18 Σεπτεμβρίου, 2010

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

image_thumb244_thumb1_thumb1_thumb1_[2]

Σήμερα γιορτάζονται:

1) Ο άγιος Ευμενώς επίσκοπος Γορτύνης. Από νέαράς ηλικίας υπεβλήθη σε σκληραγωγία και ασκήσεις και απέκτησε μεγάλην ταπεινωσιν. Δια τούτο έγινε επίσκοπος Γορτύνης Κρήτης και ηξιώθη παρά του Θεού να θαυματουργή. Πήγε στη Ρώμη εστερέωσε τους χριστιανούς στην πίστιν των δια της διδασκα­λίας και των θαυμάτων του. Από την Ρώμην πήγε στην Θηβαΐδα όπου σταμάτη­σε την ξηρασία που επικρατούσε. Εκεί δε εξεδήμησε εις Κύριον. Το σκήνωμα του εστάλη και ετάφη στη Γορτύνη.

2) Οι άγιοι μάρτυρες Σοφία και Ειρήνη, Αριάδνη και Κάστωρ. Αι μάρτυρες Σοφία και Ειρήνη απεκεφαλίσθησαν δια ξίφους. Η αγία Αριάδνη καταδιωκό-μενή από τους δημίους της εστάθη εις μίαν πέτραν και προσηυχήθη. Αύτη ερ-ράγη και εδέχθη αυτήν εντός της, οι δε διώκτες της συνετρίβησαν και εξηφανί-σθησαν από Αγγέλους.

3) Ο άγος Ρωμύλος γεννήθηκε το 1300 στην παραδουνάβιαν πόλιν Βιδίνιον από γονείς ευσεβείς. Το όνομα του ήταν Ραϊκος. Αφού έμαθε αρκετά γράμμα­τα και ενηλικιώθηκε πήγε σε μοναστήρι και έγινε μοναχός μετονομασθείς Ρω­μανός. Μετά πολλών ετών αυστηράν ασκητικήν ζωήν έλαβε το μέγα και αγγε-λικόν σχήμα των μοναχών μετονομασθείς Ρωμύλος. Ασκήτευσε σε διάφορα ε-ρημητήρια στον 'Αθω πήγε στην Αυλώνα και με τη διδασκαλία του ωδήγησε πολλούς στον χριστιανισμόν, τους δε χριστιανούς έδωσε στην ορθή πίστιν και τους απήλλαξε από πλάνες. Έπειτα πήγε στην Σερβία όπου και εξεδήμησε εις Κύριον.

Εθνικά γεγονότα: Σαν σήμερα το 1821 μάχη Σουλιωτών και Τούρκων στα Δερ-βιζιανά και νίκη των Σουλιωτών.

Το 1826 στην Χόβαλην Καλαβρύτων οι Έλληνες υπό τον Λεχωρίτην κατό­πιν σφοδράς μάχης ενίκησαν τους Τούρκους.

Το 1827 στον λιμένα των Σαλώνων ο ελληνικός στόλος υπό τον Αστυγγα καταστρέφει επτά τουρκικά πλοία και συλλαμβάνει τρια αυστριακά. Κατά την ναυμαχίαν ετραυματίσθη ο Ιταλός φιλέλλην Σκάνλανος.

Το 1919 στο μέτωπο στη Μ. Ασία γίνεται αγώνας περιπόλων.

Το 1920 στη Μ. Ασία στην περιοχή Ουσάκ οι εμπόλεμοι δρουν με πυροβο­λικό και περιπόλους.

Το 1921 οι ελληνικές δυνάμεις της στρατιάς Μικρός Ασίας επιτίθενται ενα­ντίον των τουρκικών δυνάμεων εις Μπαλ Μαχμούτ και καταλαμβάνουν αυτό.