. Έθαψαν το σκήνωμα της με τιμές.

2) Η αγία Ταϊσία. Ήταν αμαρτωλή. Όταν όμως εδιδάχθη από τον όσιον Παφνούτιον, ότι υπάρχει μετάνοια και δίδεται συγχώρηση αμαρτιών παρά του Κυρίου, εμοίρασε όλα τα υπάρχοντα της στους πτωχούς και κλείσθηκε σε ένα κελλί. Εξεδήμησεν εις Κύριον ειρηνικά.

3) Η αγία Πελαγία η παρθένος.

4) Ο άγιος Ιγνάτιος ο νέος. Καταγαόταν από την επαρχίαν Τυρνάβου. Έγινε μοναχός. Τον εκρέμασαν δια την πίστιν του εις τον Χριστόν.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1826 οι Έλληνες φρουροί της Ακροπόλεως Αθηνών εξήλθον εκ των τειχών ξιφήρεις και επροξένησαν σοβαρός καταστρο-φάς εις τους πολιορκητάς Τούρκους.

Το 1827 στον λιμένα του Ναυαρίνου ο συμμαχικός στόλος των τριών δυνά­μεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, κατόπιν σκληρός ναυμαχίας καταβυθίζει άπαντα τα πλοία των Τουρκοαιγυπτίων τα οποία ελλιμενίζοντο εις τον λιμένα του Ναυαρίνου (συμμαχικός στόλος 27 πλοία, τουρκικός στόλος 130 πλοία).

Το 1912 οι ελληνικές δυνάμεις δια των ταγμάτων 1ου και 4ου μάχονται σκληρώς εναντίον των Τούρκων δια την απελευθέρωσιν της Δεσκάτης.

Υπό του ελληνικού στόλου απελευθερούται η Λήμνος.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται μάχη περιπόλων.

Το 1920 ο ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία οργανώνει την άμυνα του και δρα με περιπόλους.

Το 1921 στη γραμμή αμύνης του η οποία έχει πολύ μεγάλο μάκρος ο ελληνι­κός στρατός δέχεται επιθέσεις Τούρκων αποσπασμάτων.